Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 май 2006, 12:36 ч.

хазяи, квартири, неволи..аман!

 • 3 637
 • 20
 •   1
Отговори
 • Германия
 • Мнения: 899
Уф, прекипяло ми е и искам да ви се оплача!
Живеем на квартира, в апартамент, собственост на сина на приятелка на майка ми. Апартаментът е хубав и наемът нисък, което много ни помага. До тук добре. Хазяите са особняци - жената е мнителна и доста скъперна, а мъжът крайно дразнещ..
Нанесохме се там, след като брат ми и жена му се изнесоха от него. В същия ден. Нямаше почистване или освежаване на апартамента от страна на хазяите, ние си изчистихме и пооправихме, доколкото имахме възможност.
Съответно започнаха да се развалят разни неща. Чупят се дръжки, казанчето и хладилника се скапаха и т.н. Аз се старая да поддържам максимално чисто и да пазим всичко, но е логично да се захабяват мебелите или нещо да се разваля.
Дограмата е алуминиева, слагали са я преди доста години някакви тарикати, частите май били крадени или нещо такова. Съответно дръжките се разпадат. Преди няколко дни тази на вратата в спалнята падна окончателно. Майка ми се зае да доведе майстори, които да я сменят, докато сме на работа. Дръжката сменена. Обаче механизма счупен. Трябва и той да се сменя. Майка ми казала на хазяйката, която много се разстроила. Синът й ще се връща скоро и трябвало да си види апартамента, а ние едва ли не сме го съсипали.
Уж щели те да сменят механизма и да го платят, ама това казано с половин уста. Майка ми и тя ме изнерви допълнително, защото като
се захване с нещо и не пуска, зор та зор. Сега с майсторите щял да ходи май хазяинът, а аз не искам той да ми се мотае вкъщата, защото е голяма любопитка и ще гледа навсякъде. И изобщо и аз не знам защо се нервя, но аман от кретени. Той искал да присъства, според майка ми, за да не ги излъжем за парите. Накрая сигурно няма и да платят, а аз не искам нашите да дават пари, та ще трябва ние. А сега не е изобщо момента.
И синът ще идва на оглед, а ние сме пушачи и знаете какво става със стените. Искахме хазяите да купят латекс, ние да боядисаме - нъц. И после - съсипахте го!
Брат ми докато живееше там се развали ключалката на вратата, те бяха казали, че ще е платят, но накрая брат ми си даде парите за поправката.
Ей за това най-много ме е яд - нищо не искат да направят за жилището, а за всичко ние сме виновни.  ooooh!
Изплаках си мъката, кажете сега права ли съм да се ядосвам или не..

# 1
 • Мнения: 1 172
Сега с майсторите щял да ходи май хазяинът, а аз не искам той да ми се мотае вкъщата, защото е голяма любопитка и ще гледа навсякъде. И изобщо и аз не знам защо се нервя, но аман от кретени. Той искал да присъства, според майка ми, за да не ги излъжем за парите.
Абсолютно не си права! Хем искаш да плати ремонта, хем да няма нищо общо с майсторите? И как ще стане това? Човекът има право да види каква е щетата, да си намери майстор и сам да прецени как да я ремонтират и каква сума маже да даде. След като не искаш ти да плащаш, в качеството на каква ангажираш майстори и вземаш решения как да се харчат парите на хазаина ти? Той дал ли ти е такова правомощие?
И аз ако давам жилище под наем и от мен се очаква да платя даден ремонт, ще държа да видя за какво става въпрос и сама да избера как да го отремонтирам. Това е инвестиция в жилището (при това дългосрочна) и не си ти човекът, който да определя еднолично какво да се направи.
Махни майка си от отношенията ви с хазаите - говори доректно с тях, а не през нея и още куп хора, така ще знаеш точно кой и какви претенции има, а не интерпретациите на хората по веригата.

# 2
 • София
 • Мнения: 481
Аз си мисля, че при положение , че наемът ти е нисък можеш да си позволиш да купиш нещо, което се е счупило. Представи си , че наемодателят се ядоса и ви изгони. Трябва да търсите нова квартира, да я чистиш, а наемът й да е по-висок.

# 3
 • Мнения: 34 821
Добре де, нали ще плати бравата  newsm78
В този случай, от ваша страна би трябвало да му разрешите достъп до собствения му имот.

# 4
 • London, Sofia
 • Мнения: 8 917
Аз си мисля, че при положение , че наемът ти е нисък можеш да си позволиш да купиш нещо, което се е счупило. Представи си , че наемодателят се ядоса и ви изгони. Трябва да търсите нова квартира, да я чистиш, а наемът й да е по-висок.
Peace

# 5
 • Мнения: 945
Искам да ти раzкажа как е тук в Германия.

Тук нещата са строго регламентирани. Когато влиzаш в жилището то е боядисано с бял латекс и всичко е иzправно. Докато живееш так ако щеш пенбяно го направи или с вестници облепи. Но когато го напускаш си длъжен да го оставиш както си го получил.

Ако си правила някакви подобрения по жилището като го напускаш се раzбираш с хаzяина колко да ти плати zа това, което си направила или ако той не го иска, си длъжна да го махнеш.

Ако ти се счупи нещо докато живееш там, си го отремонтираш и си плащаш zа това. В крайна сметка хаzяина не ти го е счупил. А що се отнася до дръжки на врати и т.н. ние всеки път си ги сменяме като влиzаме в квартирата и като напускаме си слагаме оригиналните.

# 6
 • Германия
 • Мнения: 899
Принципно сте прави.
Притесненията за влизането на хазяите е, че те имат ключ от дома на родителите ми и след ено инцидентно влизане на мъжа в апартамента, изчезна известно количество злато от това на майка ми. Иначе - съм съгласна, че той трябва да види, за какво ще плати, просто се притеснявам, че ще рови във вещите ни. А няма как да присъствам там, защото ми е много трудно да изляза от работа, т.е. ще бъдат сами хазяина и майсторите.
Не е сигурно, че ще платят, а аз смятам, че това е тяхно задължение, защото се оказа, че те са знаели, че е проблемен този механизъм, но не са го оправили, преди да се нанесем ние.
Аз не искам да бъда некоректна. Но както не съм, така и не желая да бъдат с мен, особено, когато се иска нещо от нас се набляга на приятелството между семействата, а когато ние искаме нещо - приятелството не е приоритет.
А също така си мисля, че наемодателя трябва да се грижи за жилището, особено при смяната на наемателите.
Не ме разбирайте погрешно, просто исках да се пооплача и да ми олекне..

# 7
 • София
 • Мнения: 3 416
 Май само аз разбрах от какво точно се оплакваш. Старо жилище, дори при най-добросъвестно използване - просто се разпада, поврежда и т.н. защото му е дошло времето. Само дето наемодателите пропускат този факт и им е по-изгодно да кажат - "Вие го повредихте, счупихте-платете си го, ако искате да е наред".
  Ние напускаме квартира в която сме 7 год. Правени са само подобрения, каквото се счупи го правим(ама направо ми писна, защото повечето неща са стари и постоянно дават фира).
Дограмата в блока е на 25 год, ако не сме я боядисвали и почиствали редовно до сега да е паднала, онзи ден се счупи дръжката на вратата- нищо по-различно не съм правила от друг път - ама явно 25 год са предостатъчни.  Хазаите искат да водят майстори да вземат мерки за нова дограма(ще я слагат след като се изнесем) и постоянно ни дават зор.  Ама аз не съм съгласна да ми се разхождат някакви непознати хора в жилището(а да не говорим после за кражбите по доноси от такива фирми) - докато съм платила смятам, че е редно да имам спокойствието да живея както аз искам и да не ми се определя кога и колко време трябва да съм в къщи заради удобството на майсторите.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 516
Мен ме озадачава това за латекса.
Според мен е редно вие да си го купите и боядисате, щом искате.
Иначе и да не го направите те не би трябвало да имат претенции към вас, защото във всеки стандартен договор за наем е взето в предвид, че жилището се връща във вида, в който е получено като се взема предвид нормалното състаряване като се живее в него.

Ние сме хем наемател, хем наемодател. И честно казано ми се струва нечестно все да искаме нещо от хазяите. Хората са преценили че в това състояние го дават за тези пари. И ние решаваме - съгласни или не сме. Като искам подобрения (от вида на минаване с латекс) си поемаме разходите. Ние нашата квартира така си я поддържаме. Виж сега не сме се втурнали да сменяме дограмата например, това не сме склонни да го платим. Но боядисването, смяната на душ батерията, бравата, ей такива елементарни неща. Нашите хазяи ни предложиха да си я сменим, за да нямат те ключ от апартамента.
По същата логика апартамента, които ние даваме под наем поддържаме като хазяи. Там например отговорността за решетки на прозорците е наша, или за счупена тоалетна, или за подмяна на тръбите, но за всичко останало момчето, което живее там не ни е търсило. И според мен така е редно.

Не може да се очаква че всичко, което се счупи трябва хазяите да го плащат, защото видиш ли имота е техен. Преди някой беше писал за изгоряла крушка. Е, нали тая крушка на мен ми свети, не на хазяите, не мога да искам те да ми я сменята, защото видиш ли лампата е тяхна.

Макар и живеейки под наем, за момента, в който аз пребивавам в дадено жилище смятам поддръжката му за моя отговорност. В крайна сметка това е моят дом. Peace


И като ти чета сега посдтингите пак се убеждавам по-добре при непознати, отколкото сделки с познати.

Последна редакция: вт, 30 май 2006, 15:08 от SmaRt

# 9
 • Германия
 • Мнения: 899
Май само аз разбрах от какво точно се оплакваш. Старо жилище, дори при най-добросъвестно използване - просто се разпада, поврежда и т.н. защото му е дошло времето. Само дето наемодателите пропускат този факт и им е по-изгодно да кажат - "Вие го повредихте, счупихте-платете си го, ако искате да е наред".
  Ние напускаме квартира в която сме 7 год. Правени са само подобрения, каквото се счупи го правим(ама направо ми писна, защото повечето неща са стари и постоянно дават фира).
Дограмата в блока е на 25 год, ако не сме я боядисвали и почиствали редовно до сега да е паднала, онзи ден се счупи дръжката на вратата- нищо по-различно не съм правила от друг път - ама явно 25 год са предостатъчни.  Хазаите искат да водят майстори да вземат мерки за нова дограма(ще я слагат след като се изнесем) и постоянно ни дават зор.  Ама аз не съм съгласна да ми се разхождат някакви непознати хора в жилището(а да не говорим после за кражбите по доноси от такива фирми) - докато съм платила смятам, че е редно да имам спокойствието да живея както аз искам и да не ми се определя кога и колко време трябва да съм в къщи заради удобството на майсторите.

Ох, благодаря ти, мен не ме бива много по обясненията, точно това имам предвид. Вече започнах да се чувствам като изрод де.. Simple Smile
Това ми е болката, че всичко се разпада, те нищо не направиха за него преди да се нанесем и сега сме виновни ние..
А договр нямаме, както казах - на приятелски начала..

И като ти чета сега посдтингите пак се убеждавам по-добре при непознати, отколкото сделки с познати.

С това започвам да ставам напълно съгласна!
А иначе каквито ремонти са правени сме си ги поемали ние, а преди това и брат ми. Просто не искам да бъда виновна за неща, които се скапват от старост, а не сме ги развалили аз или мъжът ми!

# 10
 • Cтраната на лалетата...
 • Мнения: 7 914
Поговорете открито с хазайте, чуйте и те какво ще ви кажат... и стигнете до някакво решение! Peace

# 11
 • в сърцето му
 • Мнения: 1 925
Уфф и ние сме на квартира и хазяйката не ще да купи едно казанче и от 1 година сме на кофи... След една година, откакто живеехме в този апартамент печката спря да работи - беше една стара - не бях виждала  Shocked Нищо не искат да оправят...  #2gunfire Повечето хазяи са такива...  #2gunfire Но има и други, жалко че не попадаме на тях. Аз лично съм решила, че ако се наложи да се местим ще си изкубна казанчето и ще им сложа разваленото  Twisted Evil Нищо няма да оставя, дори лампата в спалнята, която също им се развали, защото кретенът сина на хазяйката не я е свързал като хората и светеше и загасваше и накрая спря да свети. Ще си им го оставя разваления...  Twisted Evil Ние си боядисахме хола и коридора с латекс и никой не ни е дал 5 лв. Вие си решавате, ако смятате, че ще искарате по-дълго време в този апартамент, пък след като сте пушачи и вие опушвате - вие си боядисайте.  Peace Не очаквая някой хазяин да предложи пари за каквото и да било по апартамент, в който има наематели.   Peace

# 12
И ние също сме под наем.Иска ми се да кажа,че нямаме проблеми с хазаите,но.....Да  вярно,че щом им кажем,че нещо се е повредило те сами предлагат да поемат ремонта.То пък и като се замисля в апартамента техен си е само бойлера,но друго ме притеснява, всяка година точно преди зимата започнаха да увеличават наема #2gunfire

# 13
 • Германия
 • Мнения: 899
Благодаря на всички ви, на мен ми мина нервата, то аз съм си така - много лесно ми минава   bouquet
Ще видим какво ще се случва занапред, а за сега да се надяваме да останем там, определено ни се иска, защото сме си свикнали и ни е добре в общи линии.

# 14
 • Мнения: 2 161
Е как те ще ти плащат латекса?
Ако сте в моето жилище и го опушите,знаеш ли кога ще ти платя пребоядисването?Никога!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт