Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора

София

Мнения: 3 248
Търсих, търсих...но рецепта за обикновени, класически пълнени чушки (постни) не намерих! Готвила съм такива, но отдавна и някои май важни моменти от приготвянето им ми се губят...а никак не ми се експериментира! Rolling Eyes

Предварително благодаря! Hug  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Запържваш една главичка лук и добавяш голяма чаена чаша ориз.Запържваш докато стане стъклен.Добавяш 1ч.чаша гореща вода в която е разтворено 1 кубче бульон и оставяш да я поеме ориза всичката.Дърпаш от котлона слагаш подправки каквито обичаш и пълниш чушките.
Ако обичате може да добавиш червен пипер и ситно нарязани доматки!
Цитирай

София

Мнения: 3 537
Ами то е същото като месните пълнени чушки ,само,че не слагаш кайма вътре,иначе всичко  подправки и т.н си е същото.
Ако пък не държиш точно с ориз да са,пак постни са пълнени със яйце и сирене Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 248
...След това тази "смес" си я пълня в чушките, които предварително съм изтърбушила Crazy и си ги слагам във фурната, нали?! А някаква мазнинка в тавичката...имам спомен, че съм доливала водичка малко!? newsm78

Мерси! Blush Blush Blush
Цитирай

София

Мнения: 3 248
Мимис, аз и месните не помнех как стават! Embarassed Embarassed Embarassed
А тези със яйцата и сиренето ги знам... Peace

Мерси и на теб!  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 1 656
Ами слагаш малко мазнинка и водичка до половината на чушките.Ако имаш фолио сложи отгоре.Трябва да има водичка за да се досвари ориза.
Ако са с яйце и сирене не е необходимо да се слагаш вода!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 257
Аз на постните чушки им нарязвам в плънката и няколко картофчета на дребно.Да не е само ориз Wink
Цитирай

у наше "село"

Мнения: 922
Ето и "моите" класически" пълнени постни чушки  chef Wink
За плънката - ориз, лук, моркови, джоджен (юзум), чубрица, червен пипер
Задушавам лука (наситнен) и морковите (настъргани). Прибавям ориза с вода 1:1, като поеме водата, прибавям джоджена, чубрицата, червения пипер и солта на вкус (аз лично слагам повечко джоджен и червен пипер)... Отстранявам от огъня. Пълня чушките (аз лично ползвам само червени чушки за постно пълнене) и нареждам в тава. Около чушките слагам от плънката. Допълвам с вода (така, че оризът да стане 1:3 (1:3,5) и пека.
Успех Very Happy

А що се отнася до пълнените чушки с месо - тях ги правя в тенджерата със сос (много сос)
Цитирай

варненка от София

Мнения: 4 586
Аз към постните чушки слагам и гъби в плънката. Освен това предпочитам да ги варя, а не да ги пека. Варя ги в тенджера, като всяка чушка след като я напълня я топвам в брашно, за да я затапя ид а не излиза плънката. Нареждам ги в тенджерата, затискам ги с чиния и наливам вода. Водата е 4 чаши, т.е правя ги 1:4 съотношение спрямо ориза, каквато чаша ориз съм сложила, още такива 4 чаши слагам вода. Варя около час, час и половина на бавен огън.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 205
Само да кажа, че преди хич не обичах постни чушки, но след като открих тази рецепта съм им страшен фен  Laughing

Почистваме чушките и ги осоляваме. Запържваме лука, добавяме ориза и леко запържваме. Слагаме буркан домати (може и пресни) Добавяме вода 1:1 1/2. Нарязваме магданоз и джоджен. Пълним чушките и в тавичка слагаме вода и печем.

Ето и един странен сос, но много подходящ

кисело мляко, пресен лук, маруля, копър и сол
Цитирай

usa

Мнения: 3 491
Ако не искаш оризът да стои сух, може да прибавиш една лъжица брашно към плънката. Това баба ми го каза. Много е вкусно и сочно така. Peace
Цитирай

София

Мнения: 3 248
Ще прибавя и брашно към плънката, въпреки че ми звучи сякаш ще се получи точно обратното! Very Happy


Благодаря на всички за подробните обяснения! Hug  bouquet
Цитирай
Лично аз правя постните чушки със задушени лук, настъргани моркови,тиквички ,патладжан.Като се задушат слагам настъргани домати и оставям малко да се поизпари, след което добавям ориз и сипвам вода в съотношение 1:1.Когато оризът попие водата слагам подправките и пълня чушките.Отвора на всяка чушка се топва в брашно.Нареждам в тенджера на дъното на която има настъргани домати, слагам си още малко олио,добавям вода /на 1 чаша ориз сложен в плънката- 3 чаши вода/ и варя на умерен огън.Застройвам със варен сос, който приготвям от кисело мляко,яйца,брашно ,лимонов сок и соса от чушките.
Цитирай

out of space

Мнения: 7 341
Малко хитринки:

Изтърбушените чушки се боцват с нож на две-три места.
Когато са напълнени, се бодва най-отгоре на всяка по резенче домат.
Заливат се със домати от консерва или смес от две-три разбити яйца с 300-400 гр кисело мляко и след това се варят/пекат.
Цитирай

София

Мнения: 19 795
Лично аз правя постните чушки със задушени лук, настъргани моркови,тиквички ,патладжан.Като се задушат слагам настъргани домати и оставям малко да се поизпари, след което добавям ориз и сипвам вода в съотношение 1:1.Когато оризът попие водата слагам подправките и пълня чушките.Отвора на всяка чушка се топва в брашно.Нареждам в тенджера на дъното на която има настъргани домати, слагам си още малко олио,добавям вода /на 1 чаша ориз сложен в плънката- 3 чаши вода/ и варя на умерен огън.Застройвам със варен сос, който приготвям от кисело мляко,яйца,брашно ,лимонов сок и соса от чушките.
Тази плънка ми хареса и ще ги направя следващият път така.
Но ще ги опека, защото не обичаме варени.
Благодаря  за рецептата, Ками Peace
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 16 отговора