Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 566
Здарвейте.
Можете ли да споделите някакви мнения за детските градини на Меридиан 22 и ЕСПА? Другата седмица ще ходя да ги видя и да говоря с директорките, сега съм говорила с тях само по телефона. Имате ли представа защо таксата на ЕСПА е почти два пъти по-голяма отколкото в Меридиан22?
Също ме интересуват отзиви за ЧДГ Рай и изобщо всичко що е в близост до Младост Wink

# 1
 • София
 • Мнения: 6 098
Писах ти на лични.

# 2
 • Мнения: 1 525
и аз се интересувам. една съседка отписа детето си от меридиан 22 и каза, че никак не е доволна. беше се стресирало и беше започнало да се напикава. но не даде повече информация жената.

# 3
 • сф
 • Мнения: 3 078
преди години кръстникът ми работеше в еспа. казваше, че директорката е смахната. накрая напусна след скандал - нещо имаше, но какво не помня. помня, че на финала беше казал всичко директно, за ужас и потрес на жената. беше преди 5 години някъде. само съм запомнила за смахната директорка. по това време имаше само училище. явно вече и градина има. може би жената не е толкоз смахната. де да знам...

# 4
 • София
 • Мнения: 548
Здравей,
аз работя в ЕСПА като външен преподавател. Приех работата най-вече заради тайната надежда да ми направят отстъпка при записването на Косьо в яслата. Само че сметката не се получи, тъй като кръчмарят (т.е. г-жа Немцова, директорката) отсече, че сиренето е с пари. И ми направи някаква отстъпка (25% - не е малко), с която годишната такса се връзваше около 2150 евро. Реших, че за ненавършило 2 години дете това ще бъде ненужна инвестиция и отказах.
Иначе условията са доста добри, но за такава цена трябва в позлатени легълца да спят. Сградата на градината е ремонтирана, с нови мебели, легла, играчки и всичко, каквото се сетиш. Детската учителка, с която разговарях, беше много мила и внимателна, предполагам, че и останалите са такива. Сигурна съм, че там ще ми гледат добре детето, но таксата наистина е нереално висока.
Между другото, г-жа Немцова е напълно с всичкия си и е много добър педагог и мениджър.
Аз също живея в Младост и проверих всички частни наоколо, както и в Симеоново и Драгалевци. Таксите са по 180 евро на месец, навсякъде ме уверяват, че децата са не повече от 10-12 в група.

# 5
 • Мнения: 566
Li, а ориентирала ли си се вече към нещо?Аз от край време разглеждайки сайтовете на частните градини си харесвам Ежко Бежко.Но все пак не съм ходила там и нямам представа дали е добра наистина.Оф, то това е толкова относително дали е добра градината- общо взето зависи основно от това какъв човек ще води групата , в която ще попадне детенцето.Аз работих две години в частна детска градина Фоти в Банкя и без да се надувам смея да кажа че и децата и родителите ме обожаваха. Направо съм се просълзявала от думите:"Благодаря ти за това, което правиш за детето ми". В същото време там работеше и една от тези едновремешните учителки тип "не трябва да прегръщаш и целуваш децата толкова често" и "мани го тоя, от него нищо не става". Е,ходи кажи после  добра ли е градината или лоша.
Ще се пробвам в една държавна в Младост , за която чух много добри отзиви.Знам ,че никъде няма места, но все пак ще пробвам. Айде, другата седмица ще споделя впечатления.

# 6
 • София
 • Мнения: 548
Файти,
аз също се ориентирах към държавна ясла. Просто не ми се иска да дам толкова пари, само за да ми гледат детето.  Ми, то по-добре да си го оставя на бавачката. Щото на неговата възраст едва ли могат да го научат на английски песнички и прочие "екстри", с които се отличават частните. Виж, септември догодина, когато ще е на близо 3 г. и когато, надявам се, ще сме дръпнали още малко финансово, почти сигурно ще го дам в частна.
За Ежко Бежко също чух добри неща, дори разговарях по тел. с директорката, но точно по това време генерално промених "яслената" стратегия и не се стигна до посещение в Ежко-то.
Дерзай с пробите и дано се похвалиш с успех!

# 7
 • София
 • Мнения: 72
  Този месец разглеждах няколко частни градини в и около Младост и в крайна сметка на този етап се отказах и смятам да запиша детето в държавна.
  Първата, в която отидох, беше Дойче шуле. Намира се в сградата на бивша държавна ДГ (около данъчната служба), в която обаче не е направено никакво обновяване, освен плочките пред входната врата. Тоалетните са ужасно стари, може би от 60-те години. В стаята на малката група имаше една секция и масички - нито една играчка на видимо място. Никъде не видях гардеробчета - само клетки за обувките. Храната се кара от друго място- не готвят там. Всички деца бяха в предния двор, задния явно не се използва, защото там има трева до колене. Посрещна ни шофьорът, който беше много любезен, но не можеше да ни даде никаква информация. Каза, че дори не е влизал вътре. Имаше една българска учителка, която ни каза три думи и ни даде телефона на директорката, която идва само в четвъртък. Имаше и две учителки немкини, едната от които беше много любезна и се постара да ни обясни няколко неща с малкото думи на английски и български, които знае. Ние пък не знаем немски ... Градината не работи през лятото. Таксата е 1900 евро годишно - т.е. за 10 месеца. Работят до 17 часа за мое учудване. В сравнение с държавното 76 ОДЗ, в което съм подала молба, тази градина е 10 пъти по-мизерна. Отказах се от нея.
  Ходих и до Рай в Бистрица. Дворът е хубав, работят по програмата на Министерство на образованието. Директорката беше любезна. Дотук хубавото. Сега другото: Градината се състои от 2 къщи, които не са строени за детска градина. В едната са занималните, в другата ядат и спят. Не си представям как през зимата минават през двора, за да отидат да се хранят в другата къща. Занималните са много малки – едва ли имат 15 кв.м. Обясниха ми, че отговарят на изискванията на ХЕИ и ако разделя пространството в държавните ДГ на 36 (?????)  деца, се получава по-малко. Храната я карат отвън. Ядат във фоаейето на втората къща на смени, защото няма място. Спят на втория етаж на двуетажни легла, до които се стига по стръмни вити стълби. Ако детето отсъства до 3 дни един или няколко пъти в месеца, не връщат пари. Ако отсъства над 5 дни, връщат половината пари за тези дни. Работят до 18 часа. Идеята да се прави ДГ в какви да е сгради ме отказа и от тази градина.
  Обадих се в Елхица, която не ми е съвсем близо, но тук бях прочела добри отзиви. Вдигна една много нелюбезна жена, която изслуша всичките ми въпроси и каза, че нищо не знае. Прехвърли ме към директорката, която беше още по-нелюбезна. Повторих всичко, което ме интересува, наново и ми казаха, че и без това няма места, ако искам да се обадя в края на август. Тогава можело да вземат детето да престои при тях един ден да го пробват и тогава ще ми кажат дали ще го вземат. Това обяснение завърши с „Ние затова сме частна градина, госпожа”. Естествено не си и помислям да заведа детето да ми го „пробват” дали им изнася да го гледат. Разбирам, че може би имат изисквания да е без памперс или да се храни само, но това „тестване” и това отношение просто ме потресоха. Освен това мисля, че повечето деца започват посещенията си в ясла или градина с по няколко часа. Едва ли дете, което никога не е посещавало градина и което бъде оставено някъде за цял ден, ще се държи блестящо и ще отговори на изискванията им.
  Последен опит – влязох в сайта на „Ежко Бежко”. Прочетох, че децата се приемат след 3 дневен престои при тях.  Опитите ми спряха дотук.
  Винаги съм си мислила, че частните детски градини предлагат доста по-добри условия и безупречно отношение към децата и родителите им. Контактите ми с тези градини обаче промениха мнението ми. Не искам да отричам частните градини като цяло. Тук съм чела добри отзиви за няколко такива, които обаче са ми далече и не искам детето да пътува чак до там.
   След всичко това, живот и здраве, смятам да запиша детето в една  държавна градина в квартала, в която казаха, че можем да започнем да ходим от септември.
  Стана дълго, но се надявам, че съм била полезна.

# 8
 • София
 • Мнения: 7 140
За съжаление в момента, нямам време да пиша , но които са  тук отдавна, знаят, че още преди година "разучих", до колкото е възможно, почти всички частни ДГ - най-вече издирвах родители с деца, посещаващи такива, но и повечето посетих на място. Първоначална записах детето си в Елхица, от която останах крайно недоволна... Понастоящем то е в Увекинд - градина, която препоръчвам на всички. С добри впечетления останах и от Чуден свят и Слънчево зайче /на Овъргаз/. Почти всички останали, по една ибли др. причина, не отговарят на представата ми за "добра градина". Не съм се интересувала от Ежко Бежко и по-новите - Алиса в Драгалевци, Памукъл....

# 9
 • София
 • Мнения: 6 980
Малко след НГ разглеждах частните детски градини като посещавах само такива с чуждоезиково обучение. Освен това как изглеждат градините много важно за мен беше как се възпитават децата там, наказват ли се, каква е дисциплината и изобщо атмосферата, в която ги отглеждат.

Не харесах "Еспа". Тъй като тъгнах да питам за дисциплина директорката явно реши, че държа дъщеря ми да се възпитава в казармен стил и демонстративно върна пред очите ми една от групите да мине още веднъж по коридора, защото не вървели в строй към столовата.  Stop Мерси - не желая детето ми да се възпитава по този начин. Иначе градината изглежда добре.

Моите фаворити бяха "Чуден свят" и "Увекинд". И двете градина са чуждоезикови, явно насочени към положителното възпитание на децата, без наказания и без глупави забрани и правила.

Дариа е 3-ти месец в "Увекинд" и ходи с желание и радост. Естествено не казва нищо на немски /освен "Данке"/, но тя и на български почти нищо не казва, както и на английски /говоря й от време на време/ знае само 2-3 думи. Важното за мен в случая е да е в чуждоезикова среда.

# 10
 • София
 • Мнения: 6 098
В ЕСПА - НЕ!

От личен опит......

# 11
 • Букурещ
 • Мнения: 7 241
Винаги съм го казвала, доста дечица на наши приятели са в Увекинд.
Това е абсолютно достатъчен показател, познавайки семействата на тези деца.
Това явно е просто много, много добро учебно заведение.
Не че се оплаквам от градината на дъщеря ми, направотив, нищо лошо не моге да кажа.
Познавам също приятелско дете в ЕСПА. Не съм чула родителите да не са доволни.

# 12

molja za poveche informacia za meridian22. ani-
 0888 808555

# 13
Здарвейте.
Можете ли да споделите някакви мнения за детските градини на Меридиан 22 и ЕСПА? Другата седмица ще ходя да ги видя и да говоря с директорките, сега съм говорила с тях само по телефона. Имате ли представа защо таксата на ЕСПА е почти два пъти по-голяма отколкото в Меридиан22?
Също ме интересуват отзиви за ЧДГ Рай и изобщо всичко що е в близост до Младост Wink

molja kajete neshto za uchilishte meridian22. ani- 0888 808555

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт