Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Моля ви за подсещане! Praynig Преди години правех доста често домашни торти и не винаги съм си запазвала рецептите, а и нали съм си творческа натура , въпросните рецепти сужеха по-скоро като модел с напътствия Wink Сега майка ми, брат ми, татко ми разправят за тези торти  и си обещах, че за 17 юни(рождения ми ден) ще направя подобна торта. Та тортата, която искам да си припомня е с домашен блат :5 яйца, захар, брашно, бакпулвер _блата.
Крама беше нещо със заквасена сметана +разбити белтъци+желатин. Млечен крем правех, ама със сметаната ли се разбъркваше, със масло ли......... Embarassed Стафиди, орехи, какао, банани ли, ананас ли Rolling Eyes???????.... сиропирах ли я? Отгоре желатин слагах ли ? Някой ако има готова рецепта подобна на това мое объркано описамие(най-добре без плодове, че снахичката нещо не обича), моля да помага! Предварително ви благодаря!!! Hug
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Веднага се сетих за една стааара рецепта на Стефани:
Торта "Снежанка"

БЛАТ: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер
ПЪЛНЕЖ: 1 л сладкарска сметана + захар ако е необходимо, 3 с.л. какао, 1 ванилия, 2 с.л. сладко по избор, счукани орехи, стафиди, парченца шоколад
СИРОП: 1 ч.ч. вода + 1 ч.ч.захар или подсладено прясно мляко, или сок от компот
Блатът се приготвя както е описано в постинга на Дебора и се оставя да изстине. Слага се в тортена чиния и отгоре се отрязва капак с дебелина 1см. Останалата част се издълбава с лъжичка като се внимава дъното и стените да са със същата дебелина.
Издълбаната сърцевина се натрошава в дълбока купа и се напръсква с половината от сиропа, а с другата половина се напръскват дъното и стените, като оставяме малко и за капака, който се сиропира накрая върху напълнената торта. Сметаната се разбива със захарта, отделяме 1/3 за украса отгоре, а към останалото добавяме какаото, ванилията и полученият крем се изсипва при трохите. Ръсим орехите, стафидите, парченцата шоколад, сладкото и всичко се разбърква.
С тази смес пълним тортата и заглаждаме. Отгоре се поставя капакът, сиропира се и се притиска леко с плоска чиния или дъното на подходяща тавичка. След 1 час на студено махаме чинията и намазваме отвсякъде с отделената сметана. Отгоре украсяваме по желание.

Вместо сметана може да се използва млечно-маслен крем. В пълнежа могат да се добавят плодове и каквото друго ти хрумне. При този вариант дъното, стените и капакът са жълти, а пълнежът - кафяв. Следващия път можеш да сложиш какао в блата, а пълнежът да остане светъл и така всеки път получаваш различна торта. Можеш да импровизираш както намериш за добре
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
 anomalia, супер рецепта ми даваш! Само за мен, щом предразполага за импровизацийки!!! Ще я направя непременно и ще споделя резултата!  smile3510
Цитирай


Мнения: 2 392
pazzza, давам ти рецептата за една лесна тора, която винаги ми става. В нея няма желатина от твоето описание.

За блата

4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 с.л. бакплувер

За сиропа

1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

За крема

1 л. прясно мляко
8 с.л. брашно
2 яйца
1 с. л. масло,
настърана кора от лимон или някакъв ароматизатор

Украса
смлени орехи, банан

Аз правя 2 блата. Диаметърът на тавичката ми е 23 см. Сиропирам първия блат мажа с крем,
слагам вторият блат сиропирам, мажа с крем отгоре. Всъщност гледам да сложа целия крем най- накрая. Поръсвам със смлените орехи
Тортата е голяма. За да не се виждат двата блата нарязвам един -два банана на колеца и облепвам отсрани.

ВНИМАНИЕ: Бананите потъмняват затова покрий тортата със стъклен капак и гледай скоро да я рарежеш.


Варианти
Можеш да направиш втория блат тъмен като добавиш какао. След като изпечеш с помощта на чинии с различен диаметър режеш на 3 кръга( може и повече, само гледай да запазиш целостта на всеки кръг) всеки блат. Когато редиш слагаш голям светъл кръг до него среден тъмен, завършваш с малък светъл. Сиропираш, мажеш с крем. Отгоре разменяш местата. Да стане тъмен върху светъл блат. Така като разрежеш тортата става шахматна и е много ефектна.

Честит рожден ден  Smile
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Niki1, благодаря ти за чудесната рецепта. Правила съм подобна преди години, но това шахматно разместване не съм. Заинтригува ме, рожденият ми ден е на 17 юни, явно ще се яде вкусна домашна торта. Ще докладвам за резултатите! Very Happy
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.