Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 966
Здравейте момичета. Имам въпрос към мамите юристки или такива, които са го изпитали. Аз съм държавен служител назначена обаче не на постоянен щат, а по заместване на майка с дете, която най-вероятно ще се върне другата година май месец. Сега обаче и аз забременях и не знам много каква е процедурата. Разбрах, че ако не съм на постоянно място ще получавам обещетението за майчинство 1 година от социални грижи, а иначе 2 г. от НОИ. Не съм сигурна обаче, че и това е така. Евентуално в работата може да се освободи свободно място след един месец, но за среднист, а не за висшист и не знам какво да правя - дали е по-добре да говоря с шефа ако може да ме назначи на това място или да си остана по заместване и като му дойда времето да си излезна по майчинство. Въпросът ми е като си дойде титулярката мене ще ме освободят ли? Законът не ме ли пази? От кога се броят тези тодини по майчинство - от раждането на детето ли?

Ох стана много дълго и може би объркано, но ако може някой нека ми помогне.  Или ако знаете къде в Нета да получа информация?

 Много благодаря предварително.

# 1
  • Ямбол
  • Мнения: 22 948
Аз съм попадала в подобна ситуация. За съжаление законът те защитава само ако си с постоянен договор. Вариантите са ти няколко: 1.може да си останеш на това място и да си излезеш в майчинство, но щом се върне титулярът, теб автоматично те освобождават , защото договорът ти приключва, тогава може да си намериш някоя фирма, която да те назначи на постоянен договор и да си продължиш майчинството до две години(иначе отиваш към социалните само една година); 2. може да говориш с работодателя и да те назначи на другото свободно място, но за да взимаш 2г. майчинство договорът ти трябва да е постоянен; 3. След като ти минат болничните да минеш към някоя фирма, както съм описала в т.1. - така съм направила аз.
Дано да ме разбереш, че май не се обяснявам много добре, ако не - питай пак.
А майчинството - да започва от раждането на детето.
Лека бременност! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт