Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 5 юни 2006, 21:12 ч.
  • Преглеждания  32 494  Мнения  11  Онлайн  1
Отговори
  • СОФИЯ
  • Мнения: 601
Мами, помагайте  Hug

Решила съм да правя ликьор от зелени орехчета. Намерих няколко рецепти, коренно различни една от друга. Моля ви за някоя изпитана рецепта!
Благодаря  bouquet

Реклама
# 1
  • Балчик
  • Мнения: 7 178
Ликьор от зелени орехчета

10 зелени ореха, в които не е образувана още ядка или 40 пресни орехови ядки се заливат с 1 литър ракия и 1 пак. канела. Оставя се за 40 дни. След това се прибавя 1 кг захар. Като се стопи захарта се прецежда ликьорът, прибавя се 1 бут червено вино. Готов е за употреба. Рецептата е изпитана, много хубав става .

# 2
  • Балчик
  • Мнения: 7 178
Имам още една рецепта, не съм я пробвала обаче и няма пропорции.
Плодовете се нарязват и се поставят в 3 литров буркан, залива се със спирт ( 90 гр), наполовина разреден с вода.Прибавя се ванилия,карамфил и лимонова кора. Затваря се плътно и се оставя за 1 месец при стайна температура.Прецежда се и се смесва с тройно количество разреден спирт. Към всеки литър от течността се прибавя сироп от 200 гр захар и 50-80 мл вода. Прецежда се през памук.

# 3
  • СОФИЯ
  • Мнения: 601
Благодаря ти djemma!

Ще изпробвам тази рецепта, в която се прибавя вино newsm10

# 4
  • Италия
  • Мнения: 5 474
И аз ще пробвам и после ще докладвам как е!  Wink

# 5
  • Балчик
  • Мнения: 7 178
Много е приятен ликьора, добре, че повдигнахте темата, бях го забравила. Правила съм го преди 10-ина години. Само да намеря орехчета.

# 6
  • София
  • Мнения: 399
djemma, орехчетата не се ли режат? Ако са цели, в какъв съд ги слагаш? Аз съм правила, но без вино и с нарязани орехи. Но ставаше доста сладък. Предполагам, че твоята рецепта е по-добра.

# 7
  • Балчик
  • Мнения: 7 178
Забравила съм да напиша-орехчетата се надупчват с игла, от най-големите.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 209
Ето една изпитана рецепта мнооого стара (от бабата на вуйчо ми). Правили сме я много пъти- страхотен е!

ОРЕХОВ ЛИКЬОР

Взимат се 40-45 малки зелени орехчета, които са още меки в средата.Нарязват се на дребни парченца и се заливат с 1л. Силна гроздова ракия. Стоят в шише 1 месец на шарена сянка, като от време на време бутилката се разклаща. (запушва се добре) След един месец се прецежда. Полученият алкохол може да се приготви на ликьор веднага, а може и да стои по-дълго време.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В 2л вино “Малага” (тип асеновградско) или сухо каберне или “Мелник 13” се слага 1-1.5кг захар и се разбърква докато се стопи захарта. Тогава се излива и ореховата ракия , разбърква се много добре и се добавя 100-150 гр чист спирт (95 градуса). Накря се прибавя 1-2 шишенца шоколадова или портокалова есенция. Повторно се прецежда през марля и се налива в шишета. Запушва се добре, а се консумира след като отлежи 2 седмици. НАЗДРАВЕ!

# 9
  • Мнения: 10 000

Ето го ореховия ми ликьор, най-после днес ми остана време да го направя. Май повечко постояха орехите в ракията, надявам се, че не стават отровни. Laughing Направих го малко сборно от дадените рецепти. Орехчетата стояха в литър ракия, днес я прецедих, сложих килограм захар, канела и ванилова есенция на Йоткер. Като се разтопи захарта, добавих литър сухо каберне и стана, според мен, доста приятна напитка. Дотолкова, че като пия, ми се иска още. Embarassed А като знам, че почти не близвам алкохол............   bouquet  bouquet  bouquetмомичета за рецептите!
А да знае някой дали е полезно това нещо  Thinking- имам предвид, че се правят орехови настойки за щитовидна жлеза и не помня за какво още. Или си е вредно като алкохол, все пак е гърмяща смес от вино и ракия.  newsm78

# 10
  • на баба си в джанките
  • Мнения: 527
Дали е късно сега да ошмулкам някой орех и да сложа да се киснат newsm78
Та наесен да черпя с домашна пиячка Mr. Green
 labrex,страхотно изглежда ликьора.

# 11
  • Мнения: 10 000
Дали е късно сега да ошмулкам някой орех и да сложа да се киснат newsm78
Та наесен да черпя с домашна пиячка Mr. Green
 labrex,страхотно изглежда ликьора.


Май е късничко вече, някъде четох, че не трябва да е станала ядката вътре. Но понеже не съм много спец /за първи път правя такъв ликьор/, може би някой, дето разбира, ще напише. Добре изглежда, на вкус е още по-добре! Grinning

Последна редакция: нд, 29 юли 2007, 23:14 от labrex

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт