Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Czech Republic

Мнения: 2 592
Карфиол със синьо сирене

Продукти:
една глава карфиол, леко сварен в посолена вряща вода,
50г масло
150г синьо сирене
250г заквасена сметана(или 250мл течна сметана, но без мляко)
100мл. прясно мляко
бял или черен пипер за поръсване
Кашкавал или друго подобно сирене за наръсване
по желание могат да се прибавят шунка, кренвирши, пушено месо или друг колбас

Приготовление:
Почистеният от листата карфиол се сварява до хрупкавост в подсолена и вряща вода(да е полутвърд при бодване с вилица). След това се изважда, оставя да поизстине и разделя на 7-8 по-големки цветчета.
Маслото се стопява на котлона и към него се прибавят настърганото сирене, сметаната и млякото.Поръсваме по желание с бял или черен пипер. Оставя се да се стопи малко сиренето(ако има нужда се прибавя още мляко) Трябва да се получи по-рядък сос. Сол аз лично не слагам, защото сиренето е бая соленко, но по желание може да посолите. Намазваме тавичка с масло, нареждаме разрязаният на цветчета(не прекалено малки) карфиол(ако имаме колбас, го разпределяме равномерно) и заливаме с приготвеният сос. Слагаме да се запече във фурната до порозовяване и малко преди да го извадим, поръсваме с настърган кашкавал.

Тази рецепта е много вкусна и бърза, а карфиола може да бъде заменен с броколи или дори картофи. Начинът на приготвяне е същият. Ако нямате синьо сирене, може да го замените с топено или пушено, но вкуса е вече друг.

Добър апетит!
Цитирай

София

Мнения: 476
Много вкусно е това ...едно от любимите ми.
Благодаря че ме подсети, то само аз ям карфиол, но нищо! Smile
Цитирай

София

Мнения: 19 779
  bouquet Благодаря ти Нат!  bouquet
Досега карфиола го правех само паниран , на салата (сварен с подправки) и като огретен със зеленчуци.
Това ще го направя, още повече че обожавам синьо сирене (с козуначена кифла Hug) Wink
Цитирай

София

Мнения: 29 954
Аз непременно ще направя тази рецепта, и карфиола и синьото сирене сам и любими.
Само трябва да видя дали сама ще си го хапна, или ще имам компания. Обичам и картофено пюре със синзо сирене, но никога не съм си правила.
Цитирай


Мнения: 6 395
Днес я направих почти същата рецепта  Wink
малко видоизмених, но стана много вкусно  Love Very Happy
Запекох и по 100 гр сланина и шунка, който сложих при карфиола, той ми се развари и стана на малки розички докато ги забърквах всички продукти, към сметаната прибавих 3х яйца и равна лъжица брашно, запекохо до златисто и поръсих обилно с кашкавал, върнах в горещата изключена фурна да се разтече
ммммм  Wink Very Happy
Цитирай


Мнения: 5 768
Ще пробвам рецептата,само,че нямам синьо сирене.Ще видя как ще я изменя.Имам кашкавал и прясно мляко,е и карфиол... newsm78.А подправки,какви ?
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Ааа, изровили сте темичката, че сега е сезона на карфиола!  Peace

Ванче, ако е със синьо сирене, само бял(по-добре) или черен пипер, защото сиренето е с достатъчо силен вкус! Ако обаче го правиш с някакво друго сирене(може пушено или топено) или както е направила Ели   Love- нещо като бешамел и запечен с кашкавал, сложи в бешамела непременно щипка индийско орехче, за да не е блудкаво! И въобще на карфиола му "ходи" много индийско орехче - аз и супа като правя, задължително слагам! По желание може да наръсиш с магданоз. Аз лично не харесвам в блюдата с карфиол и броколи нашенски подправки(ригaн, чубрица и сие), но ако искаш може да опиташ!

Другото което може да направиш е ако слагаш бешамел, да прибавиш и малко къри - става чудно!   bouquet
« Последна редакция: нд, 24 сеп 2006, 08:28 от natalyna »
Цитирай


Мнения: 5 768
Наталинка,много благодаря за съветите. Love
Цитирай

София

Мнения: 1 340
направо му усетих вкуса.  Love
Цитирай

София

Мнения: 5 374
Разкошно, бързо и лесно.
Мерси, Наталина, включвам си рецептата в ТОП 5  bouquet
Цитирай

София

Мнения: 1 340
направих го, ама нещо сосами остана доста течен. Сега понеже изядохме каквото изядохме и остана сос, мисля да сваря  картофки  и да ги залея тях с него
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.