Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • едно българско село
 • Мнения: 462
Поведение на майката по време на кърменето

Лилия Казакова, съвместно с консултантите по кърмене Оксана Михайлечко, Галина Пригова, Наталия Уилсон

Статията е публикувана в списание „Нашето любимо бебе”N10-2004

В някои случаи, кърмейки растящото бебе, съвременните мами започват да изпитват различни трудности, които самите мами и обкръжаващите ги хора свързват именно с това, че детето се кърми, и заради това е твърде привързано към майката или е твърде разглезено. Например, детето е вече на година и половина, а иска да суче едва ли не повече от новородено, поставя майка си на дивана, дърпа й дрехите... Майката е объркана, поведението на детето с възрастта не се изменя. То расте, но не суче по-малко. На майката вече й се струва, че потребността да го слага на гърдата се увеличава! Защо майката и бебето попадат в такава ситуация? На много мами тя изглежда без изход. Майката е в капан: от една страна тя не иска да прекратявя да кърми неготовото от отказ от гърдата бебе, от друга страна разбира, че нейният живот повече прилича на съществуване, тя попада в заисимост от настроенията и поведението на бебето. Като майка, и аз съм била в такава ситуация. Ставайки консултант по въпросите, свързани с кърменето, аз научих за причините за възникването на подобни ситуации, разбрах как да ги предотвратя и помогнах на много мами да се справят с такива проблеми...

Причина. Ако би се отстранила нямаше да има проблем, но в нашия случай, за съжаление, да се отстрани причината е почти невъзможно. Тя е вписана в устройството на нашия цивилизован живот и ние не можен тук кой знае колко осезаемо нещо да изменим. Проблемите с кърменето, с общуването при майката и подрастващото дете, са свързани преди всичко с това, че съвременните млади жени нямат възможност по време на своя живот да наблюдават за други жени кърмещи и отглеждащи своите деца.  Те не знаят как изглежда естественото хранене в реалния живот, и не знаят как да се държат.

Поведението на родилата жена и новороденото в много аспекти е инстинктивно и е основано на изпреварване и изпълнение на желанията на малката същество. Майката постоянно се наглася и се вслусшва в потребностите на бебето честичко забравяйки за своите желания и нужди. Тя знае, че трябва да храни новороденото при първо поискване, че гърдата за него е най-доброто утешение, че никой не може да я замени. Всичко това е така. Така трябва да се прави. Но на майката никой не й обяснява, че с появяването на бебето в живота й, необичайно силно изменящ се, все пак си остава нейният собствен живот. Придобивайки много нови изключителни грижи и събития, живеейки с малкото съвършено несамостоятелно същество, майката става много важен човек. Майката сега ръководи живота на бебето. От нея зависят неговото здраве, неговото поведение, неговото развитите. Бебето ще расте и неговото поведение ще се мени, а майката ще го направлява. В съвременните семейства честичко се случва именно новороденото да стане главно не само в двойката мама-бебе, но и главен човек в семейството.

Поставяне бебето на гърдата – основа на естественото хранене и централната част, на която се основават отношенията между майката и бебето. Кърменето – това е взаимодействие между двама човека. То се изменя според растенето на бебето и според изменението на отношенията между майката и детето. Поведението на бебето се изменя според неговия растеж и поведението на майката е длъжно да се изменя в съответствие с растежа на бебето. Но съвременната мама никога  не е виждала как е необходимо да се държи с бебето, как е необходимо да се развиват техните отношения и продължава да се отнася към него като към новородено. И постепенно бебето от водено се превръща във водещо.

Аз не мога да направя така, че съвременните жени да придобият необходимия им опит по естествен начин, наблюдавайки други мами. Но аз се постарах, заедно с други консултанти по кърмене, да отделя на майките, кърмещи своите бебета няколко основни момента, които е необходимо да знаят съвременните жени за да може кърменето да бъде просто част от техния живот, приятна и ясна, но само част, а не единствената съставка.

Първо, има няколко момента, усложняващи живота на майката и бебето, не свързани пряко с кърменето, но свързани с особеностите на нашия живот:

1.   В съвременните условия се е получило така, че мамите и бебетата честичко през деня се оказват заключени между четирите стени един с друг. За бебето през първите няколко месеца от неговия живот това е напълно достатъчно, но ситуацията не се изменя според растенето на детето. На бебето му е необходимо постепенно разширявние на зоната на взаимодействие с външния свят. Неговите контакти с външната среда трябва да стават все по-разнообразни и да стават все повече. Неговата площадка за изучаване на света трябва постоянно да се разширява. А в реалния живот за съвременното дете през по-голямата част от времето съществува само света на неговата квартира, а от хората – само мама. А много майки ограничават пространството на бебето чрез кошарата... На детето му е необходимо да расте в обкръжение на семейство от няколко човека и на пространство по-голямо от квартирата. В естествените условия, колкото по-голямо става детето, толкова повече се отделя от майка си и толкова повече си взаимодейства с обкръжаващите го семейство и свят. И все по-малко време му остава за сучене. Ако детето няма с кого или с какво да си взаимодейства, то може просто да си взаимодейства с майка си през всичкото време, сучейки гърдата. Затова, ако наоколо няма семейство и обкръжаващото го пространство е много ограничено, е важно да  се намери друг кръг на взаимодействие за детето, и да се помисли за това, как той да се разширява според растенето на детето. Много майки забелязват, че едно и също дете, намиращо се в един и същ стадий на развитие може непрекъснато да суче гърдата в къщи и въобще да не суче при излизане на разходка и на гости.
2.   Сега съществува мнение, че с детето трябва непрекъснато да се „занимаваме”. И майката смята за свой дълг да развлича детето през цялото време докато то не спи. В резултат се получава, че детето не се опитва да действа самостоятелно, то чака да го развличат. А, освен това, на детето е необходима мама не в ролята на постоянна играчка. На него му е необходимо да наблюдава дейностите на възрастния човек според израстването си и да участва в тях все повече. Майката е длъжна да направлява дейностите на детето, намиращо се с нея, поощрявайки неговата самостоятелност в изучаване на обкръжаващия го свят, и своевременно да го ограничава, ако неговото поведение се приближава до граници, които, имайки предвид неговата възраст и развитие все още е длъжно да не престъпва.

Пример за нагледност: Мама бели картофи. Бебето до три-четири месеца е напълно доволно от присъствието си близо до мама по време на този процес. Близо означава в непосредствена близост – на ръце или не по-далеч от една ръка растояние. На 5-6 месеца на бебето ще му дотрябва обелен картоф, за да го изучи от всички страни, оближе, полюшка. На 7-9 месеца бебето ще седи в майка си, наблюдавайки процеса на белене докато това не му омръзне, след това може да го пуснат на пода до мамините крака заедно с обелен картоф, близо до годинката на бебето може да му дотрябва пластмасов или тъп метален нож, то ще седи и с делови вид ще се опитва да реже картофа. Около годинка бебето с удоволствие ще участва в миенето на картофа и в опитите си да го бели, може да нарежда обелените картофи във вода, ще се опитва да ги реже. Към двегодишна възраст той вече може да получи не много остър нож, той вече ще го държи напълно правилно и ще бъде ужасно радостен, когато нарезаните от него неравни парчета картоф с различни размери ще се отправят в истинската тенжера със супа. Между две и три години детето ще осъвършенства своя навик на резане. То ще подтичква към мама да гледа какво тя прави. Но то вече нагледало се на ежедневния процес, обичайно приготвяне, вече няма да го интересува. По-скоро то би се занимавало с някакви-си негови работи недалече от мама. Но ако мама прави нещо по-особено, например, пече пай, тогава детето ще поучаства с удоволствие активно в това занимание.

По време на целия този процес е важно да се показват на детето границите на допустимите за него действия. Например, ако бебе на 4-5 месеца се стреми към острия нож, трябва да се отстрани, казвайки че това е мамин нож и с него работи само мама, ако то на 6-8 месеца иска да излива водата и да разпилява картофите, трябва веднага да се лиши от възмоността да прави това, спускайки го на пода. На бебето е безполезно да се обяснява, че не трябва да се разлива вода, т.к. подът ще бъде мокър, на него трябва да му се покаже, че това действие е неприемливо...

Сега съвременната мама се старае максимално да отвлече детето от своята работа, за да „не й пречи”, или бързичко да я свърши докато бебето спи, а вече след това да се заеме с детето. Става въпрос не за това, че не е нужно въобще да се отделя време на детето, а за това, че детето е длъжно винаги да взима възможно участие, което е по силите му в живота и работата на своето семейство. Правейки с детето необходимата работа е напълно възможно да се намери време исключително за занимания с детето. Но нали докато са вършели работата заедно майката не е лишавала детето от внимание, обратно, те постоянно са общували, при това на необходимото ниво – детето е следвало майка си, тя е ръководила неговоте действия и е предоставяла необходимата самостоятелност. Затова, аз не мисля, че на детето постоянно включено в живота на майката и семейството са  необходими специлани занятия, насочени към неговото развитие.

За растящото дете, живеещо заедно с майката интересен и активен живот сученето на гърдата ще бъде част от този живот, но не единствената.

Има няколко момента свързани непосредствено с организацията на кърменето, с поведението на майката и бебето по време на поставяне на гърдата:

•   Преди всичко, майката от самото начало не бива да забравя за кърмене по собствено поискване, а не само по поискване на бебето. В ситуациите, когато на нея й е удобно или необходимо тя може и е длъжна да постави бебето на гърдата по собствена инициатива. Например, когато новороденото нещо се е проспало, и нея това я безпокои, или когато има проблеми с препълнени гърди, или когато й се струва че назряват запушени канали, или когато планира излизане на улицата, но не й се иска да кърми в студа и т.н.
•   Майката не трябва да се устройва с особени условия за кърмене. Например: в стаята абслолютна тишина, една и съща поза, един и същ фотьойл. Бебето трябва да привикне да се храни в тези места и положения, в които майката сметне за нужни.
•   Майката е необходимо да показва на детето граници на неговите възможности на отношение към гърдата. Именно, гърдата може само да се суче, при това в правилно положение. За  всеки случай: гърдата не трябва да се изтегля, да се пропуска между челюстите, предъвква, хапе, гризе, отгризва и прочие... Много съвременни мами позволяват на бебето да се „лигави” със зърното. И болшинството не се замислят над това, че да научат бебето правилно да се държи на гърдата – това е една от главните мамини задачи в първите дни и седмици от живота на бебето. От това, колко добре бебето се е научило, благодарение на майката, да се захваща, задържа и суче гърдата, зависи не само неговия растеж, но и достатъчната лактация на майката.
•   Продължителността на поставяне през първото полугодие не е необходимо да се ограничава. Бих казала, че не бива да се ограничава. Понякога (колкото може по-рядко, а най-добре, през първото полугодие това да не се прави) може да се отнеме от бебето гърдата в такъв момент, когато то се е насукало, но не и в тези моменти, когато то е още активно и жадно суче.
•   На второто полугодие от живота при поставяне на гърдата по време на бодърстването на бебто, може да се отнема гърдата, само ако го изискват мамините обстоятелства, но не бива да се прави това, когато бебето суче активно и с голямо желание. През втората, третата, четвъртата и т.н. години кърменето не е нужно всеки път да се доизчаква, докато детето не пусне гърдата. Такива поставяния може да има, но те не бива да преобладават. Преди отбиването продължителността на поставянията трябва да бъде символична.
•   За майката е желателно от второто полугодие от живота на бебето, а след годинка – задължително, понякога да излиза от вкъщи за известно време без бебето. Този пункт, разбира се, е важен за тези майки, които не са тръгнали на работа. Бебето трябва да оставя с човек, към който е привикнало и на който се доверява. И в детето може да се появи опит да заспива през деня без мама.
•   Когато бебето заспива с гърдата, тя може да се отнеме, когато то вече не я суче, и може да се отнеме тогава, когато смуче „полекичка”, ако това не води до събуждането на бебето. В първите три-четири месеца, по-добре гърдата да не се отнема, докато заспалото дълбоко бебе не я пусне. Потребността да спят, сучейки гърдата съществува при някои бебета през първите седмици от живота. При тримесечните деца необходимост да спят, сучейки вече няма. За бебетата по-големи от половин година често се появява потребност да си проспят дневните спанета, сучейки гърдата. Не си струва майката да се бори с това, т.к. ако не даде на бебето да поспи, може да се получи капризнечещо, недоспало бебе. Използвайте тези моменти за собствена почивка заедно с бебето.
•   В тези ситуации, когато бебето явно няма с какво да се занимава и моли за гърдата, защото му е скучно, е необходимо да се стараете да му потърсите алтернативно занимание. Но ако на майката именно сега не й се иска да отвлича бебето и на нея самата и се иска да си почине, излишното постявяне няма да навреди, просто се старайте да не се увличате с този начин на „развлечение” на бебето, не го използвайте твърде често.
•   Честичко мамите предлагат на бебето гърда в тези моменти, когато им се иска да го отвлекат от някакво занимание, което според гледната точка на майкта е неподходящо в дадения момент. Детето трябва да превключва не на сучене на гърдата, а на друго занимание. Ако това не се прави, в крайна сметка се получава, че майката твърде често дава гърдата в тези ситуации, когато е нужно да се измени нежелателно поведение, а да се измени нежелателното поведение на палавника понякога се налага 10 пъти на ден, ако не и 20...
•   Примерно от втората година от живота на детето е необходимо понякога да се предлага гърдата не веднага когато то си я поиска. Ако бебето е помолило за гърдата, а майката не дава гърдата веднага или не може да направи това, тя е длъжна да покаже на детето причини за своя отказ (те непременно трябва да са очевидни за детето. Например, обяснение: „когато измия плодовете” не подхожда) и да покаже кога ще може да предложи гърдата (когато разрежа тази ябълка, например...). През втората година от живота да се дава гърдата колкото може по-бързо при тези обстоятелства, близо към втората година времето за очакаване, в зависимост от обстоятелствата, може да се удължи, а на втората-третата година времето на очкаване за кърменето понякога! се удължават дотолкова, че за потребността да се постави на гърдата може и да се забрави този път... Но има, разбира се, ситуации, когато поставянето на гърдата е ненужно да се отлага: детето е изморено, иска да спи, а също, ако се нуждае от утешение с помоща на гърдата, когато го боли, страшно му е.
•   При нощните поставяния може гърдата да се отнема, ако на майката й се иска да се обърне и да си смени положението. Но това може да се направи тогава, когато детето се е понасукало, а не точно когато е поставено. В повечето случаи децата, нямащи проблеми, сучат през нощта не продължително, без съвсем да пречат на майка си да спи. А майките, спящи с бебетата си от раждането им, бързо привикват към съвместния сън с детето, и нощните сукания на детето не им пречат да си отпочинат нормално.
•   Детето през втората година може да взима различни пози при кърмене. Както и детето да се поставя да суче гърдата, то е длъжно да съхранява правилния захват на зърното и да не причинява на майката неудобство. Своята собствена поза майката трябва да избира сама, а детето е длъжно да наглася собстените си удобства според майка си. Майката би било добре да се замисля за перспективата. Например, на една мама е било удобно, когато бебето заспивало лежейки върху нея, когато е било новородено. На детето така му е било удобно и на година и половина, а майката към година и половина разбрала, че повече няма сили да спи така... А на детето и на година и половина това му било много удобно и нямал намерение да се отказва от този навик...
•   Детето не може само да си получи гърдата из мамините дрехи. То може да покаже, че тя му е нужна. Доставянето на гърдата е длъжна да направи мама, преди всичко заради това, че ако разреши това да се прави от детето, в ситуации, в които това е неудобно, ще бъде трудно да се забрани без скандал, това от една страна, а от друга – това е мамин предмет и само тя е длъжна да се разпорежда с него (със себе си), а не друг човек.
•   Тогава, когато бебето започне да човърка с ръце нещо-си на майка си по време на кърменето, (най-вече около годинката, или малко по-рано), майката трябва да бъде много внимателна към своите усещания. Ако на нея това „човъркане” е неприятно, тя е длъжна веднага да превключи детето на плисето на дрехата или на нещо друго (пръсти, мъниста за кърмене и т.п.) Не трябва да се отлага ограничаването по този въпрос „за после”. „Ще помисля за това утре” тук съвсем не подхожда! Желанието с нещо да си играят по време на сукането на гърдата е характерно за всички деца. И само от майката зависи до колко далече в това ще се достигне. Някои деца могат, например, незаетото зърно да го отвинтват с нокти... Някои мами позволяват по другата гърда да се кара малка количка, за да не е скучно да се суче...


Преведе Poli. от narod.ru

Последна редакция: вт, 30 май 2006, 18:19 от Poli.

# 1
 • София
 • Мнения: 272
Благодаря!
По моите скромни наблюдения съм абсолютно съгласна

# 2
 • София, Дружба
 • Мнения: 378
и по моите скромни наблюдения съм много много съгласна
много полезна статия

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 033
Благодаря Hugмного интересна статия

# 4
 • София
 • Мнения: 83
Много полезна статия особено за по-големите кърмачета. При нас ситуацията с искане на гърдата на всеки пет минути зачестява много, ако по някаква причина отложа излизането навън, а като сме навън хич и не се сеща да суче.

Много от нещата правя интуитивно, но е хубаво човек да се замисли върху това, което прави. Благодаря!

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
И за мен беше много полезно - благодарности Grinning

# 6
 • София... с надежда за преселение.
 • Мнения: 3 926
Много благодаря за статията. Ще се поуча. особено от описанието на беленето на картофи... явно наистина трябва да започна да й казвам как може да помогне на мама. Тя ще е доволна Grinning

# 7
 • Габрово
 • Мнения: 559
Много полезна статия!!! Simple Smile

# 8
 • в пространството на любовта
 • Мнения: 1 734
Поли ,статията е страхотна!  Hug
Много благодаря за превода!   bouquet

# 9
 • Мнения: 3 595
Много полезна статия! Благодаря!  Hug

# 10
 • Stara Zagora, BG Sindelfingen, DE
 • Мнения: 619
При нас ситуацията с искане на гърдата на всеки пет минути зачестява много
и вече се чудех какво да правя...но статията ми действа успокояващо...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт