Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • DE
 • Мнения: 7 810
Извинявам се ако тази статия е обсъждана вече тук...Ако е така, заключете ми темата.
Но аз попаднах току-що на това и побеснях. Признавам си, реакцията ми е първосигнална. Но...в кой век живеем, да му се не види? Тия хора що не четат поне малко какво се прави по света?

http://www.e-placebo.com/index.php?option=com_content&task=v … =75&Itemid=13

-----------------------------------
ранване на кърмачето.
Медицина - Дете
Автор Екип на E-placebo   
Sunday, 07 May 2006

Захранването на кърмачето с полутечни, каши и немлечни храни е свързано с постепенно отбиване от майчината гърда. При нашите условия, по-често се касае за постепенно преминаване от млечно към немлечно хранене. То е важен етап от развитието на детето и се оприличава на „второ раждане“ за живот, който прилича повече на живота на възрастния, докато кърменето се приема за своеобразно продължение на вътреутробното хранене. Захранването има алиментарно, физиологично, имунологично и психологично значение. Всички специалисти са единодушни по отношение на това, че кърмачетата трябва да бъдат кърмени задължително през първите 4-6 месеца от живота им. Подобно единодушие, обаче не съществува по отношение на захранването. В различните държави и култури имат различия в подхода на захранването по отношение на възрастта и храните.

Възникват множество въпроси ЗАЩО, КОГА и С КАКВО да се проведе този така важен етап на преход, от лесно смилаемата кърма, към храна, която се приближава до тази на възрастния човек.

ЗАЩО трябва да се захрани кърмачето с немлечни храни?

    * Чрез храните за захранване се формира апетита на детето, което започва да проявява активно отношение към храната.
    * Захранването позволява да се обогати асортимента от продукти, доставящи основните хранителни вещества, макро- и микроелементи, витамини.
    * Чрез храните за захранване се увеличава енергийният внос и се осигурява по-интензивно физическо развитие.

Кога и как да се започне захранването?

Ранното захранване е свързано с:

    * Претоварване на организма с електролити, когато бъбреците са още незрели.
    * Алергените, които се съдържат в храните лесно преодоляват несъвършената все още чревна бариера, преминават в кръвта и алергизират организма.
    * Наднормена телесна маса, която е предпоставка за затлъстяване в бъдеще.
      Съществува по-голям риск от чревни инфекции.

Късното захранване също има неблагоприятни последици:

    * Желязодефицитна анемия.
    * Нарушено физическо развитие.


Ето защо момента на захранването трябва да се избере много прецизно. Според съвременните специалисти в нашата страна захранването трябва да започне след 4 месец (16 седмица) след раждането. Разбира се са възможни вариации от 2-3 седмици. Късното захранване след 6 месец ( 24 седмица) след раждането не е желателно, тъй като между 3 – 5-я месец се изчерпват резервите от желязо.

Храни за захранване.

От 3-я месец. Започва да се дава пресен плодов сок в количество около 30 мл. при обедното хранене (около 13:30-14 часа.)

От 4 месец. Започва се с фабрично приготвено зеленчуково пюре или млечно-плодово пюре, което замества едно обедно хранене с мляко (около 14часа). Пюретата съдържат 4-5 пъти повече желязо и са по-богати на витамини и други биологично активни вещества от млякото. Те обаче съдържат повече целулоза, която дразни храносмилателните органи и ако не са правилно приготвени могат да причинят храносмилателни разстройства. Дава се 1 път дневно.

От 5 месец. Към зеленчуковото пюре се прибавя 1/4 до 1/2 твърдо сварен яйчен жълтък. Млечно-брашнена каша или млечен кисел е втората въведена храна. Тя се дава веднъж на ден или 2-3 пъти в седмицата и замества второто млечно хранене около 10:30 - 11 часа сутринта.

От 6 месец. Зеленчуковото пюре се замества с месно-зеленчуково.

От 7 месец се включва традиционната българска попара с масло и сирене. Тя замесва първото сутрешно млечно хранене.

Към 9 месец обедното хранене с месно зеленчуково пюре се заменя със супа с месо и хляб.

След 9-10 месец преди обедното хранене се дават по няколко кафени лъжички от общата храна на възрастните, когато тя е подходяща: кюфтета със сос, пълнени чушки, пудинг с месо, спанак с ориз, картофи яхния, грах яхния, миш-маш, кифла или кекс с мляко, различни млечни кремове, прясно или квасено мляко с бисквити и др. През всички тези месеци млечното хранене се запазва и постепенно се измества от храните за захранване.

ТаблицаПрез 12 месец детето се отбива. Последното кърмене се замества с квасено мляко и кифла или бисквита. Детето преминава на по-разнообразна храна, близка до храната на възрастните.


Какво количество храна трябва да приема кърмачето?

Количеството на приетата храна трябва да бъде такова, че да задоволява потребностите от енергия и хранителни вещества на растящия организъм. Хранителните нужди на децата за различни и не трябва да се очаква да приемат еднакво количество храна. Обикновено по-спокойните, по-неподвижните деца се нуждаят и от по-малко храна, а по-подвижните, нервни или плачливи, както и по-едрите, изразходват повече енергия и имат нужда от повече хранителни вещества.

Хранителните нужди намаляват през летните горещини.

Когато детето ви е здраво апетитът му ви показва най-добре, колко храна му е необходима, затова се препоръчва да се храни според желанието и апетитът му. Нормалното наддаване на тегло и нормалното развитие на детето са най-доброто доказателство, че детето ви се храни добре.

Нормално средно месечно наддаване на кърмачетата е около 750-900г. за първото тримесечие. През второто тримесечие, всеки месец нормално кърмачето наддава с по 600г, през третото- с по 450 г., а през последните 3 месеца с по 360 г. на месец. Задържането или спадането на теглото, обаче не винаги се дължат на грешки в храненето. Всяко, дори най-леко заболяване - хрема, кашлица, температура, зачервено гърло, възпаление на пикочните пътища, ушите, синусите и др., може да се отрази негативно на теглото.

Не трябва да се забравя, че всяка нова храна, която детето не е получавало до момента, се въвежда постепенно и само когато детето е здраво и в добро настроение. В противен случай има опасност от храносмилателни разстройства. Новата храна първоначално се дава по 2-3 кафени лъжички преди хранене и ежедневно количеството й се увеличава, така че за 10- на дни да се достигне до цялото количество. Ако детето получи разстройство, даването на новата храна временно се спира и се започва отново след няколко дни, но още по-внимателно и по-бавно. 

Не се опитвайте да храните детето на сила! Това може да има много неприятни последици- затвърдява безапетитието и детето продължава да отказва храна и след като оздравее.

# 1
 • Мнения: 7 647
И моята педиатърка ме тикаше по тази схема, докато не я смених........
Между другото, синът ти е роден на моя ден рожден  bouquet

# 2
 • DE
 • Мнения: 7 810
Аз знам че масово това съветват лекарите в БГ. Не падам от небето, пък и ние си имаме педи i tuk i в София.Тя обаче беше достатъчно толерантна да ме остави на мира и да попрочете малко за късното захранване след като и обясних как захранвам, така че при следващото ми посещение при нея вече беше доволно информирана по въпроса.

Побеснях, защото тези съвети се предлагат в едно медицинско списание, претендиращо за актуалност. Авторите като си пишат статиите не пускат ли поне един Гугъл, или просто хващат някой 20-годишен учебник по педиатрия и преписват?
Тези заслужават да ги залeeм с протестни мейли и препратки към статии за късното захранване.


Офф...на същата дата казваш. Ми супер, явно затова си ми симпатична. Отдавна !

# 3
 • Мнения: 3 749
Е тази статия ме разби!
Край! Още утре бързам да захраня  hahaha А за отбиването не разбрах в началото или в края на 12-я месец  newsm78
По-голяма глупост отдавна не бях чела!!!  #Crazy
Не мога да повярвам, че статеята е прясна, прясна, топла един вид.

# 4
 • Мнения: 3 161
Хайде да им пишем и да се възмутим. Пълно с лъжи, претендиращи за научна достоверност. Поне Плана Храни и хранене на МЗ да бяха прочели.

# 5
 • Мнения: 3 161
Вече им писах следното. Наистина е потресаващо назадничаво това мислене от страна на млади хора с претенции и амбиции да са в крак с новостите:

Zdravejte, Uvazhaema redakcia na E-Placebo.

Chudesno e zhelanieto vi da ste ot
polza s medicinskite si poznania i da osvedomyavate horata po zdravni
vyprosi. Hubavo e i che ste mladi hora, koito chetat chuzhdi izdania i
optvat da sa v krak v novostite.

I imenno v tozi konstekst, nedoumenie u men budi statiata, publikuvana
za zahranvaneto na kyrmacheto! Kyde, molya vi, v chuzhdi iztochnici,
ste procheli podobni syveti? Ta tova sa vizhdania ot sredata na
minalia vek, dnes bezvyzvratno ostaryali i zabraveni vyv vsichki
razviti strani! I dori i nasheto Ministerstvo na zdraveopazvaneto
veche e nayasno s tova - poglednete Plana hrani i hranene 2005-2010.
Kakvi sokcheta vyv vtoria mesec, molya vi? Kakvo zahranvane predi 6-a
mesec?

Molya, obyrnete vnimanie na napisanoto, pochetete oshte malko (ako
iskate, moga da vi pratya stotici linkove, makar che sigurna sym, shte
gi namerite i sami, ako razrovite malko internet) i revizirajte
poziciata si, zashtoto izlaganeto na takava pozicia za zahranvaneto
ot profesionalisti lekari e meko kazano bezotgovorna. Horata vi chetat
i vi vyarvat, i taka bi tryabvalo da byde, no podobni statii rushat
avtoriteta na vasheto spisanie.

S uvazhenie: E. S.

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
При положение, че Националния План за Действие Храни и Хранене е гласуван и приет, но все още не е сведен масово до знанието на всички медици, всеки може да си пише каквото си ще... Аз съм уверена, че ако седна и се нап'на, ще измисля разумно звучащи доводи за лаика защо е много полезно да се захрани директно след раждането, айде, най-късно 20 дена след това...

Няма смисъл да се потрисате и да се възмущавате от нечии размисли в нет-пространството, по-добре дирете добрите статии с адекватни съвети - те са доста по-малко, а много по-полезни Grinning

# 7
 • Мнения: 3 161
Ами това не са нечии размисли, а претендира за здравен стправочник, списван от млади лекари, които четат чужди статии, информират се, превеждат. Така че не мисля, че е излишно да се възмутим.

# 8
 • DE
 • Мнения: 7 810
Тази сутрин се събудих с мисълта че съм прекалила с реакцията - бременни хормони и т.н. Но сега хвърлих пак един поглед на статията и пак подпалих...Сега ще им спретна едно писъмце и аз. Не може лекари да си позволяват такива статии, хората им вярват.

Емем, страхотно си го написала!

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Ами това не са нечии размисли, а претендира за здравен стправочник, списван от млади лекари, които четат чужди статии, информират се, превеждат. Така че не мисля, че е излишно да се възмутим.
Това, че са млади лекари, не пречи да са 'частни' размисли по тема Grinning
По ми е интересно какво ще запеят масово, когато най-накрая НПДХХ влезе в действие по всички кабинети... Crazy

# 10
 • In the jungle out there..
 • Мнения: 1 243
Момичета, къде мога да видя този "Националния План за Действие Храни и Хранене"?

# 11
 • Мнения: 3 078
аз пък не виждам защо се възмущавате. такава е схемата в българия, независимо че ние не я одобряваме. този учебен план е акредитиран от министерството и съответно по него се обучават и сегашните студенти-медици. и да пишете силни и гръмки слова, ефектът ще е нулев. докато не се промени методът на обучение на студентите, подобни статии ще има, а педиатрите, които са за късно захранване, ще се спотайват и няма да членоразделно да изказват разбиранията си.
честно казано, аз най-много се подразних от правописните грешки. ей, този пълен и кратък член очевидно много мъчи хората...

а по въпроса за късното захранване - ми 2007 като влезем в ес, щат не щат, ще се наложи лекарите да се примирят с новите схеми. и лека полека ще се оправят нещата.

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
http://www.mh.government.bg/stat.php?id=1222 НПДХХ
аз пък не виждам защо се възмущавате. такава е схемата в българия, независимо че ние не я одобряваме. този учебен план е акредитиран от министерството и съответно по него се обучават и сегашните студенти-медици.
Виж горния линк (изтегли го в уърд-формат и прегледай пасажите за кърмене и захранване)... Не е точно така - още м.г. август е приет този НПДХХ от Министерството на здравеопазването и в него изрично се говори за изключително кърмене до 6м, захранване след 4-6 месец (навършен шести за кърмените) и прочие неща, които от двайсетина години са по целия свят масова практика...

# 13
 • Мнения: 3 161
Ето как те разказват за себе си:

Цитат
E-placebo.com е сайт, създаден от млади лекари с много любов и ентусиазъм. Основната идея за създаването му е да предоставя достъпна за обикновения читател медицинска информация. Ние можем да ви бъдем полезни не толкова за лечение, колкото като своеобразен здравен наръчник, като кратка медицинска енциклопедия, която да отговаря бързо на въпросите ви.


Като завършили студенти и настоящи лекари, се надяваме да бъдем полезни и на по-малките си колеги с най-новото в медицината, с което да блеснат на изпитната сесия.Информацията в сайта е получена от преводни материали на медицински сайтове.Тя е преработена на достъпен език и концентрирана, като по този начин ви спестяваме време и усилия по пътя към знанието.

Никъде не казват, че предоставената информация е лични размисли - то и не е, защото преразказва с нови думи остарели позиции. Но страшното е, че много хора вероятно ги четат и им вярват. Затова и смятам, че е важно да се реагира и не мисля, че е безсмилсено - ако повече хора се възмутят, сигурна съм, че ще се замислят какво пишат.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 481
Това ми изглежда почти дословно преписано (особено часта с квасеното мляко и кифлата в 12тия месец) от една книга която имам "Книга за всеки ден и всеки дом" - Домакинска енциклопедия (туй си е към заглавието) Държавно издателство "ТЕХНИКА" издадена 1970 (преработено и допълнено издание)...
Та тази статийка е доста "свежа" Wink

емем, много хубаво писъмце си им спретнала - поздравления! Харесва ми стилът ти! Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт