Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 2 юни 2006, 09:39 ч.
  • Преглеждания  5 503  Мнения  40  Онлайн  1
Отговори
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 2 523
Кое е по добре за децата- домашно подквасвано или купено кисело мляко? Една мама ми каза че гледала предаване , че при дом. подквасване се унищожават полезните бактерии- някой да има точна информация по въпроса?

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 4 623
Никога не съм давала домашно. Купувам Бор Чвор , Пършевица или Верея- 3.6%

# 2
  • София
  • Мнения: 3 543
Според мен купено, ако искаш прочети това изказване, копирам ти го от друг форум, но за съжаление не зная до колко е достоверно.

Автор:Иван Гр.:Уважаеми майки на сладки българчета,пише ви един млекопреработвател от многото в Бг. Няма да казвам Фирмата защото не това е идеята. Искам да ви насоча кое кисело мляко да изберете за вашето дете и как да се ориентирате в това море от разнообразие като едни дилетанти в тази област. Първото и най важно нещо е да запомните никога не правете домашно мляко. Това е огромна грешка с корен не далечното минало. При дом. мляко Вие не знаете какво е суровото. То не се определя с просто око и е престъпно да си играете на добри домакини със здравето на вашите деца. За да не съм голословен ще ви кажа, че млякото в Бг. преработвано в предпр. се следи по микробиологични показатели, а не толкова по физични. Суровото мляко може да е от болни животни на които на челото им не пише "аз съм болна крава". Болестите са много и коварни- туберкулоза,левкемия,мастит и т.н. Препоръчвам ви да купувате мляко в срок на годност, с плътна консистенция, не надуло капачките /признак за ниска хигиена и развитие на вредни микроорганизми/. Не бива да се спекулира с мнението за консервантите. Казвам съвсем отговорно консерванти в кисело мляко не влага никой, защото по този начин се нарушава вкуса на млякото а и е доста скъпо удоволствие. Влагат се различни добавки с цел подобряване на консистенцията. Примерно емулгатори, нишестета или сухо мляко,но това е около 1-2 гр. на 0,400 кг. Когато в разговор слушам да се говори от "некомпетенти хора" че млякото не било като едно време ми става смешно. Естествено че няма да е. Сега предприятита са по-добрии чисти.Нали заради това се въвеждат системи за упавление на качеството като ISO 22000-2005, 9001-2000 и HACCP, затова харчим толкова пари. Да постигаме качествен и траен продукт. А за сухото мляко спрете. За да стане едно мляко сухо има процес на сушене. Няма по съвършенна стерилизация от сушенето. Сухото е основно внос от ЕС. Спрете и с тъпите мазнини. Те не са виновни, виновен е застоялия начин на живот на българина. И последно гледайте няколко прости неща. 1.Цветна кофичка като гарант че фирмата държи да се знае коя е. 2. Купувайте от проверени магазини с достатъчно хладилни площи-млякото обича студено. 3/ На пръв поглед да не се клати вътре като готов аирян. 4/ Когато се отвори отгоре гладко на стъкло. 5/ При отгребване с лъжица след около 10 мин.трябва да се оцикля вода. 6/Да има свеж вкус и гладка консистенция. 7/ Не купувайте мляко под 0,50 лв. Общо взето българина яде хубаво кисело мляко с малки изключения за които той самия е виновен- ниската цена. Признавам и ние от бранша не правим нищо по въпроса с рекламата на млечни продукти и популяризацията им. За това сме на последните места по консумация. Но ще се поправим в скоро време. Успех!

Това е поста, а ето и един сравнителен тест на бълг. кисели млека:
http://www.bnap.org/?p=89.. Успех при избора на млекце.



Последна редакция: пт, 02 юни 2006, 10:13 от buni

# 3
  • София
  • Мнения: 1 320
Според мен купено, ако искаш прочети това изказване, копирам ти го от друг форум, но за съжаление не зная до колко е достоверно.

Автор:Иван Гр.:Уважаеми майки на сладки българчета,пише ви един млекопреработвател от многото в Бг.
 ....
 Първото и най важно нещо е да запомните никога не правете домашно мляко. Това е огромна грешка с корен не далечното минало. При дом. мляко Вие не знаете какво е суровото. То не се определя с просто око и е престъпно да си играете на добри домакини със здравето на вашите деца. За да не съм голословен ще ви кажа, че млякото в Бг. преработвано в предпр. се следи по микробиологични показатели, а не толкова по физични. Суровото мляко може да е от болни животни на които на челото им не пише "аз съм болна крава". Болестите са много и коварни- туберкулоза,левкемия,мастит и т.н.
...............

Аз съм правила и давала квасено мляко, но направено  от купешки прясно мляко и кисело мляко. Давах такова на дъщеря ми,защото има по-мек, лек и сладък вкус в сравнение с купешкото и малката с удоволствие го ядеше, без да слагам захар и др. неща.

Г-н млекопреработвателя, дава ценна и успокоителна информация, но визира правенето и даването на квасено мляко от домашни крави (така ли се казва Rolling Eyes?) А за правене от купешки продукти  Confused  -  според мен по пътя на логиката не би трябвало да е опасно?

А за унищожаване на ценните бактерии при домашното квасено мляко, незнам Rolling Eyes Според мен факта, че има процес и млякото се подквасва говори че има някакви бактерии дето си действат. Добре че дъщеря ми прояде и от купешките, та вече не се занимавам с квасене, пък и си е и хамалогия.
 Flutter

# 4
  • Мнения: 4 395
Благодаря на buni за материала!  bouquet
Точно днес си мислех да пускам такава тема.
До кварталното ни магазинче всеки ден спира колата си един чичко,и продава мляко,налято в пластмасови шишета,които са струпани в отворения му багажник ShockedХората купуват и хич не им пука.Не мога да разбера ХЕИ няма ли? Навън жега(30 градуса) ,а вътре в багажника още толкоз отгоре сигурно,шишетата мити ли са(Кой знае?!),а някои даже и за бебета квасят от това мляко,че и мен агитират.Какво било това сухото ,дето го давам на детето?  Mr. Green

Да,emi_jamie ,мисля,че няма проблем ,ако си купиш млякото от магазина и го квасиш.Аз бих направила така! Peace

# 5
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Купено  Peace  Малко се притеснявам от качеството на прясното мляко и ако пък то е ок, тогава от нестерилната среда на квасенето и ненапълното (вероятно) познаване на процеса.

Бъни, благодарности за приложения материял. Много полезен  Hug

# 6
  • Ямбол
  • Мнения: 21 452
buni, и аз ти благодаря Hug. В главата ми се въртеше нещо подобно, но с този пост направо ми потвърди всичко, което си мислех. Аз също съм ЗА купешкото, а за квасеното, дори и от купешко прясно мляко да е, на тези жеги мисля, че повече от един ден няма да издържи. Peace

# 7
  • Мнения: 6 681
Естествено, че домашно е по- добре.......не можеш да унищожиш бактериите, те живеят навсякъде ....във въздуха са........Унищожават ги някои производители, за да гарантират по- дълъг срок на годност........Като убиеш бактериите и млякото не може да вкисне.........Сто пъти е по- добре да си квасиш вкъщи, но много внимавай от къде купуваш прясното мляко........Не трябва да е от София......тук кравите пасат около оживени улици и млякото е със съмнителен състав.......
Купувай от село , от здрави крави......да си сигурна, че хората си хапват от това мляко..............Няма какво да те притеснява, защото преди квасене млякото се вари........Това по- нагоре са глупости......

# 8
  • варна
  • Мнения: 680
разбирасе че домашно! Peace

# 9
  • Мнения: 6 681
Между другото, установено е, че наистина рака се предава чрез млякото........Имам една книжка тук някъде, писана от един немец, който твърди, че рака се предава и чрез вирус.......миналата година си я взех...........Изследователи са давали на малки маймунки мляко от болна от левкемия крава......8 или 9 от 10- те маймунки умрели от рак.......
Но има различни видове рак......и незнам дали този вирус умира при 100 градуса  .......
Така че може и да е прав професора, но не ми се вярва някой от нашите производители да тества млякото за това......ами яйцата......дали и кокошките го имат......или те не боледуват от това  newsm78
А наскоро гледах едно филмче за котките, където казаха, че и те се разболявали от СПИН....някакъв котешки вариант...и левкемия също...... дали могат да я предадат на човека  newsm78

Знам, че пак пускам поредния " Апокалипсис сега" , но не ми обръщайте внимание............
Обаче ако някой се заинтересува мога да я издиря тази книжка......
Незнам дали не е поредната измишльотина.........


Но ако тестват, може би все пак по- добрия вариант е купешко ( колко бързо си променям мнението, а )....Пробвай Пършевица...овчето и биволското са супер...и са по- полезни от кравето и по- маслени

# 10
  • РусЙе
  • Мнения: 5 302
Разбира се, че КУпеШко Flutter

# 11
  • Мнения: 4 395
secretgarden , тъкмо щях да те питам ,ти откъде можеш да си сигурна ,че дадена крава е здрава,но ти сама си зададе въпроса май и си отговори,така че ... Peace

# 12
  • Бургас
  • Мнения: 665
 През 1996 когато нямаше кисело мляко по магазините за големия квасехме , ама щото нямах друг избор , а сега последната ми мисъл е да почна да квася нямам друга работа да си усложнявам живота след  като на пазара има толкова кисели млека

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 6 192
Давам само купешко мляко

# 14
  • Ямбол
  • Мнения: 21 452
secretgarden, то и аз съм така, ако логиката ме победи, т.е. убедя се в нещо противно на моето мнение и аз съм готова моментално да го сменя. Така че никакъв апокалипсис не си пуснала, само си се аргументирала за промяната на мнението си.
Извинете ме за "Не по темата"

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт