Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 18
Здравейте. След 6 месеца дъщеря ми ще навърши 2 години и ще тръгне на ясла. За в момента е записана и пазим ред като взимаме храна от там. Носим буркани и т.н. Въпросът ми е към запознатите,тъй като в google не намирам инфо:
Не трябва ли персоналът който сипва храна ,дали за в къщи или за децата в яслата поне да слагат предпазни текстилни бонета на главите си,за да не пускат коси в храната? И не трябва ли да си мият ръцете преди всяко "разливане" на храната?
Забелязвам че когато отивам за храна на обяд излиза някоя от персонала от общата стая за занимания на децата и веднага хваща черпака и налива в бурканите които съм дала.Още повече че с ръцете си също слага в бурканите парчета баница,кекс,сладкиш,парченца краставица,ябълки банан и др.
Благодаря ви.

# 1
  • Мнения: 171
Има правила разбира се, бяла престилка, боне, прибрана коса и ръкавици са задължителни, както и заверена здравна книжка. Със сигурност има и още, това е което аз знам .

# 2
  • Пловдив
  • Мнения: 1 434
Конкретно за ДЯ и ДК не знам, но от десет години работя в хранително-вкусовата промишленост, като инспектор качество и безопасност на продукти и сега, като ръководител отдел. Обектите, в които се произвежда, готви, предлага, продава храна трябва да са регистрирани от БАБХ по Закона за харните. Контрола им се упражнява от БАБХ и РЗИ.
Всички обекти регистрирани по Закона за храните трябва да имат внедрени Добри Производствени /вкл. добри хигиенни/ практики и НАССР план/ове.
Контрола на физично замърсяване /косми и чужди тела/ и микробиологично замърсяване е част от тези документи, в които е описано как се случва. Кой работи, как работи, работно облекло и ЛПС, инструкции за използването му, инструкции за хигиена на повърхности и персонал.
За това, което виждате може да сигнализирате в БАБХ. Те са длъжни да извършат проверка при подаден сигнал.
Разбира се "благородни" техни служители могат да оповестят за сигнала и планираната проверка предварително. Проверката да се извърши проформа от инспектора по район, който да драсне едно протоколче, че всичко е наред.
Ако ви опасява последното може да снимате историята и в БАБХ да изложите, че ако не се заемат сериозно това ще се раздуха в медиите. Тогава вече отношението става друго, но губите анонимността си.

# 3
  • Мнения: 18
Конкретно за ДЯ и ДК не знам, но от десет години работя в хранително-вкусовата промишленост, като инспектор качество и безопасност на продукти и сега, като ръководител отдел. Обектите, в които се произвежда, готви, предлага, продава храна трябва да са регистрирани от БАБХ по Закона за харните. Контрола им се упражнява от БАБХ и РЗИ.
Всички обекти регистрирани по Закона за храните трябва да имат внедрени Добри Производствени /вкл. добри хигиенни/ практики и НАССР план/ове.
Контрола на физично замърсяване /косми и чужди тела/ и микробиологично замърсяване е част от тези документи, в които е описано как се случва. Кой работи, как работи, работно облекло и ЛПС, инструкции за използването му, инструкции за хигиена на повърхности и персонал.
За това, което виждате може да сигнализирате в БАБХ. Те са длъжни да извършат проверка при подаден сигнал.
Разбира се "благородни" техни служители могат да оповестят за сигнала и планираната проверка предварително. Проверката да се извърши проформа от инспектора по район, който да драсне едно протоколче, че всичко е наред.
Ако ви опасява последното може да снимате историята и в БАБХ да изложите, че ако не се заемат сериозно това ще се раздуха в медиите. Тогава вече отношението става друго, но губите анонимността си.
Благодаря ви за изчерпателния отговор.
Опасенията ми се потвърдиха. Работата ми е свързана с производство на опаковки на течности и храни и ние също носим униформи,бонета,ръкавици(при наличието на маникюр или бижута) и съм запозната.... За това и имах съмнения че има нещо нередно.... Simple Smile

# 4
  • Мнения: 1 164
Държавният сектор е едно от малкото места, на които има правила, но...не се спазват!

# 5
  • Мнения: 2 747
Може да сигнализира, обаче не съм сигурна дали е в неин интерес - най-вероятно изобщо нямат право да разливат храна в бурканчета, защото са ясла, а не пункт на детска кухня; "пазят ред" като детето фиктивно се води, че посещава. След една проверка мястото набързо ще се освободи за дете, което реално ще посещава и няма да се налага персонал, на когото не му е това работата, да разлива без боне и с неизмити ръце. Реално авторката няма наблюдение дали работещите в кухнята сипват на децата там по подобен начин - нашата готвачка си стоеше с покрита коса, а персоналът, който се занимава с децата, не разполага с подобни аксесоари.

# 6
  • Мнения: 144
Може да сигнализира, обаче не съм сигурна дали е в неин интерес - най-вероятно изобщо нямат право да разливат храна в бурканчета, защото са ясла, а не пункт на детска кухня; "пазят ред" като детето фиктивно се води, че посещава. След една проверка мястото набързо ще се освободи за дете, което реално ще посещава и няма да се налага персонал, на когото не му е това работата, да разлива без боне и с неизмити ръце. Реално авторката няма наблюдение дали работещите в кухнята сипват на децата там по подобен начин - нашата готвачка си стоеше с покрита коса, а персоналът, който се занимава с децата, не разполага с подобни аксесоари.
И аз мисля, че пазенето на место не е много редно, както и изнасянето на храна от детското заведение.

# 7
  • Мнения: 1 813
Правила има, само, че първата която не ги спазва е авторката  Outta Joint

# 8
  • Мнения: 1 133
Преди няколко дни в репортаж на някоя от националните телевизии от кухня в детска градина, по повод въвеждане на здравословни храни в детските заведения, репортерката бъркаше с черпака супата от спанак, която готвеха, без да има ръкавици, престилка, боне, маска и т.н, в присъствието на персонала и директорката, която също се беше намъкнала в кухнята без предпазни средства и спокойно си даде интервюто. Едва ли изобщо на някой му е направило впечатление, аз лично се потресох от тази немарливост. Та явно и от телевизии, които последно време се считат за висши инстанции в България, не им пука как ще се покажат...

# 9
  • Мнения: 2 110
Скоро бях в една детска градина, където помощник - възпитателката  киха, бърше си носа и като си прибере сополивата кърпа в джоба, продължава да разсипва храна. Контрол над нея няма.

# 10
  • Мнения: 17 494
Правила има, аз съм от малкото майки, подавали безброй сигнали във връзка с градините и дори училище. Бившите ХЕИ приемат сигнали и онлайн, други институции също. Да, на много сигнали получавам стандартен отговор, че всичко е наред, но на практика ходят на проверка, стряскат ги малко и затягат контрола. За мен е важно на практика да се оправят нещата и да има резултат, така че при нужда си пращам сигнали, а не се чудя.
Да, има много наредби и правила, з а детските заведения пък си има дори още повече специални наредби. Дали се спазват в конкретна градина от конкретна лелка- няма как форума да знае Simple Smile Но ако имаш съмнения, инициират разговор с директор, проверка и т.н. и толкоз. За мен по-важно от децата ми няма, и хич не ми пука да пускам сигнали. Не са ги "нарочвали"- големият кошмар на стотици родители, които само седят, оправдават се и нищо не правят Simple Smile  и оставят детето си при мизерни или съмнителни условия. 

# 11
  • Мнения: 180
При нас децата сами си сервират храната, която е от кетъринг. Големите групи сервират на малките, дори при карантина в някоя група. Също деца се пращат да спят в други групи, ако в тяхната няма достатъчно легла, но поне не спят 2 деца на едно легло.

# 12
  • Мнения: 1 813
Авторката на темата"пази ред", внася собствени съдове, изнася храна, вижда как се разлива тя , все действия по правилата  ooooh!

# 13
  • Around
  • Мнения: 6 665
Може да сигнализира, обаче не съм сигурна дали е в неин интерес - най-вероятно изобщо нямат право да разливат храна в бурканчета, защото са ясла, а не пункт на детска кухня; "пазят ред" като детето фиктивно се води, че посещава. След една проверка мястото набързо ще се освободи за дете, което реално ще посещава и няма да се налага персонал, на когото не му е това работата, да разлива без боне и с неизмити ръце. Реално авторката няма наблюдение дали работещите в кухнята сипват на децата там по подобен начин - нашата готвачка си стоеше с покрита коса, а персоналът, който се занимава с децата, не разполага с подобни аксесоари.
Абсолютно.
Това не им влиза в работната длъжностна характеристика. Това не е частна детска кухня, а ясла. Защо ще се взема храна от там като от ресторант за дома без да се посещава яслата редовно ми е непонятно? Дори не съм чувала за такъв казус досега.

# 14
  • Мнения: 2 747
Има такава практика и в градове без проблем с местата - няма детска кухня, или в яслата/градината готвят по-добре, и записват детето само заради храната. Но не е по правилата, та обичайно и двете страни не искат проверка.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт