Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-3 от 3 отговора
някой знае ли как се прави?в детската градина правеха преди 20 години мн хубави и като се сетя за тях и направо умирам:)
Цитирай


Омесвам си каймата с малко ориз и подправки(кой каквито иска), отделно запържвам лук и моркови, добавям домати, като се поизпържат и 3 л. браШно , и наливам по малко вода, за да стане каШичка. После доливам тенджерата до горе с вода.. Прибавям и кИфтетата и варя. Може да се свари и ориз за гарнитура отделно. bowuu Накрая поръсваШ с магданоз(по желание)
Цитирай


  :bouquet: newsm78 Здравей,
 не си уточнила  с какъв сос да бъдат кюфтетата??? Ето ти едни:
                             Кюфтета с бял сос

За кюфтетата:
300 гр. кайма
1 яйце
1 глава лук
3 с.л.  ориз
магданоз
сол

За соса:
4 с.л. олио
1 бучка масло
1 яйце
4 с.л. брашно
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 тънък резен целина
1/2 среден морков
лимон
сол

Приготовление:
    Продуктите за кюфтетата се смесват, като всички подправки са нарязани надребно.
    Морковът, целината и лукът (който може и да е запечен предварително), се варят до омекването им. Посолява се и се пасира. В така получения бульон се пускат кюфтетата до сваряване на ориза. Приготвя се застройка от кисело мляко, яйце и брашно, която се разрежда с горещия бульон постепенно и внимателно при непрекъснато бъркане, за да не се пресече застройката.
Когато се изравнят двете температури (на ястието и застройката) последната се прибавя при непрекъснато бъркане на тънка струя към ястието. То ври няколко минути и се отстранява от огъня. Подправя се с лимонов сок и краве масло


                                chef Кюфтета с доматен сос  :chef:
    ПРОДУКТИ:
500-550 гр. кайма
1 яйце
2 филии бял хляб
3 картофа
3 глави лук
2 чушки
2 моркова
400 гр. консерва белени домати
1 ч.л. червен пипер, чубрица, черен пипер, кимион, сол
1-3 ч.л.брашно
зехтин за готвене (да покрие добре дъното на тенджерката, в която се пържи).



ПРИГОТВЯНЕ:
1.Каймата се разбърква с яйцето, накиснати във вода и изстискани филии хляб, една глава настърган лук, равна чаена лъжичка сол и на вкус: чубрица, прясно смлени черен пипер и кимион. Разбърква се и се оставя да постои поне 1/2 час. 2.Оформят се малки кюфтенца и се овалват във брашно. Поставят се едно по едно във 1.5л. вряща вода, в която има 1-2 чаени лъжички сол. Варят се 5-10мин. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят на страна. 3.Лука се нарязва на ситно, морковите, чушките и картофите на кубчета. Първо се запържват лука и морковите за около 2-3 мин в зехтина. Изсипват се останалите зеленчуци, посолява се на вкус и всичко се пържи още 5-6мин под капак, като се бърка от време на време. Отделя се от огъня за малко, за да се сложат 1ч.л. червен пипер и 1 ч.л. с връх брашно. Разбърква се и се допълват 500мл гореща вода и се връща на огъня. Тогава се слагат и кюфтенцата. Така ври около 5-10мин. 4. Пасираните домати се изсипват при сместа. След като заклокочи яденето пак, огънят се намалява и яденето се оставя да къкри 20-25 мин. Разбърквайте от време на време. 6.В края на готвенето пожелание може да се добавят ситно нарязани листа целина, чубрица или и двете. 5.Ако искате повече сос сложете 250мл. вода повече, а брашното увеличете на 3 ч.л.  bouquet  :bouquet:  :bouquet:


                
Цитирай


Моите домашни кюфтетата ги признават само пържени (или на скара)...
И ако ми останат за следващия ден, правя обикновен доматен сос: задушавам лук; прибавям консервирани домати (пасирани/смлени), малко водичка; сгъстявам с брашно; подправям със сол и магданоз chef
Цитирай


1-3 от 3 отговора