Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 ноем. 2017, 23:45 ч.

Коледа 2017

  • 78 733
  • 911
  •   1
Отговори
# 480
  • Осло - Норвегия
  • Мнения: 957
А тази торта от sem със шоколадовия мус има ли я на първата страница с рецепта?
Мира - не пишеш дали намери рецептата? За това ти я пускам тук. Дара ми писа че е от блог на Ваня Джорджевич, но аз ти я давам така както тя ми я написа.
Скрит текст:
Торта Шоколадов мус – Дара

Блат:
2 яйца
60 гр. захар
40 гр. брашно
15 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер (5 гр)
щипка сол

Шок. мус:

300 гр. шоколад (аз сложих 350 -
два черни и един и половина млечен)
325 мл. неподсладена сладкарска сметана (аз сложих 3/4 от 500 мл. опаковка, а остатъка разбих с другата от 200 мл.)
200 мл. подсладена сметана

70 мл. кафе еспресо (може и нес)

За блата се разделят белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се белтъците, като се редуват с брашното, смесено с бакпулвера и какаото. Бърка се с шпатула, не с миксер! Пече се във форма с диаметър 22 см., но моята беше 26 см. За около 8-10 мин. се изпича. Като изстине се сиропира със 70 мл. еспресо. 
На котлона се загрява неподсладената сметана с начупения шоколад. Не трябва да завира. Оставя се добре да се охлади. С миксер се разбива другата сметана и внимателно се смесва с шоколадовата смес. Блатът се поставя във форма с ринг и върху него се изсипва мусът. Отгоре се украсява с настърган шоколад или нещо друго (мисля си, че и смлени орехи ще е добре). Тортата се оставя в хладилник за около шест часа, да стегне добре..

# 481
  • Русе
  • Мнения: 1 734
А тази торта от sem със шоколадовия мус има ли я на първата страница с рецепта?
Мира - не пишеш дали намери рецептата? За това ти я пускам тук. Дара ми писа че е от блог на Ваня Джорджевич, но аз ти я давам така както тя ми я написа.
Скрит текст:
Торта Шоколадов мус – Дара

Блат:
2 яйца
60 гр. захар
40 гр. брашно
15 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер (5 гр)
щипка сол

Шок. мус:

300 гр. шоколад (аз сложих 350 -
два черни и един и половина млечен)
325 мл. неподсладена сладкарска сметана (аз сложих 3/4 от 500 мл. опаковка, а остатъка разбих с другата от 200 мл.)
200 мл. подсладена сметана

70 мл. кафе еспресо (може и нес)

За блата се разделят белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се белтъците, като се редуват с брашното, смесено с бакпулвера и какаото. Бърка се с шпатула, не с миксер! Пече се във форма с диаметър 22 см., но моята беше 26 см. За около 8-10 мин. се изпича. Като изстине се сиропира със 70 мл. еспресо. 
На котлона се загрява неподсладената сметана с начупения шоколад. Не трябва да завира. Оставя се добре да се охлади. С миксер се разбива другата сметана и внимателно се смесва с шоколадовата смес. Блатът се поставя във форма с ринг и върху него се изсипва мусът. Отгоре се украсява с настърган шоколад или нещо друго (мисля си, че и смлени орехи ще е добре). Тортата се оставя в хладилник за около шест часа, да стегне добре..


Шоколадов мус


# 482
  • Мнения: 2 387
Много, много благодаря! Flowers Hibiscus
Скоро имам рожден ден и може да я пробвам.

# 483
  • Мнения: 523
Ето едни канелени рулца от мен Simple Smile



# 484
  • München, Deutschland
  • Мнения: 3 069
Ето едни канелени рулца от мен Simple Smile
Симплисити, да преговаряме за едничко за кафето?  Embarassed Обещавам да слушам или да направя и за теб кафе.  Blush

Аз направих сладките пирамидки, които коментирахме по-рано с 3 съставки. Малко са ми сладички на мен, но като гледам, вървят. Simple Smile Не съм ги снимала, защото само направих пирамидката и не я нарязах цялата на отделни елхички с идеята да я нарежа и поукрася като имам време. Ми, да, ама то останаха 5-6 сладки, какво да им снимам...

Май някой минава и в мое отсъствие си реже елхички, защото дължината на тази призмичка значително понамаля...  Laughing

# 485
  • Пловдив
  • Мнения: 717
Благодаря на всички, които се опитаха да ми помогнат в търсенето на шок.сладки, пълнени с ганал, който всъщност не се оказа ганаш Simple Smile
Намерих ги : )

http://culinarywithme.com/шоколадови-бисквити-с-бадеми/

# 486
  • Мнения: 523
chrissy даже няма нужда от преговори Simple Smile веднага ще почерпя, но и кафе няма да откажа утре сутрин Wink А за крадците на сладки, да...и вкъщи ги имам такива Smile

# 487
  • Осло - Норвегия
  • Мнения: 957
i_peych - Ванка мерси за помоща (линка на тортата)
Мира - тортата е един малък шедьовър и ще предизвикаш фурор. Освен това не е скъпа и се прави лесно. Щом и аз, дето прохождам в сладкарството се справих.

Да се допълня.......
** сега прочетох рецептата на Ваня Джорджевич. Аз НЕ използвах шоколад 70%, а от 45%. Като 2 1/2 бяха черни и един млечен. Освен това аз НЕ намерих тук при нас сладка сметана и към едната сложих 2 с.л. пудра захар. Сметаната с шоколада беше 325 мл, а другата със захарта останалото количество до 600мл Бях купила две кутийки по 300 мл - еее, няма да хвърлям материал.....Отгоре като стегна поръсих с настърган черен шоколад и смлени бадеми. (така продуктите ми излязоха на по-прилична цена и пак стана МММ....)
*** и една малка подробност ако ми позволиш Мира. Понеже съм лаик и се страхувах тази течна смес да я изсипа върху блата, така както беше с ринга. Направих нещо, научено от една рускиня - между ринга и блата пъхнах две пластмасови ленти с височина 20 см.  Изрязани от канцеларски папки. Захванах ги с кламери една за друга и стегнах около блата. Така изсипах съвсем спокойно мус-а вътре и като стегна после съвсем лесно тези ленти се махат. Първо ринга и после лентите, като предварително ги "обрязваш" около блата и мус-а с мокър нож. Така тортата е със съвсем равни страни. 

Последна редакция: чт, 07 дек 2017, 23:13 от sem22

# 488
  • Euskal Herria
  • Мнения: 8 491
Аз само искам да питам за тази торта - какво е  "сладкарска сметана" и "подсладена сметана"? Каква е разликата между тях? Защото за мен няма разлика, но пък знам ли.

# 489
  • Някъде на Север
  • Мнения: 3 860
Аз само искам да питам за тази торта - какво е  "сладкарска сметана" и "подсладена сметана"? Каква е разликата между тях? Защото за мен няма разлика, но пък знам ли.
В едната има захар😉

# 490
  • Euskal Herria
  • Мнения: 8 491
Сладкарската сметана, която продават в България, е подсладена (примерно Хопла). Иначе тук не е. А рецептата е от бг блог, затова попитах.

# 491
  • Мнения: 2 387
Едвам ме навихте за тортата, значи Grinning sem, благодаря ти за разясненията, това със отрязъците от папки ми се види леко сложно за изпълнение, ще действам по старомодния начин Grinning

# 492
  • Балчик
  • Мнения: 7 302
Сладкарската сметана, която продават в България, е подсладена (примерно Хопла). Иначе тук не е. А рецептата е от бг блог, затова попитах.

Чуеш ли "скадкарска" сметана, разбирай, че въпросното няма нищи общо със сметаната. Изкуствен сурогат.

# 493
# 494
  • Мнения: 332
Здравейте, извинявам се за въпроса, но кои кори препоръчвате за баклава?

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт