Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 май 2006, 08:53 ч.

Как може да се издири дете?

 • 1 969
 • 28
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 671
Здравейте!
Аз по принцип не пиша в този форум, но от време на време ви чета и сега ми се иска да ви попитам нещо. Става въпрос за племеницата на най-добрата ми приятелка, която е на 2 години.
Брат й се ожени и преди близо година жена му изчезна с детето. Не искала повече да живее с него и  отишла на друго място. Те веднага подадоха жалба в полицията, че е взела детето, но от там им казали, че това са си семейни работи и да се оправят сами. След около месец момичето се обадило и довело детето за няколко дни. Била започнала работа (тя е готвачка) с нощни смени и оставяла детето в някаква детска градина нощем да спи. Семейството на приятелката ми - майката и бабата веднага предложиха да го гледат докато тя е на работа, да не нощува внучката им на чужди места. Така си мина зимата - детето в тях по няколко дни, няколко дни и с майка си. Положението се беше закрепило и братът на моята приятелка и жена му започнаха да обсъждат развод. Той има желание да се грижи за детето, да го взима за по няколко дни, да го подпомага финансово. Така нещата вървяха към някакъв консенсус допреди месец.
Тогава жена му отново изчезна с момиченцето. Те са проучили въпроса и са разбрали, че е изтеглила заем от 5000 лв. Преди няколко дни са им казали, че е напуснала работа, а те са разбрали, че има роднини в Дания. Сега се страхуват, че е отвела детето там. Специално за пълномощно знам, че много нотариуси издават такова, защото и майка ми е вадила фалшиви навремето за мен и брат ми (татко все беше по чужбина), за да ходим на училищните екскурзии.
Някой може ли да ми каже какво може да предприеме бащата? Документи за развод още не са подали. Той днес пак ще ходи да пуска жалба, но не се надява много на нея след като първия път полицията не е направила нищо.
Ще съм ви много благодарна ако може да помогнете със съвет.

# 1
 • София, Света троица
 • Мнения: 351
Аз по принцип не пиша в този форум...
Това уточнение за какво беше?

# 2
 • София
 • Мнения: 1 671
Не съм наясно с тези неща около попечителство на децата и развод  newsm78 и не знам дали вече не е обсъждана подобна тема. Ако трябва да съм честна хич не ми е ясно коя процедура каква е - видях, че има разни теми, които са за задълженията на бащата и т.н., но не ми е ясно дали това касае такъв случай. Самата аз все още нямам деца и единствената правна консултация съм правила преди да сключа брак за имотен въпрос. А в този форум видях, че се разискват теми главно как да се предпазят жените и децата при развод, затова реших, че някой тук може да знае какво може да направи бащата, ако иска да намери детето си и да се грижи за него.
Цялото семейство на приятелката ми е много притеснено, че не могат да открият майката и детето. Никой не иска да отнема правата на майката или да й забранява да го вижда или нещо такова - просто искат да знаят дали момиченцето е добре, къде е и поне по няколко дни да могат да го виждат.

# 3
 • София, Света троица
 • Мнения: 351
Момичето дава информация, че не е писала, но има въпрос. Нормално, и аз като вляза да питам в подфорум, където не пиша, се обяснявам отдалеч, нормално е и, обикновено, скъсява разстоянията, но...
А това какво отношение има към темата... Набираш брой постинги ли?

# 4
 • Мнения: 812
А това какво отношение има към темата... Набираш брой постинги ли?

Същото важи и за теб...Като не можеш да отговориш.... smile3513

# 5
 • NL
 • Мнения: 1 559
ЕЕ..все ще се намери някои заядлив тук #Cussing out #Cussing out #2gunfire

# 6
Evelinar,мисля ,че най-точен и компетентен отговор би получил бащата от адвокат.Тук е много строго в това отношение,особенно като един от родителите няма представа къде се намира непълнолетното му дете.След като изминат 24 часа от отсъствието на майката и детенцето той има пълното право да подаде молба за издирване.Но за да му обърнат внимание и да има резултат мисля ,че един адвокат ще му бъде доста от полза.Пожелавам успех

# 7
 • София
 • Мнения: 1 671
Мас,
Много ти благодаря за отговора.  Hug
Те днес са били в полицията и утре бащата ще подаде молба за издирване. Това, че и преди са ходили по същия повод явно е впечатлило полицаите. На мен като цяло ситуацията им ми се струва абсурдна и ми е мъчно, че с нищо не мога да им помогна. Семейството е свестно и макар, че живеят доста скромно имат желание да се грижат за детето.
А някой дали знае ако майката е извела детето с фалшиво пълномощно - дали на митницата са запазили копие от него? През 2002г. пътувах като придружител на непълнолетния ми брат с фалшиво пълномощно, викаха ме на границата с всички документи, но не си спомням дали задържаха фотокопие или оригинал от тях.

# 8
Мила Евелинар  мисля,че не се оставя фотокопие от пълномощното на границата,но информация за всички лица преминали през БГ.гранични пунктове има и точно това е едно от първите неща които се се прави -т.е подават сигнал до БГ.граници.Още ведъж пожелавам успех на семейството.Много неправилно решение е взела майката с това да лиши бащата и неговото семейство от каквато и да е информация за детенцето.Всичко е въпрос на култура и възпитание

# 9
 • Испания
 • Мнения: 1 327
момичета, няма нищо по-гадно и тъпо от това да пуснеш тема и някой си да се яви и да започне да пише глупости или да задава тъпи въпроси!

evelinar, принципно копие на границата винаги остава. не се оставя копие единствено от смъртен акт на единия родител и копие от акт за раждане на дете на т.нар. самотен родител.
това принципно... има обаче n на брой случаи, в които те пускат и без пълномощно. аз съм ставала свидетел на много такива случаи.
честно казано за полицията много се съмнявам доколко ще направят нещо по въпроса, освен ако нямат хората връзки там...
защо не пробват с частни детективи? те поне имат връзките да проверят дали е напуснала страната и няма да се бавят за разлика от куките...

# 10
 • София
 • Мнения: 1 671
Мац, Еlito,
Пак ви благодаря.  Hug И аз си помислих за частен детектив, но както ви казах - семейството има скромни възможности. Бащата на приятелката ми почина преди по-малко от 2 седмици след тежко боледуване и това влоши финансовото положение. Затова си мисля, че не е удачно да им го предложа. Приятелката ми едва тази седмица ми каза за проблемите си, защото знае, че чакам дете и не иска да ме тревожи - и погребението беше премълчала даже. Иначе на мен ми се струва, че много са чакали.
Майка й е съсипана от загубата на мъжа си и от отсъствието на внучката и няма много сили. Иначе е прекрасен човек - акушер в "Шейново", а бабата е бивша медицинска сестра. Не иска по някакъв начин да навреди на снаха си, защото тя все пак е майка на това дете. Брат й направо е като луд и само иска да знае, че дъщеря му е добре. Решил е, че ако жена му иска попечителството - нека да е така, но той да има възможност също да се грижи за детето си и да му плаща издръжка. Искат да взимат от време на време малката при тях и да се грижат за нея. Иначе момиченцето вече разбира и знае кой е "тати".  Последно било започнало да се стряска докато спи и да плаче по цяла нощ. Това още повече ги притеснява. И нямат никаква вест от нея от 17 април.
Желанието на семейството беше да се разведат мирно и тихо и да се осигури на детето едно нормално бъдеще.

# 11
 • Испания
 • Мнения: 1 327
evelinar, тъй като жена му я няма от толкова време, пък и нямат развод, това означава, че той доста време не е пращал пари за детето. извинявай, но ако чакат някой от полицията да си размърда задника и да свърши някаква работа ще мине още бая време.. т.е. той още бая време няма да има на кого да дава пари за детето.... така че ако има желание - ще намери начин  Wink

# 12
 • София
 • Мнения: 1 671
Така е! Но не знаят как да я намерят. Опитали са с приятели, познати, роднини. И в работата и са се обаждали много пъти. Той й е предложил издръжка до 200 лв за детето, а и да поема някои разходи по дрехи и след време образование. Заплатата му е 500 лв и мисля, че не е зле - днес видях за какви издръжки се борят другите майки като почетох за проблемите на самотните родители. Тя му е казала, че ще го съди за издръжка от 75 лв. Честно да си кажа не виждам логиката й.  newsm78
Казаха ми, че тя първия път като отвела така детето за месец без да се обади, после го довела с летни дрешки, а било вече зима. Приятелката ми купила космонавтче и обувки, майка и други неща за малката. Зимата са гледали детенцето понякога по цяла седмица, но всички са против момиченцето да спи в някаква детска градина нощем, докато тя е на работа. Опитвали са да я подпомогнат - дори допреди няколко месеца смятаха, че двамата може пак да се съберат.
Предполагат, че тя има друг мъж, който й помага финансово и нарочно не иска да поддържа връзка с тях, за да започне нов живот. Не ги интересуват тя какво прави, а къде е с детето. Тя има брат, който се е опитал да им съдейства, но и той не знае къде е сестра му. Даже започват да си мислят дали не им се е случило нещо лошо - проверили са по болници, но няма резултат.
Аз не искам да я съдя - впечатленията ми от нея са, че е чудесна майка, но и бащата не е лош - не бие, не пие, дава си парите вкъщи. Не бих могла да съдя единия или другия. Дори причината поради която се е изнесла ми се струва абсурдна! Така че не мога да намеря никаква логика в поведението и - до миналата година твърдеше, че има прекрасен съпруг и е много щастлива. И я познавам като много зрял, уравновесен човек. Но сега не ми се струва много "зряло" да изчезнеш без да кажеш къде си.

# 13
 • Мнения: 4 770
От всичко, което си написала си правя следните изводи.
Как да я намерят не мога да ти кажа - момичетата са ти дали доста информация, има възможности.
Тя се е върнала веднъж, ще се върне и втори път. И ще установи контакт с тях. За това не се безпокой. Най-малкото трябва да има дело за развод.
Ако е извела детето извън страната какво ще стане? Представи си следното - тя отива, пита бащата - съгласен ли си да излезем извън страната - и той какво? Ще откаже ли? Няма начин. Щом обича момиченцето ще го пусне зад граница.
Така или иначе - дори и да го бяха питали, пак щяха да са зад граница /ако са там/ - и така той не може да вижда детето. Но какво може да направи? Да не даде разрешение детето му да излезе в чужбина ли? Не ми се вярва да го направи.
Мисълта ми е - ще се примирява човека с положението. Мисля, че онази ще се обажда, за да използва семейството /както веднъж вече е направила/. Може да я съди и да се опита да й отнеме правата - като използва това, че оставя детето нощем някъде си - но едва ли нещо ще излезе от това.

# 14
 • На север от "Подковата"
 • Мнения: 14
Аз се опитвам да се поставя на мястото на майката.За да не се обажда,сигурно има основателни причини.Щом и според теб е чудесна майка,значи не би навредила на детето си.
Сама казваш,че за много от разказаните неща няма логика.Вярваш ли напълно на приятелката си?Дори да е така,не можеш да бъдеш сигурна,че намеренията на близките й са напълно почтени.За да побегне една майка,значи се е почувствала застрашена.Ако е искала да навреди на детето си,сигурно за по-лесно би го зарязала при бащата и да си гледа живота.Повтаряш много пъти,че не искат да й отнемат родителските права,съгласни са ,тя да е попечител. Щом изобщо се повдига този въпрос и се повтаря,че никой не иска да стори нещо лошо на майката,значи все пак се е разисквала подобна перспектива.
Пиша ти като жена,която все още живее с бащата на детето си по глупавата причина,че непрекъснато ми се натяква,че детето ще остане при него.И аз не съм лоша майка,повярвай ми!
Не се сърди,но моето мнение е,че е по-добре да не се намесваш в този случай.Вярвам,че искаш да помогнеш на семейството на приятелката си,но сигурна ли си,че няма да навредиш на детето?
Приемай нещата по-спокойно,не ги вземай толкова навътре,защото никога не знаеш,къде точно е истината.
Моли се (ще се моля и аз) детенцето да е добре!Вярвам,че е така. Дано не греша!Също вярвам,че майката ще се обади,ако не на бащата,то на своите собствени роднини.Нека да изчакат още малко и  да се обаждат на роднините й за информация.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт