Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
Зравейте момичета!

Явно съм първата, завърнала се от срещата и добрала се до компютъра и сядам веднага да ви пиша.

За наша изненада, на срещата присъстваха доста отговорни хора:

- Милен Велчев и Христина Христова (НДСВ) - вносители на законопроект за изменения в Кодекса за социално осигуряване;
- Анелия Мингова от парламентарната група на НДСВ;
- Хасан Адемов (ДПС) - Председател на Комисията по труда и социалната политика в НС и вносител на 2-рия законопроект;
- Зам. министъра на финансите (за съжаление не запомних името) и един от съветниците към МФ;
- Зам. министъра на труда и социалната политика;
- омразния на всички г-н Мирославов (чичкото от Нова с въпроса с "количките") - шеф на дирекция в МТСП;
- г-н Хр. Христосков - шеф на НОИ и няколко експерти;
- представител на Държавната агенция за закрила на детето;
- и няколко неправителствени организации.

За съжаление, докато се изкажат всички тези високопоставени господа и дами, за нас почти не остана време. Но това ни амбицира още повече!!!!

Всички, които се изказаха, посочиха като причина за присъствието си и нашия протест! Което е много важно и означава, че усилията ни не са отишли напразно! Освен това, естествено основните изказвания бяха доста предпазливи, в стил "Да, демографския проблем в страната ни взима застрашаващ размер, исканията на майките са основателни и т.н., НО ...." и тук всеки, от своята позиция започваше да обяснява колко е трудно и сложно.

Важното е, че Христина Христова и Милен Велчев са решени да се борят докрай и са отворени и за други от нашите предложения.

Хасан Адемов ни покани на дебатите в НС относно внесените законопроекти.

Предстоят нови срещи. Оказва се, че нещата не стават толкова бързо и лесно. Но ние няма да се отказваме и ще търсим всякакви начини, за да постигнем желаното.

И по пътя на срещи, писма, разговори, и по пътя на нов протест!

Продължавам да пиша...


Това, което предстои:

1) Отново ни посъветваха да направим гражданско сдружение или сходен тип организация, за да ни обръщат повече внимание;

2) Наближават президентските избори и кандидатите ще трябва да ни обърнат внимание, ако искат да имат шансове за тези избори!

3) Времето до приемане на рамковия бюджет за следващата година е около 2 месеца, в които трябва да сме много активни!

4) Внесените законопроекти са на управляващата коалиция и няма да е лошо да изпратим отвореното писмо с исканията ни и покани за срещи до останалите парламентарно представени политически сили, или иначе казано - опозицията. По моето скромно мнение ще бъдат отворени за всякакви разговори, които биха им помогнали да излязат от забвението, в което са попаднали. А това за нас ще е от полза! Ще опитаме да си създадем лоби в НС в лицето на опозицията и НДСВ (тъй като те в момента са от едната страна на барикадата, а ДПС и БСП - от другата) и да разбием мнозинството (леле, кви ги пиша - може и да ми се затрие постинга)

продължавам да пиша ..... (а зайчето плачка)...

5) Посъветваха ни да адресираме различните си искания - точни и конкретни към съответните институции, защото в момента писмото ни касае няколко (МТСП, Здравното министрество, Общините) и те може просто да си прехвърлят топката до безброй...

6) По въпроса за детските градини, ясли, кухни и площадки за игра. Предлагаме да напишем писма (с един и същи текст) до кметовете на колкото можем повече градове и да ги изпратим в един и същ момент. За съжаление няма една институция, към която можем да ги адресираме, това може да стане само локално, по градове.

7) На внесените официално писма в НС и МТСП трябва да получим официални писмени отговори в рамките на 30 календарни дни, т.е. до 01.07 и 29.06. Предварително ще ги прозвъним, за да знаем дали и кога са ни отговорили. В отговор на тези писма, продължаваме да пишем - още по-аргументирано и обосновано.

Sunglasses Ще имаме време да организираме нов протест, (при положение, че има останали желаещи да отостояват тази кауза) можем вече да потърсим и неправителствените организации и синдикатите за помощ - все пак това са и канали за разпространяване на информацията. И отново медиите и т.н.

Не знам дали написах всичко, защото в главата ми в момента цари пълен хаос, и както споменах Фани плаче и отивам малко да я погушкам....

Надявам се през това време и другите момичета да се включат.
Писах толкова много и ми се затри постинга заради гадния нет днес #Cussing out

Държаха се добре, но всички се накъсваха да ни обясняват как няма пари. Успяхме да се изкажем точно 2 пъти, но за следващата дискусия ще знаем как стоят нещата bowuu

Искам да ви споделя, че си намерихме съветник, няма да кажа име или длъжност по разбираеми причини, който ни посъветва да направим нещата, за които Инето е писала вече. Смятам, че е много прав за всичко. Особено за това, че ни чака дълга и активна борба.

В тази връзка нека уточним кои ще се включат активно, за да знаем как и на кого може да се разчита. Мен ме пишете  bouquet

Предстои ни много работа, но всичко и всички дотук ни показаха, че ИМА СМИСЪЛ и най-вероятно резултат ще има.

Всички са приятно изненадани от протеста на 1 юни, защото той изразява гражданска позиция и означава, че гражданско общество има.

Чакам да пишат тези, които МОГАТ И ИСКАТ да включат в една дългосрочна инициатива по отстояване на правата на българските деца и родители. Хайде, момичета, ваш ред е!

Нищо конкретно, ще има още дискусии тепърва. Хврълиха ни прах в очите с цифри, обаче другия път вече ще заем конкретно какво и кога да го кажем. Онзи деди от нова тв - `от злополучното предаване` както сам каза ме фиксира веднага Flutter Държи му влага явно Party Laughing Joy И пак за пенсионерите подкара hahaha Joy Ми той нали е пред пенсия човека, какво го интересува раждаемостта Crazy Всички го скастриха, ние включително. 2 дами говориха колко е важно в първите 2 години да си възпитаваме сами децата и ме изкефиха максимално Party От комисия/агенция за защита на детото и не знам още откъде, Инето е писала подробно.

Общо взето искаха от нас да се обявим в подкрепа на единия от двата законопроекта, което ние не направихме и ще чакаме следващата дискусия, за да се включим активо и подготвени от опита до тук да ги затапим с конкретни неща и искания към всяка инстанция конкретно, за да не могат да си прехвърлят топката, както сега.

Според мен трябва да се готвим за нови протести и да изготвим нови писма до всяка инстанция искания, които зависят от съответните й компетенции. Което не сме направили адекватно дотук.  Rolling Eyes

Мацките от другите градове да не се покриете, имаме нужда от момичета във всеки град  bouquetМомичета, да се включа и аз че сега се прибрах. Нашите искания не се коментираха, все пак срещата беше за диксусия върху законопроекта на Хр.Христова и М.Велчев.
Важното е че Хр. Христова каза че срещата я е инициирала по повод НАШИЯ ПРОТЕСТ Peace
Което според мен означава, че определено не са ни пратили в 3-та глуха и ще ни имат предвид. Искам да ви кажа че на подобен род срещи обикновено не се коментират нещата в детайли, тъй като са прекалено хора за кратко време. Най-полезното е че разбрахме каква е позицията на МТСП (министерство на труда и соц.политика)и на Мин. на финансите, на НОИ, разбрахем аргументите им и можем да ползваме голяма част от тях съитветно за да отстояваме своите искания и като ни провокират да знаем как да се отбраняваме
Значи
Според МТСП - исканията ни са основателни, те принципно подкрепят законопроекта, НО смятат че нещата трябва да се правят постепенно - тоест подкрепят законопроекта на Адемов за 200-те дни. И предлагат евентуално да се изготви някакъв график за поетапно увеличение
Според МФ - също подкрепят , г-н Ананиев (зам-министър) каза че сега като започне изготвянето на бюджета за следващата година ще се прецени каква ще бъде финансовата възможност (тъй като НОИ е на дефицит, който се покрива от бюджета), той каза че предложението на Адемов ще струва около 20 млн, а това на Христова - около 50 млн.
Добра новина е че Христова каза че ще готвят някакъв голям законопроект за насърчаване на раждаемостта (не помня как точно се казваше) и ще организират дискусии

Относно минимума за който си писала  DoniBoni, смятам че няма да се приеме, защото там защитаваха идеята( какъвто по принцип е и нашия аргумент ) да се обвърже обезщетението с осигурителния принос, тоест колкото си внасял пропорционално да получаваш.
Според Христосков Нои си направили разчети че при 90  % средното обезщетение ще е 225 лв (защото явно младите жени взимат по-ниски заплати от средните) което означава че минимум от 250 лв просто е абсурден. Трябва да помислим по въпроса и евентуално да се мисли как де се вземат тези пари под някаква форма на социална помощ за тези с ниските доходи, но от НОИ няма да стане, просто принципа на осигурителната систем а етакъв - или по равно за всички или процент от дохода
Ако се сетя още нещо ще пиша пак, вие ако има нещо питайте Hug# 1
 • Мнения: 177
 newsm10 newsm10 newsm10  Успех на новата ни тема. Успех и на исканията ни  newsm53 newsm53 newsm53

# 2
 • София
 • Мнения: 4 978
И в Клюкарника има размисли и страсти по темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=105821.msg1883763#msg1883763

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 4 068
С вас съм момичета!
И за дългосрочна инициатива съм готова. Трябва да сме настоятелни и постоянни ако искаме да ни чуят и забележат. в крайна сметка става въпрос за нас и нашите деца. С две ръце съм За протеста на 01.07.06.

# 4
 • sofia
 • Мнения: 2 534
МНОГО СМЕ - СИЛНИ СМЕ  smile3508
Не знаят много жени като се ядосат какво става  Twisted Evil

# 5
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
МНОГО СМЕ - СИЛНИ СМЕ  smile3508
Не знаят много жени като се ядосат какво става  Twisted Evil


 Mr. Green  Peace

# 6
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
И аз съм с вас!

# 7
 • София
 • Мнения: 578
и ние пак ще се присъединим  Peace! Но на 1 юли ще е започнал отпускарския сезон и да не се получи като миналия път- малко ми стана тъжно....

# 8
 • Мнения: 177
и ние пак ще се присъединим  Peace! Но на 1 юли ще е започнал отпускарския сезон и да не се получи като миналия път- малко ми стана тъжно....
По тоя повод дайте да пуснем една анкета, така ще разберем колко е наличния състав  smile3503     

# 9
 • Мнения: 472
Девойки, ще ни трябва ли адвокатско мнение за бъдещите ни планове.
Имам позната, която работи в неправителствената организация за бежанците към Хелзенския комитет, та мога да я помоля за помощ.
Само ми кажете, за да мога да говоря с нея предварително!

# 10
 • на кой му пука, майна
 • Мнения: 5 301
и ние пак ще се присъединим  Peace! Но на 1 юли ще е започнал отпускарския сезон и да не се получи като миналия път- малко ми стана тъжно....
По тоя повод дайте да пуснем една анкета, така ще разберем колко е наличния състав  smile3503     


Нека този път да се организират повече градове, София, Пловдив, Бургас, Варна и т.н, да се пусне молба до кметовете за шествия, а в София да си остане пак пред НС или в градинката.

Аз ще пусна анкета за Пловдив, а ако желаете и за други градове ще пусна, няма проблем, но мисля, че ще е по добре, този който пуска анкета за даден град да живее в него и да си следи темата   Grinning

# 11
 • София
 • Мнения: 4 181
Девойки, ще ни трябва ли адвокатско мнение за бъдещите ни планове.
Имам позната, която работи в неправителствената организация за бежанците към Хелзенския комитет, та мога да я помоля за помощ.
Само ми кажете, за да мога да говоря с нея предварително!
Наси, разпитай я как стои въпроса за учредяване на сдружение с нестопанска цел. Каквото знае да ти каже - ще минем ли без адвокат, колко време отнема, колко пари ей такива неща

# 12
 • Мнения: 472
Добре Хриси, утре ще я разпитам и ще ви пиша какво е необходимо!
Имате идея да направим организация ли?

# 13
 • Мнения: 1 671
Привет от Пловдив. ДониБони държеше фронта достойно, поздрави за което.

Майни, срам и позор за всички нас! Вие и аз си знаем защо! :oops:

На линия съм, каквато помощ е необходима, ще помагам. Peace

Относно протест на 1 юли - ще се присъединя, но този път като редови член, защото ще отсъствам около 10 дни в края на юни. Ако някой се заеме с пловдивската организация, да ми пише на лични да му кажа какво да се прави.

# 14
 • София
 • Мнения: 4 181
И мен няма да ме има от 19-ти до 28-ми, но се надявам поне от време на време да се докопам до нет някъде
Наси - голяма част от хорат с които говорихме досега имам предвид депутати и хората с които говорихме днес, ни съветват да си направим някаква формална организация, тъй като иначе е много трудна комуникацията с институциите ooooh!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт