Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 11 645
искам да ви помоля да дадете някоя и друга идейна рецепта ,която да се приготвя без месо,пък да е и подходяща за малки капризни момченца,които не го ядат.вече се чудя какво да измисля за да разнообразявам вечерята му(през деня се храни в градината).досега съм приготвяла крем-супички,разни варива,постни яхнийки,но нещо се изчерпах.благодаря предварително за идеите,които ще дадете
Цитирай

z point

Мнения: 408
radeto, аз основно постни манджи обичам да готвя - 5-6 години не ядях месо и имам бога арсенал  Mr. Green а и нали истинския майстор   chef си личал по постните манджи  bowuu
По темата - и моя син е в период да не иска много месо, а и за вечеря предпочитам постна манджа, по-лека...Номинирам следните манджи:
- зеленчукова мусака със сезонни зеленчуци и заливка
- кюфтенца от овесени ядки, фасул, нахут, коприва, картофи ...и мн.др. + свежа салата
- гювеч/гювечета
- баница - варианти
- ориз, ризото, пилаф...не само с ориз, но с елда, просо за разнообразие
- картофено руло с плънка от спанак, сирене, гъби - достатъчно представително дори и за гости
- любимия вкъщи пататник
- сърми, по-скоро пълнени чушки, че е по-бързо за вечеря  newsm78
- още по-любимата вкъщи паста  Love, зеленчукова пица
Няма повече да издевателствам над апетита и фантазията си  Embarassed, дано съм дала полезни опции  Hug
Цитирай


Мнения: 11 645
благодаря за идеите-досега не съм правила картофено руло,но мисля че на дребния ще му хареса,ще пробвам още довечера
Цитирай

София

Мнения: 29 936
Дияна казва, че не обичала месо, но не защото е вегетарианка, ами защото не можела даго дъвче.
Каквото и да готвя, говоря за ядене, гледам предварително да сваря месото много добре. Бяло пилешко месо й давам рядко... и аз като малка го мразех, ставаше ми на топка в устата.
Скара яде. Риба също.
Цитирай

Русе

Мнения: 4 406
и моят хубостник не яде месо в къщи. ако нактоявам да му го дам, трябва да е в пасиран вид. на яслата обаче, сестрите твърдят, че яде всяка манджа без проблем.
пробвай с пасиране
Цитирай


Мнения: 22
И моичкият е така, просто не може да го дъвче, давам му кайма, той изкарва кюфте  Laughing. Ако случаят е такъв, прави кус-кус с доматено пюре и кайма, това го ядем, или ситно накълцано пилешко или дробчета с ориз. Но ако наистина не понася месо, млечна супичка със сирене, зеленчуци със сос "бешамел", ориз със зеленчуци, омлет - много го харчим.
Цитирай

z point

Мнения: 408
radeto не зная колко е голям наследника, но и при нас е такъв периода - преди дъвчеше, сега малко го мързи  Wink, далеч съм от мисълта на 4г. да му пасирам месо, нищо няма да му стане все пак риба яде, месо в супички, кожичката на печено пиле Laughing...
Допълвам се за да опиша идеята си за картофено руло - правих го преди 2 дни и стана ужасно вкусно  bowuu. Така:
Смес за картофеното пюре - картофки, сварени в пилешки бульон+част от въпросния бульон+малко пшенични трици, зародиш и овесени ядки+ситно нарязани листа от цвекло+индийско орехче+щипка чесън на прах. Омесвам го хубаво и го разстилам върху добре намаслен и поръсен с галета лист фолио, с ръце го разточвам на правоъгълник.
Плънка - шепа гъби, задушени в повечко масълце+2-3 стръка пресен лук+2 шепи листа от цвекло (тази зеления беше инструментариумът на мига  Mr. Green)+около 200г сиренце. Оформяш на руло, настъргваш малко кашкавал и печеш.
Това е полу-импровизация, така че нямам точни мерки   Embarassed а ако ти се играе можеш да направиш малки картофени рулца или топки със същата плънка. Не съм пропуснала яйцето в рецептата - нали намаляваме броя на яйцата вече Wink Mr. Green
Малко се отклоних, дано ви хареса творението ми.Бирата да е добре изстудена  Peace
 
Цитирай


Мнения: 11 645

з всъщност не искам да го карам да яде нещо което не харесва , а по-скоро да му разнообразя посното меню.смятам че щом мрази месо-значи не му е необходимо
Цитирай


Мнения: 11 645
ще направя картофеното руло на chandra , само че без гъбите,защото и тях не ги ядем,и яйца не понася,така че омлетите не стават.
Цитирай

z point

Мнения: 408
мда-а и малкия математик вкъщи на месо и гъби се мръщи (ако няма рима  Wink) но това са само периоди, посрещаме спокойно нещата, а колкото до рулото, той яде от крайните парченца без гъби  Mr. Green т.е. с много малко гъби и не подозираше за тях...
Аз експериментирам разумно в рамките на това, което обича. Например знам, ча обожава пататник и под заглавието пататник импровизирам със съставките - към настърганите картофи добавям настъргани моркови, тиква, тиквичка...
От друга страна експериментирам и неразумно, като към манджи, които ме съмнява че би ял, добавям нещо което обича - дори и да не е по рецептура - в нашия случай грах и царевица  Laughing. Присъстват в почти вс. супи, ризи бизи и т.н. Често грахчетата го подвеждата да хареса непознатата и подозрителна манджа  Laughing
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 441
Дияна казва, че не обичала месо, но не защото е вегетарианка, ами защото не можела даго дъвче.
Каквото и да готвя, говоря за ядене, гледам предварително да сваря месото много добре. Бяло пилешко месо й давам рядко... и аз като малка го мразех, ставаше ми на топка в устата.
Скара яде. Риба също.
Направо ми взе думите от устата! При всички деца се забелязва това - явно млечните зъби не са особено подходящи за дъвчене на месо, имам предвид готвено месо. От богати лични наблюдения мога да ви кажа, че децата обикновено нямат проблем с дъвкането и консумацията на мляно месо. Т.е. кайма, пресни колбаси и т.н. Не съм виждала дете, което да се муси и на луканка например.  Mr. Green
Понеже, за съжаление, каймите и колбасите от мляно месо в магазинната мрежа са далече от това, което декларират, че са, препоръчвам ви да наблегнете на домашни продукти, ако ви е възможно. Стига да имате с какво да смелете, нищо не ви коства да си направите всякаква домашна кайма, даже и пилешка. Домашни колбаси - също. Не познавам и дете, което би отказало кюфте, ароматна домашна пица, наръсена с парченца кайма и други подобни. И се запасете с търпение - изкарат ли постоянните зъби, вече няма да имат никакви проблеми с месото. Laughing
Цитирай

София

Мнения: 29 936
Раде "мразенето" на месото може да е породено от друг факт. Ако питам Дияна "обичаш ли месо", отговора е "Не", но има глезотийки, който яде. Гледам у нас да готвя с крехко месо.
Насила не го прави вегетарианец. Нека порасне и сам ще реши.   bouquet
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Копирам само от друго място, дето бях писала.

Вегетарианска паеля
Продукти:
2 скилидки чесън
2 глави червен лук
6,7 с. л. зехтин
2 зелени пиперки на ивички
200 гр. едро нарязани гъби
200 гр. броколи
150 гр. грах
1 щипка шафран разтворена в 5,6 с. л. бяло вино / като нямах шафран, слагах куркума, ефекта е почти същия
1/2 ч. л. червен пипер
200 гр. ориз
1 л зеленчуков бульон
1/2 ч. л. розмарин

В зехтина се задушават чесъна и лука, прибавят се гъбите и ориза, червения пипер, шафрана, бульона и розмарина. Ври на тих огън и малко преди готовност се добавят пиперките, граха и броколите.
******************************
Продуктите са на око:
лук, чесън, стрък целина, глава целина, тиква, карфиол, моркови, тиквички, картофи, парче зеле ситно настъргано, мащерка, босилек, чубрица, морска сол, мускатово орехче, магданоз, 2 с. л. лим. сок и около 1 1/2 вода.

Водата се кипва и се прибавят всички продукти с изкл. на лим. сок. Вари се докато тиквата стане кашеста и се получи гъст бульон. Накря се прибавя и лим. сок. Част от супата може да се пюрира.
*******************************
Продукти:
1/2 кг картофи
3 моркова големи
2,3 с. л. зехтин
1 глава лук
1 стрък целина
4,5 броколчета
2 тиквички /аз използвам замразени, ако нямате не е проблем
1 чаша сварен боб
1 чаша грах
1/4 ч. л. салвия, шалвей или градински чай, едно и също е.
1/4 ч. л. риган
1 зеленчуково кубче
морска сол и 1,2 чаши вода

Картофите и морковите се нарязват на кубчета и резенчета и се сваряват на пара. В тиган се поставя зехтина и се добавят картофите, морковите, лука, броколите, граха, боба, зел. кубче, солта, подправките и водата и се кипват. Врат пет минути, прибавят се тиквичките и се оставят на по-ниска температура още десетина минути. Накрая се прибавя целината.
******************************
Продукти:
2,3 с. л. зехтин
1 глава лук
2,3 скилидки пресован чесън
1/2 пакет карфиол /сега използвам замразен
2 стръка целина или 1 ч. л. сушена
морска сол /аз такава използвам като готвя
1/2 ч. л. къри
1/2 ч. л. мащерка
1 ч. л. босилек
1 ч. л. градински чай шалвей или риган
чер пипер
вода и мускатово орехче

Леко се задушават лука и чесъна, бързо се прибавят карфиола и подправките. Прибавя се водата и кубчето, кипва се и се намаля котлона и се оставя да ври на умерена температура до сваряване на карфиола. Пюрира се част от супата, като се оставят няколко розички карфиол. Прибавя се целината нарязана на едро и мускатовото орехче.
***************************
Картофи с грах
Лук
Зехтин
Сол
Червен пипер сладък
Картофи
Моркови
Скилидка чесън
Грах
Вода
Магданоз или копър
Задушаваш в зехтина и малко вода лука, добавяш морковите, картофите и червения пипер, задушаваш още малко, добавяш водата. Вариш до полусваряване на картофите и добавяш граха. Всъщност в зависимост дали граха е от консерва или замразен преценяваш времето, защото от консервата е сварен и не му е необходимо много време. Добавяш магданоз или копър.
************************
Картофена супа
Вода, зехтин, картофи, кафяв ориз, грах, морков, чесън, пиперче, тиквичка, карфиол, риган, босилек, мащерка и розмарин.
Това ми е любимата супа. От подправките по щипка, защото са много силни.
**********************
Грах с ориз
Ползвам кафяв ориз, доста по-полезен е, но има голяма хамалогия. Почиствам го от зелените зрънца и други боклучета и го мия. Разстилам го на масата върху кърпа да съхне и го меля на дребно с блендера. Доста трудно се сварява ако се сложи цял, не е лошо, но го правя от гледна точка на времето. Иначе се вари колкото житото, около час и половина.
Задушавам в зехтин лук, добавям ориза и морков, заливам с вода, малко преди да е готов добавям граха, после копър или магданоз.
************************
По същия начин приготвям спанак с ориз, като с лука задушавам и спанака, може и коприва с ориз или праз със ориз и после слагам ориза. Както и тиквички с ориз.
***********************
Картофи с коприва или спанак
Задушавам лук, морков, добавям спанака или копривата, след това картофите, заливам с вода, после магданоз или копър.
***********************
Картофи с тиквички
По горния начин, но тиквичките накрая, мн бързо се разваряват за това.
**********************
Лозови сърми
Задушаваш в зехтин лук, добавяш ориза и копър и завиваш в лозови листа.
**********************
Зелен боб
Задушаваш зеления боб с малко вода, като се изпари добавяш зехтин, сол, лук, морков, червен пипер и чесън, задушаваш още малко да се поемат миризмите и заливаш с вода, после копър.
******************
Прясно зеле
Задушавам го първо с малко вода, като омекне добавям зехтин, морков, сол и червен пипер и ако е нужна вода наливам, после магданоз.
**********************
Варива: боб, леща.
Индийска леща
Задушава се в тенжерка масло, лук, червена пиперка, чесън, чаена лъжичка куркума, толкова синапено семе, половин ч. л. кимион и четвърт джинджифил. Оцветява се лука и се прибавя купичка измита леща, вода, сол и като се посвари лещата и купичка грах. Слагам накрая и магданоз.
Цитирай


Мнения: 11 645
много благодаря за интересните предложения,със сигурност ще пробвам някои от тях съвсем скоро.далече съм от мисълта да направя детето си вегетарианец насила,но според мен не е никак редно насила да го карам да яде месо.кайма и кюфтета не обича също,но салам хапва понякога.като порасне малко може да му се промени вкуса , повечето муже не могат без месце съм забелязала
Цитирай

София

Мнения: 29 936
повечето муже не могат без месце съм забелязала
Брат ми като идва на гости и още от врата казва "ако не е нещо дет е расло на кокъл няма да ям" Smile
Има и доста мъже вегетарианци. Аз си мислех, че малкото съмвсем никакво месо не хапва. Виж какво обича и го включавай в менюто. И с колбаси (стига да не са луканки де) могат да се приготви ядене.
Аз се замислих, довечера ще направя на дребната гюведже. Тя мойта яде почти всичко, но е много бавна на масата, яде по час, час и нещо Sad
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.