Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Желирана торта

  • 21 ноем. 2004, 22:07 ч.
  • Преглеждания  68 378  Мнения  216  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 909
Правя чудесна желирана торта. Става много лесно, лека е и е много вкусна. Дано ви хареса, колкото на мене. Можете да видите как изглежда тук :

Желирана торта

Продукти:

7 желатина
3 кофички кисело мляко
2,5 ч.чаши захар
3 ванилии
3 с.лъжици лимонов сок
5-6 банана
1 компот от кайсии/праскови
1 готов блат

В 3 кафени чашки хладка вода се разтварят 5 желатина. Киселото мляко се разбърква със захарта, ванилията и лимоновият сок. Бананите се нарязват на кръгчета и се слагат в млякото. Добре набъбналият желатин се слага на слаб огън (може на водна баня) и се бърка докато стане на прозрачен сироп. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. Когато желатина поизстине се изсипва в млечно-плодовата смес и хубаво се разбърква. Блата се слага на дъното на форма за торта, отгоре се залива със сместа. Поставя се във фризер за няколко минути, за да стегне или направо в хладилника. Когато желираната смес се стегне се разтварят останалите 2 желатина в сока на компота. Изчаква се да набъбне желатина и пак се подгрява, за да се разтвори хубаво. Нареждат се плодовете от компота върху тортата. Внимателно (най-добре с лъжица) се покриват със изстиналият сироп. Тората се слага отново на студено. След около час-два тортата е готова за консумация.

Бананите може да се заменят с ананас или друг плод по избор. Вместо плодове, може да се сложи какао и настърган шоколад. Може да се пасират плодовете, вместо да се режат и да се направи желирано плодово мляко. Отгоре, вместо компот може да се желира сок от червени плодове. Може да се наръсят кокосови или шоколадови стърготинки.

Реклама
# 1
  • Stara Zagora
  • Мнения: 871
Майко мила Crazy това си е цяло изкушение eat

# 2
  • Мнения: 3 452
коп-нах си идеята да пробвам, че и аз много си падам по желирани работи..........но ще отлежи до по-топли времена, например до другото лято Simple Smile .
зимата ще наблегнем на нещо по-топличко като домашна торта с маслен крем Simple Smile

# 3
  • София
  • Мнения: 1 909
Не пречи, че е студено. След тежките салати с майонеза, мръвките и туршиите екстра идва.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 770
Рая, задължително трябва да сложиш тук и линка към снимката, която видях в съседен форум! Тортата е очарователна и се използват предимно здравословни и диетични продукти (кисело мляко, плодове...). Много ми харесва и много ти благодаря, че я сподели с нас! Това ще е десертът за този уикенд! Фамилията ще е повече от очарована!  eat  eat  eat

# 5
  • Sofia
  • Мнения: 6 217
аз ще я направя тази торта в петък, когатпо си идва мъжа ми

# 6
  • София
  • Мнения: 1 909
Има линк, но не го сложих сполучливо. Все едно е заглавието на рецептата. Извинявам се.

Снимки:

Желирана торта

# 7
  • Мнения: 3 452
аз да те питам нещо: като четох продуктите, ми се стори, че ще се получи огромна торта, но виждам, че имам същата форма като твоята, я тя е 24 см в диаметъра. ще се събере ли в моя размер??

# 8
  • София
  • Мнения: 1 909
Да. Мерих моята специалано, защото ако блатът е по-малък, част от млякото изтича навън. Оказа се, че формата ми е 24,5см. Стана само блата на Роял Кейк (мисля, че така се казваше). Другите са назъбени отстрани и реално диаметъра им е 24 см. Този е с гладки ръбове и е 24,5см. Да не ви казвам как ме гледаха в магазините като мерех блатовете с ролетка...

# 9
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 21 918
А идеи за който си няма форма за торта? Имам кутия, в която тикам продуктите за бисквитена торта, но това  е друго... Дали ще стане там, че за копчето балтон не ми се шие, т.е. не ми се купува баш сега тортена форма...
Рая, за колко време става туй чудо?

# 10
  • Мнения: 3 452
моя скромен сладкарски опит показва, че подобни торти, пайове и т.н. е добре да са в закопчаваща се форма, която след откопчаване позволява да се реже на парчета.

иначе нище не пречи да я направиш в кутия, но ще си я папате после с лъжичка Simple Smile ....аз така правя понякога домашната торта на баба....

една такава форма 24 или 28 см струва около 7-8 лв. , неповече.......лошото е, че и за нея трябва да се търси място в кухнята Sad , но пък ако си вземеш, няма да спреш да я ползваш

# 11
  • София
  • Мнения: 1 909
boo,

ако ще правиш торта, ще ти трябва форма. Иначе няма да можеш да я извадиш. Но можеш да желираш във стъклени чаши или купички. Да сложиш бисквити или резени плод за украса. Ако затоплиш малко купичката, можеш да обърнеш десерта върху десертна чинийка и да украсиш със сметана от спрей. Само че вместо отгоре, украсата трябва да е на дъното на купичката.

Тортата се прави за около 2 часa. Всъщност се прави за 30-40 мин., но се чака, за да стегне желатина. Ако нямаш фризер е още по-бавно.

Тортата не трябва да стои много във фризера, за да не замръзнат плодовете - почерняват.

# 12
Рая, изпробвах ти рецептата. Вчера я стъкнах и днес няма да кажа какво е останало. Добре работим с мъжо върху опустошаването й Embarassed  Grinning
Стана страхотна. Следвах степ бай степ твойта рецепта, а за следващият път вече мисля да модифицирам, и да натъпчя ягоди вътре. Ммммммм страшна си - благодарско за тази рецепта Heart Eyes

# 13
  • София
  • Мнения: 1 909
Honda,

Радвам се, че ви е харесала. Импровизирай на воля.

Само да те предупредя, че с малини, къпини и касис не става - имат семчици и не е приятно. Ако имаш такива плодове, изстискай ги на сок и вместо да разтваряш желатина във вода, използвай сока. Хем млякото ще стане цветно, хем ако не загряваш много желатина ( и на 30-40 градуса се разтваря отлично) ще им останат витамините.

# 14
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 884
Цитат на: boo
А идеи за който си няма форма за торта? Имам кутия, в която тикам продуктите за бисквитена торта, но това  е друго... Дали ще стане там, че за копчето балтон не ми се шие, т.е. не ми се купува баш сега тортена форма...
Рая, за колко време става туй чудо?


Буу, става и в кутия. Аз си мислех че имам такава форма (откопчаваща се), ама се оказа че не е  Imp Пак и се вади дъното, ама не се отваря отстрани. В петък направих тортата на Рая в тази форма. Е, получи се супер, дори я извадих без поражения. Но, мисълта ми беше, че правих и една по малка тортичка за знаха ми и я направих в обикновена кръгла кутия за фризер. Вадят си се парчета...

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт