Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 3 337
Във връзка с темата, която обсъждахме досега тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=99945.0 стигнахме до идея за протест пред Парламента на 1 юни тази година със следните искания:

ДО Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ, ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-ЖА ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА,
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ
ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


О Т В О Р Е Н О   П И С М О


ОТ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ 
София, адрес
телефони за връзка  телефона на Клео/понеже тя ще отговаря на въпросите на журналистите основно/, 0899 100 331 - Калина Тошева, 0888 236 359 - Ина Игнатова


Уважаеми господин Станишев,
Уважаеми господин Първанов,
Уважаема госпожо Масларова,
Уважаеми госпожи и господа депутати,

Ние, настоящите и бъдещи български майки, изразяваме  недоволството си от липсата на държавна политика по отношение на насърчаване на раждаемостта и спокойното отглеждане на децата ни. Считаме, че сегашното обезщетение за отглеждане на дете в размер на 160 лв. е недостатъчно на фона на ежедневно поскъпващия живот в страната. Освен това считаме, че отпускането на детски надбавки въз основа на семейния доход е дискриминационно и недемократично.

Смятаме, че правителството трябва да съсредоточи усилията си в посока преодоляване на демографския срив в Република България.  Категорични сме, че това може да се постигне чрез:

1. Увеличаване  на обезщетението за отглеждане на дете както следва:

1.1. В общия случай:

- за първата година на майчинството - 80 % от брутния осигурителен доход на двамата родители  за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 250 лв;

- за втората година - 60 % от брутния семеен доход за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 180 лв;

1.2. За самотни майки, при изработване на ясни критерии за разграничаване на живеещите на семейни начала от самотните майки:

- за първата година 100 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането, но минимум 300 лв.

- за втората година 80 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането , но минимум 250 лв.

1.3. За студентките редовно обучение – допълнителна стипендия за майчинство от 50 лв.

1.4. При раждане на  близнаци, тризнаци и т.н. - обезщетението, предвидено по-горе, умножено по броя на едновременно родените деца;

2. Увеличаване на детските надбавки -  по 50 лв. за всички деца, независимо от доходите на родителите.

3. Разширяване на семейното подоходно облагане.

4. Изготвяне и приемане на наредба за прилагане на Конвенцията за надомната работа, ратифицирана през 2000 г., а впоследствие и разработване на проектозакон за надомния труд, който да бъде приет от Народното събрание, както и на програми за стимулиране на надомната работа.

5. Увеличаване броя на детските градини и ясли, които са крайно недостатъчни.

6. Увеличаване броя на детските площадки, градини и паркове и предотвратяване на превръщането на малкото останали такива в паркинги, бензиностанции и т.н.

Настояваме  сумите за обезщетенията, помощите и детските надбавки да бъдат ежегодно индексирани съобразно инфлацията, подобно на доходите на държавните служители и пенсионерите.

Информираме Ви, че на 1 юни в градинката  до Народното събрание от 9.00 до 13.00 часа ще бъде проведен организиран мирен протест. В същия ден ще бъде проведено и мирно протестно шествие в град Пловдив. В 12.30 часа в гр. София ще бъде връчена подписка на представител на властта, който се надяваме да изпратите. В противен случай ще предадем подписката директно в Народното събрание.

Господин президент, господин министър-председател, госпожо министър, госпожи и господа депутати,
вярваме, че вашата основна мисия е добруването и спокойното бъдеще на хората в страната ни. Децата на България са утрешните й граждани. Нека животът им бъде достоен!


С уважение: НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ


По предложение на една от мамите коригирах първия си постинг, за да не търсят новодошлите искания в 35 страници, а направо от началото да са наясно.

Последна редакция: нд, 28 май 2006, 08:15 от mishlentze

# 1
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Не съм съгласна ! Сумата трябва да е твърда, за да няма ощитени ! За да не се делим и плюем едни други ! За да сме единни !
СУМАТА ТРЯБВА ДА Е ТВЪРДА ЗА ВСИЧКИ МАЙКИ, разберете го най-сетне, иначе нищо няма да постигнете, защото болшинството от майки няма да Ви подкрепят в това начинание ! Както и аз включително !

Стига сте били егоисти ! Стига сте мислили индивидуално !

# 2
 • София
 • Мнения: 3 337
Не съм съгласна ! Сумата трябва да е твърда, за да няма ощитени ! За да не се делим и плюем едни други ! За да сме единни !
СУМАТА ТРЯБВА ДА Е ТВЪРДА ЗА ВСИЧКИ МАЙКИ, разберете го най-сетне, иначе нищо няма да постигнете, защото болшинството от майки няма да Ви подкрепят в това начинание ! Както и аз включително !

Стига сте били егоисти ! Стига сте мислили индивидуално !


Мила, това с твърдата сума е просто безумно предложение, което, дайте да си говорим честно е твърде насправедливо. Аз разбирам, че всички искаме по 5000 лв и да си седим вкъщи да си гледаме децата докато станат на 18, ама дайте да бъдем реалистки!

Не може да не внасяш нищо на държавата и после да искаш тя да ти плаща, че и на всичкото отгоре наравно с тия, дето са плащали на максималната осигурителна вноска. Смятам, че разходите за детето ще бъдат изчистени по първа точка и оттам нататък държавата никого не е длъжна да издържа, нали така? Щом ти издържа детето какво повече можеш да искаш, щом не си внасяла нищо или пък на мининмум?

Не искам да спорим, но си дай реална сметка за какво искаш да ти плати държавата, аз искам обезщетение за това, че не мога да ходя на работа и да получавам парите, които си получавам там, а съм останала вкъщи да възпитавам бъдещото поколение данъкоплатци на България. И също детски, за да издържам децата си. Нищо повече!

От държавата даром нищо не искам! Нека първо уточним това!

# 3
 • София
 • Мнения: 536
Във връзка с темата, която обсъждахме досега тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=99945.0 стигнахме до идея за протест пред Парламента на 1 юни тази година със следните искания:

1. Смятам, че основния ни апел към властта трябва да бъде увеличението на детските и правото на всяко дете да разполага с тях, независимо с какъв статус е родителя/родителите! Jedna e написала едни нелош месечен бюджет за 1 дете, а именно:

Адаптирано мляко 4 кутии *7лв.=28лв.
Памперси(най-евтините) 120 бр. * 30ст.=36лв.
Мокри кърпички        = 5лв.
Крем                           = 5лв.         
Шампоан;олио           =10лв. Стигат за повече от 1 мес.за това цените са занижени.
Боди и дрехи             =20лв.
Пюрета 90бр.*1,20  =100лв
Общо за 1 месец      =200лв.

Имам някои забележки към този бюджет, а именно - мокри кърпички лично на мен ми отиват поне 5 пакета, вярно, че са 2, значи наполовина - 2,5 пакета, всичко останало не е задължително да е от най-евтиното, нали все пак осреднено говорим за всичко, нека бъдем оптимисти и да искаме 250 лв за всяко дете, пък да видим какво ще стане. Дрехи също - по 1 дреха на месец ли купувате? Значи само ние  растем като за световно

Значи 250 лв детски искаме на брой дете под 18-годишна възраст и то за ВСЯКО дете, независимо от социалния статус на родителя, в крайна сметка едно дете си е разход за всяко семейство, а не само за тези под социалния минимум, нали така!!!

Оттук нататък, уточнявайки детските ще ни бъде по-лесно!

2. Майчинските са си майчински и нямат нищо общо с детето, както е и сега по закон, ОБАЧЕ! Нека бъдат 160 лв за неосигурените и 90%от заплатата за 6 месеца назад за осигурените , за първата година и 160 лв на месец за втората /нека искаме максимума, та като ни орежат да останат 80% /. Условието е никоя майка да не подне под доход 160 лв, дори и да се осигурява на минимална заплата, пак да получава по 160 лв. Просто това е екзистенц минимума!

3. Друго по отношение на майчинството - смятам, че всички ще се съгласите с мен, ако има близнаци, тризнаци или породени деца и съвпада времето на майчинство, просто да се удължи платената с 90% от заплатата година с още 1, 2 или колкото броя деца са родени едновременно или по време на 2-годишния срок от майчинството. Значи за мен като майка на близнаци да станат общо 3 години, от които платени с 90% от заплатата 2 и една на 160 лв. Най-честно според мен би било да се получават всички майчински години и пари за всяко дете, но хайде да не бъда максималистка. 3 години са достатъчни!

Друг вариант е както при породени деца се получава половината от сумата на текущото майчинство и за второто дете, така и ние-жените с близнаци и тризнаци да си получим като за второ дете, ане както досега - нищо #2gunfire Значи става майчинство и половина. Смятам, че майчинство и половина или двойно майчинство е най-добрия вариант, но понеже си гледам само от мойта камбанария, поправете ме ако греша.

Трети вариант - 2 години майчинство изцяло на 90% процента от заплатата. Само че това е несправедливо към майките на минимална работна заплата.

4. По четвърта точка трябва да се обсъди статуса на самотните майки, ако имат допълнителни искания, при положение, че променим предните 3 точки. Вярвам, че държавата и сега им оказва някаква помощ, ако има  такива, споделете какви са ви проблемите, които могат да бъдат решени от властта. Говоря за наистина самотни майки, а не такива, които са решили да живеят с мъжа си на семейни начала

Търси се майка -юристка/доброволка/, която да помогне за окончателното оформяне на текста, за да се организира след това подписка и да се иде при Бат Бойко и да се уточнят подробностите по протестния митинг. Основната идея е да идем там с количките и да викнем медиите да отразят събитието.


Търсят се и устати майки, които да ни представляват пред властоимащите и пред медиите newsm78

Приемат се предложения всякакви Wink  bouquet

Искаме да знаем колко майки и бременни ще се включат в протеста горе-долу, да не сме 3 майки на кръст Crazy

Моля модератора да закове темата, смятам, че касае всички ни, нека стои до 1 юни включително, за да знаят всички мами, че винаги могат да се присъединят  bouquet

В сметката сте забравили кашите.По моите груби сметки за бебе разходите са около 250-300 лв на месец.В сумата не са включени дрехи ,обувки,играчки.

# 4
 • Мнения: 34 754
За мен разходите за храна са пресилени.
Оправях се с не повече от 50 лв., за част от храненията давах домашни пюрета, дори ги харесваше повече, готовите пюрета купувах под 1 лв.
Не съм записвала на кухня, но на другите майки им излизаше по 17 лв. на месец за обяд, сл. закуска и вечеря.

# 5
Здравейте , искам само да ви обясня следното положение по повод това майчинските да се смятат 90% от дохода 6 месеца назад , то е същото както и с 135 дни болничен които се полагат .
Проблема е следния :тези болнични се изплащат в-у 90% от дохода за последните 6 м. , от тук следва и следния проблем ако женета преди да излезе в задължителен болничен 135 е ползвала от началото на бременността болнични които са 80 % от брутното мес. възнаграждение , в един момент при изчисляване на задължителния болничен от 135 днио се взима за база предходния боничен който тя е ползвала и това означава ,че майката ще получава за тези 135 дни 90% от изплатените й болнитни т.е. 90% от 80% от РЗ .
Това е и проблем който майките не знаят и така като взимат болнични , разбира се без причина т.е. неоснователно всъщност те си намаляват базата за болничния от 135 дни.
Много дълго стана , но дано да сте ме разбрали.
Мога само да обобщя че ако се взима възнаграждението  за 6м. назад то ще включва тези болнични от 135 дни което е 4м. и половина и така ще трябва да взимаме много по малка сума ,
ЗА ТОВА ПРЕДЛАГАМ ЗА БАЗА майчинство ДА СЕ ВЗЕМЕ БРУТНАТА ЗАПЛАТА НА МАЙКАТА ПРЕДИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА В БОЛНИЧЕН КАКТО Е ПО ВЕДОМОСТ.

Ох надявам се да сте ме разбрали , но с писане е много дълго обяснението.  Simple Smile
Ако имате въпроси питайте.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 337
В сметката сте забравили кашите.По моите груби сметки за бебе разходите са около 250-300 лв на месец.В сумата не са включени дрехи ,обувки,играчки.
[/quote]


И на мен ми направи впечатление, затова сложих още 50 лв към предложението на Jedna и станаха 250. 300 лв на дете никога няма да ни дадат Rolling Eyes

За мен разходите за храна са пресилени.
Оправях се с не повече от 50 лв., за част от храненията давах домашни пюрета, дори ги харесваше повече, готовите пюрета купувах под 1 лв.
Не съм записвала на кухня, но на другите майки им излизаше по 17 лв. на месец за обяд, сл. закуска и вечеря.


За домашните пюрета нали също трябват продукти, ако си живея на село и си ги произвеждам сама, разбирам, но иначе на мен и повече ми излизат. А като говорим за детски се има предвид до навършване на 18-годишна възраст, нали все имаш разходи по това дете - учебници, обувки, дрехи, храна, алианси и не знам си още какво Crazy Детските не са само докато са бебета bowuu

ЗА ТОВА ПРЕДЛАГАМ ЗА БАЗА майчинство ДА СЕ ВЗЕМЕ БРУТНАТА ЗАПЛАТА НА МАЙКАТА ПРЕДИ ДА Е ИЗЛЯЗЛА В БОЛНИЧЕН КАКТО Е ПО ВЕДОМОСТ.

ПРИЕМА СЕ/поне според мен/!!! Това обстоятелство не го знаех Embarassed

# 7
 • Мнения: 34 754
Говорех конкретно за сметките за пюретата, никой няма да вземе на сериозно една такава сума.
Аз също не живея на село, купувам продуктите, себестойността на една порция е стотинки, дори не мога да я сметна.

# 8
 • Пазарджик
 • Мнения: 1 976
Аз съм абсолютно съгласна с mishlentze по отношение твърдите суми за майчинство...Знам, че ще възникнат страшни спорове, та дори и караници, ама...това ми е мнението...само като си помисля за едни многодетни семейства, дето в момента се занимават пред блока ни с разделното събиране на боклука и това, че се издържат само от социални помощи, а не са учили като нас лудите... Не искам никой да ме разбира погрешно, наистина ИСКАМ всички да са добре и най - вече дечицата ни да растат спокойни  Hug
Кухнята при нас е 20 лв на месец! Аз също ползвам по два пакета кърпички на месец...В началото ми отиваха и по два крема за подсичане...За АМ пари не съм давала, защото кърмя... Но и в крайна сметка, тези майчински пари не са само за детенце, нали? Все пак и майката трябва да живее от нещо, след като не работи... да не говорим за самотните майки, които сами отглеждат дечицата си...
аз се принудих да се върна на работа...

# 9
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Не съм съгласна ! Сумата трябва да е твърда, за да няма ощитени ! За да не се делим и плюем едни други ! За да сме единни !
СУМАТА ТРЯБВА ДА Е ТВЪРДА ЗА ВСИЧКИ МАЙКИ, разберете го най-сетне, иначе нищо няма да постигнете, защото болшинството от майки няма да Ви подкрепят в това начинание ! Както и аз включително !

Стига сте били егоисти ! Стига сте мислили индивидуално !


Мила, това с твърдата сума е просто безумно предложение, което, дайте да си говорим честно е твърде насправедливо. Аз разбирам, че всички искаме по 5000 лв и да си седим вкъщи да си гледаме децата докато станат на 18, ама дайте да бъдем реалистки!

Не може да не внасяш нищо на държавата и после да искаш тя да ти плаща, че и на всичкото отгоре наравно с тия, дето са плащали на максималната осигурителна вноска. Смятам, че разходите за детето ще бъдат изчистени по първа точка и оттам нататък държавата никого не е длъжна да издържа, нали така? Щом ти издържа детето какво повече можеш да искаш, щом не си внасяла нищо или пък на мининмум?

Не искам да спорим, но си дай реална сметка за какво искаш да ти плати държавата, аз искам обезщетение за това, че не мога да ходя на работа и да получавам парите, които си получавам там, а съм останала вкъщи да възпитавам бъдещото поколение данъкоплатци на България. И също детски, за да издържам децата си. Нищо повече!

От държавата даром нищо не искам! Нека първо уточним това!А на теб кой ти каза, че аз не съм осигурена или че не съм работила ?
Пак мислиш само за себе си и като съдя по теб, такива са ни и депутатите в парламента, същите, като теб и затова държавата ни никога няма да се оправи към по-добро, защото всеки мисли само за себе си.

Работя от 4г. във военен завод, осигуряват ме на реалната ми заплата, която е 600лв.
НО аз не мисля само за себе си ! Има жени работещи за 400лв, а са осигурени на минимална и те какво ? Тях мишките ги яли, така ли ?

А ти мила, утре като изхвърчиш от тази си работа и си намериш друга работа на която работодатела те осигурява на нищожни пари-ДРУГА ПЕСЕН ЩЕ ПЕЕШ

Айде моля ви се, бъдете реалисти, къде живеете в България или някъде в мечтите си ?

Последна редакция: чт, 18 май 2006, 11:11 от DoniBoni

# 10
 • в пространството на любовта
 • Мнения: 1 734
Хора ,моля ви не се нападайте лично в такъв момент.

Нищо няма да ви стане да примемем една твърда сума за майчинство и детски ,все пак децата ни не работят ,нали така? А тези парички са за тях. Нека поне дечицата ни са равни.
Като порастнат няма да бъдат вече ,има време за това.

# 11
 • Перник
 • Мнения: 139
Не съм съгласна ! Сумата трябва да е твърда, за да няма ощитени ! За да не се делим и плюем едни други ! За да сме единни !
СУМАТА ТРЯБВА ДА Е ТВЪРДА ЗА ВСИЧКИ МАЙКИ, разберете го най-сетне, иначе нищо няма да постигнете, защото болшинството от майки няма да Ви подкрепят в това начинание ! Както и аз включително !

Стига сте били егоисти ! Стига сте мислили индивидуално !

  предложих ел.подписка зещото все забравяте че софия не е България.тези които не могат да дойдат поне ще се подпишат!
   Нека обхванем всички майки и вс. деца!
   За последно предлагам:
  Детски за всички деца до 18 год.-30лв.да не си надскачаме сенките
  Майчинство за осигурените МИНИМУМ-250лв
  Майчинство за неосигурените- 180лв.
  Борим се за пари!годините ги пуснете в др. тема,защото иначе никога няма да се обединим.
# 12
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Хора ,моля ви не се нападайте лично в такъв момент.

Нищо няма да ви стане да примемем една твърда сума за майчинство и детски ,все пак децата ни не работят ,нали така? А тези парички са за тях. Нека поне дечицата ни са равни.
Като порастнат няма да бъдат вече ,има време за това.


 Peace


Ето за това става въпрос !
Разберете, че болшинството работят за някаква заплата, но са осигурени на нищожна сума, така е в България и точно за това трябва да няма ощитени, това е майчинство /за отглеждане на дете/деца, а не отпуска, децата са равни ! Нуждите са еднакви !

# 13
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Не съм съгласна ! Сумата трябва да е твърда, за да няма ощитени ! За да не се делим и плюем едни други ! За да сме единни !
СУМАТА ТРЯБВА ДА Е ТВЪРДА ЗА ВСИЧКИ МАЙКИ, разберете го най-сетне, иначе нищо няма да постигнете, защото болшинството от майки няма да Ви подкрепят в това начинание ! Както и аз включително !

Стига сте били егоисти ! Стига сте мислили индивидуално !

   предложих ел.подписка зещото все забравяте че софия не е България.тези които не могат да дойдат поне ще се подпишат!
   Нека обхванем всички майки и вс. деца!
   За последно предлагам:
  Детски за всички деца до 18 год.-30лв.да не си надскачаме сенките
  Майчинство за осигурените МИНИМУМ-250лв
  Майчинство за неосигурените- 180лв.
 


Подкрепям  Grinning
Бих се подписала под това  Peace

Въпреки, че не знам как стоят нещата при неосигурените в момента, някой би ли ми разяснил, да не би да ги ощетяваме в случая ?

# 14
 • София
 • Мнения: 955
ДониБони, с този тон едва ли ще привлечеш съмишленици!
За протокола - осигурявала съм се върху 1000 лева и принципно съм съгласна с теб, но ще дойда пред парламента само, ако не вали  Rolling Eyes

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт