Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 юни 2006, 22:57 ч.

Какво със стар хляб?

  • 18 275
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
  • Сливен
  • Мнения: 368
На първо място слагам кротоните. В последно време ги правя в микровълновата и стават за отрицателно време (Мисля, че от Хапката свих тази идейка). После прегледах набързо отговорите и май никой не е споменал мързеливата баница:

Покриваш дъното на тава със сух хляб (плътно, да не остават дупки). Натрошаваш сирене отгоре и заливаш с кофичка кисело мляко, разбита с 1-2 яйца, малко мазнина и лъжичка сода. Печеш. ЯДЕЕЕШ! (Любима ни е в къщи! Wink)

Освен това баба ми веднъж беше ме изненадала със страхотен сладкиш (Малко напомня на тортата, за която е писала фанита):
1/2 сух хляб без кората
1 кутия бисквити закуска
1/2 кутийка маргарин "Калиакра"
1 ч.ч. захар
1 лъжица какао
1 ванилия

Хлябът нарязан на филийки се потапя във вода (компот, прясно мляко). Поизтисква се и се натрошава в по-голям съд, където за полуразбити маргарина, захарта, какаото и ванилията. Бие се докато се получи пухкав крем. След това в продълговат съд  се нареждат  бисквитите, всяка потопена във вода (компот, мляко) и намазана обилно с крем. Първоначално се нареждат една върху друга и след 5тата бисквита се слагат да легнат и продължават да се редят (Става като квадратно руло) Като свършат бисквитите, рулото се омазва от всички страни обилно с крем и се заглажда. Оставя се в хладилник да стегне. Ефекта е в рязането. Трябва да се реже на верев, т.е. малко по диагонал. Така парчетата се получават на черно-бели отвесни раета. Много е красиво!  Party

# 16
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 624
Направих тортата на Фанита-бързо и лесно. Чакам с нетърпение да се замрази.
Не мога да отвора сайта на Гответе с мен. Не само тази рецепта, а и други линкове. Днес цял ден е така Cry

Надявам се вече да няма проблем, ама за всеки случай я пускам:

Цитат
Ето ви една чешка рецепта за стар бял хляб (франзела) и ябълки. Тук я хапват и като второ след задължителната супа, но аз бих я причислила към десертите.


Земелбаба

Продукти: стар хляб, ябълки (изчистени от кората и семките), прясно мляко, малко масло, захар на вкус, канела.(количеството на продуктите зависи от големината на съда за печене и вкуса)

Приготовление:

Част от нарязаният на тънки филийки хляб се нарежда в предварително намазан с масло съд (тенджерка ) от йенско стъкло. Върху него се редят нарязаните на филийки ябълки и се посипва със захар на вкус и канела. Така се редят ред хляб, ред ябълки посипани с канела и захар, като най-горният слой е от хляб. Залива се с прясното мляко(до 2/3 от ръба) и най-отгоре се нареждат парченца масло. Пече се в умерена фурна до порозовяване.

Да ви е сладко:))

# 17
  • Мнения: 94
Преди години и аз като тебе имах по 3-4 хляба на ден - та тогава събрах доста рецепти със хляб, само и само да не изхвърлям хляб.
 Значи и аз правя една подобна торта като Фанита - знам я като Тирамису по български - Продукти:
обикновени бисквити - 3 пакета по 180 гр.
крем: 5 филии хляб, 1 кутийка малка маргарин "калиакра" -250гр., 10 с. л. захар, 3-4 с. л. какао,малко прясно мляко или вода, есенция по избор, сметана за украса
Хляба се накисва в прясното мляко или водата. След което се изцежда и се разбърква с маргарина, захарта, какаото - до получаване на крем. Прибавя се есенцията.
В тава се нареждат ред бисквити,които може да се потопят в компот, прясно мляко ред крем. Завършваме с крем. Най-отгоре намазваме със сметана. Поръсваме с какао през цедка. Оставяме тортата в хладилника за около 2 часа за да се стегне.

Вместо бисквити могат да се използват бишкоти.

Друго което правя когато ми остане хляб е Хлебен хайвер. От 3-4 филии изсъхнал хляб, равна ч. л. счукан чесън, малка к. ч. счукани на ситно орехови ядки (смлени), шепичка наситнен копър, половин ч. ч. олио, сол. Предварително накиснатият във вода хляб се изстисква добреи се поставя в купа. Слагат се останалите продукти и с пасатора се разбиват до еднородна смес. (Майка ми понякога слага и 1-2 лъжици кисело мляко.)

Друго което можеш да направиш е Попара -Хляба се нарязва на малки хапки, които леко се запичат във фурната. Към запечените хапки слагаме сирене. Отделно в олио запържваме червен пипер, разреждаме с вода и заливаме хапките и сиренето.


Друга рецепта-  Пица - В намазана с олио тава нареждаме на тънко филийки хляб. Върху тях слагаме нарязан салам и натрошено сирене на око. Поръсваме с чубрица и олио тук там. Слагаме нарязани кисели краставички и лютеница. Запичаме и заливаме със смес от 3 яйца и 2 чаени чаши кисело мляко и отново запичаме. тази пица може да се направи и с кашкавал, гъби и т. н. с повече фантазия.

Едно време правих Пита от сух хляб и пилешко месо- В намазана тава се нареждат леко запечени филии хляб, които леко се напръскват с пилешки бульон. Върху тях се разпределя ситно нарязаното или смляно сварено пилешко месо. Запичаме във фурната. След това разстиламе ситно нарязан лук и чесън, които сме запържили предварително., слагаме 2 нарязани сварени яйца и парченца масло. Посоляваме и поръсваме със магданоз. Нареждаме отгоре отново филии хляб, които са леко запечени. Поръсваме с доматено пюре. Правим заливка от 1 яйце и кисело мляко или сметана.  Заливаме и допичаме питата.

Закуска от хляб - Нарязват се средно дебели филии. На филията с върха на ножа се прави нещо като джоб, в който се ноставя парченце сирене. След това филията се потапя в смес от разбито яйце, прясно мляко и брашно. Пържим филиите в сгорещена мазнина.

От хляба можеш да направиш още  пудинг, фалшива баница, грис халва от стар хляб, щрудел , млечна баница, пирог и т. н.


 

# 18
  • Карлово
  • Мнения: 4 021
Много, много ви благодаря!  bouquet  bouquet  bouquet
Вече няма да изхвърлям хляб. Винаги си мислех, колко гладни дечица има по света.
Направих тортата, но нещо не се получи както очаквах Embarassed-не се стегна. Ползвах Калиакра. Дали да пробвам с масло newsm78 Сложих я във фризера, след като в хладилника нищо не стана и домочадието я одобри-приличала на сладоледена торта.

# 19
  • София, Младост 1
  • Мнения: 1 881
На първо място слагам кротоните. В последно време ги правя в микровълновата и стават за отрицателно време (Мисля, че от Хапката свих тази идейка).

Кенга, моля те, кажи как правиш кротоните в микровълнова. Познаният ми стигат да нарежа хляба на кубчета, а после..... newsm78 И разбъркват ли се постоянно newsm03

# 20
Хлебен пудинг с бърбън сос   
http://www.btv.bg/week/?magic=coming&tale=156&s_id=10734

за хлебния пудинг:
1/2 хляб
2 яйца
300 - 400 мл прясно мляко
100 г стафиди
70 г масло
6 - 7 с. л. захар
1 пакетче ванилия
за бърбън сос :
100 - 150 мл сметана
50 гр масло
3 с. л. пудра захар
2 с. л. бърбън
1/2 капсула ванилова есенция


Начин на приготвяне:
1. Хлябът се нарязва на парчета и се поставя в купа. Полива се с прясното мляко. Оставя се да омекне.
2. Яйцата се разбъркват и се разбиват със захарта. Постепенно се налива разтопеното масло. Ароматизира се с ванилията. Налива се в купата при хляба и добре се намачква. Добавят се стафидите. Изсипва се в намаслена йенска тава. Пече се в предварително загрята на 180С фурна, около 30-40 минути.
3. Бърбън сосът се приготвя, като размекнатото масло се разбърква добре с пудрата захар, налива се сметаната. Разбива се и се наливат бърбънът и ванилията.
4. Пудингът се сервира гарниран с бърбън соса.


Хлебен пудинг със стафиди
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=cooking&id=2447

за 2 броя:
400 г захар
500 г стар хляб
100 г стафиди
1 л прясно мляко
6 яйца
1 ванилия
1 ябълка

Начин на приготвяне:
1. Кората на хляба се отстранява, средата се натрошава и се слага в дълбока купа заедно със стафидите и настърганата ябълка. Залива се с млякото и се разбърква.
2. Половината захар (200 г) се карамелизира и се разлива по стените на форма за печене с дължина 24 см. Оставя се да се охлади.
3. Яйцата се разбиват с останалата захар, добавя се ванилията. Набъбналият хляб се размесва добре с разбитите яйца и се изсипва във формата за печене. Пудингът се пече на водна баня около 50 минути при температура 160 градуса.
 
 Хлебен бананов пудинг       
http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=products&id=466

3 банана
2-3 филии стар хляб
1 ванилов сладолед
плодов топинг за гарниране
за заливката:
30-40 г маргарин за поръсване
300-400 мл прясно мляко
4 яйца
1/2 ч. ч. кафява захар
3-4 капки ванилова есенция
1 капка бадемова есенция
1 щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:
1. Хлябът се реже на кубчета, подрежда се в намазана с маргарин тава и се покрива с нарязаните на филийки банани.
2. За заливката яйцата се разбиват със захарта, налива се прясното мляко и се овкусява с есенциите и индийското орехче. Сместа се излива върху хляба и бананите, оставя се около 10 минути, за да попие, и се пече 30-40 минути при температура 180 градуса.
3. Преди да се сервира, се изчаква леко да се охлади. Разрязва се на порции. По желание към пудинга може да се предложи ванилов сладолед и да се гарнира с плодов топинг.
 
 


# 21
  • Сливен
  • Мнения: 368
На първо място слагам кротоните. В последно време ги правя в микровълновата и стават за отрицателно време (Мисля, че от Хапката свих тази идейка).

Кенга, моля те, кажи как правиш кротоните в микровълнова. Познаният ми стигат да нарежа хляба на кубчета, а после..... newsm78 И разбъркват ли се постоянно newsm03

Режа на кубчета, поръсвам с червен пипер ( може и мерудия или там каквото искаш) и олио. Слагам в микровълновата на мах и разбърквам на 2-3 минути. В началото хлябът изглежда един мек и почти разкашкан и ти се струва, че не може да се получи, но в един момент започват да поизсъхват. Накрая просто се превръщат в първокачествени кротончета. Sunglasses
Много мраззя да мия тави, пък и не обичам да включвам фурната за дреболии и тази хитрина страшно ми допадна. Simple Smile

# 22
  • гр.Варна
  • Мнения: 678
Много, много ви благодаря!  bouquet  bouquet  bouquet
Вече няма да изхвърлям хляб. Винаги си мислех, колко гладни дечица има по света.
Направих тортата, но нещо не се получи както очаквах Embarassed-не се стегна. Ползвах Калиакра. Дали да пробвам с масло newsm78 Сложих я във фризера, след като в хладилника нищо не стана и домочадието я одобри-приличала на сладоледена торта.
Тортата е наистина чудесна,но най-добре се получава с масло.Аз опитах веднъж с Калиакра сандвич,но не се получи.

# 23
  • София, Младост 1
  • Мнения: 1 881
Много ти благодаря, Кенга, още утре ще пробвам Heart Eyes...Звучи много вкусно, мммм:)

# 24
  • Пловдив
  • Мнения: 843
Бързо мезе за бира.. Четох го и тук, зная го от години.
  първо си вземи повечко масло и си го остави на топличко - сега - стайна температура.. раздели го на 2-3 -4 / колкото  подправки харесваш.  Разбъркай  примерно 100 гр. масълце с 1. чесън 2.  босилек, 3. риган или 4. чубрица,ким 5. сиренета и кашкавали с ким  /или всичко , което ти е вкусно . Малко сол.. при всички случаи/ без сиренето и кашкавала/ . / тези бъркотийки си ги имам редовно в хладилника, строени, за всякакви случаи/ Тоест, вече сме приготвили заготовките, които траят много време в хладилник.
  Хлябчето - на филии.  Намазва се със желанатамаслена  смес - /по- горе, описаната/, нарязва се на кубчета и се хвърля във загрята фурничка. Не се зазяпвай  в детенце или ТВ,  бързо стават и са невероятно мезе за бира и не само.   Моят фаворит са чесновите  крутончета. Всички тези вариации са прекрасни и за крем- супи..  по твой вкус при съчетание.
    Другото, което правих ..  сух хляб, кисело мляко, чесън и орехи...  Т. нареченият  хайдушки хайвер. Хлябът се накисва с к. мляко и малко вода и сол.  Пасира се, ръчно  , като постепенно се добавя олио/Зехтин / предполагам , че става и с пасатор, с прекъснато бъркане и доливане на мазнината. Орехите - накрая. Чесън- задължително. При недолюбване на чесъна - зелен луск пасиран. Много е вкусно и става и за дресинг на салати..сосове за пържени8 панирани зеленчуци.
  да ви е вкусно!!  Суеверна съм и мразя да хвърлям хляб. Нищо че съм на диета... ще го ядат, де ще идат!
 А, и сетих се за едно изобретение на синът ми..  / не е открил топлата вода/ Моето 20- годишно   говедце работи  6 месеца във Варна..., умрели от глад по едно време. Имали само Хляб
 захар.  препекли на фурната  филии до среден сухар. Сироп от захар и вода  и купили една ванилия за 10 ст.   ,със сиропа заляли филиите./ Плътно наредени в тава / Зная , щото и аз го пробвах,   чудесно реване стана/    Това  , прочетох после може да се гарнира със сметана и плодове.  Никак не е лошо!!!

# 25
  • Мнения: 5 839
[Режа на кубчета, поръсвам с червен пипер ( може и мерудия или там каквото искаш) и олио. Слагам в микровълновата на мах и разбърквам на 2-3 минути. В началото хлябът изглежда един мек и почти разкашкан и ти се струва, че не може да се получи, но в един момент започват да поизсъхват. Накрая просто се превръщат в първокачествени кротончета. Sunglasses
Много мраззя да мия тави, пък и не обичам да включвам фурната за дреболии и тази хитрина страшно ми допадна. Simple Smile
Кенга ,благодаря за идеята!Станаха много бързо и са страшно вкусни!

# 26
  • София
  • Мнения: 2 543
Хлебен пудинг с бърбън сос   
http://www.btv.bg/week/?magic=coming&tale=156&s_id=10734

за хлебния пудинг:
1/2 хляб
2 яйца
300 - 400 мл прясно мляко
100 г стафиди
70 г масло
6 - 7 с. л. захар
1 пакетче ванилия
за бърбън сос :
100 - 150 мл сметана
50 гр масло
3 с. л. пудра захар
2 с. л. бърбън
1/2 капсула ванилова есенция


Начин на приготвяне:
1. Хлябът се нарязва на парчета и се поставя в купа. Полива се с прясното мляко. Оставя се да омекне.
2. Яйцата се разбъркват и се разбиват със захарта. Постепенно се налива разтопеното масло. Ароматизира се с ванилията. Налива се в купата при хляба и добре се намачква. Добавят се стафидите. Изсипва се в намаслена йенска тава. Пече се в предварително загрята на 180С фурна, около 30-40 минути.
3. Бърбън сосът се приготвя, като размекнатото масло се разбърква добре с пудрата захар, налива се сметаната. Разбива се и се наливат бърбънът и ванилията.
4. Пудингът се сервира гарниран с бърбън соса.

Този пудинг е невероятен! Когато го приготви Иван Звездев се падаше някакъв празник, не поня кой точно, но го направих и почерпих гостите с него! Извънредно вкусно и оригинално! Само да добавя, че се сервира топъл, за да се разтопи бърбън соса! Peace

# 27
  • Карлово
  • Мнения: 4 021
  chef  chef  chefЗа пореден път се уверявам, че тук се срещат най-знаещите и можещи готвачки! Признавам си, тайничко се надявах на 3-4 рецепти, но вие сте страхотни! Благодаря още веднъж!  bouquet  bouquet  bouquet

# 28
  • Ancona-Italia
  • Мнения: 2 804
Можеш и галета да си правиш ...

# 29
  • Карлово
  • Мнения: 4 021
Можеш и галета да си правиш ...
Как?

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт