Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Новини >> Ла Лече Лига - България
Размер на шрифта
Ла Лече Лига - България
26.08.2006

На пресконференция в пресклуба на БТА на 21 август 2006г. беше официално представена международната организация на кърмещи майки Ла Лече Лига (La Leche League International).

Ла Лече Лига е международна организация с клонове по цял свят, основана преди 50 години, за да дава информация и подкрепа, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си. Тя е доброволна, неправителствена, несектантска организация.

Ла Лече Лига Интернешънъл вече има клон в България. Първата среща на Ла Лече Лига България беше проведена на 29 април в Пловдив, ДКЦ-1. Присъстваха много медии, над 60 майки, бащи и деца взеха участие.

Засега действаща Ла Лече Лига група има само в Пловдив, откъдето е и първият акредитиран Ла Лече Лига лидер в страната Таня Русева-Кръстева. Всяка последна събота на месеца в ДКЦ-1 се провеждат срещи на майки с бебета и деца. Провеждат се неформални дискусии на най-разнообразни теми, свързани с кърменето, захранването и отбиването на бебето. Всеки месец дискусията е на различна тема, която интересува майките.

В момента в България се обучават още 5 майки, които ще са бъдещи Ла Лече Лига лидери. Когато завършат обучението си и бъдат акредитирани от Ла Лече Лига Интернешънъл, ще водят Ла Лече Лига групи в София и Стара Загора. Други майки ще започнат обучението си и след време ще има Ла Лече Лига групи във Варна, Бургас, Видин и Русе.

През тазгодишната Световна Седмица за Кърмене Ла Лече Лига България за първи път в страната организира Световен поход за кърмене (World Walk for Breastfeeding) инициатива, която се провежда в редица страни по света и към която България се присъедини през тази година.

Българският клон на организацията вече има и действащ сайт, който може да бъде посетен на адрес http://www.lalechebg.com/

Следващата среща ще се проведе на 30 септември от 11 ч. в конферентната зала на ДКЦ-1 в Пловдив, на пл. Понеделник пазар. Заповядайте да видите как се провеждат срещите на Ла Лече Лига.

На ежемесечните срещи на Ла Лече Лига може да дойде всеки, който се интересува от кърменето, посещават ги бременни жени и кърмещи майки, както и жени, които просто се интересуват от тези въпроси.
Местни групи провеждат ежемесечни срещи за заинтересуваните майки (и бебета!). Неформални дискусии покриват широка гама от теми, свързани с кърменето, включващи:

защо кърменето е добро за майката и бебето
подготовка и очаквания
да започнем кърменето с добър старт
преодоляване или избягване на предизвикателства и трудности
семейният живот с бебето
родителски грижи за бебето през нощта
сънят на бебето
връщане на работа
хранене и отбиване


Всяка ???Ла Лече Лига" група има ежемесечни срещи на определена тема, свързана с кърменето и родителството, разполага със заемна библиотека с книги.
Членове са бъдещи и настоящи майки. Всеки може да стане член - майки, баби, сестри и приятелки (не е нужно да са кърмещи или да имат бебе!) и така да подпомогне Ла Лече Лига България (организацията се издържа изцяло от членски внос и дарения). Всеки е добре дошъл на Ла Лече Лига срещите и без да е член. Членският внос и даренията се използват за закупуване на нова литература за заемната библиотека на групата, отпечатване на материали, издаване на брошури, покриване на консумативи; организацията е доброволна, т.е. всички работници в групата лидерът, ковчежникът, библиотекарят... работят на доброволни начала, без заплащане.

На срещите бременните и майките имат възможност да потърсят информация и подкрепа по интересуващите ги въпроси, да се срещнат с други майки, да вземат книга за прочит, както и да потърсят подкрепа и информация от Ла Лече Лига лидера. Ла Лече Лига Лидерите са майки, които са кърмили собствените си бебета и са акредитирани от Ла Лече Лига Интернешънъл. Те осигуряват информация и подкрепа на срещите, по електронна поща, по телефона, и водят местните срещи за дискусии за майки.

Кърменето е чудно прост и естествен процес, но майките имат нужда от подкрепа и информация за такива теми, като правилното слагане на бебето на гърдата, работа и кърмене, избягване на проблеми и преодоляване на трудностите, които могат да възникнат.

Възникват и въпроси:

Получава ли бебето ми достатъчно кърма?
Как да разбера?
Защо бебето ми е нервно?
Какво може да направи бащата, за да участва в грижите за бебето?
Кога трябва да се отбие бебето ми?

И други подобни въпроси, които вълнуват всяка нова майка.

Основната философия на La Leche League е:

Майчинство чрез кърмене е най-естественият и ефективен начин за разбиране и задоволяване на нуждите на бебето.

Майката и бебето имат нужда да са заедно от рано и често, за да установят задоволяваща връзка и достатъчно количество кърма.

В ранните си години бебето има силна нужда да бъде с майка си, която е така основна, както и нуждата му от храна.

Кърмата е най-добрата храна за бебето.

За здравото, доносено бебе кърмата е единствената храна, от която се нуждае, докато покаже признаци, че се нуждае от твърда храна, приблизително около средата на първата година след раждането си.

В идеалния случай връзката на кърменето ще продължи, докато бебето надрасне нуждата си.

Будното, активно участие в раждането помага, за да започне кърменето с добър старт.

Кърменето се удължава и кърмещата двойка се подкрепя от любящата поддръжка, помощ и компания на бащата на бебето. Единствената по рода си връзка на бащата с бебето му е важен елемент в развитието на детето от ранно детство.

Добро хранене означава да се яде добре балансирана диета от храни, които са толкова близки до естественото си състояние, колкото е възможно.

От детството си нататък децата се нуждаят от любящо ръководство, което отразява приемането на техните възможности и чувствителност към техните чувства.

Идеалите и принципите на майчинството, котио са основата на убежденията на LLL са допълнително развити в ИЗКУСТВО НА КЪРМЕНЕТО, най-изчерпателният наръчник за кърмене и родителските грижи, който някога е издаван. Той е осигурявал нужните отговори на три поколения кърмещи майки във всеки аспект на кърменето.

Основната мисия на La Leche League е:

La Leche League е основана, за да дава информация и кураж, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си. Макар че допълва грижите на лекарите и други здравни работници, тя оценява изключителната важност на майката, която помага на друга майка да разбере нуждите на детето си и да научи най-добрите начини да се погрижи за тези нужди.

LLLI вярва, че кърменето с многото си важни физически и физиологически предимства е най-доброто за бебето и за майката и е идеалният начин да се започнат добри отношения между родител и дете. Любящата помощ и подкрепа на бащата позволяват на майката да се концентрира върху майчинството, така че заедно родителите развиват тясно взаимоотношение, което заздравява семейството, а по този начин и цялостната материя на обществото.

LLLI също така вярва, че майчинството чрез кърмене задълбочава разбирането и приемането от майката на отговорностите и възнагражденията на специалната й роля в семейството. Както жената израства чрез майчинството, така израства като човешко същество и всяка друга роля, която тя заема през живота си, е обогатена от прозренията и хуманността, които внася в тях от опита си като майка.


Какво представлява La Leche League International? >>

Сподели:
Видянa: 24145 пъти


Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Ден на българската просвета и култура, Ден на славянската писменост, Празник на народните читалища, Ден на българската журналистика


Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт