Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Пловдив

Мнения: 12 844
Ако имате рецепти за нещо по-лесно с дюли, че имам три огромни дюли и няма да мога да ги изям просто така. И тиквата си стоииии вече втора седмица. Приемам идеи всякакви.
Цитирай

Руей

Мнения: 1 017
ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА, НАСТЪРГАНА НА РЕНДЕ
(Пловдивско)
Продукти: тиква около 1 кг, яйца 4 бр., брашно 150 г (3/4 чаена чаша), масло 30 г (1/4 пакетче), захар 200 г (1 чаена чаша), мляко 400 мл (2 чаени чаши), канела на прах 1/2 чаена лъжичка.
Тиквата се обелва и се настъргва на едро ренде, след което се прибавя към загрятото масло и се задушава до омекване. Поръсва се с брашното, разбърква се и се държи на огъня още няколко минути. Към изстиналата тиква се прибавят захарта, канелата, млякото и яйцата. Сместа се разбърква
добре, изсипва се в тавичка, намазана с масло, и се пече на фурна до зачервяване.
При поднасянето десертът може да се поръси с пудра захар.
ТИКВА НА ФУРНА
(Тракия)
Продукти: тиква 1 кг, масло 60 г (1/2 пакетче), яйца 4 бр., захар 200 г (1 чаена чаша), прясно мляко 1 л (5 чаени чаши), канела 3 г (1/2 чаена лъжичка), пудра захар 100 г (1/2 чаена чаша).
Обелената и почистена тиква се настъргва на едро ренде и се разстила на равномерен пласт в намазана с масло тавичка. Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавят топлото мляко и канелата. Тиквата се залива с яйчено-млечната смес и се пече на фурна. Поднася се поръсена с пудрата захар.
ТИКВА С МЛЯКО
(Пловдивско)
Продукти: тиква около 1 кг, кромид лук 30 г (1/2 глава), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), прясно мляко 400 мл (2 чаени чаши), захар 100 г (1/2 чаена чаша).
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета, след което се задушава в съвсем малко вода до пълно омекване. Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината до златисто оцветяване и се прибавя към тиквата заедно със свареното мляко и захарта. Всичко се разбърква добре, за да се получи гладка смес.
Цитирай


Мнения: 5 876
Ами най-лесното и в двата случая е печене.
Режеш, слагаш захар, печеш.
Ако ти трябват екстри, може мляко, жълтъци, подправки - канела, карамфил (на тиквата не върви), индийско орехче, по твой вкус - малко коняк може да се сложи на дюлите или пък да пробваш да сипеш малко вино в тавичката - абе горе-долу като ябълки. С орехи, шам фъстък, бадеми сигурно също става много гот.

Ако не те мързи, винаги можеш да ги настържеш дюлите, да задушиш леко и с пандишпанено тесто да ги направиш на кекс.
А пък колко е хубаво като вариант на торта "Павлова" (пандишпанен блат, задушени в захарен сироп резени дюля и отгоре позапечен белтъчен крем), не е истина.
Уф, ще взема утре да купя дюли.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 287
A за Рачел с тиква какво ще кажете?
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Цитат на: Gvendolin
A за Рачел с тиква какво ще кажете?

Че е страхотен  Smile но си трябва майсторлък.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 12 844
Аз съм за варианта режа и пека дюлите с карамел и запечен шаум отгоре. А за тиквата.......още ще стои, може пак да питам  Laughing
Цитирай


Мнения: 415
А някой знае ли някъкъв крем с тиква? И между другото как правите тиквеника - със сурова или сварена тиква?
Цитирай

Sofia

Мнения: 288
Тиквен крем

Продукти:

1,5 кг. тиква
1 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. счукани орехови ядки
1 ч.ч. прясно мляко
2 с. л. брашно
1 ч. л. канела или 1 ванилия

Приготвяне:

Тиквата се обелва, почиства и нарязва на парчета.Задушава се в малко вода да омекне, след което се разбива на пюре. Прибавят се захарта, жълтъците, орехите, млякото, брашното и канелата. Всичко това се разбърква и се слага на котлона за няколко минути, като се бърка непрекъснато. Белтъците се разбиват на сняг с малко захар и се прибавят се към сместа. Поднасят се в чаши като крем.
Цитирай

Сливен

Мнения: 2 000
Цитат на: lorena
И между другото как правите тиквеника - със сурова или сварена тиква?


Тиквеник съм правила само със сурова тиква. Някои я запържват първо, но ми се струва, че ще стане много тежък тиквеника и не съм пробвала.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
ТИКВЕНИК
1 - пак. кори,125гр.масло,2 - яйца,200гр. - захар,2с.л. - галета,тиква, орехи, канела.
Тиквата се обелва и почиства, стържи се на едро ренде към нея се прибавят маслото,яйцата, галетата, орехите и канелата. Корите една по една се мажат с олио. Слага се от тиквената смес поръсена със захар, пак кори, и пак смес. Най- отгоре завършва с кори. Намазва се с олио, реже се на ромбоиди и се пече в умерена фурна.
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Цитат на: lorena
А някой знае ли някъкъв крем с тиква? И между другото как правите тиквеника - със сурова или сварена тиква?

Със сурова тиква е по- добре.
Цитирай


Мнения: 645
едно ефектно руло с тиква

Руло от тиква
Продукти
брашно - 3/4 ч.ч.
бакпулвер - 1/2 ч.л.
сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
канела - 1/2 ч.л.
сол - щипка
яйца - 3 (големи)
захар - 1 ч.ч.
тиква (сварена и пасирана на пюре) - 2/3 ч.ч.
орехи (счукани) - 1 ч.ч.
извара (или крема сирене) - 240 гр.
ванилия - 2 пак.
пудра захар - 1 ч.ч.
Приготвяне
Брашното, бакпулвера, содата, канелата и солта се слагат в дълбок съд. Към тях се прибавят разбите заедно със захарта яйца и тиквеното пюре. Всичко со разбърква добре до получаване на хомогенна тестообразна смес. Сместа се излива в намаслена тавичка и се посива със счуканите орехи. Пече се 15 мин. в предварително загрята фурна след което се слага върху купа и се навива на руло още докато е топло.

Приготвя се крема като изварата (или крема сиренето) се разбие заедно с пудрата захар, размекнатото масло и ванилиите.

Изстиналото руло внимателно се развива, намазва се добре с крема след което отново се навива и се поръсва с пудра захар. При развиването и навиването рулото трябва да се постави върху влажна кърпа, за да не се напука


Цитирай


Мнения: 415
И аз го правя със сурова тиква, но досега не съм слагала яйца - може да пробвам другия път.  А крема и рулото звучат и изглеждат доста апетитно  Smile. Сега нали е сезона на тиквите ( а аз много ги обичам) , а на мен освен тиквеник, нищо не ми идваше наум  Embarassed та тия вкусотии ми идват дюшеш сега. Утре запретвам ръкави - дано не се изложа  Wink
Цитирай

Stara Zagora

Мнения: 871
Цитат на: lorena
И аз го правя със сурова тиква, но досега не съм слагала яйца - може да пробвам другия път.  А крема и рулото звучат и изглеждат доста апетитно  Smile. Сега нали е сезона на тиквите ( а аз много ги обичам) , а на мен освен тиквеник, нищо не ми идваше наум  Embarassed та тия вкусотии ми идват дюшеш сега. Утре запретвам ръкави - дано не се изложа  Wink

Да, и аз не бях слагала яйца  Rolling Eyes но пробвах и стана много вкусен тиквеника така.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.