Пълнозърнест сладкиш с хляб „Бонус”
За сладкиша:
1 бр. Хляб „Бонус” класик
4 яйца
400 мл пр. Мляко
125 г кафява пудра захар или 75г фруктоза или друг подсладител
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
50 г стафиди, мариновани в 2с.л. ром, коняк или ликьор ( аз нямах нито едно от трите и ползвах бяло вино + капки течна ромова есенция – стана чудно!)
750 г ябълки (обелени и нарязани на малки кубчета)
50г масло
2с.л. галета
Хлябът се нарязва на филии и се залива с горещото мляко. Когато поизстине, се пасира.
Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към хлебната смес. Слагат се канелата, стафидите+ алкохола, бакпулвера и ябълките. Накрая се прибавят белтъците – на сняг.
Сладкишът се пече във форма намазана с масло и поръсена с галетата и малко канела на 180С за около час.
За шоколадовия сос:
50 г какао
2с. л. пудра захар
100мл пр.мляко
1с.л. масло
Всички продукти се смесват и се загряват, докато се получи гладък сос. Сладкишът се залива с горещия сос и се украсява по желание с настърган шоколад.
Моя коментар: Мисля следващ път да сложа повече бакпулвер – 2ч.л. например. С дадената доза почти не се надигна сладкиша. И да ви споделя (щот няма никакъв ориентир за размера на съда за печене ), че се получава тесто – 3л и го пекох в два съда.
Какаото за соса е много според мен... и 25 г биха свършили добра работа.... и спожих повече мляко и пудра захар, че иначе беше гъсто и въз горчивичко.
Ама в крайна сметка е много вкусно нещо този сладкиш без брашно, препоръчвам .
п.п. По-голяма снимка - в албума ми.