Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 май 2006, 16:44 ч.

Палачинкова торта, ама сладка...с ягодки

  • 23 052
  • 25
  •   1
Отговори
  • Видин
  • Мнения: 5 564
За днешния светъл празник приготвх ей тази тортичка :



За целта опекох 12 палачинки, но броят им варира според зависи, колко искате да е голяма тортата. Палачинките ги забърквам от : 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, щипка сол и сложих 2-3 с.л. захар, за да са по-сладки. От тази доза ми стават 7-8 палачинки (тигана ми е малко по-големичък).

За крема :
250 мл. прясно мляко
250 мл. сладка готварска сметана
3 жълтъка
80 гр. пудра захар
½ пакетче желатин
1 с.л. нишесте (обикновено, царевично)
1 с.л. ром (или есенция)

За крема накиснете желатина в малко студена вода. Сложете жълтъците в друга тенджера на много слаб огън, добавете захарта и разбийте, докато сместа побелее. Добавете нишестето, разбъркайте и добавете на тънка струйка млечната смес, като бъркате непрекъснато. Оставете сместа на тих огън, като разбърквате, докато крема започне да се отделя от стените. Сваляте от котлона, прибавете желатина и разбъркайте енергично, докато се разтвори и оставяте на страни да се охлади кремът. Добавете и рома.
Разбива се отделно течната сметана и се смесва с горния крем.

В кръгла купа постилате фолио, мажете палачинка с крема и слагате на дъното. Така всяка следваща палачинка се маже с крема и се редят в купата. Между тях можете също да слагате нарязани плодове. когато всички палачинки са наредени, тортата се прибира в хладилника, за да стегне за около 2-3 часа. Най-горната палачинка не се маже,защото когато се обърне после тортата, тя ще бъде най-отдолу.  Изважда се, обръща се върху тортена чиния и внимателно се маха фолиото. Цялата торта се намазва с останалия крем.

За украсата отгоре :

В отделен съд се разтваря 1 пакетче жгелатин (аз ползвах на др. Йоткер) в 500 мл. подсладена вода (може и компот) и се оставя на студено за да започне леко да се желира. Нарязвате си ягодките на тънки филийки и всяко парченце се потапя в купата с желиращата смес и се облепва тортата. Прибира се в хладилника за малко за да стегне. След това с лъжичка се полива цялата торта с вече постегналата желираща смес и отново се прибира в хладилника за 1-2 часа за да се стегне.

Да ви е сладко  Grinning.







# 1
  • New Zealand
  • Мнения: 5 183
Изглежда страхотно и вкусно ... ти ли си я измисли?
Браво!

# 2
  • София
  • Мнения: 293
Страхотно изглежда! Браво!

когато имам време бих се опитала и аз да я направя

# 3
  • Видин
  • Мнения: 5 564
Maika, за да съм честна, ще кажа, че идеята не е лично моя. Хапвала съм такава в една сладкарница, но тя беше със каков крем и поръсена с орехи. От там ми дойде идеята за сладка палачинкова торта, но този вариант лично аз съм си го измислила. Използвам рецептата за крем от едно руло което правя, а украсата я стъкмих според сезонните налични плодове.
така че за крем може да се използва всеки ваш любим такъв, аз използвах този, защото си го харесвам  Peace.

# 4
  • РусЙе
  • Мнения: 5 302
Аууу, бравос Grinning Изглежда страхотно. Моят мъж много Ще я хареса, тези дни Ще се пробвам и аз bowuu  chef

# 5
  • Seattle, USA
  • Мнения: 1 111
Страхотна е,  smile3501 smile3501 smile3501 за Зори!

# 6
  • София
  • Мнения: 2 209
Алексиеваааааааа!!! Добре, 4е не съм бременна, 4е одма помятах като гледам това 4УДО!!! smile3501 smile3501 smile3501 smile3501 smile3501 smile3501

# 7
  • Видин
  • Мнения: 5 564
Благодаря момичета  Simple Smile!

Еми, ако беше бременна, лично щях да скокна до София, и да ти донеса половината торта  Laughing. Нали знаеш че за теб на край света отивам  Heart Eyes.

# 8
  • sofia
  • Мнения: 5 140
Зори, страхотна е тортата, браво! Grinning
Ще си я препиша рецептата в любимия ми тефтер с рецепри.
А пък ми изглежда и лесна.
Страхотна е!  bouquet

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 153
На външен вид е много красива тази торта,а разрязана е доста апетитна!Браво! Hug

# 10
  • Мнения: 4 373
Срама нямаш, потекоха ми лигите Blush

# 11
  • у наше "село"
  • Мнения: 922
Заразихте ме с тази торта. Изглежда повече от прекрасна Hug
Досега не съм правила торти, но след тези прекрасни снимки...  chef - как да не се пробвам Grinning

# 12
  • БГ - София
  • Мнения: 7 814
Никога няма да отслабна .
Зори, ще я пробвам задължително

# 13
Зори,много е ефектна тортичката  bouquet

# 14
  • Видин
  • Мнения: 5 564
Страхотна е,  smile3501 smile3501 smile3501 за Зори!

Ееее, това от твоите уста си е направо комплимент, благодаря ти!
  bouquet

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт