Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • USA
 • Мнения: 7 091
Понеже видях, че има няколко такива теми и преобладаващото мнение беше, че в умерени количества може, преведох ви една статия с малко по-различно мнение. Разбира се всеки за себе си може да прецени дали да пие или не, както и какви напитки и в какво количество. Надявам се, че ще ви е интересно. Тази статия не е меродавна, има доста неща по темата ( за съжаление не открих на български), но специално в САЩ има асоциация, която се занимава с това, мога да ви пусна линкове ако се интересувате.
 Аз самата не съм пила нито по време на първата, нито сега по време на втората си бременност. За мен лично не е чак такъв проблем от целия ми съзнателен живот да отделя 9 месеца в които да не консумирам алкохол и собствената ми преценка е, че малкото количество може и да не навреди, но в крайна сметка няма и да помогне с нищо на бебето, така че по-добре да се избягва. Аз не мисля, че за себе си искам да поема риска за минутното си удоволствие от една бира по време на бременността да съм от тези малко, на които децата ще се повлияят от това.
Наскоро слушах лекции на д-р Даниел Аменд( Daniel Amend -не съм сигурна дали така му се превежда името), който специално обърна внимание на факта какво влияние има върху развиващия се мозък алкохола и наркотичните субстанции. Можете са пуснете търсене в Гугъл- има дори и снимки, има много интересни статии по въпроса, ако някой се интересува. Той обяснява също и какво влияние може да има дори удрянето с топка по време на мач върху главата на детето. Много инрересни неща..нямам време да преведа всичко разбира се.
Само да добавя за кърменето и пиенето на бира- може да вземате бирена мая на хапчета, тя също помага за кърмата.

Статията е от  Baby Center.

КОЛКО АЛКОХОЛ Е "ТВЪРДЕ МНОГО" ?
 Алкохол и бременност не се съчетават. Това е така, защото никой не знае с точност какви вредни ефекти може да имат дори най-малките количества алкохол върху развиващото се бебе. Всички обществени здравни органи в САЩ препоръчват бъдещите майки да " играят на сигурно" като се въздържат абсолютно от алкохол.
" Не знаем какво е безопасното ниво за консумация на алкохол за бременните жени- най-вероятно е различно за всяка жена, защото два организма не преработват алкохола еднакво" казва Пам Фипс( мениджър проучване на отдел за влиянието на алкохол и наркотични вещества върху зародиша към   Катедра психиатрия и наука за поведението към Вашингтонския университет в Сиатъл. " Тъй като е навъзможно да се индентифицира " безопасна доза, бие препоръчваме въздържание". На такова мнение са и експертите от Американския университет по гинекология и Американската академия по педиатрия.
КАКЪВ ЕФЕКТ МОЖЕ ДА ИМА АЛКОХОЛА ВЪРХУ БЕБЕТО?
 Когато пиете алкохол, той се придвижва бързо по вашето кръвообращение до бебето. Вашето бебе може да достигне нива на алкохола в кръвта, които да са по-високи от вашите собствени.  Пиенето на алкохол застрашава вашето развиващо се бебе по много начини: увеличава риска от аборт и преждевременно раждане. Дори само една напитка на ден може да увеличи шансовете за по-ниско родилно тегло и както и шансовете вашето дете да има проблеми с ученето, говоренето, фокусиране на вниманието, език и хиперактивност. Излседванията показват, че бъдещите майки, които приемат по една напитка на седмижа имат по-големи шансове от тези, които не пият въобще да родят дете, което в по-късен етап може да покаже агресивно и престъпно поведение.
Най-сериозния резултат от алхохолната употреба е Фетален алкохолен синдром ( FAS- Fetal  Alcohol syndrome), перманентно състояние, характеризиращо се със забавен растеж, ненормални лицеви черти и увреждане на централната нервна система. Бебетата с ФАС се развиват бавно в утробата и след раждането, или и двете.  Като допълнение към изменените лицеви черти, може да имат по-малки глави и мозък, сърце, гръбначен стълб и други анатомични дефекти. Увреждането на Централната нервна система може да включва забавено умствено развитие, забавено физическо развитие, проблеми със зрението и слуха, както и множество поведенчести проблеми.
Честото пиене ( седем или повече напитки на седмижа , включително коктейли, вино и бира) или запиването ( пет или повече напитки по време на парти например) увеличават значително риска вашето бебе да страда от ФАС. Бебета на майки, които пият много по-малко от това също развиват този синдром обаче. Бебета , които са изложени на употребата на акохол докато са в утробата - дори и да нямат абсолютно проявен ФАС може също да бъдат родени с родилни дефекти или по-късно в развитието си и като по-големи да покажат различни умствени, физически или поведенчески проблеми.
Според Центъра по контрол на болестите, "зародиши изложени на алкохол"  е една от основните предотвратими причини за родилни дефекти и проблеми с развитието в страната. ПОвече от 10 % от американските жени пият по време на бременността си по повод и една на 30 от тях пие често или се напива. Бебетата на всички тези жени са рискова група. Независимо дали имате сериозен проблем с алкохола или не, ако не можете да с еоткажете от алкохола въобще е жизнено важно да се обърнете за квалифицирана помощ колкото е възможно по-скоро. Говорете с лекаря си по въпроса.
А "НЕАЛКОХОЛНИТЕ" БИРА И ВИНО?
Термина "неалкохолен" ( в случая може и нискоалкохолен да се употреби)е подвеждащ коато става въпрос за безалкохолни бира и вино. Всъщност " нискоалкохолните" видове бира и не-алкохолните вина  съдържат малко количество алкохол, обикновено по-малко от половин процент (0.5%). Докато малко хора ще кажат, че тази "следа от алкхол" в напитка вземана само по повод ще навреди бебето ви, тя е нещо с което трябва да се внимава- особено вземате тези напитки често или в големи  количества. Преди да пиете прочетете етикетите внимателно и запомнете, че " нискоалкохолно" и "безалкохолно" са два взаимно незаменяеми термина!. Напитки, на които пише " не-аллкохолни" може да съдържат нисък процент алкохол, докато тези на които пише безалкохолни- не.
КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО СЪМ ПИЛА НЯКОЛКО ПИТИЕТА ПРЕДИ ДА ЗНАМ, ЧЕ СЪМ БРЕМЕННА?
Ако сте пийнали напитка или две докато в трябвало да ви дойде менстурацията преди да разберете, че сте бременна- не се паникьосвайте. Най-важното нещо сега е да се фокусирате над това да останете възможно по-здрава оттук нататък- и това значи да се откажете от алкохола до края на бременността си.


# 1
 • Мнения: 34 844
За щастие при мен не са се наблюдавали нито едно от тези отклонения  Grinning

# 2
 • София
 • Мнения: 3 748
На мен ми направи впечатление този абзац:
" Не знаем какво е безопасното ниво за консумация на алкохол за бременните жени- най-вероятно е различно за всяка жена, защото два организма не преработват алкохола еднакво" ....Тъй като е навъзможно да се индентифицира " безопасна доза, бие препоръчваме въздържание".
Някой сега да не реши, че се заяждам!!!
Чудесно е, че е пусната темичката.
Но лично за себе си съм преценила, че организмът най-добре знае и показва от какво има нужда по време на бременността.

# 3
 • наоколо
 • Мнения: 532
Смятам,че статията е чудесна,за да се наблегне на вредата от алкохола върху бебето.Никой не казва,че ако има хубав празник не може да пийнеш 1/2 чаша вино,но не и всеки ден.
Мисля,че тук няма кой да отрече принципно вредата от алкохола в количества,а що се отнася до развиващ се организъм,който сега се изгражда........
Но всеки сам решава.


П.П. А за пушенето да не говорим.Там според мен и малко не се приема.

# 4
 • Мнения: 911
Tandoori - браво!  bouquet
Ужасявам се от някои неща, които чета по тази тема във форума, но тези, които искат да си пийват по време на бременност, сигурно няма да си направят труда да прочетат статията. За пушенето направо не коментирам....

# 5
 • Мнения: 7 616
Браво за статията......
И аз не съм близвала алкохол, след като разбрах че съм бременна..........
Преди да разбера, че съм бременна обаче зверски се бях напила, до безпаметност, а се оказа че съм бременна.......През цялата време съм брала зверски страх да няма нещо на детето ми.....ако му имаше нещо, щях да се самоубия.........

# 6
 • Мнения: 5 641
АЗ СИ ПИИВАМ БИРИЧКА ПОНЯКОГА,НО ЗА КОНЦЕНТРАТА ДАЖЕ И ЗА ВИНОТО СЪМ ПРОТИВ.

# 7
 • France
 • Мнения: 2 907
Не е важно дали пиеш бира или твърд алкохол, важни са градусите....

Аз, във втори месец миналата година бях на ваканция в Бг. Пих толкова много Загорки на ден, 4е ми става лошо колко градуса съм вкарвала в кръвта си...А на вси4кото отгоре и пуших през ваканцията...Знам колко ужасно зву4и, но след това не съм близнала алкохол и нито пушила. Но сега имам прекрасно създание, което ме радва само като се усмихне, мисля, 4е вси4ко е много опасно , ако не се вземат мерки, а понякога съдбата ни изиграва номера и дори най-добрите ни 4увства отиват по дяволите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт