летни ястия на фурна

  • 35 974
  • 35
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 705
иска ми се да натрупам идеи за яденета, които сами се готвят, докато ние с децата сме на разходка!!!! става въпрос за летни яденета, защото сега оставаме навъндо по-късно. малко е нагличко от моя страна хем да съм на разходка, хем да готвя Blush, но от питане глава не боли!!!! фурната на печката ми е с автоматичен часовник и моята идея е да слагам яденето преди да излезем, а то да е топло сготвено, когато се приберем. идеята ми изисква да няма прибавяне на допълнителни продукти  към яденето.

така, например, снощи направих пресните картофи по рецепта на pep-4o и станаха страхотни. за тези, които се интересуват, ето я и самата рецепта:

пресни картофи-задушени с 1/2 пак. масло, 1 к.чаша вино, 1 к.ч. вода, 2 с.л. соев сос,  стръкче нарязан розмарин или щипка сух, 5-6 скилидки счукан чесън и повечко самардала, без обикновена сол - това се обърква в тава - не в йена, защото е по-широко и се затваря отгоре с друга тава за 1-1.5ч. - така и се задушават, и се пекат. А при поднасяне се поръсват със ситно накълцан пресен лук и копър (а може и да не се поръсят, достатъчно вкусни са и така)

всякакви идеи са добре дошли!!!! Peace

# 1
  • Мнения: 867
Аз правя тиквички на фурна с ориз:
    Продукти: 2-3 тиквички, 3-5 с.л ориз, 1 гл.чесън, копър, за заливката- 1/2 кисело мляко, 2 яйца и 1 с.л.брашно.
       Нарязвам тиквичките на колелца и в намазнена тава нареждам един ред, измития ориз го наръсвам върху тях заедно с чесъна и копъра, посолявам.Захлупвам с втори ред тиквички на колелца пак.Заливката я слагам веднага като половината кафичка кисело мляко я доливам с вода, прибавям яйцата,брашното и 2-3 с.л олио. Слагаш във фурната за около 30-40 минути на 220 градуса.
      Поднася се студено с подлучено мляко с копър!
   

# 2
  • София
  • Мнения: 35 931
Зеленчуци огретен

1-2 пак. замразени зеленчуци / може и пресни/
1-2 домата на кубчета
150-200 сирене
подправки по избор/сол,магданоз, риган,босилек/
2-3 с.л олио
Всичко се разбърква и се изсипва в тава. Отгоре се настъргва кашкавал. Пече се 20-30 мин.
Много е вкусно, леко и бързо за приготвяне.

# 3
  • София
  • Мнения: 3 679
Аз правя тиквички на фурна - нарязвам на колелца, осолявам, нареждам в тавичка ред тиквички, ред доматки на колелца, слагам и чесън и магданоз, малко мазнина и запичам - много вкусно става.

Вчера пък правих кюфтенца от кайма и булгур в доматен сок - каймата се овкусява, подправки по вкус и шепа булгур. В доматен сок накълцах ситно лук и чесън и направих малки кюфтенца, които оставих на слаб огън около 1 час - аз го правих на котлон, но може и в йена на фурна  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 5 299
Патладжан с домати на фурна

Изпържвам предварително патладжаните, и ги оставям малко в/у хартия да поеме мазнината. Нареждам ги в тавичка на един ред, после ред домати(може и пресни, или от консерва се заливат патладжаните), по желание може да се добавят и предварително сварени картофи, нарязани на кръг4ета) и пека във фурната.

# 5
  • Мнения: 293
  chefБейбиту това е нашето любимо лятно ядене.Чакаме патладжаните.....  bouquet

# 6
  • Мнения: 9 107
Аз правя тиквички на фурна - нарязвам на колелца, осолявам, нареждам в тавичка ред тиквички, ред доматки на колелца, слагам и чесън и магданоз, малко мазнина и запичам - много вкусно става.

освен тиквички, по същия начин правя и патладжани, само че предварително изкиснати за малко в солена вода. Понякога добавям сирене.

всички мои рецепти, задушени във фурната са в тава, затворена отгоре с друга тава или направо в гювеча, като температурата е около 150-180*, а времето - повечко - от час до два, така че през това време успявам да отхвърля доста работа /или седна пред компа/, или изляза някъде, а в определен час някое дете изключи фурната.


друго е прясно зеле с домати - в тавата, като затварям отгоре с друга тава - за по-бързо, пък и така става по-тънко и успява да се запече.  Картофени яденета всякакви.

всъщност ето тук са доста от рецептите ми, като повечето от тях са "мързеливи"

# 7
  • Мнения: 705
страхотни рецепти!!! благодаря ви!!!

започвам ги по ред на номерата - една по една!!!   bouquet  bouquet

# 8
  • София
  • Мнения: 2 210
Днес като 4етох въпроса ти ти написах една любима рецепта (даже я готвя сега, после ще сложа снимка), ама нет-а ми пропадна и ще ти я напиша пак:

В дълбоката тава на пе4ката , намазана с масло или олио се редят:
- картофи на шайби
- домати на шайби
- гъби на филийки
- тикви4ки на шайби

Всеки ред се посолява или се наръсва с предпо4итани подправки и магданоз.
Сипва се една чаша и половина вода.
Пе4е се около 45-50 минути на 250 градуса.
По желание се залива с яйце, сирене и мляко или се наръсва с настърган кашкавал и се запи4а пак до по4ервеняване.

Много свежо лятно ястие е.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 210
Ето ти и снимки на горната рецепта.
1.без заливка:
http://community.webshots.com/photo/547973980/2543576340055448238XHVBsR
2. със заливка (сирене, кашкавал + 4 яйца)
http://community.webshots.com/photo/547973980/2710265150055448238xyCfyp
Дано те улесних  Wink

# 10
  • Хасково
  • Мнения: 995
Тиквички на фурна
 Около 1 кг тиквичики се настъргват на ренде и се посоляват  постояват и им се изцежда  водата колкото повече се изцеди толкова малко остава да извира при готвенето
Разбива се около 2/3 кофичка кис.мляко 4-5 яйза, сирене 200-300 гр. 4-5 лъжици брашно щипка сода за хляб, чесън и копър и около  1 кафена чаша олио ./малко сол но да се внимава че сирената обикновенно са солени/.

Изцедените тиквички се сипват в тава към тях се прибавят рабитата смес омешва се и се пъха да се пече около  30-40 мин 200 С.

Да ви е сладко!

# 11
  • Мнения: 705
Ето ти и снимки на горната рецепта.
1.без заливка:
http://community.webshots.com/photo/547973980/2543576340055448238XHVBsR
2. със заливка (сирене, кашкавал + 4 яйца)
http://community.webshots.com/photo/547973980/2710265150055448238xyCfyp
Дано те улесних  Wink

определено със заливка изглежда по-добре!!! потекоха ми лигите!!!
да ви вкусно!

# 12
  • Мнения: 48
Много интересни рецепти!
 Мисля, че и гювечетата ще станат за тази категория за лесни манджи. Аз им слагам печени чушки, парче сирене на дъното+ маргарин. После слагам и нарязани кренвирши или друг колбас, заливам с доматен сок и малко вода и пека. накрая слагам  и по едно яйце във всяко гювече и да се запече и готово.   Grinning

# 13
  • Мнения: 1 269
Много готини идеи сте дали, поздравления на всички! Ще следя темата,дотук споменатите тиквички ми са известни, за патладжанките обаче - много тенкЮ!

# 14
  • София
  • Мнения: 570
Ето една рецепта и от мен:
Задушавам лук, добавям 1 ч.ч. ориз, пресен лук, пресен чесън, спанак (лапад), червен пипер, домати, копър, наливам 1ч.ч. топла вода и оставям да се задушава докато ориза попие водата.  В йенска тенджера нареждам ред тиквички на колелца,  ред картофи на колелца, сместа с ориза, и пак ред тиквички, ред картофи. Заливам с топла вода колкото да го покрие и слагам да се пече докато ориза попие водата.

# 15
  • In transit
  • Мнения: 11 791
Много интересни рецепти!
 Мисля, че и гювечетата ще станат за тази категория за лесни манджи. Аз им слагам печени чушки, парче сирене на дъното+ маргарин. После слагам и нарязани кренвирши или друг колбас, заливам с доматен сок и малко вода и пека. накрая слагам  и по едно яйце във всяко гювече и да се запече и готово.   Grinning

А ако ги сложиш в микровълнова фурна става точно за 3 минути! Перфектно ястие, когато нямаш време. Simple Smile

# 16
 ето нещо лесно  и от мен:    кайма, сварени яйца -2 ,  кис.краставички, гъбки /мариновани а може и пресни/, кашкавал-настърган, подправки.Всичко се обърква и се разстила в намазнена тава. Отгоре нареждате картофки на филийки и поливате с   размит Маги -огретен. Печете за около час и преди да извадите поръсвате с настърган кашкавал.
Да ви е вкусно.
Мойт мъж си хапна половината тава и кръсти  яденето "Чист хладилник" Laughing

# 17
  • Мнения: 127
Да ви кажа, от както се затопли и аз така готвя - докато съм пред блока или в парка ... но не типични летни манджи, щото ние постно не ядем. Готвя си почти всички класически манджи, но в глинен гювеч. В началото на силна фурна, да се загрее хубаво гювеча и после я намалям на много слабо, да се пече докато се върна. Ако е нужно като съм се прибрала, махам капака и запичам.
По този начин всичко става много вкусно и най-вече не е нужно да го наглеждаш постоянно Simple Smile

# 18
  • Мнения: 6 390
Патладжани по пармски
Патладжаните се нарязват на ленти и се пържат или пекат ( по желание ).
 Ако ги пържите не е лоШо да се оставят върху хартия за да се изцеди от мазнината,4е доста поемат.
Приготвя се доматен сос като този за спагети: запържва се скилидка 4есън с малко зехтин,добавя се доматен сос и босилек и се оставя да къкри,докато поизври водата.
После в тави4ка се реди ред патладжани, залива се с доматен сос и се ръси обилно с настърган пармезан или кашкавал, пак ред  патладжани, доматен сос и пармезан- кашкавал - и така докато не свършат продуктите
Хапва се полуистинала или направо студена тази манджи4ка - голяма вкусотия

# 19
  • Мнения: 3 251
Мързеливи пиперки
Няколко пиперки /по 1-2 на човек/
Натрошавам сирене, настъргвам 1 домат, разбивам и прибавям 1-2 яйца/зависи от бройката на пиперките/.Подправки на вкус, аз използвам шарена сол и чубрица. Напълвам пипера /понякога си играя да го запушвам с капачета от домат/и го слагам в тава с 4-5 л. олио.Понякога при изрична молба на съпруга ми слагам или шунка или друг пушен колбас на ситни парченца. Ако е останало от плънката, настъргвам още 1 домат, разбърквам и разпределям край пипера. Готови са, когато получи характерните мехурчета на ципичката при печене. Да ви е сладко.

# 20
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Патладжани по пармски
Патладжаните се нарязват на ленти и се пържат или пекат ( по желание ).
 Ако ги пържите не е лоШо да се оставят върху хартия за да се изцеди от мазнината,4е доста поемат.
Приготвя се доматен сос като този за спагети: запържва се скилидка 4есън с малко зехтин,добавя се доматен сос и босилек и се оставя да къкри,докато поизври водата.
После в тави4ка се реди ред патладжани, залива се с доматен сос и се ръси обилно с настърган пармезан или кашкавал, пак ред  патладжани, доматен сос и пармезан- кашкавал - и така докато не свършат продуктите
Хапва се полуистинала или направо студена тази манджи4ка - голяма вкусотия

малка добавка. Оригиналната рецепта изисква нарязана на филийки моцарела между слоевете (освен пармезана) и доматения сос се смесва с беШамел, както при лазаня. Яде се топло, 4е ина4е моцарелата става като дъвка. Laughing

# 21
  • Мнения: 6 390
Цитат
Оригиналната рецепта изисква нарязана на филийки моцарела между слоевете (освен пармезана) и доматения сос се смесва с беШамел, както при лазаня. Яде се топло, 4е ина4е моцарелата става като дъвка
Твоето допълнение е за топло ядене, моето е за студено  Wink Grinning

# 22
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Цитат
Оригиналната рецепта изисква нарязана на филийки моцарела между слоевете (освен пармезана) и доматения сос се смесва с беШамел, както при лазаня. Яде се топло, 4е ина4е моцарелата става като дъвка
Твоето допълнение е за топло ядене, моето е за студено  Wink Grinning

не, моето допълнение е за патладжаните по пармски.  Mr. Green
но е абсолЮтно то4но, 4е за студени са по_добри твоите. Hug

# 23
  • Мнения: 6 390
Цитат
Оригиналната рецепта изисква нарязана на филийки моцарела между слоевете (освен пармезана) и доматения сос се смесва с беШамел, както при лазаня. Яде се топло, 4е ина4е моцарелата става като дъвка
Твоето допълнение е за топло ядене, моето е за студено  Wink Grinning

не, моето допълнение е за патладжаните по пармски.  Mr. Green
но е абсолЮтно то4но, 4е за студени са по_добри твоите. Hug
Mr. Green няма да споря  Mr. Green
спори с г-жа Макдирокова  Wink Laughing
От нея ми е рецептата  Heart Eyes Laughing

# 24
  • Мнения: 987
Тиквички на фурна
 Около 1 кг тиквичики се настъргват на ренде и се посоляват  постояват и им се изцежда  водата колкото повече се изцеди толкова малко остава да извира при готвенето
Разбива се около 2/3 кофичка кис.мляко 4-5 яйза, сирене 200-300 гр. 4-5 лъжици брашно щипка сода за хляб, чесън и копър и около  1 кафена чаша олио ./малко сол но да се внимава че сирената обикновенно са солени/.

Изцедените тиквички се сипват в тава към тях се прибавят рабитата смес омешва се и се пъха да се пече около  30-40 мин 200 С.

Да ви е сладко!


това изглежда доста вкусно.    смятам да го пробвам тази вечер.   

# 25
  • Мнения: 56
на нашето сем.  ни писна от тиквички ипържени картофи. а на вас?

# 26
  • Мнения: 56
на нашето сем.  ни писна от тиквички и пържени картофи. а на вас?

# 27
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 685
Момичета, давайте още идеи за яденета, които стават бързо на фурна, т.е., не изискват дълго време за приготвяне - слагаш разни неща във фурната и ги "забравяш" за някое време. И после - готово  chef Въпроса е какво да се комибинира в тавата или гювеча newsm78

# 28
  • Мнения: 923
Абе в тия жеги не ми се мисли въобще за фурна  Tired
все гледам да спретна нещо в микрото или на скарата
имаме един спциалитет - наричам го "бомбички"
Фолио нарязавм на по големи  парчета и в него слагам каквото имам в хладилника
остатъци от варени картови. някакви пушени месца или салам , гъби
кис. краставички , сирене. кашкавал
абе каквото ти дойде наум
след това завивам парчетата и във фурната за 20-тина мин

# 29
  • Мнения: 705
Абе в тия жеги не ми се мисли въобще за фурна  Tired
все гледам да спретна нещо в микрото или на скарата
имаме един спциалитет - наричам го "бомбички"
Фолио нарязавм на по големи  парчета и в него слагам каквото имам в хладилника
остатъци от варени картови. някакви пушени месца или салам , гъби
кис. краставички , сирене. кашкавал
абе каквото ти дойде наум
след това завивам парчетата и във фурната за 20-тина мин


това с бомбичките мнооого ми хареса - веднага ще го пробвам, че в хладилника само мен няма  #Crazy

# 30
  • Ах, морето
  • Мнения: 374
Картофи с домати на фурна

Продукти:
1 кг. картофи
1 кг. домати
3-4 глави лук
4-5 скилидки чесън
1 връзка магданоз
2-3 даф. листа (по желание)
черен пипер
шарена сол
олио

Приготовление:
Картофите и доматите се нарязват на филийки. В намазана с олио тавичка се нарежда пласт домати. Върху него се слага част от ситно нарязания магданоз, лука, нарязан на кръгчета, и чесъна – на филийки. Отгоре се нарежда пласт картофи. Поръсват се със шарена сол и подправки. Останалите продукти се нареждат по същия начин, като между пластовете се налива по малко олио.
Ястието се залива с 1 ч.ч. (аз сложих по-малко) гореща вода и се пече 30-40 минути в умерена фурна.

Да ви е сладко!

Източник: “Българска национална кухня”

http://images18.snimka.bg/003532616.jpg

# 31
  • Мнения: 422
Пиле с лук на фурна
Аз обожавам пиле ,и затова ще  предложа една много лека и вкусна  рецепта, подходяща за летните жеги:
Ако е домашно трябва да е сварено предварително,иначе от  купено не е необходимо.В тава нарязвам около килограм лук на полумесеци,няколко домата,аз 4 средни, но може и повече, който както обича, и шепа стафиди/и без тях е вкусно, но придават сладникав вкус/.Всчко обърквам с олио,червен пипер,черен пипер,чубричка или зелени подправки и пилешки и зеленчуков бульон,сол-ако е необходимо.Отгоре си подреждам порциите от пилето.Понякога вместо стафиди слагам сурова чушка-червена и зелена/сега през лятото най-вече/.Мисля, че и с маслини и гъби би се получило чудесно.Доливаш с топла вода до нивото на лука и печеш във фурната до готовност.Бон апети.

# 32
  • София
  • Мнения: 35 931
Мързеливи пиперки
Няколко пиперки /по 1-2 на човек/
Натрошавам сирене, настъргвам 1 домат, разбивам и прибавям 1-2 яйца/зависи от бройката на пиперките/.Подправки на вкус, аз използвам шарена сол и чубрица. Напълвам пипера /понякога си играя да го запушвам с капачета от домат/и го слагам в тава с 4-5 л. олио.Понякога при изрична молба на съпруга ми слагам или шунка или друг пушен колбас на ситни парченца. Ако е останало от плънката, настъргвам още 1 домат, разбърквам и разпределям край пипера. Готови са, когато получи характерните мехурчета на ципичката при печене. Да ви е сладко.
Peace Супер са!
И аз ги правя често. Могат и да се опържат в олио.

# 33
# 34
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
minimo, това с тиквичките е страхотно!  Hug

# 35

Общи условия

Активация на акаунт