Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 1 041
Какви листа от липа се берат за сърми? По-млади, по-стари, колко големи? А ако си набера от "софийска липа", макар че тук са леко напушени с автомобилни газове...? Laughing Embarassed
А и още нещо: Някаква по-специална технология при приготвянето им има ли или като лозовите листа?
Моля помагайте, иска ми се да го опитам тва чудо липови сърми   bouquet
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 477
Не съм правила, но четох някъде, че се берат млади листа от издънките на липите, а не от самите дървета. Не е желателно да е от улицата, че събират всички отрови от колите. Трябва да е от чисто място, далече от автомобилното движение.
Използват се както лозовите.
Цитирай

Севлиево

Мнения: 1 649
За пръв път чувам, че с листа от липа се правят сърми  Rolling Eyes
Кажете-стават ли вкусни сърмичките, какъв вкус имат?
Цитирай

Пз

Мнения: 293
  chef  chef newsm78 За първи път чувам за листа от липа.Аз си бера листа от лоза .newsm78
Цитирай

София

Мнения: 19 763
За първи път чувам за това. Като се варят няма ли  да мирише на билков чай?
Сигурно са пълни с отрови (от автомобилите и т.н.).
Четох преди 2-3 год. изследване което се прави на базата на растителността-крайуличните насъждения. Резултатите бяха потресаващи.Листата на (листопадните) дървета задържат отровите и с листопада растението се освобождава от тях.
По-добре не ги използвай, едва ли ще е по-хубаво от лозовите листа.
Невиждам откъде може да се съберат екологично чисти листа.
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Аз имам рецепта за сарми от липови листа, но никога не съм пробвала.

Берат се млади липови листа, но не те съветвам от улицата да са.

продукти:млади листа от липа
1 ч.ч ориз
доматено пюре 2 ч.л.
250 гр. гъби,
глава лук,
магданоз,
джоджен пресен,
чер пипер

Измиваш листата, ако са твърди попарваш леко, за да поомекнат. Лукът се задушава в олио, добавяш гъбите, слагаш 1-2 с.л вода и задушаваш до омекване. Добавя се оризът, черният пипер, доматите и останалите подправки. Това е плънката, с която завиваш сармите, нареждаш в тенджера и вариш на слаб огън.
Ами това е.

Сподели какво е станало.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.