Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 6 744
От тук :
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=10&id=4246&PHPSESS … da6f81e7cae2bed27

В “черния списък” на противопоказните за съвместна употреба със сока от грейпфрут, се оказали повече от 50 медикамента, използвани за намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, болкоуспокояващи, антиалергетици и др...


Редица лекарства превръщат сока от грейпфрут в смъртоносно питие.
 
     Сокът от грейпфрут в комбинация с някои лекарствени препарати се превръща в смъртоносно за човека питие, предупреждава специализираното издание Medical News Today. Екип специалисти от школата за медицински сестри към Университетския медицински център Рочестър (School of Nursing at the University of Rochester Medical Center) публикува в декемврийския брой на медицинското издание The American Journal of Nursing статия за вредното взаимодействие на сока от грейпфрут с някои от най-разпространените медикаменти.

     Ръководителят на изследователския екип, Ейми Керч (Amy Karch), дава като пример смъртта на пациент, който в течение на 2 месеца съвместявал приема на медикаменти, намаляващи нивото на холестерин в кръвта с 2-3 чаши сок от грейпфрут дневно.

     Керч е на мнение, че фаталният изход може би е резултат от конкурирането на съставките на сока и въпросните лекарства за едни и същи ферменти, които ги разграждат в черния дроб. В частност, става въпрос за цитохромата P-450 3A4 (микросомален фермент на черния дроб).

     В “черния списък” на противопоказните за съвместна употреба със сока от грейпфрут са се оказали повече от 50 медикамента, използвани за намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, болкоуспокояващи, антиалергетици, орални контрацептиви, както и медикаменти, увеличаващи потентността като виагра и нейните аналози.

     Сред противопоказните лекарства са антибиотиците кларитромицин (clarithromycin), еритромицин (erythromycin) и тролеандромицин (troleandomycin), препаратите против аритмия амиодарон (amiodarone) и квинидин (quinidine), антикоагулантът варфарин (warfarin), антиепилептичният препарат карбамазепин (carbamazepine), цитостатиците (лекарства, спиращи развитието на рака) циклофосфамид (cyclophosphamide), винбластин (vinblastine) и винкристин (vincristine), препаратите за лечение на кардиологични заболявания нифедипин (nifedipine) и верапамил (verapamil), хормоналните заместители кортизол (cortisol) и метилпреднизолон (methylprednisolone), антигъбичният медикамент итраконазол (itraconazole) и др (пълен списък на лекарствата :
 http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=18991#

     Ейми Керч, която е посочена като автор на статията уточнява, че за потенциалната опасност, която представлява сокът от грейпфрут при употребата му съвместно с определени лекарства се знае отдавна, но до момента не й е било придавано съществено значение. Керч препоръчва на лекарите, при предписването на лекарства от рисковия списък, задължително да напомнят на пациентите несъвместимостта им със сока от грейпфрут и да им дават подробни указания за правилната употреба на препаратите.

# 1
 • Мнения: 6 744
СОК ОТ ГРЕЙПФРУТ И ЛЕКАРСТВА - ОПАСНА КОМБИНАЦИЯ 

Комбинацията от грейпфрут и някои широко прилагани медикаменти може да е опасна, предупреждават д-р Amy Karch и сътр. от University of Rochester Medical Center в публикация през декември в American Journal of Nursing.
"Неблагоприятното взаимодействие на някои лекарства със сока от грейпфрут е известно отдавна, но повечето хора не обръщат внимание на предупрежденията", заяви д-р Karch.
В статията се дава за пример пациент, с високи нива на холестерола и рискови фактори за коронарна артериална болест. Лекарите му предписали липидопонижаващ медикамент - atorvastatin (Sortis/Lipitor), диета и физически упражнения.
През зимата мъжът се преместил да живее във Флорида (предпочитан щат от пенсионираните американци заради топлия си климат), където един ден бил приет в спешно отделение, поради внезапно настъпили болки в мускулите, умора и висока температура. По-късно пациентът починал с картината на остра бъбречна недостатъчност.
Единствената промяна в начина на живот, след пристигането във Флорида, е била консумацията на сок от грейпфрут 2-3 пъти на ден.
Според д-р Karch, фаталният изход може би е резултат от конкурирането на съставките на грейпфрута и аторвастатин за чернодробния ензим CYP3A4 (изоензим на цитохром Р450 -CYP450). Смята се, че сокът от грейпфрут "блокира" този ензим и поради това пречи за разграждането на някои медикаменти, сред които е и аторвастатин.
През миналата година, Medical Letter on Drugs and Therapeutics посвети материал за опасното взаимодействие на сока от грейпфрут и някои лекарства.
Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) изисква всички нови медикаменти, за които се предполага, че взаимодействат с CYP450 ензимната система, да се изследват за възможни взаимодействия със сок от грейпфрут. Въпреки, че предупреждението за неблагоприятни взаимодействия фигурира в лекарствените упътвания, много лекари и пациенти не им обръщат достатъчно внимание.
Авторите препоръчват на лекарите, при предписването на лекарства от рисковия списък, задължително да напомнят на пациентите за несъвместимостта им със сок от грейпфрут и да дават подробни указания за правилната употреба на медикаментите.
В "черния списък" на противопоказните за съвместна употреба със сока от грейпфрут са повече от 50 медикамента, използвани за намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, болкоуспокояващи, антиалергични, орални контрацептиви, както и инхибитори на фосфодиестераза-5, като sildenafil citrate (Viagra, Виагра) и неговите аналози.
Взаимодействието със сока от грейпфрут може да доведе до липса на ефект от някои лекарства (например антихипертензивен или антиаритмичен медикамент, антибиотик, антидепресант) или обратно - до усилване на лекарствено-свързаните странични реакции.
Най-тежките неблагоприятни странични реакции се наблюдават при статините (simvastatin, lovastatin, atorvastatin), където високите плазмени нива на медикамента могат да доведат до рабдомиолиза и остра бъбречна недостатъчност, която може да доведе до смърт, както в посочения в статията случай.
Рабдомиолизата е рядко, но животозастрашаващо състояние, което представлява разпадане на напречно-набраздената мускулатура (миолиза) и освобождаване на мускулния белтък - миоглобулин в кръвта.
Прекомерното количество миоглобулин може да доведе до запушване на бъбреците и до развитието на остра бъбречна недостатъчност.
Началните прояви на миолиза са болки в скелетните мускули (миалгия), умора и слабост на мускулите (адинамия), както и повишаване на нивата на ензима креатинин фосфокиназа (CPK) в кръвта - 10 и повече пъти над горната референтна стойност.
Хората, които взимат статини и получат посочените мускулни оплаквания, особено ако са придружени от физическо неразположение и температура, трябва веднага да съобщат на лекуващите ги лекари.
За статин-свързана рабдомиолиза при пациентка на терапия със simvastatin (Zocor), консумирала редовно грейпфрути (всеки ден по един плод в продължение на две седмици преди инцидента), съобщиха през 2004 година и Dreier и сътр.в списание Nevrology.

Д-р Ивайло ТРАЯНОВ

Допълнителна информация:
1. Траянов И. Сок от грейпфрут и лекарства - опасна комбинация. Pharma, MD 2005, брой 2/март: 74
2. Грейпфрутите бяха въвлечени в статинсвързана радбомиолиза поради съставка, която инактивира CYP3D4. Доктор D 2004, 1 пролет: 36-37 www.protos.bg/diabet 


От тук:
http://www.protos.bg/diabet/vd/i135/vd_i135_07.html

# 2
 • Варна
 • Мнения: 9 578
Бях го чела преди време...

 Joy Определено пИчелиш номинацията за най-много апокалптични теми!

# 3
 • Мнения: 6 744
http://www.medicalbg.com/npregled.php?s=&f=7259

Грейпфрутът засилва действието на лекарствата 


В Северна Каролина откриха защо

Както Медикалбг вече съобщи, американски учени успяха да идентифицират вещество, съдържащо се в състава на сока от грейпфрут, способно да взаимодейства с някои лекарства, увеличавайки скоростта на тяхното усвояване.
Според изследванията, за разлика от другите сокове, сокът от грейпфрут притежава способността да потиска действието на фермента CYP3А, частично разрушаващ много лекарствени препарати, постъпващи в организма. Затова болни следва да избягват този сок, както и самият плод, а други – да приемат лекарството с него, за да засилят действието му.
Група учени от Университета в Северна Каролина са определили компонента, потискащ действието на фермента CYP3А - веществото фуранокумарин.
Специалистите са създали чрез филтриране сок от грейпфрут, който не съдържа фуранокумарин. Той е по-малко горчив, но като цяло не се различава от обикновения по своите вкусовите качества.
Учените съветват да се пие сок от грейпфрут или да се яде самия плод, ако е известно, че в конкретния случай засилването действието на лекарствата няма да навреди на пациента - когато съответният медикамент го позволява, абсорбирането в червата е нарушено или се извършва недостатъчно бързо.
Във всички случаи, ако приемате някакви лекарства, консултацията с лекар е силно препоръчителна.


 
 

# 4
 • Мнения: 6 744
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=medicine&Number=1 … amp;view=&sb=


Ето и т.н. “черен списък” (по декемврийския брой на American Journal of Nursing) :


Антибиотици: clarithromycin, erythromycin, troleandomycin

Анксиолитици: alprazolam, buspirone, midazolam, triazolam

Антиаритмични препарати: amiodarone, quinidine

Антикоагуланти: warfarin

Антиепилептични препарати: carbamazepine

Противогъбични препарати: itraconazole

Антихелминтни: albendazole

Антихистаминови: fexofenadine

Противоракови: cyclophosphamide, etoposide, ifosfamide, tamoxifen, vinblastine, vincristine

Срещу кашлица: dextromethorphan

Противовирусни: amprenavir, indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir

За лечение на аденом на простатата: finasteride

алфаблокери: carvedilol

блокатори на калциевите канали: diltiazem, felodipine, nicardipine, nifedipine, nimodipine, nisoldipine, verapamil

при импотентност: sildenafil, tadalafil

хормонозаместители: cortisol, estradiol, methylprednisolone, progesterone, testosterone

имуносупресори: cyclosporine, sirolimus, tacrolimus

инхибитори на HMG-CoA редуктазата: atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin

опиоидни препарати: alfentanil, fentanyl, sufentanil

селективни инхибитори на серотонина: fluvoxamine, sertraline

ксантини: theophylline

Последна редакция: нд, 14 май 2006, 23:23 от secretgarden

# 5
 • Мнения: 5 876
ОК. Благодаря, ще го имам предвид. Тези лекарства не ги пия, но имам познати възрастни хора, пиещи нифедипин.

# 6
 • Мнения: 6 744
Защо грейпфрутът влияе на лекарствата?

от тук:
http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=80608&cid=60&eid=711


 

Сокът от грейпфрут засилва действието на някои лекарства и подтиска ефекта от други.
Американски учени успяха да изолират веществото, влизащо в състава на сока от грейпфрут, способно да взаимодейства с някои лекарства, като в едни случаи засилва всмукването им от храносмилателната система, а в други подтиска действието им.
За разлика от другите плодови сокове, сокът от грейпфрут може да подтиска действието на фермента CYP3A, който частично разрушава много лекарствени препарати. По тази причина мнозина болни, които редовно трябва да приемат лекарства, избягват пиенето на сок от грейпфрут, докато други приемат лекарствата със сок от грейпфрут, за да усилят действието им. Група учени от Университета в Северна Каролина, под ръководството на доктор Пол Уоткинс, са установили, че компонентът, който подтиска действието на фермента CYP3A, е влизащото в състава на сока от грейпфрут вещество фуранокумарин. С помощта на филтри учените са получили сок, който не съдържа това вещество. Филтрираният сок е по-малко горчив от обикновения, но като цяло не се отличава по вкусовите си характеристики.И тук пише за това :

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=926

# 7
 • UK/София
 • Мнения: 7 672
 Joy hahahaАз вече от сърце се смея на темите ти!Във всеки подфорум си пуснала тези дни по една такава смъртоносна темичка Laughing
 Да не би да си в някоя секта newsm78

# 8
 • Берковица
 • Мнения: 1 859
Joy hahahaАз вече от сърце се смея на темите ти!Във всеки подфорум си пуснала тези дни по една такава смъртоносна темичка Laughing
 Да не би да си в някоя секта newsm78

Хоп стой грешка! В този форум темите са две!

secretgarden нищо лично! Надявам се да не съм те обидила!

# 9
 • Варна
 • Мнения: 544
Благодаря ти,не бях срещала подобна информация!Обаче доста се притесних Confusedкак е възможно да има такъв списък и лекарите да не уведомяват пациентите си Shocked

# 10
 • Мнения: 6 744
Благодаря ти,не бях срещала подобна информация!Обаче доста се притесних Confusedкак е възможно да има такъв списък и лекарите да не уведомяват пациентите си Shocked


Може и да предупреждават.......аз незнам, мисля, че не съм пила нито едно от изброените лекарства

# 11
 • Мнения: 10 032
Не изчетох всичко, но може ли и Цитросепт да има този ефект? Shocked

Последна редакция: пн, 15 май 2006, 18:33 от РЕНИ

# 12
 • Мнения: 5 135
Чела съм, че по принцип лекарства и всякакви хранителни добавки се пият само с вода, точно защото има вещества, които в комбинация с лекарствата могат да доведат до нежелани последствия. С мляко също не трябва да се пият лекарства, но не си спомням каква беше причината.

# 13
 • Мнения: 6 744
Не изчетох всичко, но дили и Цитросепт да има този ефект? Shocked

И аз същото се питам.......
А и по принцип давам много грейпфрут, когато усетя, че нещата отиват на към болест..........
Честно казано лекарствата от списъка не са ми познати...........но ще имам едно наум вече и ще гледам да не давам лекарство след грейпфрута   Rolling Eyes

# 14
 • Мнения: 6 744
Къде ги има тези :

Срещу кашлица: dextromethorphan

Противовирусни: amprenavir, indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir

Антибиотици: clarithromycin, erythromycin, troleandomycin

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт