Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора

гр.Пловдив

Мнения: 2 519
Кое е по добре за децата- домашно подквасвано или купено кисело мляко? Една мама ми каза че гледала предаване , че при дом. подквасване се унищожават полезните бактерии- някой да има точна информация по въпроса?
Цитирай

София

Мнения: 4 623
Никога не съм давала домашно. Купувам Бор Чвор , Пършевица или Верея- 3.6%
Цитирай

София

Мнения: 3 445
Според мен купено, ако искаш прочети това изказване, копирам ти го от друг форум, но за съжаление не зная до колко е достоверно.

Автор:Иван Гр.:Уважаеми майки на сладки българчета,пише ви един млекопреработвател от многото в Бг. Няма да казвам Фирмата защото не това е идеята. Искам да ви насоча кое кисело мляко да изберете за вашето дете и как да се ориентирате в това море от разнообразие като едни дилетанти в тази област. Първото и най важно нещо е да запомните никога не правете домашно мляко. Това е огромна грешка с корен не далечното минало. При дом. мляко Вие не знаете какво е суровото. То не се определя с просто око и е престъпно да си играете на добри домакини със здравето на вашите деца. За да не съм голословен ще ви кажа, че млякото в Бг. преработвано в предпр. се следи по микробиологични показатели, а не толкова по физични. Суровото мляко може да е от болни животни на които на челото им не пише "аз съм болна крава". Болестите са много и коварни- туберкулоза,левкемия,мастит и т.н. Препоръчвам ви да купувате мляко в срок на годност, с плътна консистенция, не надуло капачките /признак за ниска хигиена и развитие на вредни микроорганизми/. Не бива да се спекулира с мнението за консервантите. Казвам съвсем отговорно консерванти в кисело мляко не влага никой, защото по този начин се нарушава вкуса на млякото а и е доста скъпо удоволствие. Влагат се различни добавки с цел подобряване на консистенцията. Примерно емулгатори, нишестета или сухо мляко,но това е около 1-2 гр. на 0,400 кг. Когато в разговор слушам да се говори от "некомпетенти хора" че млякото не било като едно време ми става смешно. Естествено че няма да е. Сега предприятита са по-добрии чисти.Нали заради това се въвеждат системи за упавление на качеството като ISO 22000-2005, 9001-2000 и HACCP, затова харчим толкова пари. Да постигаме качествен и траен продукт. А за сухото мляко спрете. За да стане едно мляко сухо има процес на сушене. Няма по съвършенна стерилизация от сушенето. Сухото е основно внос от ЕС. Спрете и с тъпите мазнини. Те не са виновни, виновен е застоялия начин на живот на българина. И последно гледайте няколко прости неща. 1.Цветна кофичка като гарант че фирмата държи да се знае коя е. 2. Купувайте от проверени магазини с достатъчно хладилни площи-млякото обича студено. 3/ На пръв поглед да не се клати вътре като готов аирян. 4/ Когато се отвори отгоре гладко на стъкло. 5/ При отгребване с лъжица след около 10 мин.трябва да се оцикля вода. 6/Да има свеж вкус и гладка консистенция. 7/ Не купувайте мляко под 0,50 лв. Общо взето българина яде хубаво кисело мляко с малки изключения за които той самия е виновен- ниската цена. Признавам и ние от бранша не правим нищо по въпроса с рекламата на млечни продукти и популяризацията им. За това сме на последните места по консумация. Но ще се поправим в скоро време. Успех!

Това е поста, а ето и един сравнителен тест на бълг. кисели млека:
http://www.bnap.org/?p=89.. Успех при избора на млекце.



« Последна редакция: пт, 02 юни 2006, 10:13 от buni »
Цитирай

София

Мнения: 1 297
Според мен купено, ако искаш прочети това изказване, копирам ти го от друг форум, но за съжаление не зная до колко е достоверно.

Автор:Иван Гр.:Уважаеми майки на сладки българчета,пише ви един млекопреработвател от многото в Бг.
 ....
 Първото и най важно нещо е да запомните никога не правете домашно мляко. Това е огромна грешка с корен не далечното минало. При дом. мляко Вие не знаете какво е суровото. То не се определя с просто око и е престъпно да си играете на добри домакини със здравето на вашите деца. За да не съм голословен ще ви кажа, че млякото в Бг. преработвано в предпр. се следи по микробиологични показатели, а не толкова по физични. Суровото мляко може да е от болни животни на които на челото им не пише "аз съм болна крава". Болестите са много и коварни- туберкулоза,левкемия,мастит и т.н.
...............

Аз съм правила и давала квасено мляко, но направено  от купешки прясно мляко и кисело мляко. Давах такова на дъщеря ми,защото има по-мек, лек и сладък вкус в сравнение с купешкото и малката с удоволствие го ядеше, без да слагам захар и др. неща.

Г-н млекопреработвателя, дава ценна и успокоителна информация, но визира правенето и даването на квасено мляко от домашни крави (така ли се казва Rolling Eyes?) А за правене от купешки продукти  Confused  -  според мен по пътя на логиката не би трябвало да е опасно?

А за унищожаване на ценните бактерии при домашното квасено мляко, незнам Rolling Eyes Според мен факта, че има процес и млякото се подквасва говори че има някакви бактерии дето си действат. Добре че дъщеря ми прояде и от купешките, та вече не се занимавам с квасене, пък и си е и хамалогия.
 Flutter
Цитирай


Мнения: 4 392
Благодаря на buni за материала!  bouquet
Точно днес си мислех да пускам такава тема.
До кварталното ни магазинче всеки ден спира колата си един чичко,и продава мляко,налято в пластмасови шишета,които са струпани в отворения му багажник ShockedХората купуват и хич не им пука.Не мога да разбера ХЕИ няма ли? Навън жега(30 градуса) ,а вътре в багажника още толкоз отгоре сигурно,шишетата мити ли са(Кой знае?!),а някои даже и за бебета квасят от това мляко,че и мен агитират.Какво било това сухото ,дето го давам на детето?  Mr. Green

Да,emi_jamie ,мисля,че няма проблем ,ако си купиш млякото от магазина и го квасиш.Аз бих направила така! Peace
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Купено  Peace  Малко се притеснявам от качеството на прясното мляко и ако пък то е ок, тогава от нестерилната среда на квасенето и ненапълното (вероятно) познаване на процеса.

Бъни, благодарности за приложения материял. Много полезен  Hug
Цитирай

Ямбол

Мнения: 19 097
buni, и аз ти благодаря Hug. В главата ми се въртеше нещо подобно, но с този пост направо ми потвърди всичко, което си мислех. Аз също съм ЗА купешкото, а за квасеното, дори и от купешко прясно мляко да е, на тези жеги мисля, че повече от един ден няма да издържи. Peace
Цитирай


Мнения: 6 026
Естествено, че домашно е по- добре.......не можеш да унищожиш бактериите, те живеят навсякъде ....във въздуха са........Унищожават ги някои производители, за да гарантират по- дълъг срок на годност........Като убиеш бактериите и млякото не може да вкисне.........Сто пъти е по- добре да си квасиш вкъщи, но много внимавай от къде купуваш прясното мляко........Не трябва да е от София......тук кравите пасат около оживени улици и млякото е със съмнителен състав.......
Купувай от село , от здрави крави......да си сигурна, че хората си хапват от това мляко..............Няма какво да те притеснява, защото преди квасене млякото се вари........Това по- нагоре са глупости......
Цитирай

варна

Мнения: 680
разбирасе че домашно! Peace
Цитирай


Мнения: 6 026
Между другото, установено е, че наистина рака се предава чрез млякото........Имам една книжка тук някъде, писана от един немец, който твърди, че рака се предава и чрез вирус.......миналата година си я взех...........Изследователи са давали на малки маймунки мляко от болна от левкемия крава......8 или 9 от 10- те маймунки умрели от рак.......
Но има различни видове рак......и незнам дали този вирус умира при 100 градуса  .......
Така че може и да е прав професора, но не ми се вярва някой от нашите производители да тества млякото за това......ами яйцата......дали и кокошките го имат......или те не боледуват от това  newsm78
А наскоро гледах едно филмче за котките, където казаха, че и те се разболявали от СПИН....някакъв котешки вариант...и левкемия също...... дали могат да я предадат на човека  newsm78

Знам, че пак пускам поредния " Апокалипсис сега" , но не ми обръщайте внимание............
Обаче ако някой се заинтересува мога да я издиря тази книжка......
Незнам дали не е поредната измишльотина.........


Но ако тестват, може би все пак по- добрия вариант е купешко ( колко бързо си променям мнението, а )....Пробвай Пършевица...овчето и биволското са супер...и са по- полезни от кравето и по- маслени
Цитирай

РусЙе

Мнения: 5 302
Разбира се, че КУпеШко Flutter
Цитирай


Мнения: 4 392
secretgarden , тъкмо щях да те питам ,ти откъде можеш да си сигурна ,че дадена крава е здрава,но ти сама си зададе въпроса май и си отговори,така че ... Peace
Цитирай

Бургас

Мнения: 662
 През 1996 когато нямаше кисело мляко по магазините за големия квасехме , ама щото нямах друг избор , а сега последната ми мисъл е да почна да квася нямам друга работа да си усложнявам живота след  като на пазара има толкова кисели млека
Цитирай

Sofia

Мнения: 6 173
Давам само купешко мляко
Цитирай

Ямбол

Мнения: 19 097
secretgarden, то и аз съм така, ако логиката ме победи, т.е. убедя се в нещо противно на моето мнение и аз съм готова моментално да го сменя. Така че никакъв апокалипсис не си пуснала, само си се аргументирала за промяната на мнението си.
Извинете ме за "Не по темата"
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 40 отговора