Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 май 2006, 09:27 ч.

търся живеещи в рим

 • 1 884
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 078
, за да попитам следното.
наши приятели ни поканиха за кумове. ние приехме. някак на шега 'младите' решиха да се женят в рим и така да избягат от семейните патардии около такъв празник. вече имаме купени билети за 30 август-5 септември и някъде в този интервал ще женим вероятно, ако се организираме добре двойката. знам, че в рим има българска църква, знам, че в посолството извършват такава услуга, но до там. бихте ли споделили какво знаете по въпроса. адреси, телефони, кнтакти на двете места. изобщо прави ли се такова нещо наистина.
и друго, ние с мъжа ми ще пътуваме с детето. петра е кърмаче и не искам да я отбивам заради едно кумуване в рим, колкото и важно да е. има ли вероятност да ни върнат или да направят проблем, защото пътуваме цялото семейство. знам ли, може да приличаме на емигранти. от друга страна, надявам се, че многото печати в паспортите и на двама ни, гарантират за нас, а и младоженците все пак ще си носят съответните сватбарски дрехи, което би гарантирало за намеренията ни. ама де да знам италианците какви мухи ги хапят...
а, и колко пари кеш трябва да носим. знам, че кредитните карти не ги имат за доказателство.

# 1
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Здравей Май4е,
Аз не съм в Рим а малко по_нагоре на север,но Ще се опитам да ти бъда полезна с каквото мога  Hug
Първо искам да те попитам няколко неЩа:
1)младоженците тук ли живеят
2)не можах да разбера дали имат запазен 4ас за бракуването в посолството или някъде другаде или тръгвате малко така....на късмет  newsm78
3)някой от вас говори ли италиански
Това,4е пътувате с детето не е проблем ( нали тя има паспорт ). Казвате,4е отивате на екскурзия или на гости и толкова. Тук не би трябвало да ви се заядат ( нали ве4е няма визи  Wink). За парите не мисля,4е трябва да носите торба с кеШ  Wink
Отивам да потърся и да видя колко то4но трябваШе на ден на 4овек,4е не помня   Thinking
Не знам дали няма да искат да покажете резервация за хотел или неЩо от сорта  newsm78
Ако се сетя оЩе неЩо Ще допълвам  Peace

AMBASCIATA DI BULGARIA
Via P.P. Rubens, 21
00197 ROMA

Tel: 06/3224640-3-5-8
Fax: 06/3226122
e-mail: : embassy@bulemb.it

Как се стига до посолството от гара Термини
Come raggiungere l'Ambasciata dalla Stazione Termini

1) Metro Linea A e scendere alla stazione BARBERINI, poi prendere l'autobus N° 52 (direzione Archimede-San Silvestro) e scendere alla fermata San Valentino.

oppure

2) Metro Linea A e scendere alla stazione FLAMINIO, prendere il tram 225 da Piazzale Flaminio e scendere al capolinea (Piazza Mancini). Prendere l'autobus 926N per 4 fermate.

Това са православните църкви в Рим,които намерих

CHIESA COPTA ORTODOSSA
 
  13, VIA BARGELLINI SANTE  00157  ROMA  (RM)

 
  Tel. 0641734446
 
 
CHIESA ORTODOSSA RUSSA
 
  69, VIA PALESTRO  00185  ROMA  (RM)

 
  Tel. 064450729 - 0644340684
 
 

# 2
 • Мнения: 5 474
И аз се зачудих дали тук живеят младоженците,защото последните месеци при висенето ми в консулската служба видях  доста двойки българи,които се женеха в Италия,но в съвета по местоживеене тук (става дума за постоянно живеещи или работещи в Италия)...и цялата процедура е както за италианци,или при смесен брак т.е. публикация...час за сключване на брак...според мен да се обадят в посолството да питат първо за документи и т.нат. (мисля,че само след обяд даваха инфо по телефона)... newsm78

Успех!

  bouquet
   

# 3
 • Мнения: 1 439
Църквата, която Ватикана е предоставила на българските свещенници за отслужване на литургии се намира на площат Фонтана ди Треви, казва се Сан Винченцо. Мисля, че повечко информация можеш да получиш на www.bulgaria-italia.com

# 4
 • Мнения: 5 474
Гледах,че в нашия семеен кодекс пише така :

"СКЛЮЧВАНЕ НА БРАК В ЧУЖБИНА
Чл. 129. (1) Брак между български граждани в чужбина може да бъде сключен пред български дипломатически или консулски представител, ако местният закон допуска това. Бракът може да бъде сключен и пред местен орган при спазване формата, предписана от местния закон.

ДОКУМЕНТИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА БРАК
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Желаещите да встъпят в брак заявяват това в общината. Всеки от тях представя декларация, че не съществуват пречките за сключване на брак, установени в чл. 12 и 13, и медицинско свидетелство, че не страда от болестите, посочени в чл. 13, ал. 1, точки 2 и 3.

Чл. 131. (1) За български гражданин, който сключва брак в чужбина, са задължителни разпоредбите на чл. 12 и 13. Разрешението по чл. 12, ал. 2 може да се даде от българския дипломатически или консулски представител."

предполагам обаче,че ако се сключва брак в посолството ще бъде необходимо да се спазят изискванията според българското законодателство по отношение на документи и т.нат...

  Според мен хубаво проверете всичко предварително  - посолство,църква...защото престоя ви е малък и трудно ще успеете да се организирате  на място.

# 5
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Ето и адреса на църквата Сан Вин4енцо е Атанасио

SANTI VINCENZO E ANASTASIO A FONTANA DI TREVI


Vicolo dei Modelli 73 - 00187 ROMA
tel. 06-67.83.098

И аз като Джорджа да добавя,4е е хубаво преди да тръгнете да се обадите където трябва,да се информирате добре и да организирате вси4ко предварително за да няма неприятни изненади ( пък и с малко беб4е сте все пак  Thinking )
Успех  Peace  bouquet

# 6
 • Мнения: 1 173
Аз се извинявам, че отмествам малко темата в страни, ама искам да попитам нещо мамите, които живеят в Рим.
Ще ходим на екскурзийка през юни. Представа от града си нямам никаква. Препоръчайте ми хотел в центъра моля. Hug
Благодаря Heart Eyes 

# 7
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Дорит4е,дай малко допълнително инфо. С кола ли Ще бъдете ? За колко дни ? С бебка предполагам... ИмаШ ли някакъв приблизителен  бЮджет ? Simple Smile

# 8
 • Мнения: 3 078
благодаря на всички. чудни сте. Hug

младоженците живеяр в бг. просто се вдигаме 4-мата, за да ги оженим. евентуално. ако не се откажат Simple Smile не говорим италиански, но затова пък английски, немски, руски и френски. все някой език ще ни оправи, надявам се.
мисля, че имаме достатъчно време до кр. на август за организация. а нали съм кума - затова се интересувам. уж да помогна.
дорит - ние направихме резервация не за хотел, а за апартамент. някъде на площада св. петър бил, каквото и да значи тов. още не съм гледала нищо.
и още една питанка. а с малко дете, без кола и за толкова малко време има ли къде да отидем извън рим. и да е на разумна цена, разбира се. никак не ми се ще 7 дни да изкараме в рим.

Последна редакция: пн, 15 май 2006, 13:57 от majceto

# 9
 • Мнения: 1 173
Дорит4е,дай малко допълнително инфо. С кола ли Ще бъдете ? За колко дни ? С бебка предполагам... ИмаШ ли някакъв приблизителен  бЮджет ? Simple Smile

Със самолет ще сме. Намерихме много евтини билети и юни ще ходим до Рим, утре заминаваме зa Barcelona, а август ще ходим до Венеция. Party
Ей как ги обичам тия държави с И... отклоних се  Mr. Green
За по 4 дни ще ходим, че повече с бебе си е направо приключение. Crazy
Иначе ми се иска хотела да е не повече от 140-150 евро на нощ и да е в центъра. Вярно ли е, че в Рим само разни утрепки се возят в метрото? Знам, че там понятието център е много уклончиво, ама все пак ще сме с количка и много много не ми се ще да се размотаваме по градския транспорт. Важното е основните забележителности да можем да ги достигаме пеша.
Много ти благодаря макдирокче. Hug


majceto, я дай линкче към това апартаментче. Grinning Къде го резервирахте?
Аз едно не разбрах защо искаш да отбиваш бебето? И ние ще пътуваме с малката, която още я кърмя и се моля да не се отбие, щото не знам какво ще правя с шишета по пътищата?

# 10
# 11
 • Мнения: 2 379
дорит - ние направихме резервация не за хотел, а за апартамент. някъде на площада св. петър бил, каквото и да значи тов. още не съм гледала нищо.
и още една питанка. а с малко дете, без кола и за толкова малко време има ли къде да отидем извън рим. и да е на разумна цена, разбира се. никак не ми се ще 7 дни да изкараме в рим.
Означава, че ще сте в сърцето на града и ще сте съседи на Папата Grinning Ох, завиждам ви направо Hug
И не си мисли, че 7 дена са много за Рим. Нещо като допустимият минимум са Wink Само за музеите ще ви трябват 3 дни. Но ако решите да ги пропуснете и само да се разхождате и да разглеждате града, пак има какво да се види във всеки един ден!
Иначе можете да мръднете към моренцето. Близо е Wink

П.П. Само да добавя, че няма да е лошо предварително да се подготвите с някаква информация, някакъв пътеводител, понеже Вечният град е доста "разхвърлян" Simple Smile В смисъл, че не може да се определи някакъв тесен център, където да са концентрирани всички забележителности и хубави местенца.

# 12
 • Мнения: 3 078
дорит - това е нашият апартамент. разгледай сайта и със сигурност ще си избереш нещо подходящо: 

http://www.rentalinrome.com/sisto/sisto.htm

# 13
 • Мнения: 764
Здравейте,аз живея в Рим.6то се отнася до организацията на сватбата наистина ви съветвам да си подготвите добре документите за6тото ако трябжа да организирате не6тата на място ме е страх 4е ни6то няма да се полу4и.Сроковете за издаване на документи тук са дълги,а има опасност и не6то да сте забравили.С беб4е не знам къде мойе да отидете без кола,но пък може да наемете кола тук на място.За това 6те ви ориентират в хотела като пристигнете.В Рим ина4е има толкова много не6та за разглеждане 4е 7 дни 6те минат като ни6то и пак няма много да сте видели.Това за метрото не е вярно.Тук трфика по улиците е ужасен и много хора използват метрото за да ходят на работа.Важното е да не попадате в пиковите 4асове когато отиват или се връ6тат.Метрото се ползва съ6то изклю4ително и от студенти.Разбира се богата6ите с мерцедес последен модел в метрото не слизат,но за нормалните хора не може да се каже 4е са отрепки.Ина4е за останалото моми4етата са дали достатъ4но информация.

# 14
 • Мнения: 6 167
леле, каква суперска авантюра!
браво на младите.

и аз ахнах като разбрах, че сте в центъра на хотел. И хич да не мърдате от там!
таман ще гледате Папата как се прозява сутрин от прозореца си  Grinning

ако аз съм кума ще разделя задачите на 2 части:
- контакти с посолството, часове и всичко по сватбата ( вкл. подробности в самия ден)

- какво правим тия 7 дни ( къде ходим и какво гледаме).

В Интернет има страхотни неща, карти на града,  ако си от София иди в Ориндж, там кви пътеводители имааааа, страшни!

кредитните карти ги имат за доказателство, мен са ме карали да показвам в Рим на летището.
Но като имате резервация за хотел и я покажете , не би трябвало да е проблем.
Ако искате кеш пари да носите  моята ' гаранция' беше за 3 месеца 2500 евро да покажеш ( без настаняването). Тоест, сметни си колко се падат на ден. 
никой няма да ви спре - спокойна бъди, само , ако искат кеш пари да се покажат , трябва да имате.

цените на напр. на пиците в Рим Италина може да ви ги каже, тук ( Болония) са  средно към 7 евро, кафето е към 1 евро, капучиното към 1.50-2.
ако седнете някъде да хапнете, тук сервиза е 1.50 на човек, т.е сметката набъбббва.
двамата с мъжа ми не падаме под 22 евро за 2 напитки , 2 пици и сервиз.
естествено, на крак е по-евтино.


 Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт