Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 336
Старата тема


Ето и поредната нова тема! Пожелавам само хубави резултати на всички момичета, които влизат тук! А на всички, които се присъединяват сега, искам да кажа да бъдат спокойни, защото са попаднали на точното място за съвет. Моля, преди да си задавате въпросите да прочетете информацията, която е тук.

Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!

Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е само лечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!


Координати на лекари:
      -доктор Янчо Делчев, Болница Доверие
        Запишете час: 02/40 36 100
       ж.к. “Овча Купел 2”, ул. “Фридрих Грюнангер” 2, София 1632

     - д-р Илия Карагьозов -  болница Вита База 2
       тел: 02 4522 000 или тел: 02 960 49 50

      -д-р Арман Христамян
       Пловдив, бул. Васил Априлов 15а
       тел.: 032/641 537
       Частен кабинет/прегледи сред предварително записване от понеделник до петък след 16:00часа/:
       Пловдив, ул. Г.М. Димитров 5 /зад х-л Тримонциум/
       тел.: 0898 444 541

     - д-р Цветанка Ралчева, GSM:  0888 318 967, сл.тел.  02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед
     - д-р Антоанета Ганчева, GSM:  ул. Поп Богомил 23, сл.тел.  02 983 64 06 и Моб. тел. 0888754077

     - доц. д-р. Цветанка Дянкова К.М.Н. акушер-гинеколог, онколог, хирург, тел:  02/ 873 2273 и 0888/ 661 543, e-mail: tzv.dyankova@mail.bg

    - проф. Карагьозов - преглежда в Токуда понеделник и четвъртък, тел. на рецепцията  02/ 403 49 28 (трябва да си запазите час на рецепцията).

     - д-р Красимир Недялков, акушер-гинеколог, онколог и началник отделение "Оперативна гинекология" в 1 АГ "Света София", GSM: 0888/ 639 061, тел. в частния кабинет:  02/ 858 9024.

     - Д-р Нейкова сл.тел.9792068 ДКЦ  Д-Р ГРИЙНБЕРГ БАН - 25 ти блок - само за прегледи /цитоназамка,колпоскоп/ няма предварително записване и не работи със здравна каса

     - Доц. Горчев - Плевен  - ул. "Гео Милев" №14 - тел.  064/ 800 292;  064/ 800 417 и Плевен ул. "Цар Симеон" № 23 и телефони :  064/ 805 666; 064/ 8181;  064/ 806 838

    -Д-р Камен Ямаков
/акушер - гинеколог/,АГ кабинет,гр. Пловдив , кв.Капана
ул."Стефан Веркович" 3 ,ет 1
/в сградата на  Агенцията по вписванията/
GSM :  0888 65 23 47

   -Д-р Гергана Коларова
София, ул.Ангел Кънчев 34, ет 1
за записване на  часове и допълнителна информация  02 873 22 93

    Д-р Стефан Ковачев
ВМА,Записване за преглед:  (02) 922 51 28 -- всеки присъствен ден от 14 до 17 ч.

    Д-р Иван Димитров
САГБАЛ „Д-р Щерев” ул. Христо Благоев # 25-31 ж.к. Разсадника
гр. София 1330 България
За записване на час:  (02) 920-09-01;   0887 251 298;

  професор Корновски
гр. Варна, ул. Андрей Сахаров 27
 +359 88 2 040451
ykornovski@abv.bg; Работното време: от понеделник до петък от 14:00 до 18:00ч

Др. Татяна Габровска. Гр. Бургас, МЦ Николай Чудотворец
д-р Божидар Славчев
http://mcslavchev.com/
ул.„Костина” №6,ж.к. „Стрелбище”
София,България
mc_b_slavchev@abv.bg

Полезни връзки в интернет:
http://hpv-bg.com/

http://www.puls.bg/health/sex/news_3504.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (І част)
http://www.puls.bg/health/sex/news_3524.html - Рак на маточната шийка - рисковите фактори (ІІ част)
http://www.hpv-bg.com/ - на български за digene HPV hc2 test
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001491.htm - (Cervical intraepithelial neoplasia, CIN) (source: U.S. National Institutes of Health)
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/Pap-HPV-testing -   Цитонамазка, ПАП тест (PAP smear)(source: U.S. National Cancer Institut)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Цервикална_интраепителна_неоплазия - Цервикалната интраепителна неоплазия (ЦИН) (на английски: cervical intraepithelial neoplasia, CIN)

https://bg.wikipedia.org/wiki/Конизация - Конизация

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%90%D0%9F_%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82 - Пап тест

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%8F - Биопсия

Abnormal pap test
http://healthcenter.indiana.edu/answers/explaining-abnormal-pap.shtml

ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката. Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

    PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

    PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

    неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

    PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

    PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

    PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

    PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.

След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

 Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.2

Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папилома на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско пред раково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.

Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са пред ракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.

Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.


Трябва ли да се обгаря раничката на матката

Задължително ли е обгарянето на раничката на шийката на матката при жените?

По-рано се смяташе, че раничката трябва задължително да се обгори, за да не се превърне в рак. Доказано е, че този метод, в сравнение с другите, дава по-голям процент усложнения във вид на ендометриоза, болков синдром, нарушаване на процеса на раждане и др. Затова лекарите в много редки случаи препоръчват този метод. За лечение на ерозия на шийката на матката днес се използват други методи, като химична коагулация, лазерна коагулация или криокоагулация.

Резултатите от изследванията опровергават мнението, че след изгаряне на раничката няма опасност от рак.

Въздействията върху шийката на матката, ако се правят без съответните показания, не предпазват от развитие на рак на шийката на матката. Дори напротив, ако лекарят не е определил правилно какво точно има на шийката и го е изгорил, това може да предизвика развитие на процеса. Установено е, че многократните изгаряния могат да предизвикат левкоплакия.

И още една заблуда: много жени смятат, че при ерозия могат да помогнат тампони с масло от алое. Но лекарите са категорично «против». Те смятат, че използването на тампоните с алое, при всякакви видове ранички е изключително вредно. Обяснението е, че всички тези вещества са биостимулатори и могат да нарушат процеса на клетъчното диференциране на тъканите, както и да стимулират предракови процеси 6 шийката на матката.

LEEP=LLETZ е много по-щадяща процедура за шийката, в сравнение с истинската конизация. Изрязва се лента от повърхността на шийката в т.нар. зона на трансформация с дебелина 1-2-3мм. Това е нещо като широка повърхностна биопсия. Метод на избор е при видими нискостепенни лезии (ЦИН 1-2 на порциото и липса на изменения в канала). По никакъв начин няма да навреди на бъдещо забременяване, износване и нормално раждане. Бъди напълно спокойна в това отношение. Не е болезнена процедурата, но не е от най-приятните. Шийката на матката и цервикалния канал не се скъсяват и не се изменят цикатрициално.
Конизацията е нещо друго. Прави се задължително в болница и под упойка. Изрязва се конус с основа към зоната на трансформация и връх навътре в канала. Изрязва се от 1/3 до 2/3 от цервикалния канал. Това значително скъсява шийката и при следваща бременост гинекологът преценява дали има нужда от поставянето на серклаж. При конизацията, за изрязването може да се използва скалпел (предимство е, че краищата на конуса не са обгорени и диагнозата "изрязано в здраво" е най-точна, недостатъци- кървене, задължително се поставят шевове); стандартен електронож; електронож със специален триъгълен електрически накрайник (изрязва "идеален конус" геометрически, кървенето е незначително, не се шие и не се поставят хемостатични шевове) и лазер. Всичко зависи от вида, разположението и степента на измененията.


# 1
 • Мнения: 901
Запис

# 2
 • Мнения: 3 385
M0n17y, изчетох всичките ти коментари в маммата. Нещо здраво не е наред и това не е цитото или проблем с шийката. Дано Карагьозов помогне. Даже смятам, че ти проблеми с шийката нямаш. Обаче хормоните не биват. Щом за цялата 2018 година имаш два, три периода без кървене.
След като родих малкото, кървях 6 -7 месеца обилно. Спираше за 2-3 дни и после пак. Спряха тази гнус с много високи дози Примулт нор, защото другите хормони не работиха. Да ама ми остана едно велико цапане. 3 дни преди цикъл, 7 дни цикъл и 3 дни цапане след цикъл.  Като ги сумираш по две седмици съм превръзка. Ехо правихме - всичко наред, цито 3А, но пък чист колпоскоп...изобщо нищо не дава индикация, че има проблеми.Да, обаче аз проблем имам. Сега си пия Дуфастон, което не е перманентно решение, но поне е нещо. При мен се вижда отчетливо висок естрадиол на 3ти ден и толкоз. /Преди имах кофти баланс FSH/LH, висок естрадиол, граничен тестостерон и т.н. /. Много ми помогна тогава др. Емин /във Варна/. Помогна за хормоните, помогна и да докараме малкия на бял свят тъй да се каже Simple Smile Яд ме е, че сега ми е трудно пътуването до Варна. Но ако продължавам така с хормоните , определено ще ходя пак при него.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 505
Пожелавам си пишещите в тази тема да са все по-малко.

# 4
 • Мнения: 153
Хоп и аз в новата темичка, за което благодаря!
Marsia_K,  днес точно правя 7 месеца от моята конизация, след нея ми се поразбъркаха нещата с цикъла, имам в предвид зацапването... Няколко месеца беше по 5-6 дена преди цикъл, а сега последните два месеца е по 1.. Правих изследване за всички хормони декември месец.. Всичко е в норма и ок, вагинални ехографии  вече незнам колко на брой и там абсолютно всичко е ок.. Цитонамазки 2-ра група и микробиология ок, а аз си го имам още това парене от време на време, за това се предполага, че е циститна история!
На последния преглед на който бях на 3 април седми ден от цикъл, шийката Чакалова ми каза, че изглежда много добре, но като ми взе цито от канала се стече явно остатъчна менструална кръв и четката се оцвети цялата, ама тя я натърка на стъклото, което си почервеня от кръвта цялото и на резултата от цитонамазката беше написано.. Нормални плоски и цилиндрични епителни клетки, еритроцити и левкоцити, нормална цитонамазка 2 група!
Сега гадая тези еритроцити дали са излезли за това, че имаше толкова кръв по стъклото или е нещо друго... То бива бива параноя ама мойто вече не се търпи!

# 5
 • Мнения: 973
MeMyselfI, наистина има нещо сбъркано и не знам какво е. Всеки казва различно мнение, затова и постоянно ходя по лекари и съм в чуденка как да постъпя. Най-лесното ми е единият като каже "трябва да се гори" да отида и да го направя, само че като отида при друг ще има "какви са тези глупости, кой препоръча това?". Обикновено така ми протичат прегледите при различните лекари. Според един имам "сериозен хормонален проблем", според друг пък никакъв. Вече се чувствам като някаква параноичка и на моменти чак се чудя дали реално имам проблем, но да... имам. Това положение е абсурдно и с това кървене вече в чудо съм се видяла. Искам просто някой да се обоснове и да ми каже на какво се дължи. След това да правят каквото трябва. Вече изобщо им нямам вяра на лекарите и ми е много трудно да преценя кога са прави, лошото е, че при 10 да отидеш и 10-мата ще имат различно становище, което е адски объркващо. Имам толкова много познати с "ранички", ами една не се оплаква от подобни симптоми като моите. Освен това последният гинеколог, при когото бях каза, че мисли, че цялото това кървене и проблемите ми са на хормонална основа, както и самата раничка. Е добре, в такъв случай след като я премахна, а проблемът с хормоните си остане налице, не следва ли всичко да се повтори?! Не знам вече и аз...тотално съм объркана и отчаяна. Имам чувството, че това няма да свърши никога. Вече не помня какво значи нормален цикъл Frowning
А този д-р Емин - ендокринолог ли е? Трябва да се разровя за информация.

# 6
 • Мнения: 3 385
M0n17y, Емин е АГ. Занимава се с ин витро и стерилитет. Ние сме му били пациенти година и половина. Реално отидохме, заради стерилитет, но пък на мен ми помогна изключително много за хормонален проблем.
Преди години ми разправяха, че имам раничка, ще горят, режат...бля,бля. Човека ме погледна и ме уведоми, че нямам, но има възпаление и т.н. Той ми намери и лекува Уреаплазма. Удари едно рамо и на хормоните ми. Като цяло не това беше пречка за бебе, но пък ми помогна да се чувствам добре. Усещам, че ако в скоро време не се оправя, пак ще му вися на главата. Просто работи с всички необходими изследвания. По - скоро с репродуктивна ендокринология се занимава.
Не мисля, че раничка и т.н. предизвикват тия дълги епизоди на кървене. Още повече, ти имаш биопсия, която не говори за проблем.

# 7
 • Мнения: 19
Аз правих скоро ,но при мен резултат е РАР В
Какво трябва да означава това
Още не съм занесла изследванията на гинеколога,но като чета не е много добре,но пък не е и много страшно
Но какво означава буквата
Благодаря!

# 8
 • Мнения: 3 385
Аз правих скоро ,но при мен резултат е РАР В
Какво трябва да означава това
Още не съм занесла изследванията на гинеколога,но като чета не е много добре,но пък не е и много страшно
Но какво означава буквата
Благодаря!
PAP II B?
трябва да има и описание на резултата, оствен групата.

# 9
 • Мнения: 973
MeMyselfI, благодаря ти! Мисля да видя как ще се организирам за Карагьозов, все пак да чуя и неговото мнение и след това може да потърся този д-р Емин. Обиколила съм доста тук във Варна, но при него не съм ходила. Може пък да помогне някак.

# 10
 • Мнения: 2
Здравейте,
Направих си вчера цитонамазка, бихте ли ми казали притеснителен ли е резултата. Найвероятно става дума за възпаление само и ще приемам лекарства. В понеделник ще ходя до гинеколога, ако знаете нещо моля пишете ми.
Моля някой ако е наясно нека коментира моите резултати!
Обща категоризация:
Отрицателна за интраепителна лезия или малигнен процес- NIL

Описателна диагноза:
Материал от влагалищна цитонамазка
Р- плосък епител с реактивни промени
Възпалителни клетки
Слуз

C- Плоскоепителни клетки и клетки от жлезист епител с реактивни промени
Възпалителни клетки
Слуз

PAP II C

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 6 052
Дано има повече жени, които идват да споделят добри резултати, отколкото такива, търсещи помощ. Здраве и спокойствие ви желая!
И да попитам отново нещо, че шило в торба не стои... Последно бях септември на преглед - колпоскоп, ехограф, цитонамазка /2-ра група/ и всичко беше наред. Преди време бях 3А, проведохме лечение, върнах се във 2-ра група, после правих лазерна вапоризация на малък участък с левкоплакия и в крайна сметка всичко беше ок, лекарят ми каза след една година да отида на преглед. Нямам оплаквания, след въпросното третиране на проблемния участък имам няколко поредни резултата 2-ра група, но след всички тревоги и т.н., които преживях някак се чувствам по-спокойна когато ходя на 6 мес на профилактика. Питала съм и преди, но повдигам пак въпроса, ако случайно някой е научил нещо ново и полезно, което да сподели: толкова ли е вредно "стърженето на шийката" както се изразяват някои лекари и правенето на цитонамазки, МБ и т.н. повече от веднъж годишно? Кое е по-правилно, човек да озапти страховете си и да ходи веднъж в годината или "парен каша духа" на 6 месеца? Питам по принцип, ако жената има оплаквания и проблеми е ясно, говорим за случаите без симптоматика и с добри резултати при последния преглед.

# 12
 • Мнения: 305
Здравейте,
Направих си вчера цитонамазка, бихте ли ми казали притеснителен ли е резултата. Найвероятно става дума за възпаление само и ще приемам лекарства. В понеделник ще ходя до гинеколога, ако знаете нещо моля пишете ми.
Моля някой ако е наясно нека коментира моите резултати!
Обща категоризация:
Отрицателна за интраепителна лезия или малигнен процес- NIL

Описателна диагноза:
Материал от влагалищна цитонамазка
Р- плосък епител с реактивни промени
Възпалителни клетки
Слуз

C- Плоскоепителни клетки и клетки от жлезист епител с реактивни промени
Възпалителни клетки
Слуз

PAP II C


Микробиология пусна ли с цитонамазката? На мен ми излезе същата цитонамазка, с чиста микробиология. Тогава АГ ми пусна изследване за хламидия, микоплазма и уреаплазма. Последното излезе +. Когато говорих с нея каза, че пап 2 с може да излезе и при възстановяване от предишна скорошна инфекция като гъбички например.

# 13
 • Мнения: 109
Запис.Здраве и само хубави резолтати!

# 14
 • Мнения: 732
Дано има повече жени, които идват да споделят добри резултати, отколкото такива, търсещи помощ. Здраве и спокойствие ви желая!
И да попитам отново нещо, че шило в торба не стои... Последно бях септември на преглед - колпоскоп, ехограф, цитонамазка /2-ра група/ и всичко беше наред. Преди време бях 3А, проведохме лечение, върнах се във 2-ра група, после правих лазерна вапоризация на малък участък с левкоплакия и в крайна сметка всичко беше ок, лекарят ми каза след една година да отида на преглед. Нямам оплаквания, след въпросното третиране на проблемния участък имам няколко поредни резултата 2-ра група, но след всички тревоги и т.н., които преживях някак се чувствам по-спокойна когато ходя на 6 мес на профилактика. Питала съм и преди, но повдигам пак въпроса, ако случайно някой е научил нещо ново и полезно, което да сподели: толкова ли е вредно "стърженето на шийката" както се изразяват някои лекари и правенето на цитонамазки, МБ и т.н. повече от веднъж годишно? Кое е по-правилно, човек да озапти страховете си и да ходи веднъж в годината или "парен каша духа" на 6 месеца? Питам по принцип, ако жената има оплаквания и проблеми е ясно, говорим за случаите без симптоматика и с добри резултати при последния преглед.
Явно и на този въпрос лекарите не са на едно мнение. Другото мнение е, че в следствие на това остъргване се стимулира тялото да насочва усилия да лекува участъка и така, ако има вирус или друго, което не му е мястото там, имунната система го унищожава. Все пак при нормални резултати повече от два пъти в годината мисля, че е излишно и нередно. Аз също ходя на 6/7 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт