Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Карфиол със синьо сирене

  • 10 юни 2006, 10:13 ч.
  • Преглеждания  9 519  Мнения  10  Онлайн  1
Отговори
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Карфиол със синьо сирене

Продукти:
една глава карфиол, леко сварен в посолена вряща вода,
50г масло
150г синьо сирене
250г заквасена сметана(или 250мл течна сметана, но без мляко)
100мл. прясно мляко
бял или черен пипер за поръсване
Кашкавал или друго подобно сирене за наръсване
по желание могат да се прибавят шунка, кренвирши, пушено месо или друг колбас

Приготовление:
Почистеният от листата карфиол се сварява до хрупкавост в подсолена и вряща вода(да е полутвърд при бодване с вилица). След това се изважда, оставя да поизстине и разделя на 7-8 по-големки цветчета.
Маслото се стопява на котлона и към него се прибавят настърганото сирене, сметаната и млякото.Поръсваме по желание с бял или черен пипер. Оставя се да се стопи малко сиренето(ако има нужда се прибавя още мляко) Трябва да се получи по-рядък сос. Сол аз лично не слагам, защото сиренето е бая соленко, но по желание може да посолите. Намазваме тавичка с масло, нареждаме разрязаният на цветчета(не прекалено малки) карфиол(ако имаме колбас, го разпределяме равномерно) и заливаме с приготвеният сос. Слагаме да се запече във фурната до порозовяване и малко преди да го извадим, поръсваме с настърган кашкавал.

Тази рецепта е много вкусна и бърза, а карфиола може да бъде заменен с броколи или дори картофи. Начинът на приготвяне е същият. Ако нямате синьо сирене, може да го замените с топено или пушено, но вкуса е вече друг.

Добър апетит!

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 481
Много вкусно е това ...едно от любимите ми.
Благодаря че ме подсети, то само аз ям карфиол, но нищо! Simple Smile

# 2
  • София
  • Мнения: 21 728
  bouquet Благодаря ти Нат!  bouquet
Досега карфиола го правех само паниран , на салата (сварен с подправки) и като огретен със зеленчуци.
Това ще го направя, още повече че обожавам синьо сирене (с козуначена кифла Hug) Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 30 680
Аз непременно ще направя тази рецепта, и карфиола и синьото сирене сам и любими.
Само трябва да видя дали сама ще си го хапна, или ще имам компания. Обичам и картофено пюре със синзо сирене, но никога не съм си правила.

# 4
  • Мнения: 6 395
Днес я направих почти същата рецепта  Wink
малко видоизмених, но стана много вкусно  Heart Eyes Grinning
Запекох и по 100 гр сланина и шунка, който сложих при карфиола, той ми се развари и стана на малки розички докато ги забърквах всички продукти, към сметаната прибавих 3х яйца и равна лъжица брашно, запекохо до златисто и поръсих обилно с кашкавал, върнах в горещата изключена фурна да се разтече
ммммм  Wink Grinning

# 5
  • Мнения: 5 828
Ще пробвам рецептата,само,че нямам синьо сирене.Ще видя как ще я изменя.Имам кашкавал и прясно мляко,е и карфиол... newsm78.А подправки,какви ?

# 6
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 604
Ааа, изровили сте темичката, че сега е сезона на карфиола!  Peace

Ванче, ако е със синьо сирене, само бял(по-добре) или черен пипер, защото сиренето е с достатъчо силен вкус! Ако обаче го правиш с някакво друго сирене(може пушено или топено) или както е направила Ели   Heart Eyes- нещо като бешамел и запечен с кашкавал, сложи в бешамела непременно щипка индийско орехче, за да не е блудкаво! И въобще на карфиола му "ходи" много индийско орехче - аз и супа като правя, задължително слагам! По желание може да наръсиш с магданоз. Аз лично не харесвам в блюдата с карфиол и броколи нашенски подправки(ригaн, чубрица и сие), но ако искаш може да опиташ!

Другото което може да направиш е ако слагаш бешамел, да прибавиш и малко къри - става чудно!   bouquet

Последна редакция: нд, 24 сеп 2006, 08:28 от natalyna

# 7
  • Мнения: 5 828
Наталинка,много благодаря за съветите. Heart Eyes

# 8
  • София
  • Мнения: 1 341
направо му усетих вкуса.  Heart Eyes

# 9
  • София
  • Мнения: 5 374
Разкошно, бързо и лесно.
Мерси, Наталина, включвам си рецептата в ТОП 5  bouquet

# 10
  • София
  • Мнения: 1 341
направих го, ама нещо сосами остана доста течен. Сега понеже изядохме каквото изядохме и остана сос, мисля да сваря  картофки  и да ги залея тях с него

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт