Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 3 387
Ще съм благодарна,ако някой знае рецепти за домашен сладолед да ги сподели! newsm17Предварително благодаря!  bouquet
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
ДОМАШЕН ВАНИЛОВ СЛАДОЛЕД
========================

6 жълтъка
110 гр захар
300 мл прясно мляко
300 мл сметана
ванилия 1-2 пакетчета

В голям съд разбийте на пяна жълтъците със захарта. В
изплакната със студена вода тенджера изсипете млякото,
сметаната, ванилията и загрейте, докато сместа заври.
Свалете съда от огъня, след което при непрекъснато бъркане
прибавете жълтъчно-захарната смес до пълното смесване.
Бъркайте докато се сгъсти. Когато се охлади, поставете в
замразител (машинка за сладолед) или в камерата (като
разбърквате сместта през 15-20 минути.




ШОКОЛАДОВ СЛАДОЛЕД
=====================

250 гр. натурален шоколад
100 гр. краве масло
150 гр. захар
150 мл. вода
4 жълтъка
500 мл. сметана



Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Поставете
захарта и водата на слаб огън и варете докато се получи гъст
сироп(капка сироп не трябва да се разлива върху чиния).
Оставете леко да се охлади. Разбийте жълтиците с миксер като
добавяте по-малко от горещия захарен сироп. Разбийте
сметаната и след това добавете към нея разбитите жълтъци.
Накрая добавете сметаната към шоколада и разбъркайте докато
се смесят. Замразете като следвате инструкциите на машината
за сладолед. Ако не разполагате с такава, изсипете сместа в
подходяща кутия и я поставете във фризера. След като е
наполовина замръзнал, извадете и разбийте с миксер до
хомогенност и отново поставете във фризера. Повторете
процедурата още веднъж и след това оставете да замръзне
напълно. Извадете от фризера и поставете в хладилник 30
минути преди да сервирате.



ЛИМОНОВ СЛАДОЛЕД


4 жълтъка
2 лимона
100 гр. захар
500 гр. сметана
мед за сервиране, по желание



Поставете жълтъците, захарта, маслото, лимоновия сок и
настърганата лимонова кора в подходящ съд и варете на слаб
огън докато сместа се посгъсти, като разбърквате. Охладете и
след това добавете към предварително разбитата сметана.
Замразете като следвате инструкциите на машината за
сладолед. Ако не разполагате с такава, изсипете сместа в
подходяща кутия и я поставете във фризера. След като е
наполовина замръзнал, извадете и разбийте с миксер до
хомогенност и отново поставете във фризера. Повторете
процедурата още веднъж и след това оставете да замръзне
напълно. Извадете от фризера и поставете в хладилник 30
минути преди да сервирате.



БАНАНОВ СЛАДОЛЕД
================

6 големи, зрели банана
100 мл прясно изцеден лимонов сок
настърганата кора на 1 лимон
250 мл заквасена сметана, разбита със захарта
50 г пудра захар



Пасирайте бананите заедно с лимоновия сок и настърганата
кора в кухненски робот и след това ги добавете към разбитата
сметана, като рабъркате. Замразете като следвате
инструкциите на машината за сладолед. Ако не разполагате с
такава, изсипете сместта в подходяща кутия и я поставете във
фризера. След като е наполовина замръзнал, извадете и
разбийте смиксер до хомогенност и отново поставете във
фризера. Повторете процедурата още веднъж и след това
оставете да замръзне напълно. Извадете от фризера и
поставете в хладилник 30 минути преди да сервирате.


СМЕТАНОВ СЛАДОЛЕД С МАЛИНИ
=========================

750 г течна сметана
80 г захар (използва се само ако сметаната не е подсладена)
2 ванилии
150 г малини
1 портокал, само месестата част, ситно нарязана
100 г бадемови бисквити (или "котешко езиче"), натрошени на
дребни парченца
За украса:
100 г сметана
малко пресни малини
1 ч. л. какао (или нес кафе)


Сметаната се разбива, добавя се ванилията и бисквитите,
малиите и портокалът като внимателно се разбърква. Сместа се
изсипва в купа с вместимост 1. 5 л. Съсъд се покрива с капак
или фолио и се замразява във фризера не по-малко от 4
часа. Преди сервиране купата се потапя за малко в гореща вода
и сладоледът се обръща върху съда за сервиране. Украсява се
с разбита сметана , пресни мални и се поръсва с какаото на
прах.





СЛАДОЛЕД

Към 1 литър мляко добавям 1 супена лъжица нишесте , ½ пакетче краве масло и заварявам. Сместа изстива. Разбивам 6 жълтъка с 1 ½ чаена чаша захар. Смесвам двете с леко разбъркване. Добавям 2 -3 ванилии. Вари се 10 минути. Отмествам и чакам да изстине. По желание може да се разбият белтъците със малко захар и да се добавят към сместа.
Сега вече може да се оцвети половината с 1 пакетче киви, портокал, а може сладоледа и бял да остане. Замразявам в камера.



НУГА СЛАДОЛЕД
==============

400 г суха сметана
100-150 г бял ром
100 г сушени плодове
3 белтъка
1 ч. ч. захар
2-3 с. л. олио

за карамелова основа:
30 г масло
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. счукани бадеми

за десертен сос:
300 г ягоди
1 ч. ч. захар

Начин на приготвяне:

1. В разтопено масло на слаб огън се карамелизира захар, докато се получи
захарен сироп. Когато е готова, се прибавят бадемите, разбърква се.

2. Сместа се изсипва в намазана с олио тавичка, като се разпределя на тънък
пласт. Изчаква се да изстине и се начупва, така че да се получат карамелени
кристали.

3. Сушените плодове се накисват в ром, престояват 10-15 минути и след това се
отцеждат.

4. Сметаната се разбива с мляко до получаването на пухкава консистенция.
Белтъците и захарта се разбиват на сняг.

5. В голяма купа се смесват сметаната, бадемите, плодовете и белтъците,
разбъркват се енергично и се изсипват във форма за кекс, предварително облепена
с намазано с масло фолио. Поставя се в камера за 3-4 часа.

6. Ягодите и захарта се пюрират и се прецеждат през ситна цедка. В чинийка се
слага филийка от сладоледа, залива се с 1-2 с. л. от ягодовия сос и се сервира.
Цитирай

София

Мнения: 67
С най-голямо удоволствие ще ви споделя рецептата на любимият ни домашен сладолед. Тази рецепта е от шефката на сладкарници "Неделя" (беше публикувано в някакъв женски вестник).
Много лесно и бързо се приготвя (тъкмо като за мен!). Много е сладък!

СЛАДОЛЕД-СПЕЦИАЛИТЕТ

1 кофичка (500г) заквасена сметана + 1 ч.ч. захар се разбиват с миксер.
Отделно 4 яйца + 1 ч.ч. захар се разбиват с миксер.

Двете смеси се разбъркват заедно отново с миксер и полученото се оставя да прести няколко часа във фризер. Сладоледът трябва да стане мазен и плътен.
По желание може да се сложи ванилия, сироп, шоколад, ядки.

Бон апети! newsm60
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Благодаря за страхотните рецепти!Още утре ще ги изпробвам!  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 4 597
Мноого обичам сладолед, но не ви ли е страх от тези сурови яйца? Rolling Eyes А пък като гледам на готовите сладоледи на съдържанието не пише да има яйца. newsm78
Цитирай

София

Мнения: 19 789
Мноого обичам сладолед, но не ви ли е страх от тези сурови яйца? Rolling Eyes А пък като гледам на готовите сладоледи на съдържанието не пише да има яйца. newsm78
Страх ме е и никога не правя със сурови.Варя ги в прясно мляко. Wink
Цитирай

София

Мнения: 4 597
Мноого обичам сладолед, но не ви ли е страх от тези сурови яйца? Rolling Eyes А пък като гледам на готовите сладоледи на съдържанието не пише да има яйца. newsm78
Страх ме е и никога не правя със сурови.Варя ги в прясно мляко. Wink
Aaa, мерси   bouquet. Значи и така може?
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Вчера забърках един, чуден стана Wink И преди съм давала рецептата, но ето я пак:
 Млечен сладолед - около 160 ккал/100 г
Кипва се 1 литър мляко с 1 ч.ч. захар, махаме от огъня и разбъркваме с разбити 10 жълтъка, варим на тих огън без да завира до сгъстяване. Изстива, ароматизира се с 2-3 ванилии, прецежда се през сито (това го пропускам) и се замразява.

Аз направих половин доза, разделих сместа на 2, като в едната сложих портокалови корички и пасирах. В другата сложих 2 с.л. какао. Какво да ви кажа, Делта ряпа да яде Wink
Цитирай

София

Мнения: 4 597
Ле-леее, пак ми отиде диетата на кино... Confused Whistling

 Hug
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.