Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Новини >> Раждане във вода - вече е възможно и в България
Размер на шрифта
Раждане във вода - вече е възможно и в България
22.11.2006

На 20 ноември в Първа АГ Болница "Света София" бе открита родилна зала, предлагаща възможност за раждане във вода.


До Коледа раждането във вода в АГ болница "Св. София" ще бъде безплатно. Впоследствие цената ще е около 250 лв.

Залата е с модерно оборудване, осигуряващо удобство и възможност за качествен медицински контрол. В залата освен специалната вана за раждане във вода има стандартно родилно легло, детски реанимационен блок, самостоятелна баня и тоалетна и апаратура за допълнително обезболяване, ако това се наложи.

Практиката в други държави, които отдавна предлагат възможност за раждане във вода обаче сочи, че раждането във вода е много по-удобно и безболезнено за майката и изключително рядко се налага включването на допълнителна анестезия.

Ваната за раждане е със специална анатомична форма, която предлага удобство на майката в седнало, полулегнало положение по гръб или странично, на четири крака и дори по корем. Температурата на водата е 37 градуса и ваната е оборудвана с модерни устройства за пречистване и поддържане на температурата на водата, водата е непрекъснато течаща, а излишната се отвежда чрез специален преливник. Възможно е допълнително затопляне на водата, ако родилката желае това.

Специалната форма на ваната предоставя възможност за двустранен достъп до родилката на медицинския персонал, контролиращ раждането.

Ваната за раждане във вода е предназначен само за нормално (вагинално) раждане и ако няма индикации за усложнения като например напречно или седалищно положение на плода, тесен таз на родилката или други проблеми, които биха могли да попречат на нормалното протичане на раждането.

Влизането във водата може да стане когато са вече на лице ясни и редовни контракции. Не е препоръчително по-ранното потапяне във водата, тъй като отпускащото действие може да забави регулирането на контракциите, да отслаби мускулатурата и раждането да се стопира. Затова е препоръчително преместването във ваната да стане едва когато е налице разкритие около 4-5 см.
Възможно е целият подготвителен процес да бъде изчакан извън ваната, а само раждането да бъде проведено във вода, но също така може във ваната да се изчака достигането до пълно разкритие, а самото раждане да бъде извън водата.
Когато раждането се извършва във ваната, там се пука околоплодния мехур (ако не се е пукнал спонтанно предварително), но изваждането на плацентата след израждането на детето се прави "на сухо", извън водата.

Раждането във вода добива все по-голяма популярност в цял свят. В някои страни в Европа този вид раждане е предпочитан от 20-25% от раждащите жени.
В полза, на този метод за раждане са приведени следните аргументи:

- стоенето във вода отпуска;
- топлото помага да се намали болката;
- оказва благотворно влияние на раждането;
- предотвратява травми на детето и родовите пътища;
- намалява стреса и за родилката, и за детето, което се ражда в естествена за него водна среда;

Сподели:
Видянa: 31508 пъти


Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития

Празници: Имен ден на Евтим, Евтимий


Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт