Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Scotland
 • Мнения: 1 860
 Нека опиша с възможно най-малко думи едно раждане тук в Шотландия. Спукаха ми се водите, болки 0. Отидохме в болницата, чакаха ме 3 часа ако се появят контракции и понеже нямах - на системи. След 6 часа родих. В стаята присъстваха акушерката и бащата на детето. Чела съм, че в България присъствието на бащата не е желателно, за да се намали риска от евентуална зараза. При нас таткото нито беше с маска или стерилни дрехи, нито аз бях с нощница от болницата. Тук не бръснат и не се прави клизма. Бебето е с теб от първата секунда до момента на изписването. Питанката ми е: Защо има такава разлика, кой вариант ви допада повече ( клизма + бръснене + да ви носят бебето на 3 часа ) и невъзможноста на бащата при желание да присъства? Не е ли медицината една за всички?

# 1
 • Мнения: 34 803
Не, не е еднаква за всички, при вас пациентът е клиент, а при нас- нещо като затврник.
Но има и изключения в Родилните домове ...

За бащата не е така, поне в по-големите градове, плаща се, но все пак е нещо. Дори лекарите агитират да присъства. За секцио обаче- не пускат, освен в частните клиники  Confused
Друг е въпросът в мисленето на 90% от жените "Е как мъжът ми ще ме види в това положение Shocked!", което няма да коментирам, защото има достатъчно теми, да не се повтарям.

За бръсненето- тук има 2 варианта- или сама да махнеш, каквото има по удобен за теб начин (кола маска, депилатоар ...) или да те стържат в Приемното.

Клизма- аз се разминах, но и не виждам как някой може да те задължи, обаче тук всеобщото мнение е, че не може без нея, затова никой не надига глава.


Как искам аз ли? Така или иначе се обезкосмявам, та първото не ме засяга, но искам мъжът ми да е до мен по време на секциото, искам и след това поне 24 часа обезболяване. За бебето- в повечето болници си стои при майката, в моята обаче наистина ги носеха през 3 часа и ми беше добре  Embarassed но за второто, живот и здраве, ще държа да е при мен, за да мога да кърмя на поискване.

Аз имах късмет да родя в болница, в която пускат татковците и роднините в Интензивното, в останалите болници не я виждат дори, докато не се раздвижи и тръгне сама Tired

# 2
 • сф
 • Мнения: 3 078
нашият татко присъстваше на секциото. освен това бебето беше при мен в стаята, когато ме изведоха от реанимация. клизма и бръснене имаше. но не мисля, че е чак толкова зле. особено първото и като се има предвид, че упойката при секцио отпуска всичко от кръста надолу. поне.
иначе мисля, че въпросите ти са риторични.
и слава богу, нещата и тук се променят. но бавно.
освен това не живеем в чак толкова аборигенска държава.
и да, медицината е еднаква. различни са методите, по които се прилага.
освен това, не съм спала таи нощ, защото петра така реши, така че, ако звуча малко агресивно, то идва от там.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 047
   Не ми допадат такива категорични характеристики - да решаваме кой крив и кой прав, кой на булката ... Mr. Green
 
   Като питаш така - кой ще каже, че му допада клизмата или да го бръсне сестра или да е далеч от бебето ?
  Просто някой обстоятелства го налагат и в това отношение е добре, че в Бг не е така либерте както в други държави. Особено за посетителите - нямаше да ми харесва разни мъже да се мотат по коридорите, докато аз едва си държа лигнина между краката.
А за бебето през три часа - не си разбрала - така е само при секциото в някой болници, иначе  при нормалното раждане бебето си е при теб. Аз не си представям някой след толкова тежка операция да скокне да си обгрижва бебока си адекватно.
 

# 4
 • Мнения: 3 217
Ами аз родих секцио и не искам да си представям какво щеше да е ако бебето беше при мен.Клизма не са ми правили.Обезкосмявала сьм се винаги и не виждам нищо нередно в това.Ако имах пари да платя таткото щеше да присьства.И не мисля,че положението е толкова лошо.Особено при нормално родилите-бебччетата са при тях,не на всички им правят тая прословута клизма,които си иска му слагат упойки.
Извинявай ,но изказването ти ми звучи малко като;" е на виждате ли -ние раждаме цивилизовано,пьк вие там сте още по дьрветата. Peace

# 5
 • Мнения: 4 806
различни са културите, различни са обичаите и не мисля, че има лошо в това - просто така сме си устроили нещата.

По повод присъствието на татковците - ами вече има начин, стига да има желание и възможности.
За присъствието на бебето - ами да, носеха я през три часа, но можех по всяко време да ида и да я видя. Естествено, всичко си зависи от болницата. Моята кума, която има три деца и по - добра майка не познавам, не харесва варианта с постоянното присъствие на бебето и не ме съветваше. Думите й бяха, че майката има нужда да поспи, а като е бебето при нея - не може да го направи. И мисля, че имаше право. Но всичко си е въпрос на лично отношение - в крайна сметка (поне в София) може да се подбере болница в зависимост от това, какво искаш.

# 6
 • Ямбол
 • Мнения: 22 950
Нана, не прави такива генерални обобщения. Явно наблюденията са ти ограничени. За Шотландия не мога да те опровергая, а сигурно и там има разлика от болница до болница, но за България не е съвсем така както си го описала.
И при двете раждани не присъства бащата по негово нежелание, за бръсненето се подготвих сама(с таткото) и в Шотландия да бях пак нямаше да отида небръсната, клизма не са ми правили, бебето беше при мен до изписването, даже в стаята ми го къпеха. Така че не е кой знае каква разликата. Peace

# 7
 • София
 • Мнения: 5 262
точно нивото на медицинското обслужване в Обединеното Кралство пък изобщо не е нещо, което следва да се дава за пример, аз да ви кажа... самите поданици бягат от него при първа възможност!


# 8
 • София
 • Мнения: 3 161
нана, моите преживявания от раждането в бг са такива, каквито ги описваш - татко никакъв, клизма (доста груба), бръснене, постоянно те поливат с една оранжева дезинфекцираща течност, не ти дават бебето веднага след раждането, даже може и да не го видиш до следващия ден,  после ти го носят на 3 часа (не само секциото - за всички е така в Шейново и в други болници у нас). Съгласна съм  с мнението на Никол, че теб са те третирали като клиент, а аз се чувствах по-скоро като затворник. Гадни са ми спомените. Знам, че не за всички раждали у нас е така, но като сравнявам разказите за раждалите у нас и майките в чужбина, мога само да им завиждам за начина, по който раждат там.

# 9
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 547
Мамите преди мен са го избили малко на патриотизъм. Mr. Green
Ще кажа, че в София и други / броят се на пръстите на едната ръка / големи градове наистина стана малко по-свободно положението, но при нас ... е аз съм от малък град и всичко написано важи. Не знам някой татко да е присъствал - за това изобщо не се отваря дума. Аз лично бих желала да може да присъства и не виждам защо трябва да се изнудват хората да плащат за такава възможност.  #Cussing out
За клизмата и бръсненето не искам да коментирам, по принцип никой не те пита искаш ли нещеш ли - приетое, че се прави и това е.
Честно казано просто няма физически условия жените да са заедно с новородените - раждах февруари месец и в стаите беше доста студеничко за нас, камо ли за току появили се на бял свят дечица. Освен това бяхме четири родилки в една стая.
Най-ужасното е, че аз лично нямах контакт с бебето си около 48 часа - толкова ме държаха в реанимация. Аз имах желание да стана на деня след операцията но не ми разрешиха. През това време видях бебето веднъж за около минута, освен за секундите след самото раждане.
Веднага бяха изпратили таткото да купи АМ и дохранваха бебетата дори след като слезнах в родилно. Не знам как се стимулира лактация при тия условия. Бебето ми носеха през 3 часа за около 1/2 час, а през нощта - не - от 12 вечерта, чак в 6 сутринта.
За болничния персонал няма да коментирам - хората се стараят в общи линии, но ако си нямаш познати няма кой да ти обърне много внимание. Crossing Arms
Е доста дълго стана.  newsm78

# 10
 • Карлово
 • Мнения: 4 021
И при мен можеше бащата да присъства, дори ме навиваше лекаря, само че аз не исках. Е, в случая сме приятели с докито. А за клизмата съм "за", защото скоро в една темичка мами раждали без клизма разказваха "интересни" Embarassed неща. Пък и ако е пълно дебелото черво, пътят е по-тесен или нещо подобно беше. Бебето си беше при мен от началото до края. На три часа май само в реномираните АГ-болници ги носят.

# 11
 • зад парка
 • Мнения: 1 577
Има вече доста мнения по въпроса... Аз ще допълня следното: през последните 4-5 години доста мои приятели заминаха да живеят извън Бг; повечето от тях родиха децата си там. Когато съм коментирала раждането и хоспитализацията около него, винаги ме е учудвало колко различни са ...(да ги наречем ) традициите.
Така че, дали ще е Великобритания, Бг или коя да е друга страна по света, основно трябва да се разчита на добри доктори, другото е Божа работа.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 785
За присъствито на бащата и тук няма пречка,само дето се плаща допълнително.
За бръсненето и клизмата,да ти кажа,аз лично след тях се чувствах по-спокойна,че няма да стане някой гаф по време на раждането Sick
Бебето си беше от самото начало при мен постоянно.Взеха го само да го измият и да му сложат ваксините и ми го дадох след час.От там нататък си беше с мен постоянно,даже спеше в моето легло Laughing

# 13
 • у наше "село"
 • Мнения: 922
според мен (лично мнение Naughty) е въпрос не на клиника, "ритуали" и присъствие на таткото, а до екипа, който те издражда - лекар, акушерки. Много е важно отношението към теб. Ако те посрещнат вежливо, ако са внимателни (както беше при мен и двата пъти), неприятните процедури минават и заминават без да оставят травмиращ спомен.
Аз също съм "ЗА" клизмите и обезкосмяването, от чисто хигиенна гледна точка.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Твоя шотландски вариант по ми допада. Жалко, че за момента тук няма такава практика, така бих искала да родя.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт