Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 май 2006, 20:14 ч.

БИТКАТА НА КЪРМЕНЕТО

 • 4 108
 • 18
 •   1
Отговори
 • едно българско село
 • Мнения: 462
БИТКАТА НА КЪРМЕНЕТО

В полза на кърменето днес вече никой не се съмнява. И бъдещите мами, прочели по време на бременноста една камара специална литература, напълно решително са настроени да кърмят.
Но ето, че щастливото събитие, най-накрая, се е случило – бебето се е родило. Минава известно време, и ето че младата мама със същата решителност се отказва от кърменето. Защо? Какво се е случило? Оказва се, че това БОЛИ!

Трудови мазоли.

Хайде да се разберем, защо по време на кърмене може да възникне болка и какво означава тя.
Когато новороденото бебе за първи път се слага на майчината гръд, нови усещания възникват не само за него, но и за майката. Особено това е актуално, ако детето е първо. Но даже ако жената е имала опит в майчинството и кърменето, гърдите вече са успели да „забравят” как действа мъничкото езиче и здравите венци. Кожата на зърното и около него е съвсем тънка и нежна, затова на майката са гарантирани доволно силни усещания.
В процес на сученето мъничето „шлифова” маминото зърно, и постепенно кожата там става по-твърда и не така уязвима, формира се своеобразен мазол. Ако вие някога сте се учили да свирите на китара, то навярно помните, как в началото на меките възглавнички на пръстите остава отпечатък всяка струна. След това следите от китарните струни просто „горят”, и, накрая, кожата загрубява и защитните мазолчета позволяват да се свири на китарата практически безболезнено.
Нещо подобно става и по време на кърменето. В първите дни след раждането кожата може съвсем леко да се нацепи, да побелее, на нея се появяват бели корички. Така се и формират „трудовите мазоли”, този процес може да продължи от два дена до две седмици.
Болка може да възникне по време на захващането на гърдата. Но веднага след като бебето е започнало активно да суче, болезнените усещания преминават. Такава болка (а понякога даже не болка, а просто силно усещане) възниква под въздействието на хормоните и не изисква специални лечебни процедури.

Мъка или радост?

Уви, в повечето наши родилни домове не учат как се кърми. Даже, учат, как да се превърне кърменто в адски мъки. Съдете сами. Първо идва медицинската сестра и повелява със строг глас на новоизпечената мама да си измие гърдите със сапун, а след това да ги обтрие до съвсем сухо. Гърдата се подава на бебето в захват „ножици” (областта около зърното се притиска между показателеца и средния пръст). В края на кърменето, преди всички медицинси инстанции, отново изискват да се обмие гърдата с вода, а в случай на раздразнение, да се намаже със зельонка (вид спиртен разтвор със зелен цвят, Бел. прев.).
Към какво води този път? Към изсушаването на естествената смазка около зърното, възпаление на кожата и рагади. Нищо удивително, че кърменето по такива инструкции се превръща в нечовешки подвиг в името на майчинството. За дълго ли ще стигне майчиният героизъм?
Ако кожата около зърното е зачервена и се е възпалила, ако на и около зърното няма защитните мазолки, и болката по време на кърмене се усилва, това е тревожен признак. В по-занемарените случаи кожата на възпалените участъци става бяла (възниква воден мехур) или тъмно-червена (това е одраскано място около зърното - рагада). И водния мехур, и рагадата – това са форми на възпаление на гърдата, които могат да възникнат заради неправилните грижи за гърдите, неправилно поставяне на гърдата или прекъсване на храненето.
Следете за правилното поставяне на бебето на гърдата. Ако бебето добре захваща гърдата, то честотата и продължителността на кърменето не се ограничават. Не позволявайте на мъничето да суче само зърното, да го „гони” в устата си напред-назад или от едната на другата страна, захапвайки майчината гръд (даже с беззъбата си уста).
За съжаление, практически всички жени, у които е бил опит в родилния дом поставят бебето на гърдата неправилно. Точно този захват „ножици” у милиони руски жени е доведен до автоматизъм. Между прочем, той е опасен. Първо, гърдата се притиска и млякото вместо да тече свободно, застоява в определени участъци,  в резултат на което не рядко възникват запушени канали. Второ, в такова положение устичката на бебето „се изплъзва” от ареолата на самото зърно. А това е абсолютно недопустимо! В устата на мъничето трябва да бъде не само зърното, но и кръга около зърното (ареолата).
Правилно махайте бебто от гърдата. Ако мъничето се дръпне от гърдата по време на сучене, то инстинктивно стиска с венците си гърдата и може да я травмира. Или дочакайте, докато то само я пусне, или вмимателно поставете кутрето си в ъгълчето на устичката му. Бебето си отваря устичката, и тогава вие можете безболезнено да изкарате гърдата.

Гърдата не може да е мръсна.
Във всички случаи, освен ако в този момент не лежите с голи гърди в пясъка. Така че напълно в достатъчно по време на хигиенния душ просто гърдите да се изплакнат. Сапунът и всякакви миещи средства измиват от гръдта специалната защитна смазка, изработвана от жлезите на Монтгомъри. Та нали в природата нищо не е направено просто така – тази смазка притежава антибактериални свойства, предотвратяващи възникването на нацепвания, протривания, излишно пресъхване и защитават кожата от патогенни организми. Така че забравете инструкцията по миеме на гърдите със сапун, а още повече – използване на спиртосъдържащи разтвори.
Ако все пак е необходимо да се измие гърдата с нещо, по-добре използвайте средства, които не влияят на обичайната микрофлора на кожата и не оставят върху нея ципица. За тази цел подхождат средства, предназначени за хигиена на интимните места, особено тези, които нямат силен мирис, например интимен гел „Бальян”.


С какво да намажем гърдите?
Ако вас нищо не ви безпокои, няма необходимост с нищо да се мажат зърната. Впрочем, за профилактика на рагади може да се използва средство, което винаги е под ръка и е абсолютно безплатно. Става въпрос за вашето собствено мляко (или коластра). То, както е известно, притежава противомикробни свойства. Преди кърмене намажете зърното с няколко капки мляко. След кърмене също може да изцедите капка мляко, да я размажете по зърното и ареолата и да я оставите за две минутки, колкото да изсъхне. Между другото, в първите три-четири седмици след раждането такава профилактика би била съвсем подходяща. (Този метод не се препоръчва, ако имате гъбична инфекция (млечница, кандидоза), Бел.прев.)
На жените с особено нежна кожа на зърната може за тази цел да се използва и крем PureLan™100. Той се произвежда от швейцарската компания Medial и се състои от стопроцентен ултрачист ланолин. Това е абслолютно натурален хипоалергичен продукт, не съдържащ добавки, без вкус и мирис. Затова не е нужно да се измива преди кърмене. Непосредствено след кърмене намажете с PureLan™100 зърното и ареолата на много тънък слой. След няколко минути кремът безследно се впива, не оставайки кожата да пресъхне.
С крема PureLan™100 може да се обрабтват и травмираните зърна за по-добро зарастване.
   
Във какво да облечем гърдите?
Това зависи от вашите навици. Две условия: дрехите не бива да притискат гърдите и зърната не бива да са влажни. На някои е удобно да носят специален сутиен за кърмене от натурални материали, някои го използват само, когато излизат, а в къщи се задоволяват с тениски, просто често ги сменят.
В сутиена може да се поставят защитни въздохопропускливи подплънки – те събират изтичащото мляко, защитават зърната от търкане в тъканта, обеспечават постоянен достъп на въздуха, което предпазва от появлението на рагади. Съществуват също и подплънки за събиране на кърмата – те защитават зърната, събират изтичащото мляко и поддържат комфорт заради своята мека вътрешна силиконова мембрана и своята анатомическа форма. И двата вида подплънки се произвеждат от швейцарската компания Medela.

Това вече е сериозно

Ако навреме не се лекуват възпалението на зърната, то то може да доведе до рагади.
Рагадите предизвикват по време на кърмене рязка, остра болка, от рагадите изтича съкровица (мляко, премесено с кръв, Бел. прев.), а по време на кърмене може да капе кръв. Такава травма на гърдите е опасна, та нали откритата рана става входна врата за инфекции, а оттук вече – само една стъпка до мастита.
Затова, ако у вас възникнат рагади, работата не търпи отлагане.
Първо, което е необходимо да се предприеме е да се извика консултант по кърмене. Той определя какви мерки да се предприемат, колко често е нужно да се изцеждате. По телефона този въпрос, за съжаление, не може да се реши – необходимо е да се разгледат гърдите и да се определи маштаба на катастрофата. (авторите предлагат безплатна консултация по телефона, Бел. прев.)
По време на лечението е възможно да се наложи да се прекрати кърменето на бебето от болната гърда. В зависимост от размера и дълбочината на рагадите, това може да продължи от 12 часа до 2-3 денонощия. По това време млякото от болната гърда е необходимо да се изцежда. При необходимост може да се дохранва бебето с изцеденото мляко с лъжичка. Специалистите по кърмене не препоръчват за тази цел да се използва бутилка с биберон за да се избегне „объркването на биберон и гърда”.
Рагадите изискват специално лечение – консултантът ще ви предпише гелове (не маз!) за тяхното зарастване. Те ще помогнат раничката да заздравее колкото може по-бързо.
След зарастването на рагадите е необходимо да се научите да слагате бебето на гърдата, правилно да се отнема от гърдата и да се подбере удобна поза за кърмене. По-добре е това да се направи заедно с консултанта, за да не отидете от трън та на глог.
Между другото, в процеса на лечение и след подновяване на кърменето обезателно съобщете на консултанта по телефона за вашето състояние. Ако е настъпило влошаване може да се наложат още една две срещи за да се изясни какъв е проблемът.

Инесса Смъйк
Консултиране: М.Б. Майорская,
Опитен специалист по кърмене

Поръчана от Бу и преведена от Поли от Център "Рожана".

Последна редакция: пн, 29 май 2006, 01:05 от Poli.

# 1
 • столицата на Родопите
 • Мнения: 288
Ами да! Истината е, че за  съжаление консултантите по кърмене много рядко се срещат, особено в малките градове.  Thinking

# 2
 • София
 • Мнения: 3 748
Poli., мерси за статията!
Щеше да ми е много полезна преди 5-6 месеца  Crazy , но живот и здраве ще ми е от полза при второто  Sunglasses

# 3
 • Мнения: 271
статията е много добра  Peace newsm74

# 4
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
Поли, благодаря за статията! Заслужаваше си прочита и доста полезна информация. Hug Но защо е озаглавена: "Кърмене с Бой", доста насилнически звучи? newsm78

# 5
 • едно българско село
 • Мнения: 462
Но защо е озаглавена: "Кърмене с Бой", доста насилнически звучи? newsm78

Ами така звучи: "Кормление с боем"

И аз нещо не виждам връзката, мисля, че имат предвид, че трябва да се борим за да можем успешно да кърмим поради обстоятелствата около нас.

Ако някой смята, че означава нещо друго и не съм го превела коректно да казва! Може пък и да съм сбъркала...

# 6
 • Мнения: 1 586
От къде е взета статията? Коя е авторката? Консултантката я знам Simple Smile. Всъщост тя какво е консултирала - един вид е прегледала статията за грешки ли? Simple Smile

# 7
 • Мнения: 3 591
Poli., според мен по-праилно ще е да се озаглави - "Битката на кърменето" - май това имат предвид

# 8
 • едно българско село
 • Мнения: 462
От къде е взета статията? Коя е авторката? Консултантката я знам Simple Smile. Всъщост тя какво е консултирала - един вид е прегледала статията за грешки ли? Simple Smile

Andrea$, всичко най-съвестно съм си написала отдолу Simple Smile!

# 9
# 10
 • Мнения: 1 586
Andrea$, всичко най-съвестно съм си написала отдолу Simple Smile!
Видях, ама ми стана интересно защо има и автор и консултант. Та затова се запитах коя е авторката - като занимание и интереси Simple Smile.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 559
    Благодаря за статията!  bouquet  Само заглавието е някак си...странно - като го прочетох помислих,че става дума за някого, който го бият за да го кърмят Wink

# 12
 • едно българско село
 • Мнения: 462
Poli., според мен по-праилно ще е да се озаглави - "Битката на кърменето" - май това имат предвид

Благодаря за мнението. За сега слагам твоето заглавие. Иначе получих и такова предложение:

"кърменето - тегоба и радост"

Какво ще кажете за него?

Andrea$, всичко най-съвестно съм си написала отдолу Simple Smile!
Видях, ама ми стана интересно защо има и автор и консултант. Та затова се запитах коя е авторката - като занимание и интереси Simple Smile.

Честно казано и на мен ми стана интересно и не ми е ясна тая работа. Освен да се обадя по телефона и да ги питам...

# 13
Благодарско за статията  bouquet! Всичко е обяснено много добре ...
И на мен ми се ще да бях прочела нещо подобно когато започвахме "борбата". Ама от инат  Blush не посмях да отида при консултант, щото реших, че ще се оправя сама ... е, оправих се ама ми отне повече време  ooooh!
Може би това последното заглавие най-подхожда, нищо че не е буквален превод

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 115
Много хубава статия!  bouquet ще  е полезна за всички начинаещи кърмачки. А така заглавието звучи наистина по-добре.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт