ПРИРОДОСЪОБРАЗНО ХРАНЕНЕ
Това е начинът, по който трябва да се храним, за да си осигурим здраво и щастливо съществуване,докато сме на този свят. Не е важно да имаме много години в живота, а много живот в годините си. Такъв начин на живот,пълен с енергия и добро разположение на духа, с повишени интелектуални възможности, ни осигурява природосъобразното хранене.
То изключва месото, колбасите и консервираните меса от менюто ни. Месо може да се консумира без вреда за здравето ни един път седмично и то да е от прясно заколено домашно животно.
Замразените меса, понякога престояли с години по фризери и хладилници,не съдържат вече никоя от полезните съставки на храната, а изобилстват с токсини. В храната на животните,които се отглеждат в комбинати и ферми, се поставят в големи количества хормони (главно растежен хормон) и антибиотици (за да станат те по-бързо големи и тежки и да не боледуват).
Тези изключително вредни за човека вещества чрез месото попадат в нашия организъм и нанасят там големи поражения. За това често децата ни растат едри, с големи крака, но боледуват често и трудно се поддават на антибиотично лечение. За това толкова много от възрастните имат проблеми със щитовидната или надбъбречните си жлези, чести са кистите на яйчниците при жените и още много нарушения на жлезите с вътрешна секреция, защото вкарването на големи количества от един хормон в организма предизвиква съответната пренастройка в секрецията на другите жлези. И според индивидуалните особености и начин на хранене при различните хора се изявяват и различните болести. Ето защо е много важно, ако ще ядем месо, то да е от животни, гледани в домашни условия, без хормони, без антибиотици и други подобни отрови. За тези, които всеки ден купуват от магазина месо и го ядат поне 2 пъти на ден, настоящите препоръки може да се сторят абсурдни, невъзможни за изпълнение, но когато първо с ума си разберем каква вреда нанасяме на здравето , нашето собствено и това на тези, които най-много обичаме - децата си. Ние най-напред ще намалим месото в храната, а после ще намерим начин да си го доставим от прясно заколено домашно животно.
Защо на трябва да ядем колбаси? - Тези, които са малотрайните приготвят в повечето случаи от най-развалените и некачествени меса (за да не ги изхвърлят). Че сто се слагат много подправки за прикриване на лошия вкус или друго - да се продават примерно пилешки кренвирши,като вложеното в тях месо не е пилешко.
Деликатесните колбаси често се приготвят от сурови меса,които за да не се развалят, се насищат с химични вещества, крайно вредни за здравето, особено ако се консумират често или в по-големи количества.
Природосъобразното хранене изключва от храната готварската сол. Тя е причина за склерозиране на съдовете и оттам за високото кръвно налягане, мозъчният инсулт, миокардния инфаркт, бъбречната недостатъчност, водеща до хемодиализа (изкуствен бъбрек). Ето защо трябва постепенно да намаляваме употребата "и до пълното" и изключване след 6 месеца до 1 година. В този период е по-добре да ползваме морска сол вместо готварска. В плодовете, зеленчуците и ядките се съдържат нужните количества соли и  нямаме нужда от допълнително количество NаСl (натриев хлорид).
Много вреди нанася на организма ни бялата рафинирана захар. След процеса на рафиниране тя загубва всякаква-хранителна стойност. Влакна, витамини, ензими, минерални соли всичко е унищожено. Независимо в каква форма се консумира - сладкиши, шоколади, бонбони или сокове, бялата захар започва да ферментира в тялото и предизвиква образуването на оцетна киселина, въглена киселина и алкохол. От тази захар ние напълняваме, защото тя ни предоставя само излишни въглехидрати, които се превръщат в мазнини. Ето защо е нужно веднага да заменим бялата захар с мед и сурови плодове, които ни предоставят така нужната за организма фруктова захар.
Бялото брашно е вредно за здравето. В него не е останало нищо полезно от зрънцето, от което е произведено.Отстранени са триците, които предпазват от запек и които съдържат в големи количества така нужните
за организма ни витамини от група В. В бялото брашно липсва и зародиша на зрънцето, който е богат на витамин А и витамин Е,затова е необходимо да ядем пълнозърнест хляб и да приготвяме всичко тестено с пълнозърнесто брашно. В него е цялото зрънце с триците и зародиша си.

Най-шокиращи са последните научни изследвания относно млякото и млечните продукти. Оказва се, че при повечето хора ензимите, нужни за смилането, изчезват след навършване на 3-тата ни година и ако тези хора продължават да ядат мляко, то не може да се обработи ферментира в червата, при което се отделят  токсични вещества. Те са причина за различни болести:артрит, мигрена, алергия, астма, сенна хрема, запек, увреждане на щитовидната жлеза и др. Ако не можем да се откажем напълно от млечните продукти, можем да консумираме само саламурено сирене, не и топено или обработено по друг начин. Разбира се, то трябва да е обезсолено и да не е в големи количества.
С най-голяма полза за здравето ни са суровите плодове и зеленчуци, суровите ядки (орехи, бадеми, лешници), покълнало жито, варено жито, маслини, овесени ядки, царевично брашно, булгур (който трябва да замени вредния за здравето бял ориз).
Най-здравословни са суровите храни. За това готвим само това, което не може да се яде сурово:бял боб, леща, картофи.
Много е важно правилното комбиниране на храните. Никога не ядем заедно плодове и зеленчуци. Плодовете никога не трябва да ядем за десерт, а винаги на празен стомах. Всички други храни можем да комбинираме само със сурови зеленчуци.
И така правилното хранене изисква до обяд да приемаме само сурови плодове и нищо друго.
Обядваме със салата от сурови зеленчуци и някаква друга храна, но само един вид и тя да не е готвена. Готвената храна изисква 2 пъти повече енергия за смилането си, а тази енергия ни трябва през деня , за да мислим и работим.
Вечерята ни се състои от голяма порция салата от сурови зеленчуци и малка порция готвена храна.

Това хранене ни осигурява  много бодрост н енергия за ползотворна работа през целият ден. То ни дава здраве и радост от постигнатото през всичките чудесни години, в които сме на този свят.