Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
здравейте,
искам да попитам къде да потърся списък с училищата след 7 и 8 клас, в които са отпуснати бройки за деца с увреждания

# 1
 • София
 • Мнения: 1 710
Ох, има ли такъв списък и ако го има къде е - аз като гледам до тук все по слух караме: този чул, че някъде приемат, друг чул че другаде приемат и така - ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

# 2
 • Мнения: 485
В темата за образованието на децата със специални потребности съм обяснила,че след 7 и 8 клас насочват две различни комисии.Едната е Комисия за насочване на деца с хронични заболявания и/или сензорни увреждания. За цебта се издава съгласуван с Министерството на образованието списък на заболяванията и професиите-т.е. с какво заболяване с за какви професии може да се кандидатства без приемен изпит. За тази година сте изпуснали срока-той беше до 22 май.
Останалите деца със специални потребности-с интелектуални затруднения, с ДЦП+интелектуален или друг дефицит, с т.нар. езиково-говорни нарушения, с  множество увреждания, със синдром на Аспергер и др.се насочват от Екипа за комплексно педагогическо оценяване, пак без приемен изпит. Могат да бъдат насочени към всяка една професия, за която Екипът прецени,че детето е в състояние да се справи, например ако става въпрос за литературна паралелка, на едно дете със Синдрома на Аспергер би му било изключително трудно да разбира художествено слово и ще се почувства тотален аутсайдер.За него ще са подходящи по-точните науки , и т.н Това беше просто един пример.
Като изключим насочването след 7 или 8 клас в професионални гимназии и паралелки, единствено Екипът за комплексно педагогическо оценяване изследва и насочва към подходящо училище или паралелки децата със специални образователни потребности.
Ето тук можете да видите сайта на един от екипите-вчера ми дадоха този адрес:
www.ekpo.hit.bg

# 3
 • гр.София
 • Мнения: 55
Моят син тази година се яви на тази комисия .Момичета да знаете това всичко е подигравка с нас и увредените ни деца.Просто пълна простотия и непукизъм.Списъците с училищата и заболяванията са от миналата година.Даже не са си направили труда да ги препишат,а само са ксерокопирали старите.От общо 30 явили се деца 22 бяха насочени в едно и също училище пренебрегвайки техните желания.А останалите 8 бяха отхвърлени изобщо от комисията.Не съм много убедена,дали въобще е имало такава комисия или просто отбиват номера и изпращат всички там,където им е спуснато от горе.

# 4
 • гр.София
 • Мнения: 55
Относно списъците с училищата и специалностите за деца с увреждания проверете в Регионалния инспекторат по образованието.Ако някой има информация би ли казал къде се намира този "Екип за конплексно педагогическо оценяване"

# 5
 • Мнения: 461
Срокът за прием на документи беше до 21.05 , а резултатите излязоха на 14.06 .
Освен епикриза и протокол от специализирана, педиатрична комисия - всяка ДКЦ има такава - изискват и личен мед. картон, в който е вписана  диагнозата + ПЕЧАТ И ПОДПИС от лекуващия специалист.
Във Варна също имаше неприети деца поради невалидни документи, а не поради липса на бройки в паралелките, подходящи за съответната диагноза.
Комисиите, които насочват децата се сформират в регионалните инспекторати на образованието, като в тях участват педагогически съветник и лекар- специалист по съответната група заболявания.
Допълнителен + e, ако приложите и  епикризи за други придружаващи заболявания, дори и да не влизат в списъка със заболяванията.
Те също трябва да бъдат вписани в мед. картон с подпис и печат от лекуващия специалист.

# 6
 • Мнения: 87
Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и
Сензорни увреждания и от ДОВДЛРГ, ще приема документи от 03.05.2006 г. До 21.05.2006 г.

необходими документи:
- служебна бележка от училището, удостоверяваща класа и срочните оценки за I-я учебен срок, заверена от директора, с положен изходящ номер.
- протокол от лкк или релк.
- Лична амбулаторна карта с медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването.
- служебна бележка, удостоверяваща настаняване в дома за деца от ДОВДЛРГ.

Учениците се явяват с документ за самоличност при подаване на документите!
Списъкът на заболяванията ще бъде изнесен на информационно табло в РИО на 02.05.2006 г.
Документите се представят в два екземпляра - оригинал и копие.

p.p. info за родителите, чиито деца ще кандидатстват догодина!

# 7
 • Мнения: 18
Здравейте родители на деца с хронични заболявания.Имам дъщеря с хипопофлазия на дясното бедро и сме с 80% инвалидност .Но аз мисля , това не прави по-глупави нашите деца , а напротив има много по-умни от колкото нормалните. Имам следният въпрос ,и много моля ако някой знае нека да пише:Има ли детето право да влезе в математическа паралелка без приемен изпит? Two Hearts  comp03

# 8
 • Мнения: 87
tomba,
 комисията определя училищата и паралелките,в к'о може да учи детето  и ти си избираш и си ги подрежраш по желание.миналата година не е имало математически паралелки,но всяка година предлаганите училища са различни.
апропо, моето дете не пожела да използва тези привилегии и кандидатства на общо основание. изкара 5.40 по бълг. и 5.75 по математика - най-добрия резултат в класа!

# 9
 • Мнения: 18
[  Благодаря ти Идда за отговора и свалям шапка на твойто детенце за успеха.От тук нататък му пожелавам винаги с лекота да изкачва стълбицата на успеха в живота!  smile3501

# 10
 • Враца
 • Мнения: 867
Ида ,наистина заслужаваш поздравления за твоето дете.Много хубаво е ,че не се предавате.Желая му и занапред да е все така!   bouquet

# 11
 • София
 • Мнения: 997
 Днес на срещата в МОН се обсъди въпросът за прием на деца в специализирани гимназии и техникуми след 7 и 8 клас. Процедурата по кандидатстване в профилирани гимназии и техникуми е разяснена подробно по-нагоре в темата. Това което, обаче е важно да се добави е следното. Има предложение да се създаде ресурсен център под шапката на МОН. В него ще работят ресурсни учители, психолози и логопеди. От следващата приемна година, има вероятност, децата с по-леки проблеми /проблеми свързани единствено с моторното развитие например/ да кандидатстват на общо основание, а тези с по-сериозни заболявания да държат приемни изпити с подкрепата на ресурсен учител. Тази практика е приета на запад. Но имайте в предвид, че това е все още само проект. Няма нищо сигурно. Това все още не означава, че практиката на приемане на деца с проблеми след 7 и 8 извън общата бройка ще отпадне.  Пак повтарям, това е само едно предложение и доколкото разбрах хората са отворени за  проблемите на нашите деца. В отделна тема по-късно ще пусна и реда за приемане на деца с проблеми в масови детски градини.

# 12
 • Мнения: 87
Благодаря на Томба и Марго за поздравленията!
Желая ви и вашите деца да ви радват така и да се гордеете с тях!
И на всички останали родители,разбира се , пожелавам същото! Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт