Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Бусманци
 • Мнения: 1 278
Моля ви помислете да смените името на този форум.
Думата "увреждане" е нехуманна и въздейства неприятно. Самият израз "дете с увреждане" предзвиква страх. За съжаление страхът, към каквото и да е, подсъзнателно отдалечва човека, даже когато се опитва да изрази съчувствие към нещо. Повече от ясно е, че никой няма полза от подобно усещане, най-вече самите специални деца. Те имат нужда от общество, което да може да  ги приема като специални, каквито са, а не като увредени; общество, което да им помогне да се интегрират.
Коренът на думата "увреждане" е същият като на думите "повреда" и "вреда" например. Аз не бих  искала официалното название на състоянието на детето ми да навява подобни асоциации, колкото и различно да изглежда то от повечето други деца. 

Например "Деца със специални потребности" звучи съвсем различно, нали? (нищо, че у нас се имат предвид основно образователните такива).

Думите имат значение.   bouquet

Последна редакция: нд, 11 юни 2006, 22:24 от yosarian

# 1
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
Принципно си права, но с така формулирано заглавие глобалната търсачка "засича" тоз форум и хората, търсещи отговори на въпросите си узнават за него.

# 2
 • Бусманци
 • Мнения: 1 278
Глобалната търсачка се задейства от зададеното търсене от самия човек.
Все отнякъде трябва да се започне тази промяна в мисленето на хората, нали? Доколкото знам вече даже и официално е отхвърлен изразът "Деца с увреждания", но нещата, които идват от самите нас са много по-важни от официалните. Ако родителите на специалните деца сами не повярват в това и не се опитат да насочат хората, няма кой друг да го направи.
То по един или друг начин все някога ще стане, де...

# 3
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
ДЕметра, ние дълго обсъждахме как да се казва форума и след много романтични, красиви и тем подобни имена беше решено, че това е най-точното и ясно.

п.п. Шани е повече от права - ако търсиш дете с проблеми - "пишеш "проблем", "увреждане", "заболяване"
надали ще се сетиш за "специални нужди" - особено ако си ошашкан от поредната тежка диагноза
звучи наистина стряскащо... но и уви действителността е такава!

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
няма нищо нехуманно в "увреждане", заболяване
виж друго нещо е "недъг4 - но и неговата черна светлина идва от това което ние хората ВЛАГАМЕ в тази дума - често това е обидно название, етикет!
иначе аз мисля, че реално няма майка - освен тези дето в шока си отказват да приемат нещата такива каквито са - които биха се засегнали ако споменеш, че дететео им е с увреждане. ами все си мисля, че моето късогледство си е късогледство - не липса на достатъчно добро зрение...
но това е мое мнение - има доста нови майки - ако искат да обсъдят идеята - не вярвам модераторите да имат нещо против

# 5
 • Мнения: 9 118
Ако родителите на специалните деца сами не повярват в това и не се опитат да насочат хората, няма кой друг да го направи.
То по един или друг начин все някога ще стане, де...


Някога...., но не сега. За съжаление.
ДЕметра, ние дълго обсъждахме как да се казва форума и след много романтични, красиви и тем подобни имена беше решено, че това е най-точното и ясно.

п.п. Шани е повече от права - ако търсиш дете с проблеми - "пишеш "проблем", "увреждане", "заболяване"
надали ще се сетиш за "специални нужди" - особено ако си ошашкан от поредната тежка диагноза
звучи наистина стряскащо... но и уви действителността е такава!
Тук Надето е много права.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 543
Аз също не намирам за необходимо да се сменя името на форума. Дебати имаше и в началото, когато се създаваше. Ами, не виждам нищо ненормално в това нещата да се назовават с имената им. Какво се променя в диагнозата на моето дете, ако вместо глухо го нарека "с увреден слух". Не мисля, че човек, на който "глух" му звучи страшно, "с увреден слух" ще му прозвучи по-добре. Думите са това, което влагаме в тях. Когато казвам "дете с увреждане" аз имам предвид МОЕТО дете. А какво влагате вие в него, това е друг въпрос. Нима, ако форумът се нарича "Деца със специални нужди" хората пишещи в "Клюкарника" ще започнат да го посещават по-често? Защото в крайна сметка, когато влезете в самия подфорум, вътре темата ще е "ДЦП", "Епилепсия", "Синдром на Даун" а не някакво по-приемливо име на тази диагноза. Мисля, че наистина няма нужда от такъв дебат.   bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 3 911
съгласна съм с Йепе ,нашите деца СА с увреждане и ние трябва да го приемем за да го приемат и другите хора без да влагат какъвто и да било смисъл
аз лично думата УВРЕЖДАНЕ я приемам просто като дума,даже за моето дете по ми харесва
предпочитам да наричат детето ми - детето с увреждане ,а не сляпото дете

# 8
 • Бусманци
 • Мнения: 1 278
ДЕметра, ние дълго обсъждахме как да се казва форума и след много романтични, красиви и тем подобни имена беше решено, че това е най-точното и ясно.

Сигурна съм, че не е било случайно решение. Било е решение, което е отговаряло на разбиранията и усещанията ви към онзи момент.
Аз не виждам нищо романтично, красиво или тем подобно в израза "специални потребности"  Simple Smile Напротив. Смятам, че той е много точен и ясен, за разлика от израза "увреждане":
   - "специални потребности" насочва към особеното внимание и грижите, от които тези хора имат нужда; "увреждане" насочва към "техническия" проблем с тялото или с ума на тези деца и възрастни. Кое от двете е по-важното?!
   - "специални потребности" говори за стеснените възможностите на боледуващия; "увреждане" ги отрязва.
   - "специални потребности" звучи конструктивно; "увреждане" звучи деструктивно.

Нима, ако форумът се нарича "Деца със специални нужди" хората пишещи в "Клюкарника" ще започнат да го посещават по-често? Защото в крайна сметка, когато влезете в самия подфорум, вътре темата ще е "ДЦП", "Епилепсия", "Синдром на Даун" а не някакво по-приемливо име на тази диагноза. Мисля, че наистина няма нужда от такъв дебат. 

Не става въпрос за по-приемливи имена на диагнози, а за това да се насочи вниманието към самите грижи и интеграцията, а не просто към диагнозите. "Увреждане" насочва вниманието към глухотата на детето, а "специална потребност" към това как да се грижим, как да учим, как да помогнем да се образова глухото дете.
Така допускам, че и "пишещите в Клюкарника" (тъй като малко се затрудних с дефиницията на това, приемам, че означава "повечето хора, чиито деца не са специални"  Simple Smile ),  ще могат да намират полезна информация - например "Как да подготвим детето си да общува с глухия си съученик, със сестрата с ДЦП на приятелката си, със сляпото дете на площадката.

А за дебатът - щом е възникнал, значи има нужда   bouquet

# 9
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 6 953
Намирам името за съвсем подходящо, така или иначе това е реалността. В този форум четат и пишат хора, чиито деца са с увреждане, останалите го правят най-вече от любопитство. Не се срамувам от състоянието на детето си, за да го кръщавам с по-мили имена.

# 10
 • гр. София
 • Мнения: 631
Не виждам смисъл да се променя
Честно казано не вярвам на някой да му звучи по - добре "инвалид". Отдавна термина е премахнат от социалният ни речникСпоред мен формулировката е правилна, защото самото увреждане, не само може да трайно или хронично то може да е моментно състояние (като фрактура да речем или бронхопневмония), а целта на форума е да представи различните заболявания по вид, форми на протичане и диференциални прогнози за да могат потребителите да намират информация и да придобиват представа за проблема си.

# 11
 • гр. София
 • Мнения: 631
Забравих да вмъкна и нещо друго,  но преди това да Ви помоля да ме извините за грубия език, ако ви се стори такъв.

Тук не се търси съжаление или снисхождение, тук се обсъждат реални проблеми възникнали от това увреждане и вариантите за справяне със ситуацията. Един вид взаимопомощ. Тук се представя реално как стоят нещата с децата с увреждания. Представя се "грозната" част такава каквато е. Тук се търсят варианти, показва се истината или просто някой искащ да сподели го прави. Пускат се статии за различни заболявания - ей така за информация. Тук всеки иска да прочете, за да научи нещо повече. В този форум се поднася информацията в прав текст без лицемерничене и скриване на истината. Тук реално е най - честния форум.

Простете за "яростното" излияние, не съм майка на дете със "специални" нужди, но винаги съм работила точно с тези деца и честно казано по - красиво нещо от доверието, привързаността и любовта в техните очи аз никога не съм виждала. Мога единствено да Ви поздравя МАЙКИ за това което правите за дечицата си и знам със сигурност, че друг не би го разбрал. ПОКЛОН ПРЕД ВАС

# 12
 • София
 • Мнения: 2 543
Не мога да се съглася, че думата "увреждане" е дума, която носи в себе си негативно послание. На английсkи също се казва така - "Children/People with Disabilities". Другото са просто синоними, за да ни накарат да се чувстваме по-малко неудобно в компанията на такива хора. Повярвайте ми, ние сме тези, които би трябвало да се смущаваме от това как наричат децата ни. Аз не се смущавам, нито пък останaлите пишещи тук.
Ако пък наистина смятате, че името е това, заради което останалите участници в този форум влизат по-рядко да четат тук, отколкото биха го правили иначе - добре, нека го сменим. Но, уви, сигурна съм, че не е това. Много малко са хората, които наистина се интересуват от това
Цитат
"Как да подготвим детето си да общува с глухия си съученик, със сестрата с ДЦП на приятелката си, със сляпото дете на площадката"
и на тях едва ли им пречат някакви думи. Формулировката "пишещи в Клюкарника" е примерна и е провокирана от една анкета преди време, в която се оказа, че един от най-малко посещаваните форуми е нашият. И не заради името, а заради историите ни. Уви.
И накрая - разбирам, че темата е пусната с най-добри намерения, затова моля да не се приема като някаква конфронтация моето мнение по въпроса.   bouquet

# 13
 • гр. София
 • Мнения: 631
"Как да подготвим детето си да общува с глухия си съученик, със сестрата с ДЦП на приятелката си, със сляпото дете на площадката"
Колкото до този въпрос имам особено мнение.
Смятам, че самите родители предпазват децата си, които са здрави и без "специални" нужди от тези с увреждания. Все още кънти в главата ми израз на една майка : " Виждаш ли, ако не слушаш ще станеш като него"

Е, какво повече мога да кажа за това.!!!!! Освен, че обществото ни  и  " социалната" ниполитика   е със такова възпитание -  ние добре се грижим за тези деца направо чудесно, като ги интегрираме чрез изолация. Грозно, но е така.

# 14
 • София
 • Мнения: 997
 Не бих искала да се променя името на форума - детето ми е дете с увреждане. Тази дума не ме засяга, нито обижда. Знаете ли - да кажат за едно дете с много тежки проблеми, дете със специални потребности -ми звучи по-лошо. Някак си ми напомня, за случайте, когато в парка някоя мила незапозната майка, се надвеси над количката и почне съвсем дружелюбно да разпитва - как се казва, колко е голям, ходи ли, говори ли. И когато разбере подробности, в смущението си започва - то, детенцето, с такива проблеми, как може да се случват такива неща, на чукаме на дърво, пу - пу - и се изнизва. Всеки път ми се налага да разяснявам, че всъщнст Боби няма проблеми, а заболяване. И да не наричаме нещата с истинските им имена, означава просто да си заровим главата в пясъка...........
Бих приела да се казва просто "Деца с различни заболявания", например, щом думата "увреждане" е неприемлива. Но ми се струва, че така ще се дублира по смисъл със "Здравния форум". Но може и да греша..........
А колкото до посещаемостта - има смисъл да се увеличи - много родители не са запознати с  заболявания като ДЦП. И не веднъж съм ставала свидетел, на деца, очевидно изоставащи в развитието си, чиито майки са убедени - всяко дете е различно, моето просто по-бавно прави....еди-какво-си. Но ако един човек по-принцип не е отворен към тези проблеми, добре, ще влезе във форум "Деца със специфични нужди", ще прочете заглавие на тема: "Аутизъм" и ще си излезе - при това на скорост.....

Последна редакция: сб, 10 юни 2006, 14:47 от елена акманова

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт