Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 юни 2006, 23:56 ч.

Да си потърсим правата!!!!!

 • 3 203
 • 19
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 168
Здравейте мили родители!
Поставена съм пред проблем, пред който до колкото видях са поставени почти всички, които пишат и четат тук.
На мойто момиченце му определиха 80 % инвалидност.
Тя е със 100 % загуба на слуха и от 2 месеца е кохлеарно имплантирана.
Та на въпроса.........
Вода се самотна майка, регистрирана съм в бюрота по труда от 4 месеца, през които получавах( получавам, тъй като са със задна дата ще взема и другия месец ) по 90 лв обещетение.
Още не са ми излезли решенията за соц. интеграция и другите пари които се полагат на детето, тъй че за сега са ми това доходите.А взимам и 18 лв детски.
Миналата седмица ходих да си подам документите за ЛА, но отказаха да ми ги вземат, тъй като семейството ми - аз и дъщеря ми имаме доходи 108 лв.Аз мисля и съм почти 99 % убедена , че детските не са доходи, но........
Та искам да попитам: ДО КОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ НИ МАНИПОЛИРА ТАКА!ДО КОГА ЩЕ И ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА СЕ ПОДИГРАВА С НАС И НАШИТЕ ДЕЦА!
Прегледах почти всични публикации по този въпрос и виждам, че всички само се бунтуваме, но не правиме нищо!
Да!Знам!Всеки е зает с много по важни нища, но като се замисля какво ни дава смотаната държавица?И то не на нас, а на децата ни!Да вземем например на Живко жена му!Защо да не я направят ЛА?
Тя не може да даде Камен нито на градина, нито пък може да започне работа!Кой ще гледа детето?
А ако на нея и се наложи да отиде на лекар?Какво е виновна, че не може да работи?Защо трябва да плаща - тъй като няма оигуровки?
Или пък моя случай!Аз мога да дам Веси на ясла(въпреки че не искат да я приемат - нямало места) Но ако започна работа кой ще я води сутрин и следобед на рехабилитация?
И когато стана на 70 години защо да не получавам пенсия!( Ако доживея до толкова)
Държавата ни наказва за това че имаме деца, че ги обичаме и полагаме грижи за тях!
Последните 2 години и почти 4 месеца се сблъсках с такива абсурди, които ни " предлага " държавата ни че на моменти наистина искам да избягам от тук!
Аз не мога сама да се изправя срещу системата, но ви моля:
ДАЙТЕ ДА НАМЕРИМ НАЧИН ДА НАПРАВИМ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ, ПРОБЛЕМИ НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО!
Нека не само тука ги обсъждаме, а да се опитаме и да ги решим!
Незнам към кого да се обърнеме!Надявям се заедно да направим нещо или поне да се опитаме!
Кратко и просто изложих мислите си но се надявам заедно да стигнеме до някакво решение!И се надяваб да сте разбрали какво искам да кажа и с ваша помощ да направя!
# 1
 • Мнения: 997
   Разбирам възмущението ти. Разбирам колко ядосана и разстроена си. Мога да те уверя, че всички се сблъскваме с проблема - ЛА+"високи" доходи= какво? Равно на правен прецедент......Мога да те уверя също така, че някои хора от този форум имат идеи и желание да променят нещата....Така да се каже....работи се по въпроса.  Но разискването на тази тема, вероятно ще изкара на повърхността и други проблеми ... освен основния -  дохода. Аз например, не можах да разбера, как така всеки път когато са идвали у нас за оценка не са намерили никого, къде са се изгубили всички изпратени от тях уведомителни писма, и как са ми звъняли по телефона....при условие, че домашният телефон изписва номерата, а последните три месеца нямам нито едно постъпило повикване от непознат номер. Много интересно........сега ще подам отново.....дано този път не сбъркат адреса, телефона.....и човека!

# 2
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 090
хм говорете с "Движение на майките" - те ще се обединят с другите протестиращи майки и може и вашия въпрос за ЛА да се повдигне
Ох дано най-после в тази държава спрат да се подиграват с хората - как така доход 108лв е висок??????????? Бих искала да видя как тея дето го порделетя това ще жив4еят и със 160лв!

# 3
 • Мнения: 462
Ама хора, детските и майчинството не влизат в дохода...това са  и аз не знам точно как го водят, но е вид помощ, която не трябва да се включва в дохода...поне аз така си мисля де...логиката ме води на тем...ох...кога ще се оправи тая държава???

# 4
 • Мнения: 313
Мира, съветвам те да си подадеш документите по следния начин...събирам всички необходими документи (така че да не могат да се заядат за липсваща хартийка) + молба за ЛА по изключение , една нотариална заверка на комплекта (за да не "изчезне" някой документ) и го пращам по пощата с обратна разписка. Така не може да не ги приемат. После заповедта, ако не си одобрена, може да се обжалва.

Това е, в случай че не искаш да хабиш нерви, но струва пари за нотариус.

Аз лично бих отишъл на място с комплекта и много спокойно, без излишни нерви, бих цитирал това:

Цитат на: Закон за интеграция на хората с увреждания в сила от 1 януари 2005 г
Чл. 53.

(1) Работодател, който не изпълни задълженията си по чл. 25, ал. 4 и 5, или длъжностно лице, което не изпълни задълженията си по този закон, се наказва с глоба, съответно имуществена санкция, от 500 до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

Предполагам, че адвокат би ми се изсмял, но лелките в общината ще се стреснат.

//
В този ред на мисли...не смятате ли, че бихме могли да намерим познат (или непознат) адвокат, който да се ангажира да се запознае подробно с всички закони, наредби и програми, свързани с децата с увреждания и да помага с правни консултации в такива случаи. Разбира се, с/у възнаграждение. Дори ми хрумва идеята, че би могъл да е "ресурс" към Ресурсния център (напр. консултации веднъж седмично или месечно)...но за това да се изкажат организаторите на самия център.

Последна редакция: сб, 17 юни 2006, 08:09 от Zhivko

# 5
 • sofia
 • Мнения: 7 477
хм говорете с "Движение на майките" - те ще се обединят с другите протестиращи майки и може и вашия въпрос за ЛА да се повдигне
Ох дано най-после в тази държава спрат да се подиграват с хората - как така доход 108лв е висок??????????? Бих искала да видя как тея дето го порделетя това ще жив4еят и със 160лв!

веднага се свържете с момичетата,които готвят протеста.
Ще сеповдига въпроса и за децата с увреждания,но аз мисля,че някоя от вас ще е най-полезна.

Момичетата готвят срещи идната седмица и ви съветвам да се координират нещата.Не бива де се изпуска възможността !!!!!!!

# 6
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Ще подготвим днес с мъжа ми нещо- да видим какво ще излезе.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 168
Здравейте отново!
Много се радвам че има хора, които са ми отговорили!
Но къде да се свържа с Движението на майките?
Много е добра и идеята на Живко!Трябва да има Човек - АДВОКАТ, който да ни помага да си разберем правата!
Цялата работа е в тва че аз не се бунтувам само за това че не си знаеме правата и няма как да ги разбереме, а за цялата простотия, която се върти около нашите деца!
Кажете къде и как да се свържа с това движение и обещавам че ще намеря време и ще се видя с тях!
Но няма да е лошо да ми драснете и други неща които ви притеснявят!
Благодаря ви предварително!

# 8
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 090
пиши на Кика и в тази тема

# 9
 • София
 • Мнения: 1 675
Креми,всички пари влезли в дома се включват в бюджета на семейството,за съжаление.Аз миналата есен като ходих в общината,за да питам за енергийните помощи ми смятаха всичко-детските,майчинството,интеграционните на Мони,а като разбраха,че съпруга ми работи,вече тотално ме отрязаха.А той взима около 200лв.!И една"любезна"г-жа ми каза"О,абсурд,дори и с три деца."А аз я попитах за парите,които се дават за диабета на Мони,защо се включват,нали са целева помощ,така и не ми отговориха нищо конкретно.

Никой не ми каза на какви условия трябва да отговарям,за да се включа в тази програма.Ако някой знае,моля да пише.Как повечето баби и дядовци и почти всички цигани се класират,а ние "богаташите",не можем.Може би трябва да станем цигани!? Wink

# 10
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Значи...аз в момента се занимавам с това.

След първоначалното подаване на документи получих отказ заради доходите.
От социалната служба ме увериха, че ще бъда одобрена "по изключение". Толкова са сигурни, че ми казаха да напускам работа без притеснения (мога да позлвам още една година неплатен отпуск по принцип).

В четвъртък ще се чуя с хората пак и ще ги разпитам точно какви основания може да има някой за да откаже такова нещо. Защото ако назначат мен - би трябвало да назначават и други майки на деца, които имат нужда.

Истината е, че на някои социални служби просто не им се занимава, а това трябва да спре!

# 11
 • гр.София
 • Мнения: 55
Момичета,извинявайте искам да попитам това ЛА "Личен асистент"ли означава.И ако е възможно и някой е на ясно да обясни къде се подават документи в соц.служби или в бюрото по труда.

# 12
 • гр.София
 • Мнения: 55
С удоволствие ще участвам във всичко каквото предложите относно правата на нашите деца.

# 13
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 090
Личен асистент - има доста писано - влез в темата на Кика и виж мама Иги - пиши й нао лични и тя ще ти отговори - тя прясно прясно се е занимавала тая пролбет, а ако искаш пиши и на Реза и тя няма да ти откаже информация!
а ако пуснеш търсачката - Експертно търсене с "личен асистент" ще излезе инфо

# 14
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Първо се подават документи за кандидатстване по чл. 9 за личен асистент. Трябва ти служебна бележка за доходите от последния месец на двамата родители, молба, протокол от ТЕЛК (моят не беше готов и подадох документи с протокола от личния лекар) и май това беше.
След като ги приемата, идват у вас да проверят дали всичко е точно както е описано. Обикновенно не се обаждат предварително и понякога се получава леко неприятно, но пък....да се обаждат!:)
На мен започнаха да ми се обаждат след като веднъж трябваше да чакат половин час да нахраня ревящата Диана, седнали на столчета в една не особено подредена стая (тъкмо се бяхме върнали от пътешествие и беше пълен хаос).

Ако доходите надвишават посочените - получаваш отказ (моят го получих вчера), но след това, решението се обжалва и се кандидатства "по изключение". Както писах и по-горе увериха ме, че няма да има проблем.

Остава да разберем как точно се тълкува това "по изключение". Дали важи за всички майки, чиито деца имат определен процент инвалидност и ако ДА, мисля че спокойно могат да се обжалват отказите от другите служби по социално подпомагане и да ги гоним до дупка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт