Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 юни 2006, 12:18 ч.

ОДЗ 100?

 • 3 718
 • 7
 •   1
Отговори
Мами, приети сме в детската градина на ул. Велико Търново, до докторската
Моля ви, споделете впечатления от там, ако имате.
Базата ми се стори доста зле, но пък персоналът е приятен. Дворът е много малък, казват, че извеждат децата в близката градинка, но не ми се вярва

# 1
Имаше миналата година тема тук за градината - тогава казах същото, за което питаш в другата тема. Иска се еднократно спонсорство - така"било прието", поне 100лв беше.
Иначе в началото на уч. година се събират пари за учебни пособия - книжки, фулмастри, цв.хартии, играчки и т.н.
Всеки месец трябва да носиш хигиенни консумативи - салфетки, т.хартия.
Базата - държавна градина - какво точно очакваш.
Иска се помощ от родителите за подмяна на разни неща - спонсорството може да е и под такава форма.
За персонала - трябва да питаш родители на деца, които са били досега при конкретните учителки -предполагам приключващите т.г. деца.
За тези на групата на моето дете мога да се изкажа предимно положително, но всяка група си е с едни учители докато завършат.
Минуси - градината се помещава в три къщи - мед. сестра е една - т.е. няма никакъв филтър за болни деца. Разчита се на добросъвестност на родителя.
Зимата не ги извеждат.
Другите неща, които мога да кажа са общо взето положителни - много се занимават с децата, често ги водят(или канят в градината) на театър, нашите учителки поне имат много добър подход към децата. Досега не е имало проблеми със сбиване, хапане и такива подобни между децата в групата, което мисля също е добър показател.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 516
От тези в района (район Оборище се води) тази май е най-добрата.

Знам че имат съвестен и добър персонал.

Но каква е материалната им база не знам.

# 3
 • София
 • Мнения: 5 422
Дъщеря ми беше 4 години в тази детска градина, а сега и синът ми е там.
Изключително доволна съм както от самата детска градина, заниманията на децата, организацията, отношението на учителките, така и от предучилищната подготовка, която даде добър старт на дъщеря ми за училище.

Никога, по никакъв повод, не са ми искали нерегламентирано спонсорство!

Да, за съжаление това е държавна детска градина, която няма финансова възможност да подсигури много неща и от време на време се събират пари, но размерът на сумите се определя на родителските срещи като се коментират нужните за закупуване неща.

Когато дъщеря ми постъпи там, с родителите на останалите деца събрахме пари и оборудвахме тяхния филиал с играчки и детски кътове.
4 години по-късно играчките вече бяха амортизирани, голяма част изпочупени и т.н.

Миналата година, когато синът ми постъпи там в 1-ва група, отново с родителите събрахме пари и с тях бяха закупени много играчки.
Общо за цялата година са събирани 25 лева за учебни материали и помагала, 20 лева за играчки и новогодишни подаръци и 15 лева за техническо оборудване и минерална вода.
Всички закупени неща ще бъдат на разположение на нашите деца до завършването на подготвителна група и всеки от родителите може да види какво е закупено и за колко пари.

Относно филтъра за болните деца - също нямам оплаквания.
Може би защото преди да я преместя там дъщеря ми посещаваше за кратко друга детска градина, в която въпреки постоянното присъствие на мед.сестра, се водеха деца с температура, на лекарства и антибиотици дори и поради това дъщеря ми не спря да боледува.
В ЦДГ 100 не съм имала такъв проблем, а дори сега синът ми изкара цяла зима без да боледува и за 1 ден.

За излизането и разходките - вярно е това, че през зимата излизат рядко, но когато времето е хубаво ги извеждат не само в двора на сградата на ул. Велико Търново, но и в Докторската градинка и парка Заимов.

Много съм доволна от това как занимават децата - учат ги на много неща, обръщат голямо внимание и на усвояването на полезни навици като любезно обръщение, хранене с нож, вилица и салфетка и всякакви други дребни, но важни и полезни неща.

Децата са изключително щастливи и ходят с радост там. Даже синът ми на моменти се сърди, че е събота или неделя и градината не работи.
Дъщеря ми още с умиление си спомня за детската градина и всеки ден иска да идва с мен да взимаме брат й, за да може да се вижда с учителките си.

Празниците на детската градина също са много добре организирани и създават невероятно приятно впечатление. Обикновено се организират празници около 8-ми март и Коледа в самата детска градина, а за края на учебната година се организира голям празник в Театър София или в зала Средец, където децата от всички групи показват какво са научили - английски, танци, песни, стихотворения.

В края на годината на всеки родител се дава папка, в която са събрани всички творения на детето през годината - рисунки, апликации и т.н. и всеки може да проследи с какво се е занимавало детето през годината. Освен това непрекъснато в коридорчето с шкафчетата се правят изложби от поредните рисунки, апликации, фигурки от пластилин или други неща, които са изработили децата.

През лятото се организира лагер на море, а през зимата - ски училище за желаещите.

Мога да пиша още много суперлативи за детската градина - наистина съм изключително доволна от нея.
Мога да направя сравнение с други две детски градини - в едната (в кв. Гоце Делчев), както вече споменах, беше дъщеря ми за известно време.
Синът ми също първо посещаваше друга детска градина (на ул. Мърфи) 1 година, тъй като нямаше навършени 3 години през септември 2004 г.
С нетърпение съм очаквала момента, в който ще мога да го прехвърля в ЦДГ 100 - не може да става и дума за сравнение между двете градини - и като организация, и като отношение към децата, и като занимания с децата, и като отношение към родителите.

И като за финал, може би трябва да спомена имената на учителките, тъй като впечатленията са ми предимно от тях - г-жа Иванова и г-жа Абаджиева водеха групата на дъщеря ми, а сега и на сина ми.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 516
Потвърждавам мнението на Мамма. Peace

# 5
Явно се преценява дали да се иска взависимост от човека насреща.
Защото на мен спонсорство ми поискаха(еднократно) и ми бе обяснено, че било прието така...
Грешката си беше моя, че дадох пари, а не поисках да е под формата на някакво обновяване на материалната база.
Джани - съветвам те да питаш конкретно от какво ще има нужда групата и да прецениш с какво да помогнеш, поне ще си спокойна, че парите, които дадеш ще отидат наистина за групата на детето ти.
За филтъра - Мамма явно родителите във вашата група са по-отговорни, защото ние тази година от едно калено неболедуващо дете вкъщи имахме нонстоп болниче.
Не мога да кажа, че няма значение присъствието на сестра на вратата, като поне би могла да връща очевидно болните деца, които ми се е случвало да засичам сутрин.
Съжалявам, но не мога да нарека черното бяло, при цялото ми положително отношение към персонала на градината.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 516
Градината има и сайт.

http://cdg100.danet.bg/

 Peace

# 7
Ох, явно всичко си е индивидуално - дали детето ще се разболява, дали ще ти искат спонсорство, дали учителките ще са добри към детето... Със свито сърце ще дам детето на есен на детска, независимо коя - първо, само фактът, че персоналът получава мизерни заплати е достатъчен лелите и учителките да вършат работата си полувинчато и да я мразят / има и изключения на жени с добри сърца, за които това е призвание/ Второ - заради недобросъвестните родители - не можеш да пратиш болно дете на градина с довода няма кой да го гледа - ами нали утре оше 10 майки ще имат същия проблем, след като децата им се заразят. Ама нали ще живеем  в този свят, трябва да свикваме. Sad

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт