Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 491
Здравейте!
Доскоро пишех в "Искам бебе",дори отворих тема в отчетните за януари-но не би...На 19 май ми направиха абразио,а днес излязоха хистологичните резултати.Ще ги препиша дословно с молба,който може или е преживял същото да ми обясни,да ми помогне и най-вече,ако е възможно да ми вдъхне поне малко надежда...
"Микроскопски:В изпратения материал въси не се намериха.
Хистологично:Децидуално изменена маточна лигавица,с огнищни некрози и левкоцитна инфилтрация.В малък участък на №2553 личи група въси-едната огромна,хидропична и без капиляри,а по част от останалите са налице трофобластни разраствания.Кръвоизливи.Малки фрагменти от цервикалния канал, в един от които е налице епидермизация на ендоцервикалния епител.Групи клетки от повърхностните слоеве на екзоцервикалния епител на маточната шийка-б.о.
Описаната хистологична находка е на МОЛА ХИДАТИДОЗА-частична форма/с уговорката,че количеството на въсине в изпратения материал са твърде малко,за да е тази оценка прецизна/
.
Лекарят ми каза да не пия никакви лекарства,а само след всеки цикъл да правя тест за бременност,да видим дали е +.и да се пазим 6 месеца.Отчаяна съм!Със сина си забременях на втория месец,износих го и го родих без проблеми и днес е здраво и палаво 5-год.дете.Сега след подготовка/изследвания,фолиева киселина/забременях от първия път и какво ми се случи...До днес бях спокойно,но вече часове наред откакто си видях резултатите не спирам да плача...Малкия спи,като се събуди сигурно ще се изплаши от вида ми...Моля ви,ако някой е преживял същото-нека разкаже какво е станало по-нататък,ще мога ли да си имам още едно детенце?
 

# 1
  • Мнения: 4 321
Много съжалявам за случилото се Sad
Всъщност нищо не разбрах от хистологията, и не мога да ти дам никакъв съвет, просто исках да ти кажа да не се отчайваш. За съжаление стналото станало и нищо не можем да променим. Имаш едн детенце което да те радва. През следващите 6 месеца мисли само за него и съсредоточи вниманието си там. Не мисли за това което ти се е случило и смело гледай напред.

Успех и късмет!

# 2
  • Мнения: 4 321
Пак съм аз.
Понеже прочетох на няколко места, че споменаваш „въси” и се сетих че съм чела някъде този термин. Ето ти няколко линка

Тема в бг-мамма
Тема в Зачатие
Тема в дир.бг

Освен въсите, другото познато нещо ми е "мола". Поразрових се в гугъла и в крайна сметка намерих статията където съм чела за мола - статия за моларната бременност в Зачатие.
Всъщност нищо успокояващо не пише в статията но все пак е някаква информация!

Ето я и нея:
Моларна (гроздовидна) бременност

 

Моларната бременност е патология на плацентата, причинена от проблем на оплождането на яйцеклетката от сперматозоида. Това е рядко състояние, засяга една от 1000 бременности. Още се нарича гестационна трофобластна болест, гроздовидна бременност, мола хидатидоза или просто мола.

Какво е моларна бременност?
Моларната бременност е резултат от генетична грешка по време на процеса на фертилицазия, което води до развитието на абнормна тъкан в матката. Моларната бременност рядко засяга развиващото се ембрио, като то расте по – бързо в сравнение с нормална бременност. Проявява се като голяма колекция от подобно на грозд клетъчно струпване. Има два типа мола - пълна и частична.

Какво е пълна мола?
При пълната моларна бременност имаме само плацентарна част (няма ембрио) и се оформя, когато сперматозоид оплоди празна яйцеклетка (поради което и не се развива ембрио). Плацентата нараства и отделя ЧХГ, но на УЗ се вижда, че няма фетус, а само плацента.

Какво е частична мола?
Частична мола възниква на базата на патологични клетки и ембрио с тежки дефекти. В този случай растящата патологична маса обхваща фетуса доста бързо. Много рядко частична мола се развива при блезнаци, когато едното ембрио се развива нормално, а другото – в мола. В тези случаи здравото ембрио бързо се поглъща от патологичния растеж.

Кой е застрашен от риск от моларна бременност?
• В САЩ приблизително 1 от 1000 бременности са моларни
• Мексико, Югоизточна Азия и Филипините имат по-чести случаи на моларни бременности в сравнение със САЩ
• Белите жени в САЩ са изложени на по-голям риск в сравнение с чернокожите
• Жени над 40
• Жени, които са имали предишна моларна бременност
• Жени с предишни аборти

Какви са симптомите на моларната бременност?
• Вагинално зацапване или кръвотечение
• Гадене и повръщане
• Развитие на редки усложнения като заболяване на щитовидната жлеза
• Ранна прееклампсия (високо кръвно налягане)
• Повишени нива на ЧХГ
• Липса на фетални движения или засичане на сърдечни тонове

Как да се разбере, че има моларна бременност?
При гинекологичен преглед се открива уголемена повече или по – малко матка, уголемени яйчници, а при лаораторно изследване – ненормално високи нива на ЧХГ.
На УЗИ често се открива гроздовидно струпване, показващо увредената плацента.

Какво се прави при моларна бременност?
• Повечето моларни бременности завършват спонтанно с аборт на гроздовидна материя.
• Може да се наложи вакуумна аспирация на маточното съдържимо, абразио или аборт с медикаменти. Процедурите обичайно се извършват под обща анестезия.
• Приблизително 90% от жените с моларна бременност не се нуждаят от друго лечение.
• Проследяват се ежемесечно нивата на ЧХГ в следващите 6 месеца или докато лекарят прецени.
Това се налага, за да се уверим, че молата е премахната напълно. Части от нея могат да продължат растежа си отново и да предизвикат подобен на рак процес в други части на тялото.
• Трябва да се избягва нова бременност в рамките на 1 година след гроздовидната бременност.
За целта са подходящи всички методи на контрацепция с изключение на интраутеринен песар (спирала).

Какви са чувствата след моларна бременност?
Въпреки, че премахването на моларна бременност не е прекъсване на развиващ се плод, все пак това си е аборт. Дори когато е налице ембрион, той няма възможност да се развие. Мечтите, плановете и надеждите са прекъснати и това си е една значима загуба.
• Нужно е време за емоционално възстановяване и болка
• Трябва да се приеме утехата на тези хора, които успокояват с думи като: “В крайна сметка това не беше бебе”. Това няма да помогне но все пак е подкрепа.. Трябва да им се помогне да разберат от какво се нуждае човек в такъв момент.
• Това, което прави този тип усложнение различно от “нормален аборт” е по-продължителната грижа за здравето на майката. Така че проблемът по – сложен от “обичаен аборт.
• Споделянето с приятели с подобен проблем и консултацията би било полезно.

Възможно ли е моларната бременност да се повтори?
• При моларна бременност без усложнения вероятността да се повтори е около 1-2%.
• Генетичната консултация преди следващо забременяване би била полезна за някои двойки.

Ето и линк към статията -  Моларна (гроздовидна) бременност

Последна редакция: вт, 30 май 2006, 16:13 от Верити

# 3
  • Мнения: 90
Здравей това е така наречената гроздовидна бременност.Трябва 20 дни след абразиото да си направиш ЧХГ и ако то е в стойностите на бременност да се предприеме някакво лечение.При мен имаше съмнение за нещо подобно но слава богу не беше.Статията която са ти дали момичетата е много полезна и достатъчно информативно написана.
Успех дано се окаже грешка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт