Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юни 2006, 10:22 ч.

за половината сума от майчинството на работещите майки, при детенце на ясла

 • 2 580
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 431
искам мнение от знаещи-- полага ли ми се половината сума от майчинството, след като хлапето е на ясла?

Благодарско за отговорите Simple Smile

# 1
 • Мнения: 967
Ако детето ти е на ясла, а ти не работиш - вземаш си цялото майчинство.
Ако си се върнала на работа, а детето ти е под 2 год. независимо дали е на ясла или някой го гледа - вземаш половин майчинство.
Аз работя, а синът ми е на ясла и към заплатата вземам 80лв. (половин майчинство).

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Щом си работеща майка на дете, ненавършило две години ти се полага половината обезщетение до навършване на две годинки на детето. То може да е в ясли, да го гледа детегледачка, да се отглежда от бабите, от таткото или от марсианци. Това няма значение.

# 3
 • Мнения: 815
Доколкото аз съм чувала ,щом детето е на ясла не се взима вече майчинство(при работещите мами) Thinking

# 4
 • Magrathea
 • Мнения: 2 771
Доколкото аз съм чувала ,щом детето е на ясла не се взима вече майчинство(при работещите мами) Thinking
Не е вярно. По-нагоре са го написало добре.
Цитат
Ако детето ти е на ясла, а ти не работиш - вземаш си цялото майчинство.
Ако си се върнала на работа, а детето ти е под 2 год. независимо дали е на ясла или някой го гледа - вземаш половин майчинство.
Аз работя, а синът ми е на ясла и към заплатата вземам 80лв. (половин майчинство).

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 275
Вече от няколко места чувам (от познати прависти), че в яслите вече са задължени да изпращат списъци на записаните деца в НОИ - и че ще се получава половин майчинство, защото отпада едно от условията за получаване на майчинство (детето да не е настанено на държавна издръжка - но това не важи ли само за домовете, където е на пълна издръжка newsm78). Някой запознат може ли да хвърли светлина по въпроса - защото това би било голямо финансово прецакване (хем такса за ясла, хем намаляване на парите), а аз определено искам детето ми да има малко време да посвикне с яслите, преди да хукна на работа.

# 6
 • Мнения: 202
В случаите, когато не се ползува отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение в размер на  50% от 160лв.- т.е. 80лв. до навършване на 2 г. на детето.
Вероятно се получава объркване у някои майки, защото в  чл.164, ал.1  от Кодекса на труда се посочва, че след използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

Мили майки, тук законодателят има в предвид детето да е настанено в дом за отглеждане на деца на държавна издръжка, а не детска ясла или градина.

Да обобщим: Ако  си ползвате отпуска до навършване на 2 г. на детето и не ходите на работа, дори и то да ходи на детска ясла ще си получавате цялото майчинство-160лв. Ако прекъснете отпуска и се върнете на работа, до навършване на  2 г. на детето  ще получавате 80лв. , дори и то да ходи на ясла. Надявам се този въпрос най-накрая да се  изясни на питащите мами!  HugHeart Eyes

Последна редакция: вт, 13 юни 2006, 13:16 от Гиги

# 7
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 770
Ето ви и члена от Кодекса за Социално осигуряване:
Цитат
Чл. 53.(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Изплащането на паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 се прекратява при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка.
Това, което е написала и Гиги  newsm10

# 8
 • София
 • Мнения: 5 550
В яслата съм попълвала декларация само, че не ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 год.
 Иначе е така както са го написали болшинството мами и тълкуванието на текста "пълна държавна издръжка е " както го е написала Гиги. Работя и получавам 80 лв месечно, децата ходят на ясла.
Аз пък имам един въпрос, докога се получават тези пари - вкючително и за месеца, в който детето (децата) навършват 2 год. ли ???
Пример: моите навършват 2 г. на 03.10.2006 . 80-те лв полагат ли ми се и за октомври

# 9
 • Мнения: 1 866
Искам да използвам да попитам какво става с майчинските, ако съм в майчински в една фирма, но имам друга фирма на мое име, т.е. съм й управител но в тази втората фирма нямам трудов договор. Просто съм управител и това е. Счетоводителката от едната фирма ми казва, че си запазвам правото за 160 лв, а счетоводителката от другата фирма ми казва, че трябва да мина на 80 лв. И аз не знам къде е истината и какво да правя. Не ми се иска един ден да ми се налага да връщам тези пари.

# 10
 • Мнения: 815
И аз имам фирма и направих баща ми прокурист и си взимам майчинството.Иначе щом си управител  значи работиш и взимаш 80лв

# 11
 • Мнения: 7 823
Цитат
КОДЕКС НА ТРУДА, Глава осма ОТПУСКИ, Раздел I Видове отпуски, Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм., ДВ, бр. 25 от 2001 г.)
Чл. 164. (5) (Изм. и доп., ДВ, бр. 25 от 2001 г.; изм., бр. 1 от 2002 г.) В случаите, когато не се ползува отпуск по ал. 1 или лицето, което ползува такъв отпуск, прекъсне неговото ползуване, на майката (осиновителката), ако работи по трудово правоотношение, се изплаща парично обезщетение от Държавното обществено осигуряване.

# 12
 • Мнения: 1 866
И аз имам фирма и направих баща ми прокурист и си взимам майчинството.Иначе щом си управител  значи работиш и взимаш 80лв
Как да направя някой прокурист? С мъжа ми сме съдружници и мога да го направя прокурист ама какво се иска за това?

# 13
 • Мнения: 815
ами аз се обърнах към адвокат и той ми подготви всичко.Но в момента на него му плащам всички осигуровки които са за управител.

# 14
 • Мнения: 352
А знае ли някой дали може да се прехвърли майчинство на бабата,а детето на ясли?Мисълта ми е да вземам всичките160лв. и да съм на работа.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт