Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора


Мнения: 304
Много ми се яде оризец с гъбки ама не съм много сигурна 4е 6те ги догодя... Thinking
Помогнете ми със съвети мами  Praynig
Цитирай

Венера

Мнения: 49
Аз правя така: В тиган запържвам нарязани лук, чушка, морков. Когато се зачерви леко лука добавям настърган домат, запържам още малко и наливам гореща вода (колкото ориз съм сложила - т.е. ако готвя 1 чаша ориз, наливам 1 чаша вода). Прибавям няколко скилидки чесън - нарязани, вегета, черен пипер. Оставям на котлона докато изври водата. Отделно запържвам гъбите и когато ориза е готов изсипвам и разбърквам всичко в тавичка. Меткам във фурната с 2 чаши топла вода и пека докато изври водата.
Цитирай

София

Мнения: 364
най-често го правя в йенска тенджера така - задушавам нарязания лук, моркови и подправки, после прибавям и ориза за няколко минути леко да се задуши (разбърквам), след това и гъбите и най-накрая добавям водата в съотношение 3 (или 3,5) към 1 спрямо ориза.
Цитирай

Италия

Мнения: 5 474
И този вариант е много хубав !
Ориз с гъби и маслини по китайски
ПРОДУКТИ:1 ч.ч. дългозърнест ориз,2 бр. моркови,1 глава лук,3-4 скилидки чесън,100 г гъби печурки,100 г маслини,50 мл светла бира,растителна мазнина,вегета, къри, черен пипер, соев сос, магданоз, копър
 
Оризът се измива и се сварява в подсолена вода, след което се изплаква със студена вода и се отцежда. В голям тефлонов тиган се загрява мазнина, колкото да покрие дъното. Запържват се първо лука (на тънки полумесеци) и морковите (на пръчици) за 1-2 минути. Прибавя се чесъна (на пръчици), гъбите (на тънки филийки), пържи се още 2 минути при непрекъснато разбъркване. Сипва се бирата, соевия сос и сухите подправки и маслините (обезкостени и нарязани). Когато течността изври и зеленчуците омекнат се слага ориза и зелените подправки (ситно нарязани). Разбърква се няколко минути, докато се овкуси ориза и се отстранява от котлона.
   Можеш да го запечеш за малко във фурната,но и така е много вкусен!  Peace
Цитирай

в семейството

Мнения: 392
аз правя ориза с гъбите на котлон, защото при печенето във фурната гъбите изплуват отгоре и много се препичат(пък и сега в тия жеги, топлината на фурната ще ни дойде в повече Tired).
ето как го правя   chef: задушавам лук в тенджера и после добавям гъбите(нарязани по на едро).Като им изври водата слагам ориза и го "обръщам" няколко пъти в олиото.Заливам с вода, но 1:2.Оставям го на бавно и когато водата почти се е поела и започнат да излизат едни балончета, махам тенджерата от котлона, покривам я с кърпа и отгоре слагам капака на тенджерата.
Оставям да си почине така около 1/2час. След това добавям нарязан копър и разбърквам.
Цитирай


Мнения: 304
  bouquet благодаря   bouquet
Цитирай


Мнения: 11 680
аз го правя така :
нарязани гъби и лук се задушават в малко мазнина . отделно сварявам ориз в друг съд. след като се задушат гъбите-само смесвам с ориза .
Цитирай
ето я и моята рецепта, която много се харесва защото е вкусна, но и супер лесна:
Запържва се 1 глава лук, добавят се нарязаните гъби, черен пипер, джоджен и съвсем малко вода. След малко добавям 1 чаша ориз и 4 чаши вода, намалявам котлона и чакам да заври, в момента в който заври, изключвам котлона, захлупвам го и го оставям така.
Цитирай


Мнения: 319
Запържвам лук и гъби, добавям 1 ч.ч. ориз + 1 ч.ч. вода като изври водата добавям още 3 чаши вода и слагам във фурната. Наръсвам малко магданоз и е готово.
Цитирай


Мнения: 304
4удех се дали 6те е вкусно ако направя гъбен сос и после да залея преварително свареня ориз newsm78
Някой пробвал ли е
Цитирай


Мнения: 8 598
4удех се дали 6те е вкусно ако направя гъбен сос и после да залея преварително свареня ориз newsm78
Някой пробвал ли е

Става, аз така го сервирам за гарнитура към пилешко.
Цитирай


Мнения: 686
Аз им слагам само пресен лук, сол, черен пипер без да запържвам ориза и гъбите. Всичко заедно в тавата и доливам с вода 1:4
Цитирай


Мнения: 11 680
Става, аз така го сервирам за гарнитура към пилешко.

страхотна идея - ето какво ще направя утре , защото тати се връща от командировка и искам да приготвя нещо хубаво . ще кажете ли как правите гъбения сос ? аз разтопявам топено сирене в гореща вода и после прибавям сварените гъби , но искам и нещо друго да опитам
Цитирай


Мнения: 8 598
Аз запържвам гъбите /нарязани/ в масло или олио, добавям една / или повече, зависи колко сос ще правя/ суп.л. брашно, наливам студена вода и разбърквам да стане с нормална гъстота. Вода може да се добавя, ако е гъсто. Ври около 5-6 мин. Подправям със сол, чер пипер, чесън /може и без него, но вкъщи така го предпочитаме/. Може да използваш и от кубчетата бульон - пилешки или гъбен, тогава може да не слагаш сол. И с него заливам ориз, пържени картофи, пък и самите пилешки пържолки.
Цитирай
джорджия,ще пробвам тази рецепта,звучи ми страхотно.Ориз басмати или кои е наи-добрия
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 15 отговора