Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 май 2006, 01:59 ч.

Когато млякото не достига

 • 1 160
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 267
Кърмиме се от по-малко от 20 дена. Малкия ревеше и търсеше да яде винаги, когато беше буден, но също така спеше спокойно почти през цялото време. Понякога спеше 2-3 часа, понякога повече. Мислех си, че кърмата ми е достатъчно. Но днес бяхме при педиатърката. Малкия е наддал само 280 грама за последните 2 седмици.
Той се роди 3500. В болницата отслабна и ни изписаха 3300 на 7-мия му ден. А днес беше 3580  - на 21-вия.
Педиатърката ми препоръча да го кърмя и след това да дохранвам с адаптирано мляко.
Но аз все още не искам. Напоследък се кърмиме доста често и се надявах да се увеличи млякото. Пия 2 чая за лактация - този на Хип и още един от билкова аптека. Пия много сокове, нектари и боза (обичам я). Кърмя много често. Правя всичко, което знам за да се увеличи млякото. Според мен детето не гладува.

Гледах в една таблица за броя на намокрените памперси. Там пишеше, че е нормално новороденото да възвърне теглото си през първите 2-3 седмици. После да наддава по 100-150 грама на седмица през първите 3 месеца.
Но всички познати бебета наддават поне по 1 кг през първия месец.
Какво още мога да направя, за да се увеличи млякото? С първия ми син изцеждах по 1 часа мляко след като той е ял. А сега изцеждам капки. Бебето изсуква всичко.
Какво още да направя? Искам да кърмя и да не дохранвам.

Последна редакция: сб, 20 май 2006, 02:44 от Stryper

# 1
 • у наше "село"
 • Мнения: 922
Най-важното е, че според теб детенцето е добре Peace
Не разбрах дали се кърмите нощем.
ето моя опит. Докато Деничка ставаше поне веднъж на нощ да се кърмим, наддаваше над 1кг на месец. Щом спря, започна да наддава по 500-600гр. на 5-тия месец кантара показа само +200гр. Започнах да я храня нощем и ето резултата - на 6-тия месец - +600гр.
А за изцеждането - хич не съм се цедила (като изключим съвсем в началото докато ми се регулира кърмата), защото нямам и много време за това (с две деца...). А пък и когато се почувствам несигурна в себе си, винаги си казвам, че бебето е по-умно от мен и ако не му стига млякото, ще накара гърдите ми да му произведат повече (с честото сукане).
Успех и не се предавай. Можеш да прегледаш и библиотеката, други полезни съвети Grinning

# 2
 • едно българско село
 • Мнения: 462
По това, което пишеш всичко е наред! Не дей да даваш добавка и продължавай в същия дух. Прочети статиите в библиотеката за да си по-спокойна.

Успех!

# 3
 • София
 • Мнения: 1 559
   Правилно си си мислила,че кърмата ти е достатъчно Grinning Кърмата не е константна величина,количеството и зависи предимно от стимулирането на гърдите.  щом бебчо папа толкова колкото иска (не ограничаваш честотата и продължителността на сученето) количеството млекце се регулира спрямо нуждите му.Около 3та седмица има скок в растежа,добре е да си подготвена,че бебчо ще иска да суче по-честичко,за да увеличи млекцето според новите си потребности.  Даваш ли вода? А биберон залъгалка? Кърмите ли се нощем? Едната или двете гърди даваш на едно кърмене? Как сте с мокрите памперси?
    Хубавичко сте наддали,нямаш повод за притеснение.
    •   През първите 3-4 месеца средното наддаване на кърмачето е приблизително 170 гр на седмица, или минимум 450-680 гр на месец, но наддаване от 115-140 гр  на седмица също се счита за допустимо за кърмачето.
•     Наддаването се брои от най-ниското тегло на бебето, а не от теглото при раждането.
     от тук  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21140
      Впрочем бебетата растат скокообразно - един месец може да качи половин кило, на следващия едно Wink  Ако кърмиш спрямо потребностите на бебчо (винаги,когато не би ти отказал),може да си спокойна - тогава отпадат и грижите ти с цеденето, просто млекцето е точно толкова отколкото бебчо се нуждае, а при нарастване на потребностите му, количеството кърма се регулира спрямо новите такива Wink

# 4
 • София
 • Мнения: 120
Не се притеснявай, а продължавай по същия начин! Аз съм жив пример. Моето момиченце се роди 3500, изписаха ни на третия ден с тегло 3230 - т.е. почти като вас. Първия месец ни претеглиха 3800. Наддали бяхме 570 г. И аз като тебе се притесних, но педиатърката каза, че е в норма, въпреки че е в долната граница. Даже исках да давам добавка. Мъжът ми обаче беше категорично против и добре, че стана така. Продължавах да си кърмя по стария начин. Сега сме на 2 мес. и детето е наддало 1 кг през последния месец. Важното е да си уверена в себе си и да си спокойна. Успех!

# 5
 • София
 • Мнения: 3 267
MammaEli, накара ме да се замисля и да прочета някои статии от библиотеката. Също така се успокоявам със статията, която ми показа. Криси ще е наддал повече от 115 грама на седмица. Някъде към 150 грама се пада. И затова ще изчакам с добавка с АМ. Започнах да го будя, когато спи повече от 3 и 1/2 часа. Включително и нощно време. И всеки път щом потърси да суче му давам. Опитвам се да му дам биберон-залъгалка или неподсладен чай от копър и анасон, но той ги отказва. За залъгалката си мисля, че е по-добре да дъвче нея, а не да разранява зърното ми и да ме боли.
Много искам да се видя с някоя майка, която да ми покаже как да накарам малкия да захапе цялата или поне по-голяма част от ареолата. Но засега не виждам как може да стане. Дано успееме да се оправим сами. А и той се дърпа, сумпти, върти си главата и дори и да е захапал повече от ареолата накрая остава само със зърното и аз му го взимам. Карам го да захапе пак и т.н.
Засега положението е добро. Малкия спи спокойно. Сутрин и на обед имам достатъчно мляко, той яде и заспива. Само вечер е  проблем и му давам и двете гърди, а той търси още.  Вчера сутринта изцедих 30 мл и му ги дадох вечерта. Но днес той си изсука цялата гърда и изцедих няколко капки.
Благодаря за помощта, съветите и подкрепата.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 559
    Stryper , чудесно се справяте, поздравления! Grinning  Почти всеки проблем свързан с кърменето е решим,стига наистина да го искаш и да си упорита. Радвам се,че нещата са потръгнали при вас Grinning
    Относно биберонът-залъгалка схващането,че ако не дъвче нея,бебето разранява зърната на мама е погрешно. Напротив, ако свикне с биберон, възможно е бебето да упражнява т.нар. бибероново сучене и върху мамините гърди (сученето от биберон и това от гърда са различни) и тогава да се стигне до болезнени зърна. Бебето е устроено така че да суче единствено от гърдите на мама,това е естественото и физиологично упражняване на сукателния рефлекс,както и задоволяването на насъщните потребности - глад, жажда, утеха, успокоение.  Бебето няма нужда от биберон залъгалка (на моето никога не съм предлагала),тя е не само безполезна, но може и да навреди. Поне през първите 6-8 седмици на бебето е от особена значимост то да не получава никакви биберони - за да не се получи това объркване на зърното с биберон,за което споменах,което може да доведе до отказ от гърдата,а и за да може сукателният рефлекс на бебето да се задоволява само и единствено на гърда - което е много важно както за регулирането на лактацията ти, така и за наддаването на бебчо. Погледни тази статия относно биберон залъгалките  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8059.0

    "Бибероните се свързват с понижен прием на мляко по време на най-бързото нарастване на мозъка. За новороденото, което се нуждае от много чести хранения, и за бебето, което не расте добре, това може да е сериозен проблем. Бебето, което иска да суче, обикновено търси калории. Да му дадете биберон е все едно да дадете дъвка без захар на някого, който се опитва да удвои теглото си за няколко месеца...
    ... Американската Академия по Педиатрия препоръчва бибероните-залъгалки да се избягват, и ако се използват, да бъдат въведени само след като кърменето е добре установено...
    .... УНИЦЕФ и Световната Здравна Организация не сертифицират за Приятел на Бебето никой родилен дом, в който регулярно се използват биберони...
    ... ”Да оставяш бебето да те използва като биберон” е нормален модел на поведение при кърмене (самият израз е некоректен - бебето не може да те използва като биберон,тъй като биберонът е изкуствено въведената алтернатива на гърдата,той замества гърдата,"залъгвайки" бебето,а не обратното - бел.моя) Няма никакво доказателство в полза на ограничаване времето, което бебето прекарва на гърдата; има много доказателства, че бебетата не бива да бъдат ограничавани.
     ...Ако решите да използвате биберон-залъгалка,
разберете, че той замества храна за тялото и мозъка,
и го използвайте внимателно."
   от тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=13432
    Най-честата причина за разранени зърна е неправилното поставяне на гърда. Но аз не разбра твоите  разранени ли са? Важно е бебето да поема голяма част от ареолата в уста и да е с коремче обърнато към твоя корем. Бебето суче като изтисква ареолата и смученето само на зърното е не само неефективно, но и би го разранило. Ако имате проблем с правилното поставяне на гърда, погледни статиите по темата в библиотеката. Ако искаш, може да направим едно показно като се върнем в София (но това ще е чак другата седмица и се надявам дотогава бебчо да суче ефективно и правилно).
      Много добре правиш,че будиш бебчо, ако спи повече от 3 1/2 часа. Впрочем как сте с жълтеницата? Възможно е тя да го прави по-сънливичък. Старай се имате поне 2 кърмения в интервала 3-8ч сутринта - тогава нивото на пролактина е най-високо, т.е. който папа нощем,си има млекце и  през деня Grinning
      Приятно кърмене breastfeeding

# 7
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
По това, което пишеш всичко е наред! Не дей да даваш добавка и продължавай в същия дух. Прочети статиите в библиотеката за да си по-спокойна.

Успех!
Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 3 748
Според мен добре се справяте!
Не давай залъгалка. Нито чай! Поне до 6-8 навършени седмици предлагай само гърда (ако се случва да предлагаш изцедена кърма - прави го с лъжичка, а не с биберон.)
Лактацията ти тепърва се регулира, затова имаш периоди, в които изглежда, че не му стига. За да се оправят нещата - не давай добавка!!!
А нощем как се кърмите? Между 3 и 8 часа имате ли поне 2-3 кърмения - те са от особена важност за млекопроизводството през деня!
Пиши как сте!
  bouquet
П.С. За мен най-сполучливо лактогонно средство беше българското чайче - по около литър-два на ден (нищо, че на опаковката пише доста по-ниска доза) + спокойствие, хапване, сън и още течности.
Специално за бозата да ти кажа - ако не е от просо няма лактогонен ефект. А доколкото знам почти никъде няма просена боза...
Надявам се не пиеш прясно мляко (първо - не помага за лактацията и второ - може да предизвика колики и алергии при бебчо).

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 1 949
А пък и когато се почувствам несигурна в себе си, винаги си казвам, че бебето е по-умно от мен и ако не му стига млякото, ще накара гърдите ми да му произведат повече (с честото сукане).

Ей, че ми хареса това  smile3501
Мисля, че при нас имаше такъв период, когато ми дойде първият М след раждането. Обаче въобще не съм се замисляла по този начин за желанието на Криси да суче често и по малко. Мислех си, че се отдръпва от мен!  Confused

# 10
 • София
 • Мнения: 3 267
И аз си мисля, че българския чай помага. От Хипа не виждам ефект. Какво количество може да се пие от българския? Аз спазвам инструкцията за 500 мл вода и да се пие 3 пъти на ден след хранене.
Дали имам болезнени зърна......  Twisted Evil Добре, че крема на Авент помага. Иначе понякога кърменето е като инквизиция през първите няколко минути. А когато бебето се измести и в устата му остане само зърното, пак боли много.
Сетих се, че в неделя ще отидем да премерим бебето при педиатърката. Ще я помоля тя да ми покаже как да го слагам така, че да захапва повече от гърдата. То не си отваря много устата и аз чакам да се разреве, за да му сложа по-голяма част от ареолата. Тялото му го слагам както е показано. Проблема със срещите в момента е, че трябва някой да ни докара. Живееме близко до лифта в Княжево и без кола е трудно да се предвижвам с бебето. А аз все още не смея да карам.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 559
   Няма проблем да пиеш неограничено количество лактогонен чай (независимо от инструкцията) - колкото ти се пие толкова Grinning  Аз използвах кърменето като повод да си създам някои друг здравословен навик - например да закусвам овесени ядки,мюсли, пшеница или някаква друга зърнена закуска.  Подобна закуска би повлияла добре и на твоята лактация (или поне на здравословния ти начин на живот Laughing).
   Дано педиатърката да ти покаже как точно да поставяш бебето. Старай се да не допускаш в устата на бебето да остане само зърното - дори и това да означава няколко дни да не можеш да се отпуснеш напълно докато папате и непрекъснато да си в бойна готовност да реагираш (кутрето ти да е близо до бебешката устичка и ако усетиш, че бебето ще се дръпне, да се освободиш като поставиш кутрето си в ъгъла на устичката му).  Дано скоро и за теб кърменето да е само спонтанно,спокойно и приятно изживяване!

# 12
 • Мнения: 4 140
Прочете ли тази статия http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45914.0 за правилното поставяне на гърдата? Доста подробно е описано - в случай, че педиатърката не успее да ти помогне с "показно". Или най-добре някоя кърмеща мама в близост до вас  да ти покаже.

Най-важното е устичката да е широко отворена, да пъхнеш зърното с ареолата така, че зърното да сочи към небцето, а устничките на бебчо да обхванат добре гърдата, долната устна да е извита навън. Ако не успееш от първите опити, ще пробваш пак. Не позволявай да смуче само зърното. Ако чувстваш болка - нещо не е правилно, опитай пак.

Когато се научите взаимно, кърменето ще стане удоволствие.

А защо ще се теглите пак, според мен няма нужда? Честото теглене и следене на грамчетата изнервя доста младите майки. Виж за месец колко сте наддали, имай предвид, че бебетата на кърма качват скокообразно.

Последна редакция: чт, 25 май 2006, 18:10 от Free Soul

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Дали имам болезнени зърна......  Twisted Evil Добре, че крема на Авент помага. Иначе понякога кърменето е като инквизиция през първите няколко минути. А когато бебето се измести и в устата му остане само зърното, пак боли много.
Сетих се, че в неделя ще отидем да премерим бебето при педиатърката. Ще я помоля тя да ми покаже как да го слагам така, че да захапва повече от гърдата. То не си отваря много устата и аз чакам да се разреве, за да му сложа по-голяма част от ареолата.
Малко помощ по тази част - за да накараш бебето да си отвори устата широко, помага един простичък трик - хващаш гърдата и прекарваш бавничко зърното по нослето през горната и долната устна (бебето трябва да е удобно сложено и с корем до твоя). Това дразнене обикновено го кара да си отвори устичката в отговор - и тогава бързо го придърпваш към гърдата, като гледаш първо брадичката да докосва гърдата, т.е. бебето да я хваща малко изотдолу, а не да целиш центъра на устата му.
Може да опиташ и друго - просто сложи бебето голо върху теб, между гърдите ти или в легналата поза, готово за закачване. Доближи се до него и го остави да си поеме гърдата самичко, като ти не правиш нищо, не пипаш гърдите и не го нагласяваш, а само му асистираш да е достатъчно близо до теб, така че да може да поеме гърдата. Нерядко това научава и теб, и бебето как да се слагате правилно.
Ако не проработи, ето и още един малък трик как да напъхаш повече от ареолата в устата му. Хващаш гърдата така, че пръстите ти да са отдолу, а палеца отгоре (все едно правиш буквата С с ръка), като са на ръба на ареолата, а не върху нея. С пръсти натискаш към гръдния кош и после ги приближаваш, така че ареолата да се смачка леко, все едно ще я пъхваш в хоризонтален процеп (устата на бебето) - така става по-малка по размер и по-лесна за обхващане от още мъничката уста на бебето.
Малко картинки на тази сандвич-техника и изобщо на правилно поставяне на бебето:
http://www.leron-line.com/handouts/Positioning_&_Latch.htm

# 14
 • София
 • Мнения: 3 748
Ако не се справиш - ще дойда да те видя, но пък хич не съм капацитет...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт