Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юни 2006, 14:29 ч.

АРАХНОИДАЛНА КИСТА

 • 4 237
 • 9
 •   1
Отговори
Търся родители на дете с вродена или придобита киста на мозъка-арахноидална киста. Моля споделете проблема!Ще чакам ! Благодаря!

# 1
 • София
 • Мнения: 997
 Здравей, Ивчо! Ако искаш, разкажи малко по-подробно с какъв проблем сте се сблъскали. По принцип знам, че има различни видове кисти. Боби с роди с киста в мозъка и множество калцификати. На шест месеца и двете неща бяша изчезнали от самосебе си. Не знам колко е голямо детенцето, но малко по-нагоре в закованите теми на въпроси отговаря неонатолог. Можеш да се обърнеш и към него, ако желаеш. Много е мил. Ето линк:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=57547.200

Хубаво ще е да разкажеш по-подробно за вас - така ще можем да сме по-полезни.  bouquet

# 2
 • Мнения: 462
Да, Ивчо, разкажи ни повече за проблема ви. А това, което аз знам е, че на кистите в мозъка се поставят същите клапи, които се поставят при хидроцефалията. Целта на клапата е да изтегли течността от кистата и по този начин да не се притиска мозъка. Но знам, че има много случаи, когато кистите се резурбират и сами, но не знам от какво зависи това. Желая ви късмет.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 710
Здравей Ивчо, моя Гого е с такава киста. ще ти напиша накратко какво ни обясниха на нас - пък дано помогнем. Значи преди две години правихме Ядрено-магнитен резонанс и тогава кистата се оформяше. Надявахме се да изчезне и затова правихме тази година второ ЯМР, но тя си е там - кистата де. И затова потърсихме консултация с невро-хирург, за да знаем дали не трябва операция. Ето това, което ни обясни - ще се опитам да го кажа простичко, защото не съм медицинско лице, но това е което разбрахме. При бременността или при раждането - това никой не може да го каже със сигурност в мозъка на Гого са атрофирали мозъчни клетки, т.е. умрели са. И така, понеже в мозъка няма празно място, на мястото на тези клетки сега - има течност. за разлика от хидроцефалията течността циркулира, ето защо не се налага поставянето на клапа. Всъщност това пространство пълно с течност лекарите наричат арахноидална киста. Не се оперира, защото не расте. Сега какви са перспективите - други части на мозъка, което е съвсем вероятно да поемат функциите на вече умрелите мозъчни клетки и нещата да вървят в положителна насока. Стреховете и притесненията ни са течността да не спре да циркулира. В такъв случай ще започне да оказва натиск върху мозъка и има вероятност да се отключат гърчове. Но както самият лекар се изрази - има хора, които цял живот живеят с такива кисти и дори не разбират, че ги има в мозъка им... Та Божа работа - надяваме се, че никога няма да разберем какво е гърч. Това, което ни казаха, че трябва да правим е да продължим да го следим - през две години ЯМР и да го пазим от по-високи температури, ако изобщо можем да го опазим от това. също да го наблюдаваме за странни неща, както и за това дали е спрял да се развива психически и ива връщане назад.
Ох, дълго стана, надявам се да бях полезна с всичко това...

# 4
Здравейте мили дами,
Ето и малко по-подробно за кистата.Детето се роди с кефалохематом-поне така ни казаха.На един месец му направихме ЯМР.Установиха арахноидална киста в задна черепна ямка.Доктора каза, че трябва да се контролира на три години.Веднага тръгнахме по неврохирурзи-трима на брой.Първият предложи ендоскопска операция-прави се малък отвор и с камерка и финни инструменти се отстранява. Второто мнение беше за класическа операция. А третото да се постави клапа. Говорих и с родители със същия проблем.Те споделиха, че след две неуспешни операции детето направило хидроцефалия. Сега е с клапа и искрено се надявам да е добре. Нашето дете сега е на година и два месеца .От последния ЯМР личи, че кистата не расте. Проходи на десет месеца, но стъпва навътре.Според друг специалист това е "вяла пареза".Не знаем как да постъпим и събираме мнения.Ще сме ви много благодарни, ако изкажете такива!

# 5
 • София
 • Мнения: 997
 Благодаря, за допълнителната информация, но може би трябва да ни разкажеш и повече за самото дете. Освен, че сте обиколили няколко неврохирурзи по отношение на самата киста, какво е мнението им за детенцето, за неговото неврологично състояние. Ходите ли на терапия -физиотерапия, кинезитерапия. Следи ли се детето от специалист и какъв? Ние не бяхме точно с този вид киста, но като цяло ще можем да сме по-полезни, ако знаем повече за него. А колкото до операцията - аз не съм лекар, но винаги съм твърдяла, че е по-добре ако детето се следи от един специалист в дадена област. И, че родителите спонтанно често взимат най-добрите решения за децата си.......

# 6
Здравейте госпожо Акманова,
В момента живеем в град Добрич-отглеждам децата си при моите родители.Ивчо е наблюдаван от тукашен неврохирург, но неговият съвет е да се обърнем към Софийските му колеги.Детето там е родено и до преди пет месеца/от тогава сме в Добрич/ е консултирано от лекари в София.Фактически няма никакво видимо отклонение в развитието си.С едното си краче стъпва по-навътре от другото,но може и така да ми се вижда от прекалено вглеждане.
Ако не ви притеснявам, да ми кажете какъв е вашият проблем?При какви специалисти водите детето и може би ще ми препоръчате някои?
Безкрайно Ви благодаря за съпричастността!

# 7
 • София
 • Мнения: 997
 Звучи неприятно, но факта че не сте от София е допълнителен проблем. Моето дете е с много проблеми, но в общия случай мога да предложа детето да се доведе в София за консултация с детски невролог/не неврохирург/. Подчертавам детски - защото малко специалисти в областта работят с деца. Консултация с логопед и евентуално по късно психолог. Може да ти звучи стряскащо и пресилено. Но щом сте имали проблеми, дори за твое спокойствие е по добре да го направиш. Ако ти кажат, че всичко е наред - ти самата ще си спокойна. Колкото до стъпването навътре - не знам, може би е от компетенцията на ортопед.  newsm78
Ако детенцето се развива добре, разбира се, можеш и да не си правиш дълга разходка до София. Това е само и единствено за твое спокойствие... Hug

# 8
 • София
 • Мнения: 1 710
Ще се върна пак към това което бях писала по-горе - мнението на детският неврохирург, който видя снимките на гого и от двата ЯМР беше, че не е за операция - кистата не расте, не пречи, детето се развива. Само, ако има видимо връщане назад или застой биха прибегнали до операция - това разбира се касае моя Гого. Исках да ви питам - каксво ви безпокои, дава ли детето някакви признаци, нещо  не е наред, може би е важно мястото на което се намира кистата?

# 9
здравейте мили родители!аз съм момиче от варна и също като малкия ивчо подложих родителите си на същия ад!тази година случайно ми откриха арахноидална киста в лявата половина на черепа.неврохирурзите не можаха да установят дали е по рождение или не.кистата ми беше с диаметър 10 см.оперираха ме август 2006...ако мога да помогна...mocarela@abv.bg /по-удобно ми е на e-mail/

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт