Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2006, 08:34 ч.

съд за родители на деца убийци и престъпници!

 • 3 933
 • 97
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 860
 Повода да се замисля върху това е тази тема http://http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=105177.0;topicseen
 Много тъжно, голяма трагедия.
 Питането ми е за това, мислите ли че родителите на деца престъпници трябва да бъдат съдени? Факт е че има доста родители, които не могат и не искат да намерят най-добрият начин да възпитат едно дете. Мислите ли че родителите в такива случаи са изцяло отговорни за постъпката на детето. Ако се случи на мен, ще го приема че не съм се справила със задачата на майка и не съм отгледала човек а животно.

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 23 070
НЕ. Съгласна съм, че родителят(не само майката) дава основното възпитание, но не и единственото. Ако искаш единствено и само ти да възпитаваш детето си, ще трябва да го отглеждаш в клетка. По тази логика и учителите трябва да бъдат съдени и родителите на родителите и т.н. Нещо не ми харесва тази идея, без да защитавам ротителите на деца-убийци.
Дано това не се случва на никоя от нас!

# 2
 • Алпите
 • Мнения: 10 178
Да, до една определена възраст (може би 12-13 год.). Кой ще поеме отговорността за жестоката смърт на това дете? Вина може да се търси най-вече у родителите на децата-убийци.

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Да, до една определена възраст (може би 12-13 год.). Кой ще поеме отговорността за жестоката смърт на това дете? Вина може да се търси най-вече у родителите на децата-убийци.
Така е... дали родителите на юношите, извършили зверското клане в училище Колумбайн (една от първите големи и потресаващи такива прояви на тийнейджъри) носят отговорност? Не може да не са знаели, че децата им кроят нещо подобно - те почти цяла година преди това са говорели за това, поддържали са сайт с такава тема, имали са достъп до оръжия, които са държали в къщите си...

Но не мога да дам вот. Това е трудно да се прецени - докъде свършва отговорността на родителя във възпитанието на децата и къде започва личната отговорност.

# 4
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Не, дори смятам, че трябва да падне долната граница за наказуемост. При доказана умишленост мисля, че децата между 10 и 16 години трябва да бъдат съдени, пращани в психиатрия, в заведения за малолетни престъпнии и пр. Някои от тях отдавна не са деца  Confused
Мисля, че родителите често са достатъчно наказани, а и - изненадани.

Да допълня, снощи гледах репортажа за женичката, която се самоубила след като разбрала, че близнаците й са убили баща си. Това е голямо наказание, само по себе си, така мисля аз.

Последна редакция: вт, 06 юни 2006, 09:35 от Франзела Калина

# 5
 • Мнения: 7 186
Не. Ако в случая има доказана вина на родителите тогава мога да приема да отидат на съд.

# 6
 • по пътеката
 • Мнения: 3 109
възпитанието не е само от родителите, ами и много други фактори извън семейството и не рядко последните са определящите поведението на тинейджерите, така, 4е  определено не съм съгласна.казвам го то4но като родител на дете системно тормозено и малтретирано от деца в класа му, въпреки, 4е те бяха деца в трудна фамилна среда и не ги оправдавам с това.мога роман да напиша за този период от няколко години , които бяха ад за сина ми и за мене, заради безсилието на институции и отговорните за децата, при условие, 4е са информирани и го наблюдават.има и такива висшестоящи, на които им пука за децата( или за кариерата си ) и слава богу.

# 7
 • Мнения: 4 125
Не мисля, че трябва да съдят родителите. Струва ми се, че не бива да изкупуват чужди грешки, дори и да са на децата им. Още повече, че имам доста наблюдения и повечето деца в днешно време пред родителите си са едни, а пред други хора и приятелите си са съвсем други.

# 8
 • Алпите
 • Мнения: 10 178
А не мислите ли, че родителите на убитите деца искат възмездие? Отговорността трябва да падне върху някой Thinking

# 9
 • Мнения: 35 192
В никакъв случай!
Родители много често нямат представа какво отглеждат в домовете си и въпреки всичко, което дават от себе си се стига до тук Confused

# 10
 • Мнения: 4 125
А не мислите ли, че родителите на убитите деца искат възмездие? Отговорността трябва да падне върху някой Thinking
Сигурно е така...но децата трябва да си понесат последствията (макар, че не знам как точно става това за по-малките). Тук нали осъдиха онези момичета, които бяха убили своята приятелка.

# 11
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
А не мислите ли, че родителите на убитите деца искат възмездие? Отговорността трябва да падне върху някой Thinking
Съгласна съм, но това възмездие и наказуемостта трябва да бъдат отнесени към правилния човек, а не просто така наказуемост. Съдени трябва да бъдат извършителите, ако родителите имат доказано участие и вина, да, но в противен случай, не

# 12
 • Мнения: 1 860
 Безусловно подкрепям РЕНИ.
 БУ напълно възможно е родителите да не са знаели и подозирали, което пак ме кара да мисля,  каква роля заемат в света на детето. Може би от безхаберие и пулна незаинтересованост в ранна възраст на детето се стига точно до това.
 Lilqna от постинга ти останах с впечатление, че ако НЕ ДАЙ БОЖЕ се случи с твоето дете си способна да обвиниш всички други, но не и да потърсиш вина в себе си.

Не искам да превърна темата в личен спор, за това моля не се хващайте за всяка дума. Интересно ми е, как точно приемат ролята си родителите и мисля че темата ще даде доста отговори.

# 13
 • Мнения: 15 118
Не зная дали тези родители трябва да носят наказателна отговорност, сложно е и всеки случай е различен, сам по себе си. Но морална отговорност - задължително! Нека не забравяме прословутите първи 7 години - тогава се формират моралните ценности на детето. А за това са отговорни само и единствено родителите. Не може да осигуриш някой да отглежда детето ти (баба, гледачка, градина) и да очакваш и да го възпита вместо тебе. Ако един родител не намери време да научи детето си да прави разлика между добро и зло, не може  да обвинява по-късно институциите, че са отговорни за възпитанието на собственото му дете.
В този смисъл, винаги съм се чудела на родители, които с гордост и смях разказват, как малките им рожбички са уморили някое животинче. И това се разказва в присъствието на самото дете като нещо много интересно и оригинално! Shocked И какво очакват от детето си по-късно? Или ще се учудят, че не са разбрали кога скъпото чедо е преминало от давене на котета към давене на съученици? Sick

# 14
 • Мнения: 1 860
 Освен предвиденото наказание от закона към извършителя (говоря за деца до 18 години), да се търси и наказателна отговорност и от родителите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт