Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София, България

Мнения: 1 706
Здравейте,
знае ли някой как се прави чалбур ? Това са вид яйца на тиган но си спомням дотам.
Баба ми ги правеше и явно името идва от Южна България...
help
Цитирай

z point

Мнения: 408
Ей, отворко  Wink в тетрадката си с рецепти имам записано нещо, което се казва "македонски чалбур" - наистина някакви яйца  newsm78 Сега съм на работа, ако до довечера някой не реагира с рецепта, ще ти пусна моята   bouquet
Цитирай

Венера

Мнения: 49
Здрасти,

Чалбур се прави по следния начин: В по-дълбок тиган слагаш вода (около 2-3 пръста) да заври. Когато заври чупваш вътре яйца колкото ти душа и корем иска и ги оставяш да се "стегнат". Лекичко проверяваш с вилица или клечка за зъби кога жълтъка ще се стегне и ще стане като на варено яйце. В чинии (според порциите) натрошаваш сирене и отгоре подреждаш готовите яйца. Разтапяш масло (отново според порциите) и му прибавяш червен пипер, бъркаш малко на котлона да замирише приятно на пържено масълце (ама внимаваш да не изгори!) и поливаш яйцата. Можеш да сложиш в чиниите и по малко от водата в която са вряли яйцата, както и малко нарязан пресен чесън и магданоз (според вкуса).
Да ти е сладко!
Цитирай

София, България

Мнения: 1 706
това наистина се оказа въпрос с повишена трудност  bouquet
Мисля че се прави точно както каза biskvitka  Hug newsm18
много е вкусно!!!!пробвайте Mr. Green
Цитирай
абе хора, това не е ли само вариация на яйцата по панагюрски?...нерде Македонско, там и панагюрско Hug Thinking
Цитирай

София

Мнения: 1 670
Моят съпруг е от петричко и го прави така:

Сгорещява се олио,добавя се червен пипер и за да не прегори веднага се долива гореща вода.Докато кипне в купичка се разтваря брашно с вода и се добавя натрошено сирене.Съдържанието на купичката се изсипва в тенджерата и се оставя да заври.Добавя се сол и яйца,колкото искаш.След около 5-6 мин яйцата са сварени и чалбура е готов за сервиране.
Добър апетит! Laughing
Цитирай

Варна

Мнения: 732
Моят съпруг е от петричко и го прави така:

Сгорещява се олио,добавя се червен пипер и за да не прегори веднага се долива гореща вода.Докато кипне в купичка се разтваря брашно с вода и се добавя натрошено сирене.Съдържанието на купичката се изсипва в тенджерата и се оставя да заври.Добавя се сол и яйца,колкото искаш.След около 5-6 мин яйцата са сварени и чалбура е готов за сервиране.
Добър апетит! Laughing

Към горещо олио прибавяш вода newsm78 #Crazy newsm78 #Crazy newsm78 #Crazy Sick
Цитирай

София

Мнения: 1 670
Да,гореща вода.Малко пръска,но бързо завира след това. Laughing
Цитирай

София

Мнения: 1 103
абе хора, това не е ли само вариация на яйцата по панагюрски?...нерде Македонско, там и панагюрско Hug Thinking
И според мен това са си чисти яйца по панагюрски  Mr. Green
Ама няма лошо - вкусни са, да ви е сладко  Laughing
Цитирай


Мнения: 8 593
Ето още един чалбур, не съм го правила, но съм го яла, а сега ще използвам повода и да го наготвя. Помня, че беше много вкусно с една топла пита. Love

Чалбур
(рецептата е от Роженския манастир “Рождество Богородично”)

ПРОДУКТИ: 6 яйца, 1 супена лъжица брашно, 3 супени лъжици олио, 1 чаена чаша натрошено сирене, 1 чаена лъжичка червен пипер, 5-6 скилидки чесън

В тава наливаме 1 л подсолена вода. Загряваме я на котлона и чукваме яйцата. В тенджера запържваме в 2 супени лъжици олио предварително препеченото на сух тиган брашно, размито с 1 кафеена чашка хладка вода. Прибавяме 1/2 чаена лъжичка червен пипер, натрошеното сирене, сварените на очи яйца и част от водата в тавата. Държим тенджерата на огъня, като внимателно разбъркваме с дървена лъжица. Когато сосът се сгъсти, прехвърляме сместа в намаслена тавичка. В тиганче запържваме в 1 супена лъжица олио останалия червен пипер и заливаме ястието. Печем в умерена фурна десетина минути.

Разгледайте, тук има още стари български рецепти , за вкусотии: http://www.magernitsa.com/bg/monestry.html
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 495
Яйцата по панагюрски не са ли с кисело мляко?  newsm78
А в тази рецепта става въпрос за сирене!
Не съм яла такова нещо, но определено ще е много вкусно! Ето с какво ще изненадам домочадието! Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.