Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 876
Както знаете, Ането тръгна на детска градина. Днес й е третият ден. Ходи общо взето с желание.

Сега; в нейната група има едно съседче. Според баба му то разказало, че една от лелките (не учителка) им казала следните изречения: "Който хленчи, ще дойде Илиева да му откачи езика с клещи" и "Който не спи, ще дойде баба Меца".
 Shocked
Отначало аз откачих. После обаче разпитвах детето има ли такова нещо, естествено без да цитирам пълния текст на горните изречения, тя каза - нищо. Мислех да реагирам, но първо е доста рано - едва третия ден - и после по каква линия да реагирам? Една жена каза?
Има наистина една по-млада лелка, която се държи сопнато; днес детето се разхленчи, като я видя, но дали е още доказателство - не знам. Самите учителки са много внимателни, тази е нещо като помощник-възпитателка ли, що ли.
Съседчето ходеше преди в яслата към същата градина. Сега не искаше да се прехвърли в градината, плака още първия ден; баба му обясняваше някакви неща за воднисти очи и не знам си що си. Според мъжа ми не може да се вярва сто процента.
Какво да мисля?

# 1
 • sofia
 • Мнения: 5 968
Това е само началото на кофти мислите Grinning
Детето ти ще си покаже ако има нещо нередно...пък и може да говори Simple Smile
Моя като спомена за баба Меца първи път (от яслата) и му беше казано, че като дойде няма нищо страшно и ще я черпи с чай или кафе...вече знае, че мечките живеят в гората и хич не им е зор да ходят в ДГ и знае с какво се хранят - мед Wink
Виж за клещите в момента нищо не мога да измисля...моя си играе непрекъснато с инструментите на баща си...та чукове, клещи и ключове поне е виждал за какво се ползват.

# 2
 • Мнения: 5 876
Може да говори, при това е доста впечатлителна.
В петък като се връщахме заедно със съседчето и баба му, то разправяше как щяло да я пази от мечката. Аз тогава предположих, че някаква приказка са им чели; питах Ането, тя каза "не". Аз й предложих варианта "мечката е майка на малките мечета, води ги в мечешката градина" и тя много го хареса.
Обаче ако наистина някой им говори така  #2gunfire
Действително имам впечатлението, че тази лелка е грубичка с тях; на мен вече успя да ми направи забележки, че детето се било напишало и че като не съм си тръгнала бързо сутринта, тя се разстройвала и съм утежнявала тяхната работа.
Като питам детето какво им говорях леличките, не ми казва нищо нередно; "стойте си на столчетата", "яжте си крема", "не чупете моливчетата" - не е споменавала за "иначе" (освен в "иначе няма да получите допълнително солети"). Обаче наистина пък хленчи от тази младата  newsm78

# 3
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
И Рая като тръгна на ясла ми каза, че лелята бие децата. Каза го без да я питам- съответно е вярно. Чудих се какво мога да направя. Реших да не предприемам нищо. От септември така или иначе сменяме градината (Рая каза, че нея не я бият). Тя е от най-малките и предполагам, че другите деца казват на родителите си, ако им посягат.

# 4
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Плашат ги децата, това е така.

И Елина взе да се страхува от вълците, дето ходели навън  newsm78...та се наложи да отидем до зоопарка да види какви шмундели страхливи са вълците,  колко са далеч и колко са заключени.

Обясняваме се постоянно, че понякога учителките говорят такива неща, за да слушат децата но те всъщност не са вярни и няма страшно...след което следва въпросът "мамо, те лъжат ли ни?"...та трябва да си обясняваме и видовете лъжи.

# 5
 • Мнения: 5 876
Навсякъде ли ги плашат? За мен не е нормално.
Моето дете е доста плашливо и без това; в логопедската тема пусках въпрос как да я направя по-смела. В никакъв случай не искам някой да я управлява с плашене; това значи абсолютно да й бърникат в душичката.

Ако това се потвърди и не е измишльотина на съседчето, дали

1) да говоря с директорката и с титулярната учителка за проблема

или

2) да говоря с въпросната лелка, като я черпя едно кафе, обясня й, че детето е плашливо, и я помоля за съдействие!?

# 6
 • Алпите
 • Мнения: 10 163
Ако това се потвърди и не е измишльотина на съседчето, дали

1) да говоря с директорката и с титулярната учителка за проблема

или

2) да говоря с въпросната лелка, като я черпя едно кафе, обясня й, че детето е плашливо, и я помоля за съдействие!?

Според мен първо 2, ако се наложи- и 1.

# 7
 • Мнения: 5 876
И нещо малко, не знам дали има връзка и си струва да го споменавам. В петък сутринта, след като влезе в стаята си, аз й оставих за изненада една кутийка сокче в шкафчето. Вечерта сокчето го нямаше, а тя наистина се изненада, като й казах, че е имало...

# 8
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Simple Smile Не и оставяй никакви такива неща. Давай и ги, когато я взимаш. Така хем няма да се дразнят другите деца, хем и на двете ще ви е спокойно че няма да изчезват лакомствата:)

2) да говоря с въпросната лелка, като я черпя едно кафе, обясня й, че детето е плашливо, и я помоля за съдействие!?

Може и без кафе. Все пак това са си служебни отношения:) Обясняваш и, че Ането е деликатна душа и ако няма ефект - обясняваш и на директорката.
Но е добре детето да знае, че понякога учителките говорят страхотии, за да плашат непослушните деца...и че в крайна сметка това не се отнася за нея:)))))

# 9
 • София
 • Мнения: 3 416
 Напълно вярвам, че това може да е така. Просто някои деца разказват веднага премеждията си , а други по-късно.
  Ако момченцето е било по-впечатлено е разказало веднага. Ако твоята кукла е изпълнителна(спи, облича се, яде, ходи до тоалетна без да притеснява лелките) може да си е помислила, че тези заплахи нея не я интересуват.
 
  Моята щерка е доста плашена(особено в яслата Cry- дето щели да ги затварят в стаята при мишките) и много се впечатлява.
 В детската имаше един период, в който изчезваха дрешки, обувки и т.н. Казали на децата, че ще дойде полиция и ще ги отведе ако не кажат кой ги взема. Щерката хем вече е голяма(уж, де Wink) обаче го взела насериозно и дори си мислела да каже на госпожата, че й се ходи до тоалетна и да дойде до моят офис(който е доста близо). Направо се изненадах, че може да се е вързала на такава измислена заплаха. Но беше много убедена, че госпожата не може да ги е излъгала.Обяснявах и т.н.

# 10
 • Мнения: 5 876
Абе много ми е тъпо. Днес цяла сутрин съм като на тръни.

# 11
 • София
 • Мнения: 7 140
Случва се понякога и децата да си измислят. На колега на мъжът ми, хлапето беше казало, че г-жата го е била /обяснението беше цветисто и подробно/. Но когато таткото отишъл да се разправя, се оказало, че такова нещо не се е случвало /самото дете си го призна/.
Така че, ти най-добре познаваш детето си и затова се доверявай само на информацията, която получаваш от него.
Относно сока, мога да разкажа една случка от най-първото ОДЗ на Цвети. Бях я пуснала с едно сладко герданче, което вечерта липсваше. За сметка на това детето държеше една фиба. След внимателно подпитване се оказа, че нейната приятелка еди-коя си я помолила да направят размяната. Учудих се, защото Цвети много държеше на гердана си и защото името ми беше непознато. Та след още по-внимателно разпитване, при което детето си каза, че му е мъчно за гердана и не е искало да го дава, се разбра, че въпросната "приятелка" е една от лелите в градината....
От тогава знам, че мога да очаквам какво ли не от персонала и съответно винаги подробно разпитвам.

# 12
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Много рядко човек може да попадне на леля инженерка пред персиониране или даровита драматуржка, която много да помага за интелекта на групата. Вярвайте попадала съм на такива. Но като цяло за 150 лв заплата са си просто от "кол и въже".  Самите учителки ги е страх да не останат без лелки. А да не Ви описвам, че ако дойдат от ХЕИ и проверат дали някъде не е изпуснато да се мине с препарат на лелката акта и е 40 лв. Просто внимателно им кажете, че такива приказки ги плашат децата и сугурно те не са се сетили за това. И като правите подаръци на госпожите по повод да не забравите и лелята - че тогава им се стъжва живота на госпожите. Аз просто съм родител - нямам нищо общо с персонала на градините.

# 13
 • в пълна къща
 • Мнения: 3 740
Може би е добре да поизчакаш, докато си изясниш дали наистина плашат децата. После говори с лелката или който там го прави. Само спокойно, помоли я за съдействие, защото детето ти е чувствително. Ако не вдява - тогава говори с учителките и директорката. Все пак лелката е помощен персонал, а не главен възпитател, не тя трябва да дава тона в групата.

# 14
 • Sofia - Младост
 • Мнения: 2 243
   При нас една от учителките се държеше много неадекватно с децата! Когато синът ми беше в предучилищна дойде въпросната учителка! Преди това беше преподавала на ученици в 4 и нагоре класове! Плашеше децата с какво ли не и синът ми както беше на 6г. нощем бълнуваше или се събуждаше заради глупостите на тази учителка! Накрая с няколко майки се събрахме и си поговорихме с въпросната учителка! След този разговор, малкият повече не се е оплаквал и не е казвал, че госпожата ги заплашва!
   Децата обикновено споделят и хубавите и лошите неща които ги впечатляват! Ако дъщеря ти не ти е разказала нищо може би просто лелката нищо не е казала или малката не е била там когато им го е казала! Аз на моят син му обясних, че госпожата си превишава правата и може да отиде в затвора /това малко от мен, за да го успокоя  Laughing / заради глупостите които им говори!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт