Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

BG-Mamma :: Новини >> БГ на последно място по защитеност на пациентите
Размер на шрифта
БГ на последно място по защитеност на пациентите
Автор: БГНЕС | 22.04.2009

България е на последно място по защитеност на пациентите сред страните на ЕС стана ясно при отбелязването на Европейския ден за правата на пациента в Столична община.

България не подава данни към Европейската комисия за усложнение здравето на пациента след медицински услуги. В страните от ЕС подобни усложнения са при между 10 и 40% от болните. При 3 до 5 % има смъртност след лекарска намеса, заяви д-р Антония Първанова, зам. председател на Комисията по здравеопазване при Народното събрание. Тези усложнения и смъртността на пациентите след лекарска намеса се предизвикват от различни причини. Може да са от административни услуги, забавяне на първоначалната помощ, лекарски и фармацевтични грешки и други. Пациентите могат да намерят повече информация за своите права на сайта www.patient.bg .
В 12 страни има приети закон за правата на пациентите. У нас също се подготвя подобен закон и ще бъде внесен в парламента, заяви Първанова. Подготвя се антикризисна стратегия за ЕС, така че пациентите да не бъдат ощетени, както и финансово портфолио за 5 млрд. евро. В него ще бъдат изброени конкретни мерки, така че да се запазят здравните специалисти във всяка една държава на ЕС.

В България идеята за гаранционен фонд за правата на пациентите все още не е изяснена. Подобен фонд би гарантирал обезщетение на пострадалите при лекарски грешки. На пресконференцията беше представена Европейската харта за правата на пациентите, в която са включени право на превантивни мерки, право на достъп, право на жалване, право на обезщетение, право на тайна и конфиденциалност, както и право на съгласие.

/БГНЕС

София / България

Сподели:
Видянa: 19095 пъти


Именник

Момче или Момиче?
Реклама

Събития
Днес няма въведени събития


Стани фенКалкулатор на бременността

Първи ден от последната менструация:Neterra

Общи условия

Активация на акаунт