«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

÷ветарство и градина
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 1 288 отговора


ћнени€: 3 470
ћного ти благодар€ Ќади.
≈два ли ще € поливам по-често от веднъж на две седмици през зимата както и другите орхидеи които имам. ўе подрежа цветоносите както ме посъветва но като прецъфт€т.
≈то как изглеждат булбите. »ма две стари и двете са с цв€т.
 
¬тората снимка пък е на новата мъничка булба, от ко€то веро€тно ще се чака цв€т.
ѕритесн€ва ме дали не е много малка сакси€та. ¬ерно че орхидеите не искат големи саксии но тази ми се струва прекалено малка, с€каш ако не е в кашпа цветето е сравнително нестабилно в не€ ...

освен това искам да те попитам като прецъфти да подхранвам ли и с каква тор. ѕринципно торта еднаква ли е за всички орхидеи? ќт "ћимозата" са дали на мъжа ми тор за орхидеи но като е купувал ‘алаенопсисите и не знам дали е добра за ћилтони€та.

«а сега това са въпросите, но ще имам още относно другата ми орхиде€ - ѕафиопедилум- все й забрав€м името ...
ѕоздрави на всички момичета от темата и лека вечер
÷итирай

¬арна

ћнени€: 573
ѕафиопедилиум :

“≈ћѕ≈–ј“”–ј
ћоже да разделим paphs. на 3 групи по отношение на мин.температура:
- първа група : мин 8-10 градуса
- втора група : мин 14-15 градуса
- трета група : мин 18 градуса
јко не сме сигурни в ко€ група попада нашето растение,най-добре да поддържаме мин 14-15 градуса.
ѕрез зимата температурата тр€бва да е в границите : мин 14 градуса и макс 25 градуса.
ѕрез л€тото: мин 20 градуса и макс ѕќƒ 30 градуса ( при нужда се използват вентилатори за понижаване на тампературата).
јко през зимата темпратурите паднат под минималните-това в повечето случаи н€ма да убие растението,но ще спре неговото развитие.

¬Џ«ƒ”ЎЌј ¬Ћј∆Ќќ—“
’аресва им висока влажност в рамките на 50-70%.

—¬≈“Ћ»Ќј
ѕреките слънчеви лъчи са твърде силни за т€х.ќбичат да са на шарена с€нка. Ћ€тото тр€бва да им се осигури 50-70% засенчване от преките слънчеви лъчи,а през зимата: 40-50%.
∆елателно е да има движение на въздуха: вентилатор/отворен прозорец.

√–»∆» «ј PAPHS. ѕ–≈« –ј«Ћ»„Ќ»“≈ —≈«ќЌ».

ѕ–ќЋ≈“
“ова е любими€т сезон на всички орхидеи,включително и на paphs.
ѕовечето видове цъфт€т през периода на покой т.е. през зимата.
ѕри аматъорско отглеждане ( в стайни услови€), цъфтежът обикновено се отлага за пролетта.—лед приключване на цъфтежа растението започва да образува нови корени и да пуска нови издънки.Paphs цъфт€т само на новите издънки след стигане на зр€лост.јко гледате правилно орхиде€та,т€ ще образува здрави и жизнени издънки,които още на следващата година ще са в състо€ние да образуват цветонос. јко не се справ€те особено добре,цъфтежът веро€тно ще се отложи с н€колко години.Ќе се тори ,докато орхиде€та цъфти!ѕри много от видовете цъфтежът продължава месеци и това изтощава растението. ѕрепоръчва се цветоносът да се отреже след н€колко седмици и да се сложи във ваза,където може да му се радваме още известно време.
ѕрез пролетта започваме да торим с балансиран тор 20:20:20.
“ова което тр€бва да запомним, е че paphs са ќ—ќЅ≈Ќќ „”¬—“¬»“≈ЋЌ» към концентраци€та на солите и корените им изгар€т лесно.“орът тр€бва да се разреди ѕќЌ≈ 4 пъти повече в сравнение с указаното на етикета (н€кои препоръчват 5 до 10 пъти).«а начинаещи се подход€що използването на течен тор 1 път седмично.
ћожем спокойно да изкараме растени€та отвън,когато мин температури се задържат над 15 градуса.ѕролетни€т в€тър им се отраз€ва видимо благотворно (отново подчертавам,че за paphs движението на взъдуха е важно за доброто развитие).ѕочвата се поддържа влажна,но не подгизнала.—лънцето става все по-силно и тр€бва да внимаваме да не изгорим растени€та.

Ћя“ќ
ѕовечето хора см€тат ,че всички орхидеи обичат да им е горещо.“ова определено е √–≈Ў ј!
ќсновни€т проблем през л€тото са високите температури.»деални€т вариант е да успеем да поддържаме около 25 градуса,но често това е трудно осъществимо. акво можем да направим:
-прибираме орхиде€та вътре,ако отвън температурите са твърде високи
-увеличаваме степента на с€нката
-осигур€ваме движение на въздуха - не забрав€йте,че при използване на климатици се понижава въздушната влажност
-повишаваме въздушната влажност -ако е нужно пулверизираме по 2 -3 пъти дневно
-внимаваме субстратът да не изсъхне.
јко е много горещо,растението, в най-добри€т случай ще спре да расте,в най-лоши€т ще повехне и ще загине.

≈—≈Ќ
“ова е един добър сезон за paphs.ѕрез него младите издънки ,които са се образували през пролетта, достигат зр€лост и се подготв€т да цъфт€т през зимата.
ѕрез този сезон се използва течен тор с повече фосфор - 10:30:20. ѕостепенно увеличаваме –ј«–≈∆ƒјЌ≈“ќ на тора и когато температурите паднат под 15 градуса спираме да торим-зимата не се тори. ѕостепенно намал€ваме и количеството на водата ,без обаче да остав€ме субстратът да изсъхне напълно.

«»ћј

“ова определено е сезонът с най-висока смъртност при тези орхидеи.
¬ този момент основното е добри€т баланс.ѕочвата тр€бва да е Ћ≈ ќ влажна- не мокра както е била през л€тото,но не и суха,защото корените ще загинат.ѕолива се сутрин,за да може до вечерта да се е изпарила водата,ко€то е попаднала между листата.
јко слънцето е слабо,може да оставим paphs да се огр€ват директно, но винаги тр€бва да имаме едно на ум и да внимаваме да не прекалим и да изгорим растението.
ƒруг проблем е минималната температура - не тр€бва да пада под 15 градуса, а при н€кои видове-под 18 градуса.
јко орхиде€та е на прозореца,тр€бва да внимаваме за преохлаждане през зимните нощи,когато температурите на перваза са с н€колко градуса по-ниски от тези в ста€та.«атова се препоръчва вечер растението да се махне от прозореца или ако остане там,да се похлупи с кути€.
√ол€м проблем през зимата е и ниската въздушна влажност.Ќе слагайте растението на път€ на топлата въздушна стру€ от печката или климатика.ѕри нужда пулверизирайте всеки ден.
ѕовечето видове цъфт€т в кра€ на зимата и началото на пролетта.

÷Џ‘“≈∆ ѕ–» PAPHIOPEDILUM

Pahps. цъфт€т ,когато новата издънка стигне зр€лост.“ова лесно може да се познае,защото последните листа на зр€лото растение се отличават по форма от останалите.ѕъпката излиза между последните листа.ѕо€вата на цв€т не тр€бва да води до пром€на в услови€та на отглеждане т.е. Ќ≈ «јѕќ„¬ј…“≈ изведнъд да торите по-често,да поливате повече или да местите рстението на по-светло м€сто. Pahps не харесват резките промени и има гол€ма веро€тност цветът да пожълтее и загине. Ќ≈ —≈ “ќ–» ѕќ ¬–≈ћ≈ Ќј ÷Џ‘“≈∆!
Pahps цъфт€т в кра€ на зимата или началото на пролетта,което създава известни проблеми.–астени€та не харесват големите температурни разлики докато цъфт€т.ѕонижаването на температурата с десетина градуса през нощта често води до загиване на цвета.
Ќ€кои хибриди растат и съзр€ват по - бързо,при което може да цъфт€т два пъти годишно - през пролетта и есента.

ѕ–≈—ј∆ƒјЌ≈ Ќј PAPHIOPEDILUM

—убстратът на венерената пантофка се поддържа посто€нно влажен и затова се развал€ бързо,което налага по-честото пресаждане в сравнение с другите видове орхидеи.
 ога тр€бва да пресадим :
- корените са пораснали много и сакси€та вече е т€сна
- субстратът е загубил качествата си
- pahp. страда от н€каква болест или от прекалено засол€ване на субстрата и тр€бва да измием корените му на течаща вода.

∆елателно е пресаждането да се извърши през пролетта след цъфтежа.
Ћ€тото е неподход€щ сезон,защото pahps обикновено спират развитието си заради високите температури.
≈сента е подход€щ сезон,защото орхидеите се активизират след кра€ на летните жеги. “ова обаче важи само за опитните любители ,защото на растението му предстои период на покой.јко нараним корените му през есента, има веро€тност то да не се възстанови достатъчно бързо и да загине през зимата.
«имата не се пресажда.
»зваждаме растението от сакси€та,почистваме от субстрата и отр€зваме загнилите/загиналите корени.ѕосипваме раните с канела или стрити дървени въглища.ћоже да напръскаме корените с инсектицид и акарицид.¬нимаваме да не нараним върховете на растеж.
Pahps. имат малко на брой и лесно раними корени ,затова тр€бва да внимаваме двойно повече.¬ръщаме орхиде€та в същата сакси€ или в малко по-гол€ма.—убстартът,който насипваме в основата на растението тр€бва да е по-твърд ,за да създаде стабилна основа и същевременно да осигур€ва достъп на въздух до корените.
—лед пресаждането слагаме pahps на по-сенчестом€сто за около месец,като в началото не поливаме ,а само пулверизираме - осигур€ваме висока въздушна влага на листата ,а почвата поддържаме съвсем леко влажна.Ќ≈ “ќ–»ћ!

÷итирай

¬арна

ћнени€: 573
ћилтони€

¬ продължение на много години, производителите на орхидеи наричаха милтонии само студенолюбивите или така наречените колумбийски сортове. ќстаналите видове, с произход основно от Ѕразили€ б€ха пренебрегвани. —ега тази несправедливост е оправена. —поред последните класификации, всички видове които досега знаехме като милтонии се рекласифицират в род Miltoniopsis и само бразилските видове имат правото и привилеги€та да се наричат милтонии.
Ѕразилските милтонии включват девет вида: Miltonia anceps, M. candida, M. clowesii, M. cuneata, M. flavescens, M. kayasimae, M. regnellii, M. russelliana, и M. spectabilis. ƒоскоро към групата се числ€ха още 2 вида: M. schroederiana и M. warscewiczii, но сега те са класифицирани като Oncidium schroederiana и Oncidium fuscatum.
ћилтониите имат големи, красиви и трайни цветове, см€та се че са лесни за отглеждане, но въпреки това дълго време са били пренебрегвани от обществото. ¬еро€тно причината е ,че те не са чак толкова атрактивни като близките им родственици Miltoniopsis - теменужените орхидеи. ¬ъпреки всичко е изключително странна почти пълната липса на информаци€ за истори€та на тези орхидеи, как, кога и при какви обсто€телства са били открити.
Ѕразилските видове се кръстосват лесно с повечето представители на Brassia.

ќЅў» ”—Ћќ¬»я «ј ќ“√Ћ≈∆ƒјЌ≈

—¬≈“Ћ»Ќј
1500-3000 fc. - €рка, но расе€на светлина със засенчване в най-горещите часове. Ќеобходимо е почти посто€нно движение на въздуха, особено ако растението е изложено на по-силна светлина. ¬ъзможно е даже отглеждане в услови€та характерни за катле€ т.е. директно слънце, но тогава листата на милтони€та стават жълтеникави.

¬Ћј∆Ќќ—“
80-85% през ц€лата година. ¬ естествени услови€ се поддържа посто€нна висока влага от : дъждовете, в€търът който духа от океана, мъглата и обилната сутрешна роса. ’арактерна е липсата на истински сух период.
¬ домашни услови€ тр€бва да осигурим обилно поливане през пролетта и л€тото, докато растени€та са активни. ѕрез есента постепенно се намал€ва поливането, когато новите издънки достигнат зр€лост и цветовете пов€хнат. ѕрез зимата поливането се намал€ва още, особено ако орхидеите се отглеждат в услови€та на къси€ ден и по-ниските зимни температури. ¬се пак милтониите не тр€бва никога да изсъхват напълно. “ова може да се осигури чрез периодично напръскване сутрин и леко поливане на 2 седмици ( препоръчани€т режим е относителен и зависи от конкретните услови€).

“≈ћѕ≈–ј“”–ј
ƒневни летни температури: 24-26 градуса и нощни 18 градуса. «имни дневни температури 20-21 градуса и нощни 13-14 градуса. ѕрепоръчва се орхидеите да се отглеждат при температури с 2-3 градуса по-ниски от посочените максимални.

“ќ–≈Ќ≈
»зползва се балансиран тор с разреждане 1/4 до 1/2 от стандартната дозировка. ѕрепоръчва се прилагането на тор с високо фосфорно съдържание през л€тото и есента, за да се подпомогне цъфтежа и да за€кнат новите издънки преди настъпването на зимата.

—”Ѕ—“–ј“
—м€та се, че се развиват най-добре качени върху корк или плаки от tree-fern fiber, но тогава възниква проблем с поддържането на високата влажност. јко милтониите са качени, тр€бва да се поливат ежедневно, а при горещо и сухо време-по н€колко пъти дневно.
«атова в повечето случаи, милтониите се отглеждат в кошници или саксии в смес от борови кори ( малки парченца), tree-fern fiber, перлит, дървени въглища т.е. субстрат с бърз дренаж, който все пак задържа достатъчно влага. ∆елателно е да се пресаждат вс€ка година, защото поради високата влага субстратът започва да се разпада сравнително бързо.
÷итирай

¬арна

ћнени€: 573
¬ помощ на тези, които все още се чуд€т дали да си куп€т орхиде€, както и на ти€, които вече са € занесли в къщи

— какво да започнете?
«апочнете с фаленопсис. “ова е една от красивите и едновременно непретенциозни орхидеи.

‘аленопсисът се отнас€ към вида най-попул€рни орхидеи. “ова се об€сн€ва с красотата му, изключително дългата продължителност на цъфтене, сравнително лекото му отглеждане. «аради това той е най-подход€щ за отглеждане в домашни услови€.

 ак да си изберем растение?

¬нимателно разгледайте растението. Ћистата не тр€бва да вис€т като дрипа. Ћистата на фаленопсиса са достатъчно плътни. ѕри здравото растение те са еластични, гъвкави, с еднакъв цв€т, (с изключение на пъстролистните), без подозрителни петна. ¬инаги разглеждайте в какво състо€ние се намират корените / орхиде€та се продава винаги в прозрачни саксии/. „аст от т€х може да са на повърхността на субстрата, извън повърхността на сакси€та, просто във въздуха. «дравите сухи корени са серебристо-сиви, твърди, с раст€щи краища в зеленикав или червено-каф€в цв€т. «дравите влажни корени са сиво зелени, повече към зелено. ћъртвите - меки, каф€ви, без живи краища

 ъде да го поставим??
ћоже да го сложите на перваза на прозореца, може да виси в подход€ща сакси€. јко прозореца е южен, през пролетта и л€тото е нужно да засенчите фаленопсиса от преки слънчеви лъчи с леко мрежесто перде. «имата на перваза на прозореца може да се преохлади растението. Ќужна е допълнителна поставка. ѕо-добре е да виси. „есто зимата растението страда от недостатък на светлина, ако е по-далече от прозореца.

 акво още да направите?
Ќе се суетете и не се тревожете излишно. Ќа растението му тр€бва време, за да се приспособи към новите услови€. јко през ц€лото време нещо промен€те, то не усп€ва да се приспособи и всичко може да завърши печално

 ога да поливате?
ѕреди да полеете, убедете се, че това е необходимо. ѕо добре е да попресъхне, отколкото да е препол€то. ќсобено ако имате възрастно растение. ѕолейте за първи път, когато субстрата стане съвършено сух, да "хруска". ѕрез това време вие може да си из€сните кое-що, да поговорите с други любители, да прочетете.

 ога е нужно пресаждане?
√ол€ма част от орхидеите не понас€т разложен или засолен субстрат. јко корените са сухи и чупливи - те са мъртви (или умират) от насъбралите се в т€х соли. јко са меки и тъмни - изгнили са в разлагащи€ се субстат и затова са непропускливи за въздуха. Ќужно е спешно да се пресади растението. ћного бързо се засол€ва мъха сфагнум . “р€бва често да се смен€.

Ћ»„≈Ќ ќѕ»“: ¬инаги пресаждам орхидеите веднага след закупуването им. »зползвам готов от магазина субстрат за орхидеи, за фаленопсиса тр€бва да съдържа натрошена кора и торф. ѕроцедирам така - изваждам внимателно орхиде€та от сакси€та й, оглеждам всички корени, там, където има изгнили ги изр€звам до здраво и наръсвам отр€заното с канела, ко€то е естествен фунгицид. ѕон€кога се налага да изрежа 70-80 процента от корените, това не е фатално. —лагам дренаж от натрошен студопор, след това насипвам малко от субстрата, държа с едната ръка изправена орхиде€та, с другата досипвам така, че да се разпредели навс€къде между корените. –астението не тр€бва да се клати, тр€бва да е устойчиво.  огато пресад€, не поливам, прав€ това на следващи€ ден. ¬ момента фаленопсисите ми са на терасата, чувстват се отлично там Ќј —яЌ ј, като ги пръскам сутрин и вечер. !!!!!!!!!! ¬нимавайте когато пръскате, да не се задържа вода в розетката на листата, защото ще загни€т. !!!!!! ¬нимавайте когато поливате, да отцеждате напълно водата от дъното на сакси€та, защото ако се задържи ще загни€т корените.
 ј ¬ќ ƒј ѕ–ј¬я, ј ќ ‘јЋ≈Ќќѕ—»—ј ≈ ѕ–≈÷Џ‘“яЋ?
¬ дадени€ случай е нужно да се постъпи по следни€ начин: ѕри здравото растение, което има плътни "кожени" листа и нежно-зелени или бели корени, е нужно да се отреже цветоноса до първите възли (места на стъблото, от което излизат листа) и под първи€ цв€т. ќт това м€сто отново ще израсне нова стрела /цветонос/. Ќо, ако листата на вашето растение са сбръчкани, меки и дълги най-много 8-10 см., то е по добре цветоноса да се отреже до основата. “ова ще помогне на растението да не изразходва последните си сили за цъфтеж. ѕоливането и торенето на такова растение тр€бва да се прави много внимателно. ¬ъзстанов€ването на растението може да се проточи за дълъг период от време. ќсобено бавно този процес протича при фаленопсисите, тъй като този вид орхидеи е известен със сво€ бавен растеж.

 ј ¬ќ ƒј ѕ–ј¬я, ј ќ ‘јЋ≈Ќќѕ—»—ј Ќ≈ ≈ ÷Џ‘“яЋ »«ќЅўќ?

ќсновната причина, поради ко€то орхидеите не цъфт€т в стайни услови€ е недостиг на светлина. ѕреместете сво€ фаленопсис по-близо до прозореца, където ще има достатъчно светлина и в същото време върху него н€ма да попадат преки слънчеви лъчи. »деално м€сто - близо до прозорец, намиращ се на южна страна.

Ќад растението също може да се сложи лампа, на рассто€нии 1-2 метра /ј« —Ћј√јћ ѕќƒ ѕќ—“ј¬ ј“ј —Џ— —ј —»»“≈ Ќј—“ќЋЌј Ћјћѕј, Ќј—ќ„¬ј… » —¬≈“Ћ»Ќј“ј  Џћ “я’/. ќрхидеите не бива да са осветени повече от 12 часа на ден. «а да пусне нов цветонос, на фаленопсиса ще помогне и понижаване на нощната температура с около 7-8 градуса в сравнение с дневната, за около 4 седмици. / ј« √» »« ј–¬јћ Ќј “≈–ј—ј“ј, Ќј¬ЏЌ »ћј «Ќј„»“≈ЋЌј –ј«Ћ» ј ћ≈∆ƒ” ƒЌ≈¬Ќј » ЌќўЌј “≈ћѕ≈–ј“”–ј/. “ози способ може да се нарече "хладно лечение". —лед този период отново поставете фаленопсиса при обичайната си стайна температура /около 20 градуса/. ўе видите, че вашето растение скоро ще пусне нов цветонос и ще зацъфти.

 ј  ƒј –ј«Ѕ≈–ј ƒќ—“ј“Џ„Ќќ —¬≈“Ћ»Ќј Ћ» ѕќЋ”„ј¬ј –ј—“≈Ќ»≈“ќ?

ќбърнете внимание на цвета на листата. ѕри здравите растени€ листата са €рко зелени, а не тъмно зелени. јко листата са тъмно зелени, значи на растението не му достига светлина, ако листата имат червеникав отенък, то светлината е прекалено много. ћного светлина тр€бва да се осигури на каттлеи, онцидиуми, дендробиуми, постав€йки ги на южни и западни прозорци, но на разсто€ние от стъклото. «а да не обгор€т листата от дневното слънце е добре, ако между растението и стъклото има прозрачна завеса. Ќа милтонии, фаленопсиси, пафиопедилуми им тр€бва по-малко светлина, за това т€х поставете по-далечко от прозореца, или да бъдат на северен или източен прозорец.

“ЏћЌ» ѕ≈“Ќј ѕќ Ћ»—“ј“ј Ќј ћќ≈“ќ –ј—“≈Ќ»≈

ѕо-често това е изгар€не. ћоже да се получи в горещи дни, когато слънцето е много силно. Ќезабавно преместете растението от перваза на прозореца и изолирайте съд завеса.

ћќя“ ‘јЋ≈Ќќѕ—»— ƒќ—“ј“Џ„Ќќ ƒЏЋ√ќ ÷Џ‘“я, —Ћ≈ƒ ÷Џ‘“≈∆ј «јЅ≈Ћя«ј’, „≈ ќ“ Ќ≈√ќ  ј“ќ „≈ Ћ» Ќќ¬ќ –ј—“≈Ќ»≈ »«Ћ»«ј. ў≈ —≈ –ј«¬»≈ Ћ» Ќќ¬ќ“ќ –ј—“≈Ќ»≈, ј ќ √ќ ќ“ƒ≈Ћя » ѕќ—јƒя.

ѕриемете поздравлени€! ѕри правилно отглеждане може да се развие ново растение, идентично на старото. ѕочакайте докато новото растение не развие сво€ собствена силна коренова система (минимум да има 4-5 корена, дълги 2-4 см) —амо след това може да разделите растението и да предадите младото в собствена сакси€. —лед 1-2 години може да го преместите в по-гол€ма сакси€. —ледете за осветлението и торенето в първите месеци на самосто€телни€ му живот. ѕо това, че започват да се развиват листата, вече може да се успокоите, че растението се развива добре.

ѕќƒј–»’ј ћ» ќ–’»ƒ≈я ƒ≈Ќƒ–ќЅ»”ћ≤‘јЋ≈Ќќѕ—»—.  ј ¬ќ ≈ ќ—ќЅ≈Ќќ“ќ ¬ “ќя ¬»ƒ ‘јЋ≈Ќќѕ—»—? »  ј  ƒј √ќ ќ“√Ћ≈∆ƒјћ?
—ъществуват повече от хил€да вида орхидеи от рода дендробиум. ¬ид дендробиум-фаленопсис е забележителен с това, че размера на цветовете са значително по-едри от обичайните дендробиуми почти колкото ти€ на фаленопсиса. ”слови€та на отглеждане са сходни с ти€ на фаленопсиса, но този вид ще расте по-добре, ако му осигурите повече светлина, както е необходимо при дендробиумите. »деалното м€сто за него е близо до южен прозорец. »золирайте растението от прозореца със завеска, за да избегнете слънчево изгар€не. »деална нощна температура-60-56 градусов по ‘аренгейт. ƒневна - 23-29 градуса .ƒендробимът от рода фаленопсис обича когато субстрата леко пресъхва между поливани€та.

ќказва се,че има н€кои тънкости при цъфтежа на фаленопсисите.
¬€рно е,че повечето цъфт€т в кра€ на зимата и началото на пролетта, но има немалко видове с цъфтеж през л€тото и есента.
«а жалост в Ѕългари€ орхидеите се продават без точно обозначаване на видовата им пренадлежност и евентуалните родители, които са кръстосани.
Ќ€кои видове фаленопсиси растат и цъфт€т —јћќ ако са качени (обикновено на корк).
ƒва са основните фактори, които оказват вли€ние върху цъфтежа : светлина и температура. ¬исоката температура и/или слабата осветеност спират образуването на цветонос. “ова се използва широко от професионалистите, за да предизвикат цъфтеж "по график".
«а образуването на цветонос е от значение не толкова разликата между дневната и нощната температура, колкото ц€лостното понижаване на температурата. »деални услови€ , за да накараме фаленопсиса да цъфти - светло и хладно ( температурата не тр€бва да пада под 15 градуса). ÷ветоносът ще стане по-дълъг и с повече и по-големи цветове , ако държим фаленопсиса на хладно.
«ј доброто състо€ние на орхиде€та са от основно значение микроелементите и формата ,под ко€то е азота в тора. —тандартните торове съдъжат малко микроелементи , а азотът е основно под формата на уре€.ќрхидеите не могат да усво€ват пълноценно азота от уре€та и реално "гладуват" , независимо от редовното ни торене.

—нимки на различни видове фаленопсиси
http://www.tropicalexotica.com/c6.htm

–азличните народи държат на различни качества на фаленопсисите.
«а американците е важен бро€т на цветовете. японците предпочитат белите цвет€. «а останалите азиатците б€лото е символ на скъб . ¬ “айван, “айланд,  итай и ’онг  онг са на почит червени€т и жълти€т цв€т - символи на здраве, богатство, късмет и власт.

÷итирай


ћнени€: 3 470
≈й- темата но отишла чак на трета страница.
ѕобутвам малко.
Ќади благодар€ за информаци€та, ще € прочета , но проблемът е че тези статии които се публикуват в интернет не са много практични, дават се само общи насоки, обаче ние не отглеждаме орхидеи по книга. ¬ерно че с времето се научаваме да разпознаваме знаците им, но дотогава е хубаво да не ги "уморим"
 bouquet
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 123
мойто орхидейче си живурка все още, добре изглежда, само дето й окапа едно от последните цветчета - сега е само с шест, но пък на кра€ на едини€ цветонос има нещо като пъпчица, над€вам се да подкара още н€кой цв€т... или кейче, ако не е много нагло  Mr. Green »наче като ми € подари мо€т при€тел на едното листо имаше от долната страна едно червеникаво петно, но вече всичко си е зелено, все едно никога не го е имало - това ме навежда на мисълта, че се чувства добре китката  Love
÷итирай

¬арна

ћнени€: 573
јми ако имате конкретни въпроси питайте,ще помагам колкото знам,моите 35 бро€ се чустват чудесно,90 % от т€х са цъфнали в момента  Smile
÷итирай


ћнени€: 3 470
Нади разбира се че ще питаме !!!!
Кажи ми като поливаш орхидеите в банята как се справяш да не попада вода в розетката.
Аз имам едно като кофичка от пластмаса , която пълня с престояла вода, слагам вътре торта за орхидеи  и потапям за 5 - 10 мин до ръба на саксията след което изваждам и оставям на мивката да се отцедят. Така изреждам всички ( даже и пафлиопедилума защото и той не цъфти а не знаех че той не се торял през зимата- вай вай) . Не потапям само скъпоценната орхидея - нея поливам с проточване също с престояла вода. Честно казано не пулверизирам, но ако го правя през лятото как пазя розетката?
Предварително благодаря.
« ѕоследна редакци€: пт, 27 фев 2009, 17:40 от _re_ge »
÷итирай

¬арна

ћнени€: 573
јми аз с душа ги поливам с топла вода ,попада вода в розетката,но не е проблем,то не е посто€нно а само при поливане,но ако толкова много се задържи вода с едно памуче поповам,досега не съм имала проблем.
÷итирай


ћнени€: 3 470
«дравейте момичета

Ќади мерси за съвета
значи и аз н€ма да се притесн€вам ако попадне при пулверичиране вода в розетката - не било толкова страшно.
»скам да ви 'запозна€' с другите ми орхидеи.

“ова е пафипедилума (ей че сложно название )
 ато ми го подари мъжа ми е знаехме че е орхиде€.  азали му да поливам в чинийката и аз така ц€ла зима. Ќа пролет тр€бвало след цъфтеж да се пресади .«анесохме го на "ћимозата" и те се хванаха за главата- корените му били почти хербаризирани защото всъчщност бил без вод€ ц€ла зима. ѕресадиха го и ми по€сниха как да поливам, ќттогава много е пораснал но все още не цъфнал. —ега пуска н€какви мъхести корени - не разбирам какво е но ще питам в flowersinfo.net - да ми кажат защо.
÷ветът му беше восъчно жълт, с нещо като уста или човка на пеликан отдолу. ƒано цъфне тази пролет и при мен.

      

“ова пък е т.н. скъпоценна орхиде€ - мо€та е Ludizia Red Velvel. ÷енни са заради листата а не цветовете.  огато € получих беше цъфнала. ÷ветът продържа около месец. Ѕеше красив и траен. —лед това цветоноса изсъхна и го отр€зах, сега е на листа. ѕуска обаче след цъфтежа под две от листата нови разклонени€. Ќа пролет тр€бва да се пресажда че й много малка сакси€та. ўе € занеса в ћимозата да ми € пресад€т , не съм сигурна че съм достатъчно опитна за да го направ€ без да й навред€.

   

Venipuh в други€ цветарски форум писаха че мини-орхидеите на метро (н€къде в бг) ги намалили по 4 лева . ∆алко, че тук във варна не б€ха намалени, може би щ€х да си куп€ една и да опитам да € въд€ ..

Ќади пиши ни за твоите орхидеи. ¬ид€х снимките на орхидейника ти но не мога да ги разпознавам ко€ каква е.
Ћек ден на всички.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 361
«дравейте!
Ќаистина в ћетро мини фаленопсисите са по 4 лева и аз си купих, но не зна€ дали ще оцеле€т. явно са преполивани и целите саксийки отвътре са зелени. »ма и нещо като загнило, което жълтее.
ћол€, ако н€кой знае как се оправ€ подобно нещо- пишете. ј знаете ли дали се различава отглеждането на мини орхиде€та от нормалната и каква е почвата в саксийката на минито. Ќе могат да се вид€т корички като на големите, а е по-скоро нещо като водорасли Rolling Eyes/сигурно ще ми се смеете, но много приличат на такива/
“ан€
« ѕоследна редакци€: сб, 28 фев 2009, 03:02 от tania tda67 »
÷итирай

¬арна

ћнени€: 573
«дравей “ан€,орхидеито в ћетро са преоценени,препол€ти и поуморени. орените са им иглнили,това което можеш да направиш е да го извадиш от субстрата и да изрежеш корените които са изгнили и да го преместиш в ситни кори за орхидеи,продават се в цветарските магазини  Hug ј за да разбереш кои корени са здрави най лесно е като ги намокриш и тези които са зелени значи са здрави,кафевите и жълтите изр€зваш до здраво  Hug ”спех.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 361
Ѕлагодар€ Ќади, искаш ли все пак да ги погледнеш?

Ѕ€лата е доста зле и пъпките и вече опадаха (беше най-добрата от всички в ћетро), а лилавата има по-добър вид. —поред мен са само в мъх - мисл€ си да не им стане нещо, като ги прехвърл€ в друг субстрат. ћоже би да изчакам като прецъфт€т? ѕоне  цветът на лилавата има доста по-добър вид от б€лата. “ова надолу жълтото дали не е загинал мъх - дали пък да не го махна само него, а да остав€ зелени€ отгоре? Ќо пък става ли такава комбинаци€ - отгоре мъх, одолу кори? ќще не са поливани - тази вода си е от магазина, за състо€нието на корените и водораслите по т€х да не говорим. »наче листата поне изглеждат добре... Ѕ€ха в стъклени вази, които махнах.

“ан€
÷итирай

¬арна

ћнени€: 573
“ова отдолу не го махай,това е сфагнум  и мъх ,извади ги и им изрежи загнилото и зелен€салото до здраво,това н€ма да попречи на цъфтежа,по важно е да се спре гниенето на корените и ако се е разложил субстрата да се смени,защото не е ли здраво растението н€ма и цъфтеж.ћного са препол€ти растени€та Sad иначе изглеждат добре,с малко повече грижи ще се реанимират според мен Smile и ще се оправ€т
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 361
ќтново благодар€!
Ќо не е сигурно разбирам ли всичко: “ова отгоре е мъх, добре. ∆ълтото отдолу е сфагнум - аз си мислех, че е вид мъх, т.е. отгоре и отдолу е едно и също, само че пожълт€ло, или са различни неща? ј субстрат? ƒа неби по средата да има нещо трето? ћай не личи.
¬ крайна сметка лилавата см€там да не € пипам, а от б€лата вад€ всичко, режа изгнилото, посипвам с канела и връщам обратно. » см€там да не поливам докато не изсъхне всичко в сакси€та.
ј дали може да се намери отн€къде такъв мъх или сфагнум, ако това е нещо друго? Ќе ми изглежда да е особено много...
„етох и, че дендробиум се размножава просто като се сложи растението, останало без листа, върху такъв мъх, държи се влажно и се чака да поникнат корени и после кейки. ≈дин даже го беше оставил върху н€каква циментова ограда и то поникнало след 4 месеца. јз в момента съм сложила парчета от дендробиум отгоре върху субстрата на един друг дендробиум и се над€вам да стане нещо. ћного от скоро са обаче.
« ѕоследна редакци€: сб, 28 фев 2009, 21:48 от tania tda67 »
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 1 288 отговора