Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-11 от 11 отговора

СОФИЯ

Мнения: 600
Мами, помагайте  Hug

Решила съм да правя ликьор от зелени орехчета. Намерих няколко рецепти, коренно различни една от друга. Моля ви за някоя изпитана рецепта!
Благодаря bouquet
Цитирай

Балчик

Мнения: 4 447
Ликьор от зелени орехчета

10 зелени ореха, в които не е образувана още ядка или 40 пресни орехови ядки се заливат с 1 литър ракия и 1 пак. канела. Оставя се за 40 дни. След това се прибавя 1 кг захар. Като се стопи захарта се прецежда ликьорът, прибавя се 1 бут червено вино. Готов е за употреба. Рецептата е изпитана, много хубав става .
Цитирай

Балчик

Мнения: 4 447
Имам още една рецепта, не съм я пробвала обаче и няма пропорции.
Плодовете се нарязват и се поставят в 3 литров буркан, залива се със спирт ( 90 гр), наполовина разреден с вода.Прибавя се ванилия,карамфил и лимонова кора. Затваря се плътно и се оставя за 1 месец при стайна температура.Прецежда се и се смесва с тройно количество разреден спирт. Към всеки литър от течността се прибавя сироп от 200 гр захар и 50-80 мл вода. Прецежда се през памук.
Цитирай

СОФИЯ

Мнения: 600
Благодаря ти djemma!

Ще изпробвам тази рецепта, в която се прибавя вино newsm10
Цитирай

Италия

Мнения: 5 469
И аз ще пробвам и после ще докладвам как е!  Wink
Цитирай

Балчик

Мнения: 4 447
Много е приятен ликьора, добре, че повдигнахте темата, бях го забравила. Правила съм го преди 10-ина години. Само да намеря орехчета.
Цитирай

София

Мнения: 399
djemma, орехчетата не се ли режат? Ако са цели, в какъв съд ги слагаш? Аз съм правила, но без вино и с нарязани орехи. Но ставаше доста сладък. Предполагам, че твоята рецепта е по-добра.
Цитирай

Балчик

Мнения: 4 447
Забравила съм да напиша-орехчетата се надупчват с игла, от най-големите.
Цитирай

София

Мнения: 2 203
Ето една изпитана рецепта мнооого стара (от бабата на вуйчо ми). Правили сме я много пъти- страхотен е!

ОРЕХОВ ЛИКЬОР

Взимат се 40-45 малки зелени орехчета, които са още меки в средата.Нарязват се на дребни парченца и се заливат с 1л. Силна гроздова ракия. Стоят в шише 1 месец на шарена сянка, като от време на време бутилката се разклаща. (запушва се добре) След един месец се прецежда. Полученият алкохол може да се приготви на ликьор веднага, а може и да стои по-дълго време.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: В 2л вино “Малага” (тип асеновградско) или сухо каберне или “Мелник 13” се слага 1-1.5кг захар и се разбърква докато се стопи захарта. Тогава се излива и ореховата ракия , разбърква се много добре и се добавя 100-150 гр чист спирт (95 градуса). Накря се прибавя 1-2 шишенца шоколадова или портокалова есенция. Повторно се прецежда през марля и се налива в шишета. Запушва се добре, а се консумира след като отлежи 2 седмици. НАЗДРАВЕ!
Цитирай


Мнения: 6 912

Ето го ореховия ми ликьор, най-после днес ми остана време да го направя. Май повечко постояха орехите в ракията, надявам се, че не стават отровни. Laughing Направих го малко сборно от дадените рецепти. Орехчетата стояха в литър ракия, днес я прецедих, сложих килограм захар, канела и ванилова есенция на Йоткер. Като се разтопи захарта, добавих литър сухо каберне и стана, според мен, доста приятна напитка. Дотолкова, че като пия, ми се иска още. Embarassed А като знам, че почти не близвам алкохол............  bouquet bouquet bouquetмомичета за рецептите!
А да знае някой дали е полезно това нещо  Thinking- имам предвид, че се правят орехови настойки за щитовидна жлеза и не помня за какво още. Или си е вредно като алкохол, все пак е гърмяща смес от вино и ракия.  newsm78
Цитирай

на баба си в джанките

Мнения: 526
Дали е късно сега да ошмулкам някой орех и да сложа да се киснат newsm78
Та наесен да черпя с домашна пиячка Mr. Green
 labrex,страхотно изглежда ликьора.
Цитирай


Мнения: 6 912
Дали е късно сега да ошмулкам някой орех и да сложа да се киснат newsm78
Та наесен да черпя с домашна пиячка Mr. Green
 labrex,страхотно изглежда ликьора.


Май е късничко вече, някъде четох, че не трябва да е станала ядката вътре. Но понеже не съм много спец /за първи път правя такъв ликьор/, може би някой, дето разбира, ще напише. Добре изглежда, на вкус е още по-добре! Very Happy
« Последна редакция: нд, 29 юли 2007, 23:14 от labrex »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-11 от 11 отговора