Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора
Хайде сега..Предложете различни рецепти за лазаня..и какво всъщност представлява лазанята?А снимки можете ли да сложите? Praynig

благодарство! Hug
Цитирай

РусЙе

Мнения: 5 302
Лазаня “Теодора”

Продукти:

 1 пакет кори за лазаня

За 1 вид сос:

 1кг домати
 250 гр кайма
 250 гр пушено месо/колбас
 2 глави лук
 2-3 скелитки чесън
 60 гр олио
 магданоз
 чубрица
 сол
 1 супена лъжица червен пипер

За 2 сос:

 100 гр масло
 3 супени лъжици брашно
 0,2 л прясно мляко
 сол

Начин на приготвяне:

На 1 сос:
В нагрялото олио се запарват чесъна, лъка и нарязаните на кубчета пушено месо/колбас.
Прибавят се нарязаните на ситно домати.
След като се сгъстят се прибавя и каймата,след това останалите подправки.

На 2 сос:
В разтопеното масло се запарва брашното до пожълтяване и се прибавя млякото докато се получи не много гъста каша!
След приготвянето на двата соса в продълговата тава се започва нареждането на лазанята,като се намазва с 2 сос нареждат се един ред кори/лазаня 1 сос кори лазаня и така докато се изчерпят.
След това се пече в загрята фурна 200 градуса.
Добър апетит
__________________________________
Вегетарианска лазаня

Продукти:
3 черв. чушки
2 патладжана
2 лъжици олио
1 глава лук, 3 пера чесън
риган, чубрица, босилек, сладък пипер
сол, пипер
500 гр. гъби
400 гр. консерв. домати
400 гр. червен боб
пакет кори за лазаня (полуфабрикат)
150 гр. кашкавал
Начин на приготвяне:
Чушките се разрязват на две, запичат се на скарата. Почистват се и се нарязват на лентички. Патладжаните се нарязват на кръгчета, бланшират се и се оставят да се отцедят.
Лукът и чесънът се задушават в олио, добавят се подправките и нарязаните гъби. След една минута се добавят доматите, боба, солта и пиперът. Така получената смес се вари петнадесетина минути без похлупак.

Сос със сирене:
60 гр. масло, 60 гр. брашно, 1/2 л. мляко и 1/2 кг. сирене
Смесете разтопеното масло и брашното. След като изстине добавете топло мляко и надробено сирене, като разбивате до получавантео на крем.

Потопете корите за лазаня в гореща вода да омекнат.
Наредете един ред на дъното на тавичка и го покрийте със зеленчуковата смес. Застелете с нов слой кори. Отгоре се залива със соса и се настъргва кашкавал. Пече се 45 минути на силна фурна




Цитирай

Sunshine State (of mind)

Мнения: 2 257
За пръв път скоро ядох  лазаня по пуерторикански - не че така се казва рецептата, ами просто пуерториканка я беше правила. Страхотна. Прави се като другата лазаня, по думите й, но вместо тестената част - паста - се слагат зелеви листа - супер беше! За протокола - лазаня не обичам, но тази ми хареса.
Цитирай


Мнения: 319
Ето и моята рецепта (по принцип са подобни сосовете, но всяка добява нещо от себе си  Smile )

1 сос:

1 кутия кори за лазаня
1 готов сос Долмио с гъби
100 гр гъби
500 гр. кайма, 1 глава лук

Запържвам лука и гъбите до омекване, добавям каймата и я бъркам да се разрони, след около 5-6 минути добавям соса от буркана и подправки - босилек, розмарин, риган, чили, малко сол. Оставям го да покъкри около 20-тина минути.

2 сос:

малка бучка масло +олио
2-3 лъжици брашно
половин кофичка кисело мляко
1 яйце

Запържвам брашното за съвсем мъничко, добавям киселото мляко и яйцето, разбито в него и бъркам. Трябва да поври 5-6 минути.

Начин на редене:


Намазнявам тавичката, в която ще пека лазанята и сипвам част от първия сос, отгоре кори, пак сос и така докато свършат корите. Отгоре малко от първия сос и целия 2-ри сос.
Запичам докато се зачерви леко. Отгоре обилно настъргвам кашкавал и допичам.
Става превъзходно! Добър апетит!  bouquet

Цитирай


Мнения: 6 064
За пръв път скоро ядох  лазаня по пуерторикански - не че така се казва рецептата, ами просто пуерториканка я беше правила. Страхотна. Прави се като другата лазаня, по думите й, но вместо тестената част - паста - се слагат зелеви листа - супер беше! За протокола - лазаня не обичам, но тази ми хареса.


сериозно??? зелеви листа - то не става ли като мусака със зеле и честно не мога да си го представя - ще кажеш ли нещо по-подробно
Цитирай


Мнения: 1 400
Мами да ви питам,как ги правите тези кори. Първо във вряща вода ли ги пускате? И една по една ли врът? На мен ми залепнаха и стана  ooooh!
Два пъти ве4е правих и много ме ядосва  #Cussing out
Цитирай

София

Мнения: 621
Ето снимка на лазаня  Flutter



P.S. Не е нужно да вариш корите
Цитирай

Sunshine State (of mind)

Мнения: 2 257
сериозно??? зелеви листа - то не става ли като мусака със зеле и честно не мога да си го представя - ще кажеш ли нещо по-подробно

Съвсем сериозно. Да ти кажа, не ми мина през ума да се сетя за мусака и да я сравня с нея, ти ме накара да се замисля, но не, изобщо не приличаше на мусака, нито на вид, нито на вкус, обаче много ми хареса. Зелето каза, че не го вари или омекотява по никакъв начин, направо го реди вместо слоевете паста. Не беше жилаво, не беше и разкашкано, меко - съвсем добро си беше. Според мен обаче имаше нещо в останалата част на приготовлението, което я направи толкова вкусна...
Цитирай

София

Мнения: 19 751
Мами да ви питам,как ги правите тези кори. Първо във вряща вода ли ги пускате? И една по една ли врът? На мен ми залепнаха и стана  ooooh!
Два пъти ве4е правих и много ме ядосва  #Cussing out

Намазвам тавата и нареждам 3 кори , просто така от кутията, без да ги варя. Отгоре плънка - с домати, пак кори, отгоре друга плънка и т.н Завършва се с кора, отгоре плънка -доматена. Отгоре кашкавал.
Плънките трябва да са по течни, за да стане сочна. Всяка кора на има възможност да се намокри. Много е лесно.
Преди (9-10 год.) и аз ги варях корите, после ги сушах -ужас.
Сега ги използвам направо.
Цитирай


Мнения: 2 014
Мами да ви питам,как ги правите тези кори. Първо във вряща вода ли ги пускате? И една по една ли врът? На мен ми залепнаха и стана  ooooh!
Два пъти ве4е правих и много ме ядосва  #Cussing out
Аз ги варя една по една,но става много бързо.Когато изплува на повърхността значи е готова.Но става въпрос за домашно правени кори.За готовите кори не знам дали се варят.Аз си ги приготвям сама.За една кора са необходими 100гр брашно и 1 яйце.Омесва се и се разточвана тънка кора,която се нарязва на правоъгълници.Пускам ги в не силно вряща подсолена вода и с малко олио.За моята тавичка си приготвям 3 такива кори.
« Последна редакция: нд, 21 май 2006, 09:08 от mama007 »
Цитирай


Мнения: 466
Аз също преди  не ги варих корите, но установихме, че като са сварени става по-хубава. За да не ти се  залепват (на мен също ми се залепнаха първия път) трябва да се сложи малко олио във водата и да се разбъркват по- честичко. Иначе соса на лазанята може да се приготви по най- различни начини и да се сложи това, което ви харесва. Аз лятото освен с доматения сос, който е с кайма слагам и пържени патладжани, а между корите и соса слагам настърган пармезан или кашкавал и най- отгоре също. Това е любимото ни ястие.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 490
Мами да ви питам,как ги правите тези кори. Първо във вряща вода ли ги пускате? И една по една ли врът? На мен ми залепнаха и стана  ooooh!
Два пъти ве4е правих и много ме ядосва  #Cussing out
Пускам по 3-4 кори последователно през малък интервал.Ако ги пусна заедно ми се слепват.
Цитирай

София

Мнения: 19 751
Мами да ви питам,как ги правите тези кори. Първо във вряща вода ли ги пускате? И една по една ли врът? На мен ми залепнаха и стана  ooooh!
Два пъти ве4е правих и много ме ядосва  #Cussing out
Аз ги варя една по една,но става много бързо.Когато изплува на повърхността значи е готова.Но става въпрос за домашно правени кори.За готовите кори не знам дали се варят.Аз си ги приготвям сама.За една кора са необходими 100гр брашно и 1 яйце.Омесва се и се разточвана тънка кора,която се нарязва на правоъгълници.Пускам ги в не силно вряща подсолена вода и с малко олио.За моята тавичка си приготвям 3 такива кори.
Лесно ли се разточва тестото?  Зная ,че за корите използват специални машинки. На ръка разточено, пак ли стават така тънки корите ?
Човек (т.е. аз), който неможе  много-много да точи , ще се справи ли? Или си има майсторска тънкост? Wink
Цитирай


Мнения: 319
Има различни видове кори за лазаня в Билла. Има едни тънки в картонени кутии, които пише че са без варене, тях просто ги потапяш за няколко минути в хладка вода, а има и такива на които си пише че се варят. Тях и пускаш една по една в тенджерата със заврялата вода за 3-5 минутки и са готови.
Цитирай


Мнения: 6 064
аз пък въобще не ги топя във вода - направо ги редя. ползвам "матаглиати" - червена кутия. тук продават и едни в сини кутии - по-скъпи са от матаглиати, но не бях доволна.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора