Ръжено-пшенична слънчева питаза закваска:
60 мл топла вода
60 мл топло пр.мляко
10гр прясна мая
100гр брашно

Във водата+млякото се разтваря маята и постепенно се добавя брашното. Купата се покрива с кърпа и се оставя на топло за 30-40 мин. или докато се надигне, стане на мехури.

за тестото:
15 гр прясна мая
500 мл топла вода
450 гр ръжено брашно
460 бяло брашно
1 с.л. сол

2 с.л. пр.мляко за намазване
1с.л. ким, лен, мак или сусам за поръсване по избор

Маята се разтваря хубаво в 4 с.л. от водата , тогава се прибавя останалата вода и закваската. Постепенно се прибавя ръженото бр. Докато се получи гладко полутвърдо тесто. Оставя се в намаслен съд, покрито да втасва около 1 час или докато се надигне добре.
   Втасалото тесто се измесва с бялото брашно+солта, меси се около 5 мин., докато стане еластично. Отново в намаслен съд да втаса, докато удвои обема си.
   Готовото тесто се разделя на 5 части, всяка от които се оформя на фитил с дължина 50 см. Един фитил се завива на спирала, а другите 4 се раделят на 2 по дължина. Спиралата се слага в намазнена тава, а около нея се нареждат останалите 8 фитила навити също на спирали, така че да се оформи слънце. Питата се намазва с млякото и се поръсва със семената.
Пече се на 230С около 30 минути.Моите впечатления: след като добавих ръж. брашно ми се получи по-скоро много гъсто течно тесто, като кексово, но гъсто. Втаса и като замесих с бялото брашно, ми се наложи да добавя още малко брашно (бяло добавях), не повече от 100тина гр.
4те топки първо разделях на 2 и след това оформях фитилите.
Аз направих половин доза, та по този повод фитилите ми бяха с дължина 25 см Simple Smile.


Много е лесна и вкусна ! Коричката и’ е една такава хрупкаваааа Crazy ... мммм...

Рецептата е от сп. Меню.